Vechiul Testament pentru ca a fost scris pe parcursul a 1500 de ani a avut timp sa prezinte sistematic si zeci de sarbatori iudaice si zeci de obiecte de cult ale acestora, dar in cazul Noului Testament a fost cu totul altfel...
Acesta a fost in plina perioada de persecutii, mai mult de jumatate din el (epistolele) erau facute sa raspunda unor situatii urgente, astfel ca scopul nu a fost prezentarea MODUIUI CONCRET DE VIAŢĂ, pe îndelete...
Scriptura preinta doar cateva aspecte, fara pretentia de exhaustivitate!
Referitor la dovezile privind existenţa SĂRBĂTORILOR încă de la începutul creştinismului, iată că scrierile "Părinţilor apostolici" menţionează cinstirea unor sfinţi mucenici!
Deci, cu atât mai mult exista în vremea respectivă şi un eveniment în cinstea ÎNVIERII MÂNTUITORULUI HRISTOS!
Iar dacă în cinstea unui mucenic obişnuit exista o ZI SPECIALĂ, cum oare n-ar fi existat o zi specială în cinstea Mântuitorului Hristos?
Iată doar una dintre mărturiile din perioada celor contemporani cu apostolii:
„Noi am strâns osemintele lui ca un odor mai scump decât aurul şi decât pietrele scumpe şi le-am aşezat unde se cuvine; aici ne vom aduna cu bucurie şi Domnul ne va da nouă să sărbătorim ziua naşterii sale celei martirice, spre amintirea biruinţelor sale şi spre întărirea altor luptători." (Martiriul Sf. Policarp al Smirnei +155 d.Hr)
La rândul său, Noul Testament menţionează cinstea pe care apostolii o purtau evenimentului Învierii şi comemorării lui. Rezultă că "sfinţenia unor zile speciale" NU ERA O IDEE STRĂINĂ gândirii primilor creştini!
Nu, ziua de astăzi e prevăzută cu post negru în calendar, fără petreceri și băutură, căci astăzi plângem cum din desfrâu a murit cel mai mare om născut din femeie.
În calendarul ortodox ziua de astăzi este prevăzută cu post negru.
Zilele cu post negru NU sunt prevăzute pentru petreceri și băutură.
Ce se sărbătorește astăzi
http://paginiortodoxe.tripod.com/......torul.html
Nu, sunt mai multi Sf Ioan de-a lungul anului, dar se sarbatoreste ca onomastica in ianuarie pe 7.