| nicucostea855 a întrebat:

Animalele nu schiteaza ca le pare rau cand au facut o greseala. Ceea ce face deosebirea intre om si animale e constiinta?

Răspuns Câştigător
| CIaudiu a răspuns:

Si animalele au constiinta. Omul e un animal. Cine spune ca nu e un animal este o dovada suficient de buna care sa ateste ca n-a trecut pe la orele de biologie.
Aici e vorba de evolutie, de evolutia creierului mai exact, care i-a dat omului o capacitate de stocare mai mare, o intelegere mai buna, o agilitate mai buna, sentinente mai puternice, etc. Totul este in cantitati mai mari. Nu ne diferentiem mai cu nimic fata de celelalte animale, doar cu simplul fapt ca suntem mai destepti.

| anonim_4396 a răspuns (pentru CIaudiu):

"conștiință - definiție și paradigmă | dexonline" https://dexonline.ro/definitie/con%C8%99tiin%C8%9B%C4%83

Cum poți spune că animalele ar avea conștiință?
Vrei să dezvolți, te rog?

| CIaudiu a răspuns (pentru anonim_4396):

Good. Si uite ca a comentat si
prima persoana religiasa la raspunsul meu. Te-ai simtit putin jignita, nu? Adevarul ar trebui sa-l primim cu bratele deschise, nu sa ne frustram si sa incepem o discutie aiurea unde din cauza frustrarii nu vei mai gandii limpede.

Inteleg ca ai citit Biblia, ai studiat-o, o practici, probabil studiezi si alte carti religioase pentru a intelege mai bine lumea asta din punct de vedere religios. Dar chiar nu te-a invatat mai multa disciplina elementara despre fiintele care te inconjoara?
Vrei sa spui ca animalele sunt simpli roboti programati? Explica-mi tu mai bine de ce animalele pot simtii pericolul si incearca sa se fereasca cum pot. Cum il constientizeaza ca le pune viata in pericol? Explica-mi cum animalele pot sa iubeasca. Ia exemplul un caine fata de stapanul sau. Iti dau unul si mai concret, cand stapanul moare si se duce la mormantul lui sa schelaie intr-una. Explica-mi cum de cainii pot simtii cand esti trist, fericit etc, si cum de ei incearca sa iti schimbe starea. Explica-mi cum animalele sunt straine omului, unele dintre ele, dar daca le frecventezi des, se obisnuiesc cu tine si nu le mai e frica. Cum si-au dat seama ca nu le faci rau? Sunt multe exemple. Chestia e doar ca esti frustrata sa stii ca esti un animal. Asta e adevarul. Accepta-l si traieste-ti viata mai departe.
Poate ca totusi nu m-am facut inca inteles. Simt asta. Ca asa merg lucrurile la religiosi. Cand procentul de introvertire este mare, bibilica nu mai coreleaza lucrurile cum trebuie si simte sa contraatace cu orice gaseste.
Saptamanile trecute, compania NeuraLink al lui Elon Mask care se ocupa de studierea creierului uman pentru a il intelege mai bine si a il putea imbunatatii cu ajutorul tehnologiei, a facut un test asupra unei maimute. I s-a implantat un cip in creier, iar acea maimuta trebuia sa se joace un joc video simplu, controland elementele jocului cu creierul. Testul a functionat!
Cum acea maimuta juca jocuri video? Nu pentru ca are constiinta cu lucrurile din jur si o inteligenta care sa le ajute sa se adapteze si sa traiasca mai bine? De ce animalele pot fi dresate sa faca lucruri stiind ca ele primesc mereu recompense?
Constiinta merge "mana in mana" cu inteligenta. Nu poti sa ai inteligenta daca nu "CONSTIENTIZEZI" lucrurile din jurul tau.
Nu inseamna ca daca tie nu iti convine un lucru, ca na, religie, nu este asa. Sunt multe lucruri foarte complexe in stiinta pe care nu le poti intelege din cauza religiei. Sunt multe detalii stiintifice de luat in calcul pentru a determina asta, nu o simpla frustrare. Hai sa vedem ce zic baietii de la Cambrige:
"O ființă conștientă are experiențe subiective ale lumii și ale propriului corp. Oamenii sunt ființe conștiente, dar suntem singuri? În 2012, Declarația de la Cambridge privind conștiința a cristalizat un consens științific că oamenii nu sunt singurele ființe conștiente și că „animalele neumane, inclusiv toate mamiferele și păsările, și multe alte creaturi, inclusiv caracatițele" posedă substraturi neurologice suficient de complexe pentru a susține conștientul, experiențe. Acest consens a permis dezbaterilor despre conștiința animalelor să treacă de la vechea întrebare dacă animalele neumane sunt conștiente la întrebările despre care animale sunt conștiente și ce formă iau experiențele lor conștiente."

| CostinAlamariu a răspuns (pentru CIaudiu):

Din ce am citit in raspunsul tau confuzi constiinta de sine (care este exclusiv umană) cu cognitia. Cainii nu isi iubesc stapanii, ci simt in stapanilor un fel de "lup alpha" care protejeaza haita. Maimuta joaca jocuri video datorita cognitiei, a recunoasterii tiparelor si asa mai departe. Nimeni nu argumenteaza ca animalele nu au propria lor cognitie interna sau ca nu pot recunoaste tipare si adapta la ele. Ai dat exemplu cu animalul care "vede ca nu îi faci rau si se obisnuieste cu tine". Asta ține tot de recunoasterea tiparelor. Animalul a inteles ca tu de fiecare data cand vii la el nu îi faci rău deci procesul lui cognitiv coraborat cu abilitatea creierului lor de a recunoaste tipare a concluzionat ca probabil nu vrei să-i faci rau.

Totusi cand vorbim de constiinta umana nu ne referim la procese cognitive de care, în mod evident, si animalele sunt capabile sa le initieze si foloseasca in scopul conservarii si adaptarii la mediu.

| CIaudiu a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Tu mereu ai de obiectat ceva ce nu se pupa cu religia ta, cu cunoasterea ta. Nu imi permit in niciun fel sa cred vorbele unor persoane care isi ghideaza viata dupa o religie care contine multe dogme false. Nu ma dau om de stiinta, si in niciun caz vreo persoana importanta. Fata de mine iti permiti sa iti spui parerea desii eu nu ti-am cerut-o fiind si in tabere diferite. Ai incercat sa imi schimbi modul de gandire care iti convine tie, pentru ca de-asta ai tinut atat de mult sa imi comentezi. In fine, nu asta e important. Ti-ai permis sa o faci cu mine, dar cu adevaratii oameni de stiinta, cu cercetătorii, si asa mai departe, care studiaza aceste lucruri zeci de ani totul in aprofunzime, nu iti mai permiti tu sa iti impui dogmele. Cuvantul tau nu mai are nicio valoare in fata lor, si o sa ti-o spuna intr-un mod ce va parea limba straina pentru tine. Nu tu sau cei ca tine ne-au adus la viata asta. Doar ati avut o contributie istorica social-culturala. Termenii pe care ii folosesti, sunt unii stiintifici. Cand lucrurile se actualizeaza, se definesc si se descopera mai multe chestii, dar care sunt in defavoarea ta, nu o mai accepti si folosesti alti termeni. Preiei unele chestii din stiinta, insa doar ce-ti convine. Poate exemplele mele nu sunt cele mai bune, sunt constient de asta, dar ideea de baza ca suntem animale si ca nu ne diferentiem cu mare lucru de celelalte, o consider adevarata - si nu numai eu, ci si comunitatea stiintifica.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru CIaudiu):

In primul rand lasa aroganta de-o parte ca nu are rost.
In al doilea rand te-am corectat dpdv stiintific, nu religios. Ce am zis eu nu are nicio legatura cu religia dar vad ca paranoia ta vede religie peste tot, chiar si unde ea nu e! Asta inseamna sa fii paranoic.
Si nu e vorba de oameni de stiinta aici, sau de stiinta. Conceptul de constiinta de sine este unic uman si nu are legatura cu cognitia sau recunoasterea tiparelor. Ti-am zis asta si in loc sa tratezi subiectul te-ai luat de mine si de ceva ce nu are legatura cu subiectul. Atat puteti, atat faceti.
Constiinta de sine nu inseamna constiinta mediului inconjurator. Eu si oricine altcineva cand vorbeste de constiinte ne referim la constiinta de sine. Am vrut doar sa clarific treaba asta. Sa te ajut. Fiindca le confuzi

| raMLesS a răspuns (pentru anonim_4396):

Au si animalele constiinta, numai ca nu e la fel de dezvoltata ca a noastra, ele nu sunt in stare sa aiba ganduri atat de complexe ca noi, dar au si sunt in stare sa inteleaga anumite lucruri.
Cand te alearga un caine si te ascunzi dupa un pom, daca nu ar avea conştiinţa, din moment ce ai dispărut si nu te mai vede se opreste si pleaca, dar pentru ca are constiinta, instat creierul lui proceseaza faptul ca te-ai ascuns dupa pomul ala si vine si te inhata.
Daca ai avut vreodată vreun animal de companie o sa intelegi ca are.
Daca nu avea, se comporta exact ca o insecta, nu se atasa de tine, nu venea cand il strigai... Era ca o planta.
Constiinta este direct proportionala cu nivelul de inteligenţa.

| nicucostea855 explică (pentru CIaudiu):

Sa schelaie intr-una la stapanul mort ca asteapta sa-i dea papa.

| anonim_4396 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Mulțumesc pentru mâna de ajutor... Cred că am mai putea adăuga lipsa regretului bazat pe rațiune la animale, cel asemănător omului, nu cel manifestat din instinct.

| nicucostea855 explică (pentru CIaudiu):

"Cum acea maimuta juca jocuri video? Nu pentru ca are constiinta cu lucrurile din jur si o inteligenta care sa le ajute sa se adapteze si sa traiasca mai bine?" - n-are legatura cu vreo constiinta. La maimuta nu-i pare rau ca pierde si nu se enerveaza ca a pierdut un joc. Acel chip are ca date de intrare o matrice de la neuronii legati de retina si iesirile din chip legate la neuronii care comanda muschii bratului.

| anonim_4396 a răspuns (pentru CIaudiu):

Suntem animale și nu ne diferențiem cu mare lucru de cealalte?

Că avem puterea de a ne împotrivi instinctului ți se pare puțin? Dar gândul veșniciei? Dar rațiunea? Nu poți închide ochii la toate.

| nicucostea855 explică (pentru anonim_4396):

Omul, daca are o superstitie in cap, poti sa-i aduci in cale o mancare foarte buna pe care insa o refuza datorita superstitiei sau datorita unui crez, in timp ce animalul nu sta prea mult pe ganduri si papa.

| nicucostea855 explică (pentru anonim_4396):

Animalele se enerveaza, nu le pare rau sau nu regreta nimic. Regretul este exprimat prin cuvinte, prin limbaj. De exemplu vaca are limba si ar putea spune cuvinte. Cainele la fel. Nici o maimuta nu vorbeste. Urangutanul nu vorbeste nici cateva cuvinte desi genomul e doar cu 2% diferit de genomul uman.

| raMLesS a răspuns (pentru CIaudiu):

ATENŢIE!
Pentru binele tau nu le citii comentariile si argumetentele de rahat pentru ca o sa te frustrezi si o sa te enervezi.

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

Răspunsul la toate intrebarile tale legate de constiinta.
https://youtu.be/H6u0VBqNBQ8

Poti verifica sursele.

| raMLesS a răspuns (pentru anonim_4396):

Răspunsul la toate intrebarile tale despre constiinta.
https://youtu.be/H6u0VBqNBQ8

Poti verifica sursele

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

Dar corbii, papagalii si multe alte pasari de ce pot sa reproduca cuvintele noastre?
In principiu animalele nu vorbesc folosind cuvinte pentru ca nu au evoluat asa, creierul lor nu s-a dezvoltat pentru a vorbi prin cuvinte, nu a evoluat sa formeze legaturile neuronale ca la noi, in schimb ele folosesc sunete, fiecare specie are limbajul ei.
Oamenii de ce nu pot invata limba altor specii? De ce nu pot invata sa vorbeasca ca ele si sa le inteleaga, pana la urma si noi avem limba la fel ca si ele, nu? Pentru ca pentru noi nu are logica modul lor de comunicare, facem altfel conexiunile, la fel si ele.
Pasarile au cam acelasi mod de comunicare ca noi si cam aceiasi intonatie.
Si inainte de a mai veni cu concluzii, cauta manca-ti-as papagalu tau niste articole si studiaza-le.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Human%E2%80%93animal_communication

| CIaudiu a răspuns (pentru anonim_4396):

Aici nu vorbim de importanta, ci de puncte caracteristice diferite care sunt intr-un numar foarte mic.

| CIaudiu a răspuns (pentru nicucostea855):

Iar vorbesti prost. Dupa tine constiinta inseamna nervi sau bucurie? Constiinta inseamna constientizarea lucrurilor care te inconjoara. Acea maimuta a constientizat jocul. A invatat cum se joaca. Mai invata sensul cuvintelor si dupa raspunde-mi. E a nu mai stiu cata oara cand vorbesti prost. Contrazici tu, roman fara studii, oamenii de stiinta de la diferite institutii importante ale lumii? Contrazici baietii de la Cambridge? Las-o asa.

| CIaudiu a răspuns (pentru raMLesS):

N-ai cu cine... religiosii fanatici sunt prea inapoiati. Locul lor e in Evul Mediu cu siguranta.

| CIaudiu a răspuns (pentru raMLesS):

Nu ma enervez, pentru ca stiu ca oricum lumea nu le mai inghite prostiile. Lumea avanseaza, noi traim frumos, ei stau sa se frustreze ca o ducem bine. Abia astept sa mai avanseze stiinta sa-mi bag un ochi bionic si o mana de cyborg. Ah, era sa uit, si un creier conectat la internet. Ei sa stea sa se razboiasca cu conspiratiile lor, ca asta au facut toata istoria. Toata istoria lor au judecat stiinta si tot ce a aparut din partea sa.

| raMLesS a răspuns (pentru CIaudiu):

La apariţia trenului a fost la fel, oamenii spuneau ca e un balaur care scoate flacari si fum, la aparitia masinii la fel, tot conspiratii, la aparitia avionului la fel... La aparitia internetului, a calculatoarelor, telefoanelor la fel, mai stii cand spuneau bunicii nostri sau inca spun "Fir-aţi ai dreacu cu tilifoanilii voastre"... Sau cum spuneau conspirationistii despre calculatoare si internet "Calculatorul dăunează, te spala pe creier, nu trebuia sa apara, Blablabla", si iauite-ne azi, mergi cu un supercomputer in buzunar.

| raMLesS a răspuns (pentru CIaudiu):

Eu ajung sa cred ca ateii si crestini sunt 2 specii de oameni diferite.
Facem conexiunile altfel, astia nu sunt in stare sa inteleaga niste lucruri logice, nu sunt in stare sa inteleaga de ce 1+1 = 2, si noi nu suntem in stare sa intelegem de ce 1+1= Dumnezeu big grin

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

"Cand te alearga un caine si te ascunzi dupa un pom, daca nu ar avea conştiinţa, din moment ce ai dispărut si nu te mai vede se opreste si pleaca, dar pentru ca are constiinta, instat creierul lui proceseaza faptul ca te-ai ascuns dupa pomul ala si vine si te inhata." - e ca un robot. Chiar daca te-ai ascuns el vine spre acel loc si cand trece de acel loc i se pare ca te-a vazut si intoarce capul si te vede si te inhata. Cand aude zgomotul familiar al stapanului stie ca i se da hrana.

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

"si noi avem limba la fel ca si ele, nu?" - Cum se spune in pasareasca "grau"? Cum ciripeste pasarea cand vede grau? Ce ciripeste? Cum ii spune la grau? Cum se aude? Cum spune maimuta la "banana"? Ce mormaie maimuta cand vede o banana?

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

Constiinta inseamna dublura omului. Fiecare om are o dublura in propria minte. Omul se percepe pe sine, omul are capacitatea de a se autoevalua de a se stima, de a se autocondamna. Constiinta e ca un politai cu care traiesti 24 h din 24, 7 zile din 7. Animalele nu au asa ceva pentru ca nu pot sa exprime printr-un limbaj articulat trairile, gandurile. Doar o fiinta cu constiinta poate avea capacitatea de a se exprima printr-un limbaj articulat. Alfabetul reprezinta limbajul articulat redat prin scris.

Pasarile care au un creier mai mic scot sunete sau imita sunete mai complexe decat o vaca cu creier mai mare si cu o limba mai mare. Cu toate acestea nu se poate vorbi ca pasarile au un limbaj ci doar niste sunete. La atat de multe milioane ani de evolutie ar fi trebuit ca si alte animale sa dezvolte un limbaj cat de cat articulat. O vaca se poate lauda ca a evoluat doar ca sa poata manca iarba? Asa si omul a evoluat ca sa fie omnivor. Sunt animale omnivore si care pe langa omnivor nu stiu sa faca nimic altceva mai evoluat.

Asadar ideea ca "fiecare animal a evoluat in diferite directii" este cam subreda.

Daca evolutia ar fi fost adevarata ar fi trebuit ca macar o alta specie de animale ( in afara de om ) sa aiba un limbaj articulat.

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

1 Corinteni 2:14-16:"14 Dar omul fizic nu acceptă* lucrurile spiritului lui Dumnezeu, fiindcă pentru el sunt o nebunie; și nu poate să le cunoască, deoarece ele trebuie examinate spiritualicește. 15 În schimb, omul spiritual poate să examineze toate lucrurile,+ dar el nu poate fi examinat de niciun om. 16 Fiindcă „cine a ajuns să cunoască mintea lui Dumnezeu*, ca să-l învețe"?+ Noi însă avem mintea lui Cristos."

| nicucostea855 explică (pentru CIaudiu):

Imi amintesc de filmuletul cu maimuta care juca Ricochet. Ii dadea sa molfaie cu gura o bila cu gust de banane ca sa aiba ochiul bionic atintit la ecran si acel brat pe maneta.

| nicucostea855 explică (pentru CIaudiu):

Ochiul bionic avea o matrice atasata. Bila de ricochet de pe ecran se misa pe matricea din ochiul bionic si mai departe informatia e transmisa la chip care la randu-i comanda neuronii motorii de la brat. Si eu as putea face o maimuta sa joace ricochet daca as avea uneltele necesare. Maimuta aia e un semirobot. N-are nici o legatura cu constiinta. E o chestie de procesare de imagini. Sunt algoritmi de procesare de imagini.

| nicucostea855 explică (pentru CIaudiu):

E normal sa existe anumite asemanari intre om si animale pentru ca suntem creati de acelasi proiectant adica de acelasi Dumnezeu al carui specific de proiectare si executie se vede in lumea vie.

| CIaudiu a răspuns (pentru nicucostea855):

Eu vorbesc de alta maimuta man.
https://youtu.be/3Ya-bAYri84

Asta cu acelasi proiect a lui Dumnezeu a fost prea amuzanta. M-ai facut sa rad cu lacrimi. laughing
Norocul tau ca mai prins acum intr-o dispozitie prea buna ca sa mai stau sa comentez, plus ca mi-e si putin somn.

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

"Chiar daca te-ai ascuns el vine spre acel loc si cand trece de acel loc i se PARE ca te-a vazut..."
"Cand aude zgomotul familiar al stapanului STIE ca i se da hrana."

Vezi cum iti dai singur raspunsurile? Asta e constiinta.

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

"Asadar ideea ca "fiecare animal a evoluat in diferite directii" este cam subreda."
Daca era subreda, pestii puteau sa respire aer si sa zboare, si pasarile respirau sub apa.
Cainii, vacile, oile, pisicile scoteau aceleasi sunete.

"Daca evolutia ar fi fost adevarata ar fi trebuit ca macar o alta specie de animale ( in afara de om ) sa aiba un limbaj articulat"
De ce articulat neaparat?
Animalele au diverse moduri de a comunica, unele emit și recepționează semnale sonore, altele chimice (prin substanțe numite feromoni sau altele), unele motorii (de pildă, dansul albinelor), si tot asa.
Elefantii comunica atat prin sunete, cat si seismic, prin vibratii.
Fiecare animal are modul lui de comunicare, asa ca te intreb pe tine, tu de ce nu comunici prin pamant?
Daca ai stii istoria evolutiei ai intelege de ce nici un alt animal nu comunica articulat ca noi, dar tu nu, tu doar continui sa pui intrebari stupide, continui sa te contrazici aiurea cu lumea, tu ai doar opinii nu si intrebari.

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

Nu imi da citate din biblie omule, pentru mine astea sunt povesti.

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

"Pasarile care au un creier mai mic scot sunete sau imita sunete mai complexe decat o vaca cu creier mai mare si cu o limba mai mare. Cu toate acestea nu se poate vorbi ca pasarile au un limbaj ci doar niste sunete"

Tu crezi ca animalele astea scot niste sunete asa random?

| raMLesS a răspuns (pentru CIaudiu):

El crede ca animalele nu comunica deloc, nici prin sunete nici prin nimic, el crede ca ele scot sunete random rolling on the floor rolling on the floor
Cica a facut politehnica.
Ori a luat-o randeaua, ori minte de ingheata apele.

| CIaudiu a răspuns (pentru raMLesS):

rolling on the floor

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

Animalele comunica intre ele insa nu printr-un limbaj articulat si complex ca al omului. Animalele nu au alfabet.

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

Nu scot sunete random dar nici limbaj articulat si cu litere.

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

In diferite directii de dezvoltare in functie de mediul in care traieste.

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

Animalele nu au limbaj complex precum omul. De aceea omul este mult mai inteligent decat animalele.

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

Nu e constiinta ci observare. Constiinta inseamna cu totul altceva.

Constiinta inseamna capacitatea de autoevaluare si autocunoastere.

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

Dexul spune altceva

| raMLesS a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce ignori raspunsurile mele despre constiinta?
Si dupa spuneti ca nu va suportam, uite de ce.
De contrazis va contrazice, dar cand primiti raspuns il ignorati si continuati sa va contraziceti si sa aveti aceleasi pareri.

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

Https://dexonline.ro/definitie/con%C8%99tiin%C8%9B%C4%83

CONȘTIÍNȚĂ, conștiințe, s. f. 1. (Fil.) Sentiment, intuiție pe care ființa umană o are despre propria existență; p. ext. cunoaștere intuitivă sau reflexivă pe care o are fiecare despre propria existență. 4. Sentiment al responsabilității morale față de propria sa conduită. ◊ Caz (sau proces) de conștiință = dificultatea de a hotărî într-o problemă morală greu de rezolvat. Mustrare de conștiință = remușcare, regret. ◊ Expr. A fi cu conștiința împăcată sau a nu avea nimic pe conștiință = a fi convins că nu a săvârșit nimic împotriva legilor moralei sau juridice. A fi fără conștiință = a fi lipsit de scrupule. Cu mâna pe conștiință = cu toată sinceritatea. 5. (În sintagma) Libertate de conștiință = dreptul recunoscut cetățenilor de a avea orice concepție religioasă, filosofică etc. [Pr.: -ști-in-] – Din fr. conscience, lat. conscientia (după ști).

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

Definitia asta este exemplificata cu exemple umane pentru ca asa e cel mai simplu.

Dexul mai spune si: CONȘTIÍNȚĂ s. f. 1. forma cea mai evoluată, proprie omului, de reflectare psihică a realității obiective prin intermediul senzațiilor, percepțiilor și gândirii, sub formă de reprezentări, noțiuni, judecăți, raționamente, inclusiv procese afective și voliționale
[CUM AU SI ANIMALELE]

Cainii si multe alte animale de ce viseaza oare?
Tine minte ca dex-ul nu contine un studiu despre cum functioneaza constiinta atat la oameni cat si la animale, acolo gasesti doar definitia ei in mare parte.
Si exista mai multe nivele de constiinta.
https://www.barrettacademy.com/levels-of-consciousness

Animalele au in mare parte primul nivel

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

Si daca nu au constiinta, ciorile cum pot rezolva probleme atat de complexe si alte animale nu pot?
https://www.youtube.com/watch?v=Gui3IswQ0DI

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

Inteligenta nu e acelasi lucru cu constiinta.

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

Sensul de baza al constiintei e extrasul meu din dex. Constiinta nu e constienta.

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

Stiinta spune altceva despre constiinta.
Unele animalele de ce se pot recunoaşte in oglinda? Asta nu e constiintã?

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

Conștiința e oglinda din minte și nu o oglinda din sticla exterioara.

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

Pai si daca se recunoaşte in oglinda, asta nu inseamna ma inteligentule ca e constient de el insusi? Si de unde stii tu ce gandesc animalele? Sunt si ele constiente doar ca sunt la fel ca niste copii, au doar ganduri si nevoi primare, joaca, mancare si somn.
Animalele au inteligenta unor copii de 2-3 ani.
Tu iti mai aduci aminte de ceva de cand aveai 3 ani? Nu! Amintirile tale cele mai vechi sunt acelea de cand aveai in jur de 7 ani, primii ani din viata nu ti-i amintesti, iti aminteşti de exemplu cand ai invatat sa vorbesti? Logic ca nu.
Crezi ca un copil de 3 ani are creierul atat de dezvoltat incat sa aiba mustrari de constiinta pentru faptele sale sau sa stea sa contempleze despre viaţa? In nici un caz.
Bebelusi de exemplu, nici nu se pot recunoaşte in oglinda cam pana in jurul varstei de 1-2 ani din cate stiu.
Asta inseamna ca nu au constiintã? Nu.

Nu intra in domenii stiintifice fara argumente, un neurolog o sa spuna exact contrariul a ceea ce spui tu despre constiinta, la fel si un psihiatru sau psiholog.

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

"Tu iti mai aduci aminte de ceva de cand aveai 3 ani?" - imi amintesc atunci cand eram in carucior adica bebe si cerul era albastru senin.

Trecand peste partea asta, animalele nu sunt constiente de propria lor existenta intrucat nu au notiunea de trecere a timpului si nu au regrete. Fiindca nu au regrete animalele nu plang si nu si-au dezoltat muschii fetei ca sa poata sa planga. Plansul este una din expresiile regretului, a dorului dupa ceva din trecut. Animalele nu-si planifica actiunile si orice fac ele o fac din instinct si stimulii imediati sau de moment. Daca dai ceva ce-i place unui animal acesta va manca fara sa tina cont de vreo superstitie legat de care constiinta nu-i permite sa faca ceea ce i-ar placea sa faca adica sa manance ceea ce ii place.

| raMLesS a răspuns (pentru nicucostea855):

"imi amintesc atunci cand eram in carucior adica bebe si cerul era albastru senin"
Astea sunt flashuri de memorie, nu amintiri conştiente.

"Trecand peste partea asta, animalele nu sunt constiente de propria lor existenta intrucat nu au notiunea de trecere a timpului"
Uite ca au notiunea de trecere a timpului.
https://www.google.com/......ontext=amp


Si nu, nu au regrete, au mintea unui copil de 2-3 ani, tu la varsta aia aveai regrete? Te durea la basca, aveai doar emotii de baza, emotii primare.

"Fiindca nu au regrete animalele nu plang si nu si-au dezoltat muschii fetei ca sa poata sa planga. Plansul este una din expresiile regretului, a dorului dupa ceva din trecut." :)) :)) vezi cum scoti numai aberatii pe degete? Animalele nu plang la fel ca noi cu lacrimi, dar plang si ele, ai vazut vreodata vreun pui de câine ratacit sa vezi cum incepe sa planga dupa ma-sa?
Ai avut tu însuţi vreodata vreun caine sau chiar 2, sa vezi cum incep sa planga dupa tine cand ai lipsit o intreaga zi? Si sa vezi cat de bucuroşi sunt cand te vad?
Asta de ce e asa bucuros daca n-are constiintã si emotii?

https://youtu.be/3AEfqJVtOzk


Eu cand iti raspund macar iti dau si articole si dovezi la fiecare argument si in cele din urma rezulta ca am dreptate, tu insa nu imi dai nimic, tu doar spui CE CREZI, asta e marea problema a secolului in care traim, lumea nu citeste si nu isi ia informaţia din surse legitime, nu verifica informatia, iau orice de bun, vorbesc din auzite, etc, etc...de asta apar atatea grupuri conspurationiste despre covid, cipuri, virusii din vaccin si alte tampenii.
Nici macar nu ai bun simt sa accesezi linkurile pe care ti le trimit, se pare ca si tu ai cazut victimă si ai ajuns sa fii dezinformat si totusi sa ai opinii.
Teoria mea este ca tie ti-e frica sa accepti adevarul, odata ce realizezi si intelegi micile detalii, o sa iti pui cat mai multe intrebari carora nu le gasesti raspunsul in religie si o sa vezi cum cad piese din fundatia credintei tale.
Acum daca spui ca nu e asa, te minti pe tine insuti.

62 răspunsuri:
| halogen001 a răspuns:

Exact aceeasi parere am ca si pacatosulClaudiu.

| CostinAlamariu a răspuns:

Da dar animalele nici macar nu fac greseli. Ele actioneaza din instinct

| raMLesS a răspuns:

@NumaPompilus

Ce intelegi prin conştiinţa de sine si la ce te referi? Da-mi niste exemple si niste exemple de animale.

| raMLesS a răspuns:

Spui ca ai facut politehnica si ca esti inginer? Inginer in ce?
Buna gluma.

| nicucostea855 explică (pentru raMLesS):

Nu e gluma. Imi amintesc ca in primul an de facultate aveam un curs numit "Istoria civilizatiilor" si asta la Electrotehnica anul I.

| badpanda a răspuns:

Probabil ai intanit doar animale fara constiinta conform legii atractiei.
Sau cum se zice in popor javra la javra trage.

| Whateverrr a răspuns:

Si constiinta, printre alte alea