| Uvox a întrebat:

Atat de multi fanatici religioși sunt? De ce incearca sa aduca stiinta de partea religiei cand nu e posibil asa ceva? Spera ca astfel vor fi credibili?
Sau chiar suferă de psihoză?

13 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

E greu de inteles ce inseamna stiinta si cu ce se ocupa, iar majoritatea oamenilor nu sunt capabili de asta. Cel putin aici, pe TPU.
Stiinta studiaza "entitati" a caror existenta este coroborata empiric sau teoretic.

Existenta lui Dumnezeu nu rezulta din nicio observatie sau rationament teoretic. De asta Dumnezeu ramane invizibil cunoasterii stiintifice.

| danut a răspuns (pentru Inferno):

Chiar STI ce in seamna STIINTA? daca afirmi asta:
"Existenta lui Dumnezeu nu rezulta din nicio observatie sau rationament teoretic. De asta Dumnezeu ramane invizibil cunoasterii stiintifice."
Uita ca STIINTA mai poate fi si asa (sursa wikipedia):
"Istoria este știința care studiază evoluția societății omenești din trecut până în prezent. Obiectul istoriei nu se limitează doar la evenimentele politice, cum ar fi de exemplu bătăliile sau faptele conducătorilor. El cuprinde și aspectele economice, sociale și culturale (uneltele, ocupațiile și organizarea oamenilor, creațiile artistice și credințele religioase, viața de zi cu zi etc.).
Istoria este o relatare, o construcție a unei imagini a trecutului făcută de oameni (i.e. istorici) care încearcă să descrie, să explice sau să facă perceptibile timpurile care s-au scurs. Indiferent de epoci sau de metode și oricare ar fi scopul subiacent al muncii istoricului, istoria este întotdeauna o construcție umană, înscrisă în epoca în care este scrisă.[1]"

| Uvox explică (pentru danut):

Si? Unde este eroarea?
Istoria, ca stiinta, ne explica perioada, contextul, cauzele si modul cum a apărut religia creștină (in acest caz). Nu confirmă sau infirma existența lui dzeu ci doar aparitia creștinismului.

| Inferno a răspuns (pentru danut):

Esti irelevant.

| danut a răspuns:

Aici este eroarea:
"Existenta lui Dumnezeu nu rezulta din nicio observatie sau rationament teoretic."

| danut a răspuns:

Chiar ne crezi naivi?

| Uvox explică (pentru danut):

Daca tu consideri ca stiinta, care a fost intotdeauna bazata pe observații si raționamente logice, a dovedit sau macar a presupus existența lui dzeu, da, te cred naiv si credul. Dar e parerea mea si atat.

| danut a răspuns (pentru Uvox):

Existenta lui Dumnezeu poate fi demonstrata si in baza stiintei umane dar voi aveti mintea atat de inchistata in tarele umane incat nu puteti vedea orizontul din cauza nasului. Cand veti depasi stadiul declarat in:
Proverbe 1, 7. Frica Domnului este începutul stiintei; dar nebunii nesocotesc întelepciunea si învãtãtura.
veti reusi sa descoperiti ca exista si demonstratia stiintifica a existentei lui Dumnezeu, si este "strigata" la tot pasul, in toata lumea dar voi nu vedeti padurea de uscaturiile din mintea voastra.
Matei 7, 8. Cãci orisicine cere, capãtã; cine cautã, gãseste, si celui ce bate, i se deschide.
Asta este parerea mea si..atat.

| mentholinks a răspuns:

Sunt disperati. Cauta aprobare fiindca se tem si ei ca e posibil sa nu fie real ceea ce cred ei.

| Uvox explică (pentru mentholinks):

Unii poate. Fanaticii nu, ca daca nu ar fi fanatici ar fi sceptici sau macar rezervați.

| Mircea08 a răspuns:

Stiinta nu este proprietatea nici unui om - a face pe niste oameni, pe care nu-i cunosti, fanatici, si ca incearca sa aduca stiinta de partea lor, si ca acest lucru nu e posibil, pare sa semene cu tulburări ale comportamentului, gândirii sau afectivității de care omul nu este conștient și care necesită izolarea acestuia, iar aceasta este definitia psihozei

| Uvox explică (pentru Mircea08):

Esti complet pe lângă.
Stiinta nu este proprietatea cuiva, nu vad unde am susținut asta. Asa cum nici religia nu este a cuiva. Dar să "pliezi" stiinta după cum Iti convine nu e ok.
Am spus din start... ma refer DOAR la fanatici nu la toti cei care cred in ceva, indiferent in ce cred.
Inteleg ca tu ai dedus ca eu pun egal între religie si fanatism. Ai dedus prost.
Nu trebuie sa cunosc pe nimeni ca sa observ daca este fanatic sau nu, crede-mă. Daca tu nu esti capabil nu inseamna ca nimeni nu este.
Ce afirmi de multe ori poate sa spuna suficient in cazul asta.
Ca tie iti pare ca eu as avea cine stie ce tulburari "ale comportamentului, gândirii sau afectivității" nu îmi spune decat ca poate te simti cu musca pe căciulă.
Iar daca ma uit in istoricul răspunsurilor tale inteleg si de ce afirmi asta.
Esti ultima persoana care ar putea să îmi spuna ca sufăr de tulburari in "gândire".
Imi pare rau pentru tine, zau.
O zi bună.

| Uvox explică:

Este amuzant ca tocmai tu imi spui mie ca nu vad orizontul din cauza nasului happy
Orizontul tau e un miraj fara niciun dubiu.
Ce pot sa mai spun decat atat, Godspeed.

Întrebări similare