ZEU2, zei, s. m. Divinitate păgână; idol. ♦ Fig. Om cu însușiri fizice și morale excepționale. ♦ (Fam.; ir.) Om cu putere, cu influență (politică); șef, conducător. ◊ Expr. A fi în secretele zeilor = a fi la curent cu lucruri cunoscute de cei mari, de conducători. – Lat. deus.
DUMNEZÉU, (rar) dumnezei, s. m. 1. Ființă supranaturală, considerată în credințele religioase drept creatoare a lumii și cea care determină destinul oamenilor. ◊ Loc. adj. Bătut de Dumnezeu = năpăstuit, nenorocit. ◊ Expr. Încotro (sau unde, cum) te-a îndrepta Dumnezeu = la voia întâmplării, oriunde. (Va fi) cum va da (sau va vrea) Dumnezeu
Este o mare diferenta intre o persoana si o divinitate.
Spune-i iehova sau IHWH ca inseamna altceva, schimbarea numelui nu schimba esenta
Si daca e unua si aceeasi persoana? Asta e cuvantul pe care l-au gasit cel mai potrivit pentru romana! Cand apostolul Pavel a vorbit grecilor de IHWH nu s-a dus cu nume nou, a cautat cel mai semnificativ nume din cultura lor si i-a zis zeus! Cand cineva merge la un trib foloseste numele zeului lor suprem ca sa inteleaga.
Nu stiu,e problema voastra,sunt neclaritatile crestinismului acestea.
Eu stiu atat: Dumnezeu deriva din zeu, daca ne bazam pe stiinta si pe ce spune etimologia.
Daca ne bazam pe religie si presupunem existenta unei entitati care nu e zeu,etc, etc, lucrurile se complica, dar eu vorbesc din punct de vedere stiintific, nu religios.
Asa si? in limba romana zeu inseamna divinitate! Mi-e totuna ca ii spun Domnul zeu sau Dumnezeu. Doar stiu ca atunci cand spun Dumnezeu ma refer la divinitatea absoluta la fel cum atunci cand strig pe cineva margareta ma refer la persoana in sine nu la o planta! Chiar nu inteleg ce vrei sa spui prin asta. E Divinitatea absoluta, e Atotputernicul, e Creatorul e Domnul zeu! Te simti mai bine daca zis asa?
Evident ca zeu inseamna divinitate si ca este atotputernic atotstiutor, etc. Eu nu asta am spus, spun doar ca este gresit sa spui ca Dumnezeu nu este zeu cand denumirea sa deriva din cuvantul zeu, aici mi-am permis sa intervin. Ce credeti voi despre el si ce atribute ii acordati aceste divinitati este treaba voastra, eu doar am vrut sa lamuresc acest lucru.
Categoric, spre exemplu in engleza "God" inseamna si Dumnezeu si zeu in acelasi timp daca zici Gods inseamna zei, e clar ca fiecare limba si l-a tradus cum i-a venit...
antalka96 întreabă: