2 timotei 4:3 Căci va fi un timp când nu vor suporta învăţătura sănătoasă, ci, potrivit dorinţelor lor, îşi vor strânge învăţători care să le gâdile urechile 4 şi îşi vor întoarce urechea de la adevăr, îndreptându-se spre istorisiri neadevărate. (de genul - Maria umbla cu coşul cu ouă...)
Asta e fix ultimul lucru care ma intereseaza: in cate culori si-au vopsit apostolii ouale!
Dar ma intreb in acelasi timp ce preferau mai mult, un Big Mac de la McDonalds sau unul de la KFC? Dimineata serveau "Iacobs alintaroma" sau "Doncafe dolce gusto"?
Preferau rulada Wellington cu sos bechamel sau cu sos olandez? Intrebarile astea chiar nu-mi dau pace
Hai sa lasam gogoritele la o parte. Orice discutie legata de ouale de pasti e in legatura mai mult cu arta culinara
si preferintele gastronomice ale romanilor (in care oul de gaina are un rol insemnat) si ceva mai putin cu simbolismul crestin...
Ne tinem de prostii, nu-i asa? Tara arde si voi numarati ouale nevopsite ale apostolilor...
Stimata doamna, se pare ca aveti mult prea mult timp liber de irosit si asta nu va face cinste.
A... si ironia era ca versetul spune cum crestinii mancau paine si vin, iar martorii doar se uita la ele
Tu in cam multe comentezi si aiurea..pana ti-o i-ei peste bot o data.
Vad ca am atins o coarda sensibila!
Ioan 13: 34-35 (versiunea Cornilescu)
"34 Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiţi unii pe alţii; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii.
35 Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sînteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii."
Matei 7:12 Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Prorocii. Tot Cornilescu. Aaa, si Proverbe 26:5 (daca te i-ei si dupa Vechiul testament) Raspunde-i nebunului dupa nebunia lui.
Matei 7:12 Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Prorocii. Tot Cornilescu. Aaa, si Proverbe 26:5 (daca te i-ei si dupa Vechiul testament) Raspunde-i nebunului dupa nebunia lui ca sa nu se creada intelept.
Ai dreptate, te-ai gandit sa gasesti o oglinda? Si apoi sa cumperi si altele sa le imparti intre crestini...
Nu sunt in nici o religie, doar am citit Biblia.
Si atunci ce rost au comentariile tale?
Nici eu nu-s de nici o religie/credinta/non-sens nejustificat cel putin fara surse, doar vad cateodata pozitii ironice!
Am citat exact ce spunea versetul spus de o martora (Rodica este) in care critica pozitia ortodoxa (ce au oua rosii) folosind un verset ce arata "painea si vinul".
Comentariul este exact in a pune problema ca atunci cand iei Biblia doar in perspectiva care vrei sa "falsifici" pe altii, cateodata te falsifici pe tine.
Ma bucur ca ai ales Matei (ce Isus referentiaza clar "ochi pentru ochi") ce falsifica cel putin credinta unora de pe aici ce cred exact pasajul din Ioan ce ti l-am dat.
De obicei asta e un mesaj ce il primesc de la crestini iubitori, si sub perspectiva asta ti-am dat acel verset: "... pana ti-o i-ei peste bot o data. "
Daca nu esti crestin, mergi inainte! Nu e nimic de urmat la comentariile mele!
Nu sunt crestin, am 18 ani si nu stiu in ce sa cred. Am citit Biblia, dar nu imi dau seama care este religia adevarata.
Si eu am citit Biblia si imi pare daca ti-am aprins spiritele!
Personal nu cred ca exista o "religie adevarata", cunoasterea noastra depaseste cu mult orice carte sfanta de acum 2500 de ani, de 1900 de ani sau de 1300 de ani.
Ca sa fim pe aceeasi linie, iti recomand doar sa "aproximezi adevarul", deoarece mintea noastra e limitata. Daca vrei sa cauti un model non-credincios si stii engleza, iti recomand Moral Landscape de Sam Harris (un erou personal de cand am devenit ateu).
Sper sa mai discutam pe aici si ma bucur ca te-am cunoscut!
Offtopic: am 31 de ani
Dupa cum am spus, am citit Biblia si in Efeseni 4:5, 6 : 5. Este un singur Domn, o singura credinta, un singur botez.
6. Este un singur Dumnezeu si Tata al tuturor, care este mai presus de toti, care lucreaza prin toti si care este in toti. Asta caut eu, trebuie sa fie una. Si de ce o caut? Deoarece Ioan 17:3 zice: Si viata vesnica este aceasta: sa Te cunoasca pe Tine, singurul Dumnezeu adevarat, si pe Isus Cristos pe care L-ai trimis Tu. Dar si Ioan 3:16 zice: Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.
Caut religia adevarata pentru a primi viata vesnica
Te rog sa te gandesti la catea lucruri, intre care ca la varsta ta eram credincios (botezat intr-o biserica protestanta) si am fost multi ani. Iti inteleg perspectiva si cand am devenit ateu a fost tocmai ca Biblia nu are chiar atata consistenta pe cat crezi.
Am sa iti zic daca ai sa citesti exegeza (nu iti recomand neaparat, dar sa intelegi de unde vin), ai sa vezi ca cel mai probabil Ioan face mult mai multa teologie decat istorie. Parafrazat, daca citesti Marcu, ai sa gasesti un Isus mai pamantean, daca citesti Matei, Luca si la final Ioan, ai sa vezi ca Isus este tot mai "ceresc".
De aceea sa ai grija ce citesti, nu de alta ca s-ar putea sa iti para rau dupa timpul pierdut...
Deci tu nu consideri ca toata Biblia este importanta, ci doar cateva evanghelii pe care le gasesti in Noul Testament.
Nu, consider ca toata Biblia ca "neimportanta", dar cred ca fiecare parte din Biblie are o perpectiva diferita (cateodata in cotradictie o pozitie cu cealalta).
Dat fiind impactul Bibliei, cu siguranta e important. De altfel pentru Romania, pozitia ortodoxa este importanta, si pentru BO, pozitia BO Ruse sau de la Constantinopol este importanta.
Dar nu le vad ca Dumnezeu ar conduce nici o credinta crestina (ortodoxa sau nu) si in aceeasi masura ca a dictat sau insuflat Biblia!
" crestinii mancau paine si vin, iar martorii doar se uita la ele "
Totul costa.
+1 Genial raspunsul
Deci in Biblie nu scrie nimic de oua ..deci chestis cu ouale rosii e doar o legenda si un obicei.
Corect, este un obicei, insa, Isus specifica :,, Pentru obiceiurile voastre, incalcati legea lui Dumnezeu ",, asa, ca vezi ce este important, obiceiuri bine inchegate, nu ceea ce vrea Dumnezeu, nu? Daca ai remarcat in toate magazinele alimentare, sunt mii de oua vopsite, iata, o modalitate si-o ocazie de-a face bani. Banul este important, obtinut cu orce pret, (2Timotei 3:1-5 ), nu ceea ce pretinde Dumnezeu.
De ce rupi un verset dintr-un context si il folosesti intr-un cu totul alt sens? După dictionar oare asta nu se cheama manipulare tendentioasa?
"Pentru obiceiurile voastre, incalcati legea lui Dumnezeu " - de unde stiu eu ca nu se refera la obiceiurile "martorilor"? De ce vrei tu sa refere neaparat la avioane, biciclete sau chiar obiceiul culinar de a manca oua?
Deci, în analiza cuvântului "obicei"-"obiceiuri" trebuie ţinut cont de CONTEXT:
Iată, aici este vorba de OBICEIURI SFINTE ale CREŞTINILOR:
Fapte 16, 21:"Şi vestesc obiceiuri care nouă nu ne este îngăduit să le primim, nici să le facem, fiindcă suntem romani." (acuzatorii păgâni se refereau la "obiceiurile" sfinte ale apostolilor)
"Nu vă lăsaţi înşelaţi. Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune." I Corinteni 15, 33 etc…
Unii chiar ar trebui să se teama cumplit de mult chiar pentru că printre singurele locuri în care cuvântul "obicei" este folosit CRITIC este următorul:
"Fără să părăsim Biserica noastră, precum le este OBICEIUL UNORA, ci îndemnători făcându-ne, cu atât mai mult, cu cât vedeţi că se apropie ziua aceea." Evrei 10, 25
Da.Deci,sincer eu nu cred ca e bine sa ne tinem de obiceiuri si de traditi...Eu cred ca noi trebuie sa traim conform Scripturii si sa implinim voia lui Dumnezeu si Cuvantul Sau care este viu si lucrator. Obiceiuri ca vopsirea oualelor rosii, sau iepurasii sau Mos Craciunul..eu cred ca astea diminueaza din adevarata insemnatate a sarbatorilor.
Bine inteles, nimic nu este aprobat de D-zeu, sunt luate de la pagani, toate acestea au fost adaugate. Singura sarbatoare cu baza biblica este Comemorarea mortii lui Isus care a luat locul pastelui evreiesc.
Asa este.Dar din pacate, multi "crestini" nu stiu adevarata semnificatie a Pastelui... Oualele rosi, iepurasii, cozonacii ..nu lipsesc, dar daca ii intreb ce reprezinta Pastele sunt multi care habarnu au.
Desigur pastele tinut de evrei, a fost o ocazie unica pentru ei, de-a multumi lui Dumnezeu pentru ca i-a eliberat din robia egipteana, a fost o sarbatoare de aducere aminte, ca au fost robi in Egipt, si Dumnezeu prin mana tare i-a eliberat. Deci cuvantul,, paste =eliberare ". Isus, facand parte ca om, din linia genealogica a lui David, a lui israel, si El a sarbatorit pastele -eliberarea poporului sau de sub robia egipteana, asa ca la ultimul sau paste, a fost omorat de poporul sau si asupritorii sai marsavi. Cu ocazia acelei ultime sarbatorii, el a instituit un nou Legamant, impreuna cu apostolii,, Bazele acestui nou legamant erau puse, pentru un nou regat, pentru o conducere noua, care va guverna peste pamant incurand. Daca doresti citeste Luca 22:19, 20; 1 Corinteni 11:26. Iata Isus a poruncit, ca, cei ce aveau sa fie continuatorii sai, sa comemoreze moartea sapana vine el. Atunci, comemorarea mortii sale, lua locul pastelui evreiesc. CUM? mai vedem.
ada92 întreabă: