| RaduRadu01 a întrebat:

Am văzut ieri filmul "Pianistul", bazat pe experienţa reală a unui pianist evreu din Varşovia, în timpul nazismului. Mă întrebam în timpul filmului (cred că scena când ofiţerii aruncă un bătrân în cărucior pe fereastră este una dintre cele mai groaznice) cum a putut avea loc o asemenea monstruozitate?
Bine, înţeleg, o fi fost Hitler şi câţiva din jurul lui nişte dezaxaţi, fiinţe diabolice sau mai ştiu eu cum, însă măcelul acesta în masă nu a fost orchestrat de o mână de oameni, ci de un întreg sistem. Ce a fost cu toţi aceştia? Până unde se poate dezumaniza omul? Nu erau toţi (sau majoritatea dintre ei) "creştini"? Ce moralitate, ce valori îi ghidau?
Şi admiţând că toţi aceştia erau diabolici, cum de a tăcut societatea civilă, o întreagă naţiune? Cum de lumea întreagă a închis ochii la ororile acestea? Cât de "spălaţi pe creier" pot fi oamenii încât să ajungă să accepte aşa ceva ca fiind moral, etic, sau măcar scuzabil?

Şi mi-a mai trecut un gând prin minte la final, împreună cu un fior pe şira spinării: oare cum ar reacţiona acum societatea dacă un lider dement ar vrea să facă ceva asemănător?

Răspuns Câştigător
| AdrianDihoricescu a răspuns:

Hitler a fost răspunsul unei voinţe a poporului german. Pierzând primul război, germanii şi-au dorit cu orie preţ recâştigarea gloriei. Poporul germanic fiind unul de tradiţie si cu rădăcini groase în istorie. Aşa a apărut Hitler, cum aşa au apărut şi alţi conducători de seamă(nu te grăbi încă să-mi dai replica), Hannibal Barca a fost răspunsul cartaginezilor în urmă primului război punic pierdut, Napoleon a fost răspunsul francezilor pentru situaţia deplorabilă în care Franţa se afla, Vlad Ţepeş a fost răspunsul românilor pentru perioada neagra a fărădelegilor din stat şi ameninţarea otomană. Să dai vina pe Hitler, e uşor, însă dacă nu ar fi ordonat uciderea în masă a everilor, Hitler ar fi avut acum statui în toată Germania sau oricum altfel i-ar fi fost scrisă istoria. Pentru că a fost totuşi un geniu militar şi a avut parte de un alt geniu ce a făcut ravagii printre aliaţi(Rommel). Forţa militara şi tehnicile militare folosite au fost de aşa natură încât a forţat întreg globul să i se împotrivească. Mărturiile rămase în urma războilui german sunt totuşi pozitive în comparaţie cu cele lăsate de ruşi, când eram ceva mai mic, bunica îmi zicea că războiul nu a fost aşa de rău cât germanii erau aliaţi, în sensul că avea animale în curte, găini, porci, si veneau şi i le luau, însă tot timpul zicea bunica, germanii "lăsău un bănuţ", şi nu distrugeau/violau. Însă cu ruşii, a fost total opus.
Iar ordinele astea, vin totuşi de sus, Hitler trebuia să fie demn urmaş al unei rase superioare aşa cum se credea, şi explică în Mein Kampf pe îndelete, astfel trebuie să dea un exemplu. Din păcate pentru el(evident şi pentru evrei), problema cu evreii, şi ura faţă de ei, i-a adus finalul, dacă se concentra la războiul propriu zis şi nu la cel secundar.

Gândeşte-te aşa însă, de ţiganii ar fi ca evreii, majoritatea bogaţi şi sfidători, cât timp i-ar lua poporului român să vină cu un răspuns şi apoi să-l blameze. Cât timp le-a luat romanilor să îl scoată pe Aetius din închisoare pentru a veni cu un răspuns împotriva lui Attila? ca apoi să-l ucidă după ce scopul le-a fost atins. Cât timp le-a luat francezilor înainte de Napoleon, să găsească o fetişcană ce să însufleţească spiritele franceze ca apoi s-o trădeze?

Astfel, răspunsul la întrebarea ta, e destul de simplu, societatea nu ar reacţiona nicicum, căci respectivul lider ar fi răspunsul societăţii, ulterior însă, vor blama acel răspuns.

14 răspunsuri:
| mihaibrasov a răspuns:

Du-te in Coreea de Nord si vezi acolo lider dement. Astazi. Cum reactioneaza lumea? Nu ii pasa.
Pana unde poate ajunge umanitatea in rau? Pana la Iad. Iadul e aici pentru multi deja...

| danay72 a răspuns:

Dar azi sunt astfel de oameni si cred ca e normal sa reactioneze asa. De exemplu ce fac multi teroristi in numele religiei. Dumnezeu e dezgustat de asa ceva si curand va trece la actiune. Psalmi37:9-11

| sublime89 a răspuns:

Uita-te cum a reactionat societatea moderna in fata unor dictatori oribili precum Kim Jong-il sau Bashar al Assad. In acelasi mod indiferent. Cu totii s-au ingrozit de ce au facut ei, dar nimeni nu a miscat un deget ca sa-i opreasca. Ce s-a intamplat cu Hitler a fost asemanator. Oamenii au tendinta sa inchida ochii si sa spere ca problema va disparea de la sine.

| RaduRadu01 explică (pentru sublime89):

Ai dreptate, Holocaustul nu a pus punct crimelor în masă, ci de-atunci încoace multe regimuri totalitare au făcut lucruri la fel de înfiorătoare, iar prejudecăţile rasiale, etnice sau naţionale au luat un mare tribut. Exemplelor pe care le-ai dat tu le-aş mai adăuga genocidul din Rwanda, dictatura lui Pol Pot în Cambodgia, sau ce s-a întâmplat mai aproape de noi, după destrămarea Iugoslaviei. Toate astea în plin secol XX, cu toate Declaraţiile Drepturilor nu-ştiu-cui...

Nici nu vreau să-mi închipui cum ar reacţiona (sau, mai bine zis, cum nu ar acţiona) lumea astăzi dacă un scenariu asemănător s-ar derula.

| NGheorghe a răspuns:

"cum a putut avea loc o asemenea monstruozitate?"
-Simplu! Foarte simplu! Ofiterii primeau respect(si salariu) doar daca faceau asa ceva!

| RaduRadu01 explică (pentru NGheorghe):

Înţeleg ce zici, dar, până la urmă, nu erau fiinţe umane şi ei... principii, moralitate, teamă de Dumnezeu, ceva-ceva, că doar erau creştini, ce Doamne!
Pentru crime de asemenea amploare e nevoie de un întreg sistem. Şi, ok, să zicem că ofiţerii, soldaţii, ar fi făcut-o pentru bani, respect, etc. Dar restul populaţiei? Cum au putut tolera un asemenea genocid, "o asemenea monstruozitate"? Şi nu doar că au tolerat-o, însă minţile lor erau atât de otrăvite de ură şi prejudecăţi, încât au susţinut-o. Asta mi se pare incredibil, nivelul la care pot fi manipulaţi oamenii, lucrurile oribile pe care le pot face împotriva altora, şi să continue să creadă că fac ceva bine.

| Vektor a răspuns (pentru RaduRadu01):

Nu te mai mira atat..asta e firea omului, sa distruga.
Tu nu vezi cate se intampla in tara asta si toti ne dam cu parerea, dar nu ne obosim sa iesim in strada sa ne spunem oful.

happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Fiindca Adolf Hitler dintre toti dictatorii a fost singurul sustinut de statul sau, si daca nu ar fi dat ordinul de exterminare al evreiilor ar fi ajuns in istorie ca un geniu:
http://www.descopera.org/copilaria-lui-adolf-hitler/
http://www.descopera.org/adolf-hitler-ascensiunea-la-putere/
http://www.descopera.org/viata-si-obiceiurile-lui-adolf-hitler/
http://www.descopera.org/locul-lui-hitler-in-istorie/

| RaduRadu01 explică (pentru anonim_4396):

Singurul susţinut de statul său?! Tind să mă îndoiesc. Cred că pentru o perioadă, fiecare lider totalitar este susţinut de stat, de mase. Altfel, cum Doamne ar ajunge la putere?!
Mi se pare însă teribil cât de uşor de indus în eroare sunt oamenii, cât de uşor poate fi inoculată ura în nişte oameni... normali.

| anonim_4396 a răspuns (pentru RaduRadu01):

Problema, ca Hitler a fost sustinut pana la final, spre deosebire de toti dictorii dinaitea lui.

| Vektor a răspuns:

Nu am scapat de lideri diabolici si nici nu o sa scapam prea curand

| EnciclopediaProstiei a răspuns:

Am vazut de mai multe ori filmul, de fiecare data rad la faza cu caruciorul, de o asa macabritate e laughing
pe timp de razboi si nu numai, omul isi arata latura asta. asa suntem cu totii sa stii
sa mai stii ca nemtii in invaziile lor au fost destul de civilizati spre deosebire de rusi, rusii pe unde au trecut au facut ravagii. dar despre asta nu se vorbeste pentru ca istoria e scrisa de invingatori.
crezi ca in perioada colonizarii noului continent, britanicii se duceau la nativii americani cu buna ziua, vrem sa ocupam teritoriul? nu, ii macelareau doar de distractie. ca asa e omul cand i se da mana libera la crima.
problema e unde este dumnezeu in aceste momente, de om m-am convins cum e.

| daniela281 a răspuns:

Pe atunci, oamenii erau săraci, chiar daca s-ar fi revoltat ar fi fost uciși. Mintea oamenilor era spălată pentru ca li se promitea bani, mâncare, un trai mai decent, iar in aceasta situație oamenii acceptau un regim oricât de aspru si imoral ar fi el sau moarte. Hitler era strict, oamenii se temeau de el si probabil ca cei care ii erau "loiali" o făceau din frica sau din cauza aceleiasi "fantezii" naziste. Nu stiu daca in ziua de astăzi oamenii vor avea vreo putere împotriva liderilor demenți, pentru ca acum banii sunt la putere, fara bani ești un nimeni. Acum e doar o diferența de alegere intr-un tablou: vrei sa fii cel care ucide sau cel ucis?

| LinuxXx a răspuns:

Acestea nu erau cazuri foarte frecvent repetate, ci doar filmul a pus accent pe ele. Daca te-ai documenta putin ai putea afla ca multe dintre ororile comise nu erau ordonate de Hitler ci de subalternii sai, si de mana sa dreapta. Totul consta in studiu, inainte de a pune o intrebare trebuie sa te informezi bine. Este adevarat ca se intamplau orori, dar pe atunci nici un sistem nu era "perfect". Pot sa iti dovedesc asta si prin urmatorul link: http://cultural.bzi.ro/experimentul-pitesti-detalii-infricosatoare-16133. Din cate poti vedea multe orori se intampla peste tot. Problema este ca de fiecare data ceva sau cineva trebuie scos in fata pentru a-i masca pe altii. Pot sa iti arat si alte dovezi precum copii care erau violati si ucisi in Marea Britanie intr-un centru social si mai multe doar ca sunt articole vechi si nu le mai gasesc linkurile, dar poti sa cauti, sigur vei gasi;). Multe crime a facut si biserica, dar nimeni nu le aminteste (si inca face). Americanii aveau si ei lagare de concentrare in care au fost dusi toti japonezii chiar daca nu au facut nimic, dar nu se fac cunoscute aceste cazuri ca sa nu pateze numele tarii. Dupa cate ti-am zis aizi, poti sa tragi mai multe concluzii. Ororile se intampla si in zilele noastre in tarile africane si asiatice in care sunt ucisi oameni doar pentru religia lor.

Întrebări similare