anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

As vrea sa vorbesc cu cineva care cunoaste versiunea ortodoxa despre apocalipsa, viata de apoi?

12 răspunsuri:
| BlackLight1987 a răspuns:

In viziunea ortodoxă cei 7 calareti sunt interpretați in mod metaforic. Când vine vb despre Antihrist, majoritatea teoligilor, nu il vad ca pe o persoană, ci ca o idee, organizație etc.
Pe cer va apărea semnul Fiului Omului, de la un capăt la celălalt al lumii( ortodocșii consideră că este crucea). Hristos va veni in slava Sa dumnezeiască, înconjurat de îngeri. Trupurile morților vor învia, și vor avea caracteristicile trupului Mântuitorului Înviat (trupuri spiritualizate).
Despre judecata finală ortodoxia, se rezuma la cuvintele Mântuitorului ca dreptii vor fi despărțiți de păcătoși "precum oile de capre". Vor fi judecați și demonii și împreună cu păcătoși vor merge in Iad, iar dreptii vor rămâne în Slava lui Dumnezeu.
Oamenii vor fi judecați atât pentru faptele lor personale, cât și pentru consecințele faptelor lor asupra societății, naturii etc.
Natura va fi transfigurată și va reveni la forma inițială in care a fost creata de Dumnezeu ( și va fi un cer nou și un pământ nou).
Dreptii vor fi in veșnicie in Slava lui Dumnezeu, iar pacatosii și diavolii in depărtarea lui Dumnezeu.
Asta ar fi viziunea ortodoxă, schițată in linii foarte generale.

| TristanTzara a răspuns:

Dacă ești interesat și de interpretarea secular-academică înceacă o serie de pe Youtube, a Universității Yale:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL279CFA55C51E75E0

Eu am găsit-o foarte interesantă. Deși este despre întregul Nou Testament.

| RAY a răspuns (pentru TristanTzara):

Am vazut, am subtitrat aceste documentare pe canal

| TristanTzara a răspuns (pentru RAY):

Stai puțin, ce canal?

Dacă ești interesat de perspectiva ortodoxă, încearcă ceva scris de Andrew Louth, mi se pare cineva care scrie din perspectiva asta foarte interesant. Sper că te-am ajutat, să fiu sincer nu sunt expert în domeniu laughing

| TristanTzara a răspuns (pentru RAY):

Interesant, nu știam că sunt și în română.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns (pentru BlackLight1987):

Cerul nou și pământul nou va fi o planetă nouă din Galaxie unde ne vom muta înainte ca soarele să se stingă.

| BlackLight1987 a răspuns (pentru sadrian46):

Interpretarea asta ma duce cu gândul la scrierile lui Pavel Coruț. Pare mai mult desprinsă din filmele SF.
D.Staniloae, Vladimir Loosky, Sf.Vasile și alții consideră că "cerul nou și pământul nou ", reprezintă o raționalizare a creației; o nouă creație daca vreți sau atingerea perfecțiunii in creație. Perfectiune pierdută prin Adam. Pentru ca Adam prin pervertirea naturii umane, a pervertit întreaga natura. "In sudoarea frunții iti vei castiga pâinea ta (...), și pământul iti va răsădi spini și palamida..." Omul ca ființă duală (spirituală și materiala) devine inelul de legatura dintre cele două lumi; Este preot al creației. Prin chemarea sa la indumnezeire, el indumnezeieste întreaga creație.

sadrian46

Pentru ca Adam prin pervertirea naturii umane.
Adam și Eva, fiindcă au conlucrat prin gestul lor. nu au pervertit, ci au creat natura umană. Doar din acel moment au devenit oameni. din acel moment au cunoscut binele și răul, mai exact bine-răul, căci unul fără altul nu pot să existe.

Au creat natura umană in forma existenta astăzi. Asta nu inseamna ca Adam și Eva nu erau oameni. Ba chiar as îndrăzni să spun că erau supra-oameni, oameni indumnezeiti in perfecta armonie cu Creatorul și cu natura înconjurătoare. Prin cădere au creat( ca sa nu folosesc iarăși termenul pervertit) natura umană de astăzi, cu bine și rau
Înainte de cădere Răul era prezent(bineînțeles nu in ei), dar nu a fost dintotdeauna prezent. Binele poate exista fără Rau, însă Răul nu poate exista fără Bine. Asta este diferență între teologia creștină și doctrina taoista.
In apocalipsa, ca sa revin la subiectul temei, cerul și pământul nou, reprezintă reîntoarcerea întregii creații, inclusiv omul dar prin om, la forma originara(Binele fără Rau).

sadrian46

Cum concepi binele fără rău, nu teoretic, ci practic.
O să vezi că nu poți.
În plus, Dumnezeu și Isus, dacă nu au să lupte cu răul și cu Diavolul își pierd obiectul muncii și devin inutili.

Păi poți să concepi Binele fără Rau. Binele poate sa existe si atât, nu trebuie raportat la ceva pentru a exista. Este o existenta de sine stătătoare. Pe de altă parte Răul trebuie in mod obligatoriu raportat la ceva pentru a fi rau.
Scopul lui Dumnezeu nu este de a se lupta cu diavolul. Scopul lui este de a fi Creator, Proniator și Sfintitor.