| Mircea08 a întrebat:

Am tot auzit ca cele doua testamente sunt de nedespartit si ca nu e bine sa respecti doar noul testament. Va dau un citat :
"Oricine se abate şi nu rămâne în învăţătura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce rămâne în învăţătura Lui, acela are şi pe Tatăl şi pe Fiul.
(A doua epistolă sobornicească a Sfântului Apostol Ioan – 1/9)
Care este invatatura lui Hristos? Ce inseamna sa nu te abati de la invatatura lui si de a ramane in ea?. De ce cel care ramane in invatatura lui Hristos il are si pe Tatal?

24 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

„Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile" (Matei 5.17-18).

| Mircea08 explică (pentru RAY):

"Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul; că cel care iubeşte pe aproapele a împlinit legea.
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 13/8)
"Iubirea nu face rău aproapelui; iubirea este deci împlinirea legii."
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 13/10)

| RAY a răspuns (pentru Mircea08):

Sa-i spui lui iisus asta, poate nu a stiut ce spune

| Mircea08 explică (pentru RAY):

Stie!

| 6684464 a răspuns (pentru RAY):

Se refera la toate proorocirile referitoare la venirile Sale.

| mentholinks a răspuns:

Isus a spus ca toata legea trebuie respectata dar Pavel a creat o teologie care o desfiinteaza.

| xerxes1 a răspuns:

Iisus a zis clar ca a venit sa implineasca Legea nu sa o schimbe.
Si ca nimic din lege nu se schimba.
Tu il crezi pe Pavel sau pe Iisus?

| Mircea08 explică (pentru xerxes1):

Legea a ramas asa cum a fost si este valabila pentru toata lumea, mai putin pentru cei care sunt scosi de sub Lege si anume crestinii. Desi crestinii sunt scosi de sub lege ei o respecta mult mai mult decat ceilalti - cand o sa ajungi sa intelegi asta, si sa mai si respecti ceea ce ai inteles, te poti considera un crestin. Merita sa studiezi modul in care crestinii sunt scosi de sub lege si zeci de ani! Daca ai inteles asta restul vin de la sine.

| xerxes1 a răspuns (pentru Mircea08):

Dracu i-a scos pe crestini de sub lege.
Dumnezeu n-a facut-o.

| Steregoi a răspuns:

Toata scriptura e de folos chiar daca nu toata mai este in vigoare adica unele legi din legea din vechiul testament. Dumnezeu explica motivul pentru care unele legi din vechiul testament nu mai sunt valabile.

| Mircea08 explică (pentru Steregoi):

"Astfel porunca data intai se desfiinteaza, pentru. neputinta si nefolosul ei"
(Epistola catre Evrei a Sfantului apostol Pavel –7/18)
Despre care porunca e vorba?
" Dar acum ne-am desfacut de Lege, murind aceluia in care eram tinuti robi, ca noi sa slujim intru innoirea Duhului, iar nu dupa slova cea veche "
( Epistola catre romani a sfantului apostol Pavel)
Care este slova cea veche si de care Lege ne-am desfacut?
" caci daca (testamentul) cel dintai ar fi fost fara de prihana, nu s-ar mai fi cautat loc pentru al doilea"
(Epistola catre Evrei A sf. Apostol Pavel – 8/7)
" Caci Legea n-a desavarsit nimic, iar in locul ei isi face cale o nadejde mai buna, prin care ne apropiem de Dumnezeu."
(Epistola catre Evrei a Sfantului apostol Pavel – 7/19)
Care este "nadejdea" careeste in locul Legii?
"Deci ce este Legea? Ea a fost adăugată pentru călcările de lege, până când era să vină Urmaşul, Căruia I s-a dat făgăduinţa, şi a fost rânduită prin îngeri, în mâna unui Mijlocitor."
(Epistola către Galateni a Sfântului Apostol Pavel – 3/19)
Legea a fost data pana la venirea Mijlocitorului (Iisus este singurul mijlocitor intre noi si Dumnezeu)
"Căci sfârşitul Legii este Hristos, spre dreptate tot celui ce crede."
(Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel – 10/4)
"Iar de va purtati in Duhul nu sunteti sub lege."
( Epistola catre galateni a sfantului apostol Pavel 5/18)
"Dar acum, izbăviţi fiind de păcat şi robi făcându-vă lui Dumnezeu, aveţi roada voastră spre sfinţire, iar sfârşitul, viaţă veşnică."
(Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel – 6/22)
"Cei ce voiti sa va indreptatiti prin lege v-ati indepartat de Hristos, ati cazut din har."
( Epistola catre galateni a sfantului apostol Pavel 5/4)
"Nu lepăd harul lui Dumnezeu; căci dacă dreptatea vine prin Lege, atunci Hristos a murit în zadar."
(Epistola catre Galateni a Sf. Apostol Pavel – 2/21)
"Vai vouă, învăţătorilor de Lege! Că aţi luat cheia cunoştinţei; voi înşivă n-aţi intrat, iar pe cei ce voiau să intre i-aţi împiedecat."
(Sfânta Evanghelie după Luca – 11/52)
Toata Evanghelia este plina de citate prin care se explica faptul ca pentru crestini s-a schimbat testamentul si ca acestia nu mai sunt sub lege. Dar nu puteti vedea asta deoarece nici o biserica nu spune asa ceva deoarece enoriasii lor nu sunt crestini decat cu numele, iar ei spun ca legea exista si toti sunteti pacatosi si mai au si dreptate deoarece ati ales sa faceti parte dintr-o religie care este sub lege _ ce e asa greu de inteles?

| Steregoi a răspuns (pentru Mircea08):

Neputinta si nefolosul e in sensul ca sangele animalelor nu putea rascumpara pe om din pacat. Jertfirea animalului indica dispozitia pacatosului de a se intoarce pe calea corecta spre Dumnezeu si viata chiar daca era insuficient dar totusi era un gest de credinta si respect pentru jertfa ce de fapt avea sa fie platita in viitor prin Hristos promisul Mesia.

Corect, nimic din porunca data mai intai nu il putea salva de pacat, si de aceea a fost nevoie de o alta porunca ce a venit prin Iisus si se numeste Evanghelie. Doar scotand pe oameni de sub lege (blestemul Legii) se putea da viata vesnica, pentru ca atata timp cat exista Legea exista si calcarea de Lege, deci pacatul care ducea la moarte. Problema e ca nu a scos omenirea de sub Lege ci numai pe aceia care cred in Iisus si ii respecta poruncile, si aici e vorba de toate acele virtuti scrise in Evanghelie, si e vorba de insusirea acestora in asa fel incat sa faca parte din felul tau de a fi, iar asta inseamna sa fii sfant! Doar sfintii sunt crestini restul sunt mai departe sub Lege si vor veni la judecata, pe cand crestinii nu vor fi judecati :
"Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a şi fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu.
(Sfanta Evanghelie dupa Ioan – 3/16-18)
"Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu şi crede în Cel ce M-a trimis are viaţă veşnică şi la judecată nu va veni, ci s-a mutat de la moarte la viaţă"
(Sfânta Evanghelie după Ioan – 5/24)
Daca nu ar fi asa cum spun eu nu se poate explica de ce scrie ca "legea a fost data pana la venirea Mijlocitorului ", sau in alt citat "pana era sa vina Urmasul". Cum explica cineva ca cei ce vor sa se indreptateasca prin Lege s-au indepartat de Iisus? Cum explica cineva ca acum suntem izbaviti de pacat? Cum explica cineva citatul "dar acum ne-an desfacut de Lege "?

Toate legile din Vechiul Testament sunt valabile, fara nici o modificare dar numai pentru cei care nu sunt crestini. Cum ar fi putut Dumnezeu judeca lumea daca nu ar fi fost nici o lege? Toti vor fi judecati dupa lege iar crestinii nu vor fi judecati (asa cum am precizat in raspunsul celalalt pe care ti l-am dat)

Evreii antici erau inapoiati dpdv spiritual si Dumnezeu a fost in situatia sa-i preia de la nivele de intelegere si aplicabilitate mai restransa prin legi mai slabe pana cand a venit Hristos si a intarit acele legi adica le-a mai perfectionat. Nu poti sa-i explici unui copil cum stau lucrurile cu viata de adult ci trebuie sa-l inveti de la nivelul sau de intelegere. Evreii erau ca niste copii dpdv al intelectului spiritual. Asa vad si aici, necredinciosului nu prea poti sa vi sa-i explici lucruri profunde despre Dumnezeu si scopul sau daca el nu intelege lucruri mai simple. Un om mai necioplit trebuie pus la munca pentru ca sa devina mai cioplit. Evreii trebuia sa munceasca mai mult adica trebuia sa respecte reguli mai multe pentru a ajunge la nivelul de intelegere pe care noi il putem atinge in prezent cu efort mai putin. Totodata scopul lui Dumnezeu inainteaza spre implinire si omul ajunge sa depuna mai putin efort pentru respectarea legilor care au un grad de aplicabilitate mai larg. Un sportiv lucreaza din ce in ce mai putin in sensul ca pentru el parcurgerea unui Km devine din ce in ce mai usoara pana la stadiul in care el parcurge un Km fara sa oboseasca deloc ceea ce la inceput i se parea mult 1 Km. Un tanar munceste dpdv fizic mai mult si munceste tot mai putin dpdv fizic pentru ca creste in experienta si devine mai priceput si mai intelept. In general un inginer lucreaza mai mult practic si fizic la inceput pentru ca pe parcurs gandirea lui devine atat de avansata si de performanta incat ajunge sa deduca lucrurile la un nivel de abstractizare tot mai mare in timp ce depune tot mai putin efort fizic. Era multa munca cu acele jerfe de animale in Israelul antic. La fel, lumea tinde sa isi faca viata mai usoara adica tinde spre nivelul de confort asemanator celui al lui Adam si Eva in timp ce atinge un nivel de maturitate si intelegere mai mare insa problema este ca nu este in directia Dumnezeu ci spre necredinta. E ca si cum cineva intelege cum sa manipuleze un autoturism insa nu intelege ca acel autoturism este proiectat de catre cineva cu un scop. Viata biologica este ca acel autoturism.

Pentru un sofer care respecta legile de circulatie nu exista lege. De exemplu eu nu am nevoie sa stiu multe legi si instructiuni daca inteleg sensul vietii sau scopul pentru care am fost proiectat de Dumnezeu. Legea este pentru raufacatori si nu pentru oamenii care fac fapte bune. Pentru ca Adam si Eva nu erau raufacatori nu existau multe legi decat una singura. O bila ipotetica ce parcurge traiectoria dorita de proiectantul ei sau care e "ascultatoare" nu e necesar sa i se puna in cale decat tot mai putine ghidaje sau constrangeri.

Un pacatos nu abandoneaza pacatul daca nu intelege sau nu cunoaste lucrurile si factorii implicati sau toate elementele implicate la nivel existential si daca nu este capabil sa intrevada perspectiva minunata pe care i-o poate oferi Dumnezeu pentru viitor. Daca ascultarea sau faptele bune sunt facute in mod mecanic sau formal sau aparent sau fara tragere de inima sau fara motivatie oricand pot apare regresele sau recidivele spre a face fapte rele sau cel in cauza poate ajunge sa se intoarca la faptele rele pe care le-a abandonat. Legea e ca o botnita pentru un caine legat la ochi.

Si raspunsul la intrebare unde este? de ce spun toti ca cele doua testamente sunt de nedespartit atata timp cat ele sunt diferite si se contrazic intre ele. Ex :
... Cu răul pe care îl va face cineva-aproapelui său, cu acela trebuie să i se plătească".
(Deuteronomul - A cincea carte a lui Moise – 19/21)
"Nu răsplătiţi nimănui răul cu rău."...
(Epistola catre Romani a Sf. Apostol Pavel – 12/17
Ce inseamna sa nu te abati de la invatatura lui Hristos?

In cele din urma Dumnezeu stabileste dreptatea intre oameni si nu omul. Razbunarea e a lui Dumnezeu si nu a omului.

Daca privim numai la niste legi scrise nu mai intelegem nimic insa daca privim lucrurile in ansamblu sau Biblia in intregime ajungem la o imagine de ansamblu. Intr-o pictura doi pixeli se pot contrazice adica unul e alb iar celalalt e gri sau negru insa toti acesti pixeli pusi intr-o imagine formeaza o imagine. Intrebarea ta e de fapt: Care e imaginea?

Acum intrebarea este: cand cineva vine sa ma bata eu stau sa ma bata? Daca cineva ucide un om ucigasul trebuie omorat? Daca cineva vine sa ma omoare eu il omor? In cele din urma cine e ucigasul eu sau el daca eu il omor primul? Manase trebuia omorat pentru ca si-a ars copiii insa Dumnezeu l-a iertat. De ce l-a iertat? Lasa mortii sa-si ingroape mortii. Lasa ucigasii sa-si omoare ucigasii. Unui criminal care nu se caieste Dumnezeu ii ia viata inapoi pentru totdeauna.

Putem lasa lucrurile sa fie judecate de Dumnezeu si nu de om sau de noi insine.

Toate cele citate se implinesc in timp. Un om care face fapte bune sau respecta legea tot moare. Faptele bune nu salveaza pe om de la moarte. Hristos nu s-a jertfit ca sa nu murim ci ca sa nu murim vesnic si sa putem ajunge sa traim vesnic in carne si oase dupa inviere in carne si oase pe Pamant asa cum suntem acum in carne si oase. O societate de oameni care face fapte bune dar care a aparut in urma unui pacat neplatit nu poate trai vesnic. Dupa ce a fost platit pacatul de ce mai moare lumea care face fapte bune? Pentru ca inca nu sosise timpul si nu a sosit timpul ca acest sistem vechi sa fie nimicit. Daca oamenii buni nu ar mai fi murit dupa jertfa lui Hristos ei aveau sa fie tinta atacurilor oamenilor rai la fel ca Hristos. De ce s-a asteptat atat de mult pana sa se jertfeasca Hristos? Pentru a i se da timp lui Satan ca sa se vada ororile rebeliunii. De ce oamenii rai nu au fost ucisi imediat dupa ce a fost jertfit Hristos? Pentru ca ororile rebeliunii nu fusesera observate in mod deplin si pentru a i se da voie lui Satan ca sa mai incerce si alte proiecte precum calatoriile spatiale spre Marte. De ce oamenii n-au descoperit mai repede tehnologia? Pentru ca industrializarea nu era inca strict necesara. Dumnezeu a lasat pe fiecare de capul lui ca sa se vada ororile rebeliunii sub toate formele ei. Pentru Satan nu a murit nimeni ca sa plateasca pacatul lui. De ce Satan nu a fost ucis imediat dupa ce a devenit impotrivitor? Pentru ca sa se vada efectele dezastruoase ale rebeliunii lui.

Eu am pus totusi o intrebare, si mi-ar place sa raspunda cineva. Voi face o precizare pentru a intelege corect lucrurile si anume - eu nu judec oameni, eu judec idei, nu pot sa inghit orice spun altii fara sa judec si eu daca acea idee este buna sau rea.

Nu exista legea lui Hristos. Hristos e doar un delegat sau o unealta in mana lui Dumnezeu tatal. Legea este a lui Dumnezeu tatal de fapt.

"Si nu ne duce pe noi in ispita ci ne izbaveste de cel rau". Toata lumea e ispitita si nu este izbavita de rau pentru ca toata lumea moare. Dumnezeu tatal duce pe om in ispita sau il supune la teste pentru ca tataie Adam a ales sa cunoastem si raul adica testul sau ispita. "Duce" in sensul ca ii permite lui Satan sa ne testeze. Cum adica Hristos s-a rugat sa nu fie testati sau sa nu mai fie testati oamenii? Pana cand Dumnezeule tata? Hristos nu stia termenul fixat de oprire a testelor pentru ca si lui i se parea o perioada lunga de teste. Dar Hristos nu a zis: "Nu ne mai duce pe noi in ispita sau nu ne mai supune la teste". Inseamna ca s-a referit la un test mai puternic de domeniul viitorului. Care ar fi ala? Ca sa nu fie testati oamenii peste puterile lor incat nimeni sa nu-i mai ramana loial lui Dumnezeu. Dumnezeu nu va permite acest sistem pana nu va mai ramane nici un om loial lui Dumnezeu pentru ca Dumnezeu prevede supravietuitori Armaghedonului. De fapt Hrisos l-a rugat pe Dumnezeu sa-si respecte planul bun. De ce trebuie rugat Dumnezeu? El nu stie ce are de facut? Ma simt mai bine cand cineva ma roaga decat sa-i ofer un lucru sau decat sa-i ofer mereu lucruri bune fara ca el sa ma roage. Asa vede si Dumnezeu lucrurile pentru ca am fost facuti dupa asemanarea lui.

Normal ca nu exista legea lui Hristos. El nu a venit sa inlocuiasca o lege cu alta lege, el a venit sa ne scoata de sub legea care exista pana la el, a venit sa schimbe testamentul si sa ne lase Evanghelia. Este scris ca Dumnezeu nu ispiteste pe nimeni, si in general Dumnezeu nu face ceea ce uraste. Exista greseli de traducere si modificari ale Bibliei dar cu toate acestea nu e greu de inteles. Daca era greu nu o intelegeau niste pescari care au trait acum 2.000 de ani in urma. Cei care nu o inteleg, nu o inteleg deoarece nu trebuie pentru. ca nu degeaba le-a intunecat Dumnezeu mintile. Diavolul nu prea testeaza, el FACE TOT CE POATE ca sa te ispiteasca, sa te duca in eroare, sa te faca sa faci altfel decat a spus Iisus
Asa am inteles eu Evanghelia, si atat cat am scris pot confirma cu citate
Inca ceva - Iisus nu a fost un delegat. Invatatura Lui vine intr-adevar de la Tatal, dar el nu a venit numai ca sa aduca invatatura aceasta ci a venit sa aduca o jertfa pentru a putea fi Mare Preot in Imparatia lui Dumnezeu, a venit in calitate de Fiu nu de delegat, a venit in calitate de Mantuitor nu de delegat, a venit in calitate de mediator nu de delegat. El este cel care boteaza cu Duh Sfant, adica El pecetluieste pe cei alesi.

| Mclaren12 a răspuns:

Invatatura lui Cristos a fost conceputa sa va spele pe voi pe creier si sa fiti supusi religiei ca sa puteti fi mai usor de controlat. Ironic este ca si Cristos face parte din invatatura asta comunista si nu a fost scrisa de el.