| 1Mihai1 a întrebat:

Avem cu adevărat liberul arbitru? De ce nu / da?

30 răspunsuri:
| EmaS a răspuns:

Da,avem.Pentru ca Dumnezeu a facut totul pentru noi.El nu obliga pe nimeni.Dar vedem in Deutronom ca spune:,, Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta,,.

| EmaS a răspuns (pentru Inferno):

Cum nu? Tu esti liber sa alegi sa fi ateu, iar eu aleg sa fiu crestina.Cum nu ai libertate?

| anonim_4396 a răspuns (pentru EmaS):

Daca eu iti fur copilul si iti dau urmatoarele 2 variante din care sa alegi :
1 - "esti libera sa platesti rascumpararea dupa care o sa il eliberez"
2 - "esti libera sa nu o platesti DAR, daca alegi sa nu platesti o sa-ti torturez copilul in fiecare zi pana moare".
Mai ai liber arbitru sau nu?

| EmaS a răspuns (pentru anonim_4396):

El doar ne spune cum stau lucrurile.A facut totul pentru ca noi sa fim cu El in fericire vesnica.Dar noi alegem pe cine dorim sa primim ca Domn.Isus a identificat problema unor necredinciosi atunci cand le-a spus: „Nu vreti sa veniti la Mine, ca să aveti viata!" (Ioan 5:40). In mod clar, ar fi putut să vina, daca ar fi dorit; problema lor a fost ca au ales sa nu vina. „Ce seamana omul aceea va si secera" (Galateni 6:7), iar cei care nu sunt mantuiti „nu se pot dezvinovati" (Romani 1:20-21).

| anonim_4396 a răspuns (pentru EmaS):

Si eu (rapitorul) doar iti spun cum stau lucrurile : platesti sau nu platesti. Esti libera sa alegi una din cele 2 variante. Totusi, la a 2-a varianta exista un DAR. Incearca sa raspunzi la intrebarea mea fara sa mai eviti. Mai ai liber arbitru da sau nu?

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Evident că mai ai.
Incerci să insinuezi că ești indirect constrâns de circumstanțe să alegi una dintre alternative?
NU. Ai libertatea de a alege, chiar dacă una dintre variante reprezintă un prospect infiorător și optarea pentru ea ar ți-ar fi dăunătoare. TOT nu ești obligat efectiv de nimeni să iei o anumită decizie. Rămâne la latitudinea ta.
Se numește existențialism. Și imi place, pentru că responsabilizează omul.

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Evident că mai ai."... esti sigura?
"Incerci să insinuezi că ești indirect constrâns..."... Da.
Cam care crezi ca sunt sansele ca persoana a carui copil l-am furat sa nu plateasca din moment i-am spus ca il voi tortura in fiecare zi? Cam care sunt sansele ca tu sa zici ca nu o sa platesti?
"TOT nu ești obligat efectiv de nimeni"... Sa inteleg ca tu ai fi refuzat sa platesti dupa ce ti-am prezentat acel DAR? 99% din oameni ar fi platit, tu faci parte din cei care nu ar fi platit?

| anonim_4396 a răspuns (pentru anonim_4396):

Desigur că aș fi plătit.
Dar asta nu inseamnă că am fost obligată de cineva să o fac, și să nu aleg cealaltă variantă.
...
Dacă iți pun pistotul la tâmplă și te ameninț cu moartea in cazul in care nu renunți la ateism, tot ai libertatea de a alege să rămâi fidel concepției ateiste. Chiar dacă asta ți-ar aduce moartea.

Martirii creștini au ALES să moară pentru credință, de pildă.

Opțiunile EXISTĂ, indiferent de CUM sunt ele. Iar tu ai libertatea de a alege una dintre ele.

Răspuns utilizator avertizat
| OOOLEOOO a răspuns:

Daca te referi la libertate... putini sunt cei care o detin, si multi sunt cei care spun ca o detin.

| reihiuke a răspuns:

Nu avem liber arbitru. Suntem niste roboti.

| reihiuke a răspuns:

A. si motivatia. Pai, daca prin liber arbitru inseamna ca putem sa alegem ceva fara sa fim influentati de conditii exterioare, practic e imposibil sa ai liber arbitru. Spre exemplu daca eu iti zic asta (ca nu ai liber arbitru), tu poti sa-mi zici "ba da. am liber arbitru, daca vreau acum, ridic o mana in sus (si incepi sa dai din mana)." Eh, daca esti putin inteligent, cauza pentru care ai REACTIONAT asa, a fost decisa de o multimudine de reactii si asocieri mentale deja inregistrate in capul tau, iar asocierile astea s-au inlantuit pana cand tu ai reactionat cum am zis mai sus. Dar inregistrarile din capul tau si tot ceea ce ai acum si felul de a gandi si de a simti si de a actiona, sunt bazate pe niste evenimente care "s-au inregistrat" in viata ta in mod intamplator si sunt evenimente EXTERIOARE. In concluzie, daca imi raspunzi spunand ca poti ridica o mana in sus cand vrei, o faci din cauza ca nu poti sa imi raspunzi altfel, pentru ca asocierile facute in capul tau si influentate de tot ce ai trait dee cand te-ai nascut pana acum, te fac sa reactionezi asa. Daca imi raspunzi altfel, o faci pentru ca nu ai putut sa-mi raspunzi cum am zis mai sus. Daca-mi raspunzi ca Dumnezeu ne da liber arbitru, nu ai fost liber sa raspunzi la intrebarea asta, ci te-ai hotarat sa faci asta pentru ca asa ai invatat la biserica si te-ai hotarat sa mergi la biserica pentru ca altceva te-a influentat si tot asa pana la nastere. Prin urmare, un om in starea in care e, nu poate face nimic. Totul i se intampla.

| reihiuke a răspuns:

Este exact cum a spus i86e2

| i86e2 a răspuns:

Ce e liberul arbitru? happy

| EmaS a răspuns (pentru i86e2):

Liberul arbitru este puterea sau abilitatea unei minti umane de a alege cursul unei actiuni, sau de a lua o decizie.

| i86e2 a răspuns (pentru EmaS):

Ce înseamnă "a alege"? Dacă calculatorul "alege" o melodie nouă când îl pun să "aleagă" în mod aleatoriu, are el liber arbitru? Dacă nu are, de ce nu are?

Dacă joci șah cu calculatorul, "alege" el mutările? Are liber arbitru? Dacă nu are, de ce nu are?

Când pui un șoarece într-un labirint și are o bifurcație în față, "alege" în ce direcție să meargă, are el liber arbitru? Dacă nu are, de ce nu are?

Îți pun întrebările astea fiindcă nu am reușit să înțeleg încă ce e liberul arbitru.

| EmaS a răspuns (pentru i86e2):

Spre deosebire de exemplele pe care mi le-ai dat, omul este inzestrat cu ratiune.El are capacitatea de a deosebi binele de rau.

| i86e2 a răspuns (pentru EmaS):

Bine, deci liberul arbitru are de-a face cu alegerea între bine și rău. Presupunem că o alegere nu are consecințe de acest gen. Punem omul într-un labirint și ajunge la o bifurcație, cum alege între o cale și cealaltă? Dacă dă cu banul, are liber arbitru? Dacă alege calea pe baza de preferințe personale, adică "preferă" dreapta, sau preferă stânga, este liber arbitru?

Părerea mea e că omul are tot timpul cauze pentru acțiuni. Dacă există cauze, înseamnă că acele acțiuni sunt determinate de ceva, determinismul e opusul liberului arbitru. Chiar și un criminal în fața judecătorului e întrebat de motivul crimei. E normal ca totul să aibă un motiv, o cauză.

| EmaS a răspuns (pentru i86e2):

Daca un judecator de pe pamant este drept, cu atat Dumnezeu va fi drept la Judecata!

| i86e2 a răspuns (pentru EmaS):

Răspunsul tău nu are vreo legătură cu întrebările mele.

| EmaS a răspuns (pentru i86e2):

Eu inteleg ce vrei sa spui.Dar Dumnezeu se comporta cu noi asa cum procedam si noi cu copiii nostri.Ii atentionam sa nu se joace cu focul. Daca nu asculta, vor suporta consecintele.

| i86e2 a răspuns (pentru EmaS):

În cele din urmă mi-am dat seama ce e liberul arbitru. De fapt e un concept care stă la baza societății. Se referă la alegerile morale. Nu e relevant în cazul labirintului, chiar se poate presupune că omul nu are liber arbitru în labirint fiindcă nu există alegeri morale acolo.

Mai mult, liberul arbitru are de-a face și cu legile. Legislația nu ar putea exista fără ideea de liber arbitru, fiindcă dacă depășești viteza regulamentară, iei amendă, puteai la fel de bine să alegi să nu o depășești, aici e liberul arbitru. happy

Din nefericire, eu nu sunt de acord nici cu asta. Alegerile morale au și ele cauze. Părerea mea e că e nevoie de o societate în care nu poți să faci alegeri imorale. În exemplul cu viteza regulamentară, e de ajuns să modifice mașinile astfel încât să nu o poată depăși. Nu e nevoie să-i spui omului "nu depăși 80 km/h", fiindcă ar fi imposibil oricum.

| danut a răspuns (pentru i86e2):

Calculatorul Nu alege DAR PROGRAMATORUL a ales, o fiinta vie a ales si nu un obiect (calculatorul) care este doar o "unealta".

| danut a răspuns (pentru i86e2):

Este cumva soarecele o fiinta RATIONALA? Dar calculatorul este o fiinta?

| anonim_4396 a răspuns (pentru danut):

Coreeect.
Aici e hiba. Unii se pare că nu fac diferența dintre șoareci, calculatoare și... oameni.

| anonim_4396 a răspuns (pentru i86e2):

,,Părerea mea e că e nevoie de o societate în care nu poți să faci alegeri imorale.''

,, Societatea'' aia numai din homo sapiens nu ar putea fi alcătuită.

| TheTigerX a răspuns:

Liberul arbitru cu libertatea nu e tot una! (ai liberul arbritru si daca esti intr-o inchisoare)
Si libertate absoluta nu exista! (in cazul oamenilor)

Întrebări similare