Un subiect foarte controversat. Exista insa o diferenta mare intre violenta si educatie.
Ohooo, dacă-ţi şopteşte "Dumnezeu" sau trec copiii la altă religie (păgânii nenorociţi!), ai voie să-i şi omori.
Si cum arata "disciplinarea"?
Sper ca acest articol sa te ajute.
Potrivit Bibliei
Cum să ne creştem copiii în disciplina lui Dumnezeu
„Cum să stabileşti reguli pe care copiii să nu le încalce"
„Cinci valori pe care trebuie să-l înveţi pe copil înainte să împlinească cinci ani"
„Cinci capacităţi emoţionale pe care orice copil trebuie să le posede"
„Cinci indicii că eşti prea indulgent"
„Magia disciplinării de un minut"
DACĂ disciplinarea copiilor ar fi ceva uşor, atunci titlurile unor articole precum cele de mai sus, publicate în diverse reviste, n-ar mai trezi interesul cititorilor, iar mulţimea de cărţi pe tema creşterii copiilor ar dispărea cu timpul. Niciodată n-a fost însă uşor să creşti copii. Cu mii de ani în urmă s-a spus că „un fiu nebun [stupid, NW] aduce necaz tatălui său şi amărăciune celei ce l-a născut". — Proverbele 17:25.
În prezent, cu toată abundenţa de sfaturi pe tema creşterii copiilor, mulţi părinţi nu prea ştiu cum să-şi disciplineze copiii. Ce ajutor oferă Biblia în această privinţă?
Ce înseamnă cu adevărat a disciplina
Biblia arată în mod clar care e rolul părinţilor în ce priveşte disciplinarea. De exemplu, în Efeseni 6:4 se spune: „Voi, taţilor, nu-i iritaţi pe copiii voştri, ci continuaţi să-i creşteţi în disciplina şi normele de gândire ale lui Iehova". Acest verset li se adresează îndeosebi taţilor, întrucât ei sunt cei care trebuie să ia iniţiativa în a le purta de grijă copiilor lor. Bineînţeles, mama va colabora cu soţul ei în această privinţă.
Referitor la acest subiect, The Interpreter’s Dictionary of the Bible afirmă: „În Biblie, disciplinarea e strâns legată de educare, instruire şi cunoaştere, pe de o parte, şi de mustrare, corectare şi pedeapsă, pe de altă parte. De obicei, ea se aplică la educarea copiilor". Prin urmare, disciplinarea nu înseamnă numai mustrare; ea include şi întreaga instruire de care au nevoie copiii pentru a le merge bine în viaţă. Dar cum pot evita părinţii să devină o cauză de iritare pentru copiii lor?
Arătaţi empatie
Dar ce anume îl irită pe un copil? Încearcă să te transpui în următoarea situaţie: Unul dintre colegii tăi de muncă e irascibil şi n-are pic de răbdare. Nu te agreează deloc. Se pare că nimic din ce faci sau spui nu-i este pe plac. De cele mai multe ori îţi spune că n-ai lucrat bine şi te face să te simţi dat la o parte. Nu te-ar irita şi nu te-ar descuraja purtarea lui?
La fel se poate întâmpla şi cu un copil când părinţii sunt veşnic nemulţumiţi de el sau îl corectează cu mânie. E adevărat că un copil are nevoie din când în când de corectare, iar Biblia îi autorizează pe părinţi să facă acest lucru. Cu toate acestea, dacă părinţii îl irită pe copil fiind aspri şi neiubitori, el poate suferi pe plan afectiv, spiritual şi chiar fizic.
Copiii au nevoie de atenţia voastră
Părinţii trebuie să-şi facă timp pentru copiii lor. Iată ce li se spune taţilor în Deuteronomul 6:7, referitor la normele divine: „Să le întipăreşti fiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula". De când se nasc, copiii au nevoie să simtă că părinţii lor se îngrijesc cu iubire de ei. Purtând zilnic discuţii cu copilul într-o atmosferă calmă, veţi putea să-i înţelegeţi sentimentele. Astfel vă va fi mai uşor să ajungeţi la inima lui când îl învăţaţi principiile biblice, motivându-l ‘să se teamă de Dumnezeu şi să păzească poruncile Lui’ (Eclesiastul 12:13). Aceasta înseamnă, printre altele, disciplină divină.
Dacă am compara creşterea copiilor cu construirea unei case, atunci disciplina ar fi una dintre uneltele de construcţie. Când se folosesc de ea cum trebuie, părinţii pot clădi calităţi de dorit în copilul lor şi-l pot echipa să facă faţă încercărilor vieţii. În Proverbele 23:24, 25 sunt prezentate rezultatele unei astfel de disciplinări: „Tatăl celui drept va avea multe bucurii şi cel ce dă naştere unui înţelept se bucură de el. Să se bucure tatăl tău şi mama ta, să se înveselească cea care te-a născut"
E o mare diferenta intre a-i da copilului o palma peste fund cand a facut o prostie si de a-ti bate copilul in fiecare seara, sa-i rupi o mana, un picior sau sa-i lasi orice fel de urma de violenta.Deci da, copilul trebuie disciplinat, dar asta nu inseamna ca trebuie pedepsit drastic.
Animalele se disciplineaza si educa. Un copil intelege. Parintii deseori folosesc frica ca si arma pentru a-si disciplina copii. Asta-i o nebunie.
Bibliapentrusceptici întreabă:
frato întreabă: