| Dorotheea21 a întrebat:

Am vazut de prea multe ori: "raul este absenta binelui", "moralitatea este absoluta și obiectiva", "X a fost o fapta buna, sau rea?", s.a.m.d.
Pe baza acestor "premize" se face "proces" crestinilor si Dumnezeului crestinilor, cu exact acest fel de "intrebari".
Eu am sa plec de la urmatoarele premize:
- O entitate invulnerabila nu poate sa cunoasca teama.
- Apoi Dumnezeu a zis:,, Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră;
Intrebare:
Cine STIE ce sentimente, senzatii ori procese poate manifesta o entitate omnipotenta?
Intrebare 2:
Dumnezeu ne-a facut morali?

As vrea ceva mai inteligent decat "Nu exista Dumnezeu!", pentru ca aceiasi atei Il folosesc fara grija in procese de moralitate.

Răspuns Câştigător
| WaterDrop a răspuns:

Hmpf, te-ai pierdut intr-o singularitate existentiala? happy

1) Omul este o entitate omnipotenta, incatusata de propria minte ce il opreste din a se manifesta la adevaratul potential. Te chinui prea mult s-a cauti in alta parte raspunsul, el este chiar in tine si este singurul pe care il vei accepta.

2) Arata-mi un singur bebe in burta mamei care s-a manifeste un semn de moralitate, atunci cand are tot ce-i trebuie si este neatins inca de "umanitate". Moralitatea ia nastere din lipsuri, nevoi si vorbele celor care ne inconjoara. Dumnezeu nu ne-a facut in nici un fel, noi ne modelam singuri.

| Idris a răspuns (pentru WaterDrop):

Omul este omnipotent? Hai ridica degetul inelar dupa ce iti asezi mana pe ceva plan cum este aratat in poza asta luata de pe net ca si exemplu, fara a ridica si celelalte 4 degete de pe suprafata. http://imgur.com/DAqMAd6 =))

9 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Ateii nu pretind ca ar cunoaste gandurile lui Dumnezeu, tot asa cum nu pretind ca ar cunoaste gandurile lui Mos Craciun sau Greuceanu. Ateii critica scrierile sfinte ale unor religii pentru ca astea ar fi gandurile/poruncile lui Dumnezeu, dupa cum afirma credinciosii. Deci e o deosebire intre gandurile unei entitati care nu stim daca exista si textele concrete ale unor scrieri antice. Poti sa critici filosofic o teologie si fara a discuta daca exista intr-adevar Dumnezeul postulat de ea. Adica ei critica basmul cu Mos Craciun, nu pe Mos Craciun insusi.

| ania a răspuns:

1.Întrebarea ta sună un pic ca şi cum ideea de entiatate omipotentă e incompatibilă cusentimente, sezaţii umane. Oare nu e mai probabil din moment ce oamenii sunt persoane cu senzaţii, sentimente ca şi cauza apariţie lor să fie tot personală şi să exprime gânduri, sentimente, etc?
2. Ideea însăşi de bine şi rău poate avea nici o justificare înafara unui standard exterior imparţial care să o garanteze.Hazardul,întâmplarea nu e nici morală nici imorală, nu are cum să susţină moralitatea.

| RAY a răspuns:

Frica,educatia,empatia ne face morali, compara tu tarile crestine vs alea atee vei vedea ca si fara zeii poti fi moral, luam exemplul romaniei cea mai pacatoasa tara din europa vs suedia o tara atee pasnica unde rata violentelor e mica, se pare ca frica de dumnezeu nu functioneaza

| RAY a răspuns:

Printre ţările cu cel mai mare procent de atei au fost patru ţări din Asia şi şase din Europa, în ordine descrescătoare : China (47%), Japonia (31%), Cehia (30%), Franţa (29%), Coreea de Sud (15%), Germania (15%), Olanda (14%), Austria (10%), Islanda (10%) Australia (10%) şi Irlanda (10%).


Pe de altă parte, topul ţărilor cele mai religioase este foarte divers, cu reprezentanţi de pe fiecare continent, în afară de America de Nord: Ghana (96%), Nigeria (93%), Armenia (92%), Fiji (92%), Macedonia (90%), România (89%), Irak (88%), Kenya (88%), Peru (86%) şi Brazilia (85%). În Statele Unite, 60% dintre respondenţi s-au declarat religioşi, 30% non-religioşi şi 5% atei.

| drutzix a răspuns:

-Sunt de acord cu prima premiza dar mai poti numi o entitate incapabila sa cunoasca ceva atot-stiutoare?
Iar daca este atot-stiutoare entitatea poate sa inteleaga senzatia de frica.

Nu sunt o entitate omnipotenta si nici nu cunosc vreuna deci nu am cum sa raspund.

Intrebarea 2.
Nu. Pentru a fi moral trebuie sa stii ce este binele si raul, iar Adam si Eva nu stiau asta cand au fost creati ci au dobandit aceasta abilitate dupa ce au mancat din fructul oprit.
Am raspuns cu referire la credinta Abrahamica, evident ca daca schimbam religia raspunsul va fi diferit.

| Dorotheea21 explică:

Multumesc pentru raspunsuri.
As fi vrut parerile mai multor atei dar inteleg ca e perioada concediilor. happy

| VladimirConstantin a răspuns:

Iisus este calea adevarul si viata. Atat trebuie sa stim. Asta cu premize si cu intrebari e treaba ateilor. Noi nu trebuie sa ne ratacim in prostiile asta. Doar sa credem trebuie.

| Anonim6969 a răspuns:

Da