| Jardelin a întrebat:

Ateii pot fi obligați de Dumnezeu sa creadă in El?

Dacă da, cum? Dacă nu, de ce?

31 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Daca insusi Dumnezeu le-a dat dreptul de a alege, cum pot niste creaturi ale Acestuia sa faca acest lucru, cine le da dreptul si in numele cui?

| danay72 a răspuns:

Dumnezeu poate face tot ce vrea, dar ne lasa pe noi sa alegem daca vrem sau nu sa il slujim.Acest lucru arata cat de bun e.

| Liviu a răspuns:

Dar voi cei care credeti in dumnezeu, puteti fi obligati sa nu credeti?

| AlexanderAdrian a răspuns:

Daca Dumnezeu isi va face cunoscuta prezenta intr-un mod indiscutabil cand sunt constient si altii vor avea aceeasi experienta constienta, daca ni se va revela daca vrei, atunci o sa cred. Pana atunci chiar nu am de ce, nici psihologic si nici logic. Credinta in dumnezeu are cateva mii de ani. Credinta in Zeus de exemplu are probabil mai multe mii de ani iar pe atunci nimeni nu stia de nici un dumnezeu, era politeism. Asa ca de ce as crede niste lucruri care pentru mine sunt inventii menite sa controleze masele?

| UPCTest a răspuns (pentru AlexanderAdrian):

Cum vrei sa isi faca Dumnezeu cunoscuta prezenta cand tu nu il cauti?
Intreaba pe cineva dintr-o biserica Penticostala/ Baptista ce este Duhul Sfant si ce inseamna botezul cu Duhul Sfant, o mai mare dovada ca Dumnezeu exista nu este, daca vezi puterea lui o sa intelegi cu siguranta totul...

| Jardelin explică (pentru AlexanderAdrian):

"Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!" Ioan 20:29
(A zecea fericire)

"Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor." Matei 5:3
(Prima fericire)

"Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu." Matei 5:8
(A sasea fericire)

Ti le-am dat in ordine inversa, pentru ca mai intii trebuie sa incepi sa crezi, apoi sa fii sa te scufunzi in adincul smereniei (pentru ca asta inseamna sarac cu duhul, sa fii smerit) si apoi sa ai inima curata, inima unui copil, pentru ca apoi sa ajungi sa vezi pe Dumnezeu.

Daca astepti si pretinzi de la Dumnezeu ca sa ti se arate pentru ca apoi sa crezi in El, nu cred ca o sa ti se indeplineasca dorinta! Fii mai intii asa cum spun fericirile ce ti le-am dat mai sus si apoi vei ajunge sa-l cunosti pe Dumnezeu!

| Dorugar a răspuns (pentru Jardelin):

Esti cumva fica Tatalui Minciunii? Daca nu, atunci de ce minti?
Acele texte din care ai postat tu, sunt textele religiei MOZAICE, religie pe care a avut-o si Isus, cel care NU s-a adresat niciodata crestinilor, (la fel ca si toti apostolii sai) ci doar celor de religie mozaica ...adica ca ei!
Faptul ca crestinii au confiscat Biblia religiei mozaice si o prezinta in mod mincinos ca fiind Biblia lor, nici pe departe NU inseamna ca acele versete pe care le-ai postat tu, sunt spuse pentru crestini si cu atat mai putin valabile pentru crestini! Asa ca a incerca "sa-L cunosti pe Dumnezeu" MINTIND, este la fel ca si cum ai iubii oamenii excrocandu-i si talharindu-i!

| AlexanderAdrian a răspuns (pentru UPCTest):

Chiar n-am nevoie vrajeli si povestile sectantilor. daca as avea nevoie vreodata probabil as apela mai curand la budhism. Daca tu vezi lucruri invizibile nu le impune altora sa vada bazaconii. Daca proprietatea termenilor nu e punctul tau forte si nu pricepi ce inseama a-si face cunoscuta prezenta in mod indiscutabil, atunci predica-le altora, eu nu am chef de povesti.

| AlexanderAdrian a răspuns (pentru Jardelin):

Mie mi se pare ca a spune ca imparatia cerurilor e a oamenilor prosti e cea mai mare marlanie proferata de biblie nicidecum vreo virtute.

In ce priveste curatenia din inima...stiu si eu care o fi mai curat la inima dintre noi de pe aici? Credinciosii care insulta ateii? Credinciosii care insulta pe cei care nu-s de acord cu ei? Zic si eu, sa ne gandim cine.

Eu ma simt fericit ca nu fur, nu dau in cap, nu beau, nu fumez, nu ma prostituez, nu omor si nu doresc moartea sau boala nimanui, nu m-am bagat in cuplul nimanui, sunt permisiv si mai ales accept oamenii asa cum sunt cat timp stiu sa respecte la randul lor pe ceilalti.

Cred ca din toate punctele astea de vedere si multe altele sunt foarte fericit. N-am nevoie de bazaconii si frica de zei imaginari sa fiu om. Cei care incearca sa fie oameni doar de frica de-a nu ajunge in iad si de judecata de apoi sunt niste oameni foarte limitati in gandire. In rest fiecare crede ce vrea.

| Jardelin explică (pentru AlexanderAdrian):

Interpretarea "saraci cu duhul" = proști, este una melteneasca! Nu asta inseamna, ci inseamna suflet smerit, simplificat la esenta virtutilor, descarcat de mindrie, egoism si incrincenare. Nicaieri nu sintem indemnati sa fim prosti! Poti fi un intelectual sau un geniu intr-un domeniu al stiintei si in acelasi timp sa fii sarac cu duhul, adica sa ai o smerenie profunda.

"In ce priveste curatenia din inima...", aici sint de acord cu tine! E greu sa ajungi sa ai inima curata. Eu unul, sigur nu am, pentru ca ma vad pe mine, ma analizez si imi dau seama cite pacate fac in fiecare zi. Pacate pe care cineva cu o inima curata nu le-ar face. Si mai am un semn ca nu am inima curata: nu il vad pe Dumnezeu! Cindva, demult, L-am vazut, dar atunci eram alt om, ca un copil.

Ma bucur ca nu furi, ca nu fumezi, ca esti tolerant, etc. Te asemeni foarte mult cu un om credincios! Ma gindesc la tine cu drag, asa cum l-a privit Iisus Hristos pe tinarul bogat, care era asemenea tie. Avea o multime de calitati dar ii mai trebuia una!

| Djnicnr a răspuns (pentru Jardelin):

Doar ca sa stii si tu,"sarac cu duhul" si "smerit" nu sunt sinonime! Sarac cu duhul =nestiutor, prostovan! Dar ce e drept,"sarac cu duhul"suna mult mai bland! Smerit=docil, umil!

| Djnicnr a răspuns (pentru AlexanderAdrian):

Meriti funda! Pacat ca intrebarea e pusa de un credincios!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pot fi dar Dumnezeu nu doreste acest lucru, ii lasa pe oameni sa faca ce vor, le da libertate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dumnezeu? el nu obliga.el cheama, la viata din moartea pacatelor.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dumnezeu? el nu obliga.el cheama, la viata, din moartea pacatelor.

| Jardelin explică (pentru anonim_4396):

Frate, astazi s-a citit la Sfinta Liturghie pilda celor chemati la cina. Ti-o redau mai jos:

"16. Iar El i-a zis: Un om oarecare a făcut cină mare şi a chemat pe mulţi;
17. Şi a trimis la ceasul cinei pe sluga sa ca să spună celor chemaţi: Veniţi, că iată toate sunt gata.
18. Şi au început unul câte unul, să-şi ceară iertare. Cel dintâi i-a zis: Ţarină am cumpărat şi am nevoie să ies ca s-o văd; te rog iartă-mă.
19. Şi altul a zis: Cinci perechi de boi am cumpărat şi mă duc să-i încerc; te rog iartă-mă.
20. Al treilea a zis: Femeie mi-am luat şi de aceea nu pot veni.
21. Şi întorcându-se, sluga a spus stăpânului său acestea. Atunci, mâniindu-se, stăpânul casei a zis: Ieşi îndată în pieţele şi uliţele cetăţii, şi pe săraci, şi pe neputincioşi, şi pe orbi, şi pe şchiopi adu-i aici.
22. Şi a zis sluga: Doamne, s-a făcut precum ai poruncit şi tot mai este loc.
23. Şi a zis stăpânul către slugă: Ieşi la drumuri şi la garduri şi sileşte să intre, ca să mi se umple casa."

Asa e Jorpalule, Dumnezeu nu obliga ne lasa sa alegem, dar el ne cheama la viata din moartea pacatelor. In pilda de mai sus cina preinchipuie Imparatia lui Dumnezeu iar acel om, pe insusi Dumnezeu, si atunci cum ar trebui sa intelem versetul din finalul pildei in care se spune "sileste-i sa intre, ca sa mi se umple casa"? Eu unul ma gindesc asa: Dumnezeu nu obliga pe nimeni, dar unii din noi sint intorsi la lumina credintei din intunericul pacatelor, in urma unor necazuri mari, a unor suferinte profunde. Acesti de oameni, care trec prin astfel de traume sufletesti si/sau trupesti se intorc la Dumnezeu, il descopera sau il redescopera pe Dumnezeu, iar ei sint cei de pe urma care vin la cina, in Imparatia lui Dumnezeu. E un altfel de silire fata de cea la care de gindim noi!

Si nu e numai o silire a lui Dumnezeu ci si o silire a celor incercati de astfel de necazuri pentru ca nimeni nu poate intra in Imparatia Cerurile fara sa depuna efort, sa-si faca partea sa ce tine de rivna si dorinta omului.

Iti doresc numai bine, dragoste, liniste si pace!

| anonim_4396 a răspuns (pentru Jardelin):

Vezi tu jardeline? e greu pentru un cazut, sa priceapa ca aceasta silire, este din dragoste pentru noi totusi.santem doriti chiar impotriva vointei noastre.Sa mi se umple casa...Numarul ingerilor cazuti,trebuie implinit cu sfinti, Mucenici, cuviosi, smeriti, cu toti cei ce se invrednicesc de imparatia domnului.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dumnezeu ii poate obliga pe atei sa creada, bineinteles, fiindca "la El nimic nu este cu neputinta". (Luca 1, 37)
Toti oamenii in viata, inclusiv ateii, vor fi constransi sa creada in Dumnezeu la a doua venire a lui Iisus Hristos, fiindca spune Ap Pavel:
"Iata, taina va spun voua: Nu toti vom muri, dar toti ne vom schimba,
Deodata, intr-o clipeala de ochi la trambita cea de apoi. Caci trambita va suna si mortii vor invia nestricaciosi, iar noi ne vom schimba."
(1 Corinteni 15, 51-52)
De asemenea, dupa moartea trupeasca, toti sunt constransi la credinta fiindca vom fi dusi la judecata personala in fata Domnului:
" Si precum este randuit oamenilor o data sa moara, iar dupa aceea sa fie judecata". (Evrei 9, 27)
Pe unii atei, Dumnezeu ii lasa in sminteala lor, fiindca le cunoaste cugetele rele, ca nu se vor schimba; altora le trimite suferinte, care ii smeresc si care-i fac sa ceara ajutor la Cel pe care-L negasera pana atunci.
Stiu personal un caz de ateu care, inainte de a intra in operatie, s-a rugat, si-a facut semnul Sfintei Cruci, fiindca exista aceasta posibilitate de a nu se mai trezi, si a vrut ateul sa-si ia "toate masurile de precautie".
Alt ateu, inainte de a intra cu masina intr-un tir, a strigat "Doamne, scapa-ma!" si nu a avut nimic, desi 2 oameni de langa el au murit, altul a paralizat.

Deci, raspunsul la intrebarea ta este, dupa mine: Dumnezeu poate sa oblige un ateu sa creada in El, insa prefera sa-i respecte libertatea de a alege sa creada sau nu, iar in functie de cugetul ateului, ii trimite sau nu suferinte sau il aduce pe o cale unde se va smeri si-l va cauta din proprie initiativa pe Dumnezeu, fiindca asa cum spune Psalmul 33:
"Cautat-am pe Domnul si m-a auzit si din toate necazurile mele m-a izbavit."

Tu esti un om cu mult mai invatat decit mine si pentru mine insemni mult! Mesajele tale sint ca o lumina pentru inima mea si din ele am invat de multe ori. Iti multumesc ca postezi!

Am cautat si eu raspuns al acelui cuvint "sileste-i" din pilda celor poftiti la cina si am considerat ca Dumnezeu poate, atunci cind vrea si cind stie El, sa-i "sileasca" pe unii sa creada in El.

Da, unii vin la credinta ca prin foc, asa cum spune si Sfantul Apostol Pavel ca unii se mantuiesc ca prin foc, adica prin suferinta, necazuri. (Corinteni 3, 15)
Versetul asta nu se refera la existenta Purgatoriului cum pretind papistasii (catolicii), ci la mantuirea prin suferinte si necazuri.
Cam asa vin si unii atei la credinta, prin focul necazurilor si al suferintei, care-i smeresc oleaca si atunci pot primi credinta ca dar divin, fiindca spune Sfanta Scriptura:
"Dumnezeu celor mandri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har" (Iacov 4, 6)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Dragoste cu forta nu se poate. Dzeu ne-a lasat Alegerea. E Alegerea fiecaruia cuk sa-si traiasca viata si in ce sa creada. Toate cele bune.

Ei nu se poate! Ba se poate! Uneori dacă nu il alegi tu pe Dumnezeu, te alege el pe tine!

Nu Exista asa ceva. Vezi pe unde pleci urechea. Noi suntem o parte din El, si iti va trimite oameni "potriviti" (din perspectiva lor ) pentru si tine si alti oameni care, chiar sunt potriviti pentru evolutia ta. Nu exista Dzeu te alege- este o aberatie totala aceasta afirmatie-esti o parte din El. Creatorul intodeauna va dori binele propriei creatii implicit Lui, intodeauna te va sprijini si te va ajuta in functie de evolutia constiintei tale sa cresti iar taskurile vin pe masura puterii tale de a le intelege, rezolva si Ajuta la randul Tau. Nu te alege nimeni este cauza si efect, este evolutie sau involutie, sunt oamenii potriviti la momentul potrivit pentru tine etc. Asta cu alesul.e rasuflata si o modalitate de a te autoflata, automaguli(daca exista termenii) sau gargara altora de manipulare, sau de a oferi/impune modelul lor de evolutie. Dar fiecare cum percepe propria "realitate" adaptata la adevaratele fenomele ale realitatii in Dzeu Tatal. Si daca aceasta modalitate de exprimare te ajuta sa-ti duci crucea: Congrats.
Toate cele bune.

Bine îngerașule, fie cum spui tu!

Nu trebuie sa fie pentru tine sau altcineva "cum spun eu". Ma repet: tine de perceptia in ce priveste adevarata natura a tuturor fenomenelor.
Fiecare cu misiunea lui in aceasta "realitate". Banuiesc ca de aici big grinzeu te-a ales etc. In realitate e "doar" task-ul pentru care vii. Dar pe la noi pe la ortodocsi se maguleste treaba(esti special; dzeu te-a ales etc).
Ma rog, realitatea mea si nu e cazul sa fie impartasita atata timp cat exista o alta perceptie. Fiecare cu ce cara in spate. big grin

| AnotherNimrod a răspuns:

Bine,ma... Se presupune ca Dumnezeu este liber arbtitru, corect? OK, daca el ne-ar obliga pe noi sa credem, atunci ne-am intoarce la vremurile in care oamenii erau arsi de vii si chinuiti. Si vad ca si voi v-ati bucura sa fim constransi de situatie. Dar de ce n-o ziceti odata ''Crede sau mori!''? Si sa va mai spun ceva: in momentul in care am fi obligati de cineva sa credem in Dumnezeu, noi, ateii, l-am considera complet dus si nedrept. Fiindca vedeti voi, oamenii au tot dreptul sa creada in ce zeu vor sau sa nu creada in nici unul. Si pe mine a incercat cineva sa ma oblige la propriu sa cred, dar ce sunt acum? Tot atee am ramas. NU E CORECT sa obligi pe cineva sa faca un lucru, atata timp cat are dreptul sa refuze.
Si daca intr-adevar va exista a doua venire a lui Iisus (Eu sunt botezata ortodox, iar la noi asa se scrie ''Iisus''. Va spun asta ca sa nu existe confuzii pentru cei da alta religie.), atunci da, am crede. Am crede ca exista, dar asta nu inseamna ca ne-am schimba sentimentele fata de el. Dumnezeu nu e chiar asa o divinitate perfecta cum credeti voi. Spuneti ca pentru greselile parintilor si stramosilor, vor plati copiii. Ei, e corect?

| Djnicnr a răspuns:

Sa oblige ateii sa creada in el? pai unde mai e liberul arbitru? Sau pica afirmatia asta? Era o intrebare mai buna "Poate Dumnezeu convinge ateii sa creada in existenta lui?"In cazul asta, as fi zis astfel:Sa vina face to face sa ma convinga! Cu dovezi bineinteles! As vrea sa vad cum transforma aurul BOR-ului in mancare si haine pentru copiii neajutorati! Asta ar fi una din nenumaratele dovezi pe care le vreau!

| UPCTest a răspuns:

NU, Dumnezeu a dat o alegere libera la fiecare om.
Isus murind pe cruce a facut astfel incat neamurile (cei care nu sunt evrei) sa fie iertati prin sangele lui, a fost o jertfa suprema.Citeste cele 4 evanghelii (sinoptice) si Faptele Apostolilor.
Daca vrei informatii de evanghelizare pot sa te ajut.

| Jardelin explică (pentru UPCTest):

Eu zic ca da!

Da vreau informații de evanghelizare. Cărui cult religios aparții?

| UPCTest a răspuns (pentru Jardelin):

Sunt Penticostal, dar asta nu conteaza fiind ca Dumnezeu nu s-a gandit la o anumita religie, uitate ce s-a intamplat pana in anul 1054 inainte de marea schisma. Exista doar o singura credinta, un singur Hristos, Dumnezeu si un singur Duh Sfant. Nu poti imparti pe Dumnezeu in mai multe credinte etc.
Pentru informatii adauga PopMihaiEduard@yahoo.com in lista.

| Dorugar a răspuns (pentru UPCTest):

Ce prostii vorbesti!
Arata-mi si mie un verset din Biblie in care Isus sa spuna asa ceva!
Oare nu confunzi tu cumva vorbele mincinoase zise de niste sarlatani din gasca criminalului Saul din Tarsus cu ceea ce spune Isus?
Ia mai gandeste-te ...pentru ca stiu prea bine ca Isus nu a spus niciodata aiurelile pe care i le atribui tu!