Dupa părerea mea Nostradamus nu a avut puterea de a prezice viitorul, dar oamenii interpretează în fel și chip scrierile lui și de aici apare concluzia nejustificata ca Nostradamus a avut capacitatea sa prezică viitorul.
As vrea sa pot prezice viitorul, dar știu ca nu e posibil. Prezicerea implica cunoașterea unui set de variabile și aplicarea unui calcul sau a unui raționament acestor variabile care sa conducă la "aflarea" viitorului.
Variabilele care intra în calcul pentru prezicerea viitorului sunt asa de multe încât o prezicere exacta e imposibila. Aproximări și modelari se pot face, dar nimic nu e sigur. Nici vremea nu poate fi prezisa cu mare exactitate.
Daca ar exista o entitate superioara care sa cunoască viitorul, atunci doar aceea ar putea prezice viitorul, nu omul, însă apare aceeași problema, numărul mare de variabile care face imposibila prezicerea viitorului cu exactitate chiar și pentru o entitate cu puteri sporite.
Mai este o varianta, atunci când entitatea nu cunoaște viitorul, dar poate face în asa fel ca el sa se întâmple. Asa ceva e mai acceptabil, dar apare o alta problema și anume dorința entității de a modifica evenimentele.
Daca entitatea are asa de multa putere încât poate modifica orice eveniment, lucrul asta ne spune ca în cele din urma entitatea nu mai dorește sa modifice nimic, pentru ca e atotputernica și nu mai are rost sa modifice nimic. Orice eveniment s-ar intampla, entitatea fiind atotputernica nu e afectata cu nimic și nu o mai interesează evenimentul.
Concluzia logica finala este ca nu exista (nu a existat și nu va exista niciodată) nici un prezicător care sa prezică cu exactitate viitorul.
Atunci de ce avem prezicători? Din același motiv care a fost, este și va fi valabil tot timpul: banii. Omul vrea sa știe viitorul ca sa poată face ce trebuie în viata și atunci se găsesc oameni mincinoși care se lauda ca pot prezice viitorul și sunt plătiți de oamenii creduli și neștiutori pentru prezicerile fanteziste pe care le fac. Când cererea e mare, apare și oferta, chiar daca e una falsa.
Lasa-l pe nostradamus si cine mai este, nu-i placut deloc sa fi atat de deconectat de la viata si tot, sa incerci sa faci ceva care se intampla sa fie "viata altcuiva". E extrem de jenant, ca esti conectat la lucruri si oameni, in capetele celor care te vad, dar nici macar nu ai habar ce... si ei se bazeaza pe tine sa le prezici "viitorul". E mai placut sa traiesti o viata proprie.
Puterile sunt acestea...
Vedem ca Dumnezeu atunci cand a disparut oamenii i-a parut rau. Asta insemna ca a priori de a crea cerurile si pamantul el a avut un vis (gandul creaza idea). Vedem un Dumnezeu creativ.
El nu doar ca este poietai(poesis), ci si pune in aplicare(determinare).
Vedem cum a inceput sa creeze ustensilele sau mediile( materia, realitatea, cosmosul sau fenomenul).
Nu big-bang, zaruri, accidente, predestinari, haos sau austrolapiteci ci capacítate de productie, instrumentare, creatie, vointa activa(nu pasivitate) destin, scop, plan si cauzalitate.
Dupa aceea vedem cum face si ordoneaza, programeaza (cerurile si pamantul) cu un scop.
Vedem ca scopul lui este reusit si cel mai bun din univers, nu il contrazicem si ne adaptam scopului sau ca sa fim fericiti. Cand vom ajunge la rezultatul gandit, produs, creat, facut si terminat de El.....ne vom intalni cu EL pe Insulele Fericiților.
Trebuie sa avem grija cu "statutul epistemologic" pentru ca formuleaza teorii(ipoteza, teorie si lege) care nu au treaba cu Logosul sau cu Legea lui Dumnezeu care administreaza creatia ci cu minciuna. Gneseologia sau interpretarea produsa de ei poate sa fie o viziune de-a lor....nu reala sau buna.
Un artist produce o melodie, poezie, etc, exacat asa ca si cand s-ar uita la el in oglinda (cum face Narcis).
Noi suntem artificiul, arta, architectura, sculptura, pictura, poezia, cantarea si actorii in filmul istoriei.
danycosty întreabă:
AvalohAlyn întreabă: