| KhludCiprian a întrebat:

Avertisment: intrebare e pentru 16+ ani (dat fiind subiectul).

Am fost "criticat" ca daca vrem sa intelegem crestinii, trebuie un actor sa ne citeze invataturile crestine.

Imi pare bine sa fiu corectat, de exemplu de acest pastor (link-ul e pe un sit crestin ce critica anumite pozitii din crestinatate, chiar si pentru un ateu e un deliciu sa privesc un astfel de sit de autocritica, felicitari pentru autorii sitului, chiar crestini fiind):
http://www.alittleleaven.com/2014/03/the-will-know-w.htm l

Partea 2:
"50 shades of grace"
www.youtube.com/watch?v=NvxkG7VigE8

Credeti ca azi crestinatatea are cel mai bun sex si respectiv ca Isus ofera 50 de nuante de "grace"?

Răspuns Câştigător
NOname
| NOname a răspuns:

Ei, vezi?, nimeni nu vrea să se bage în patul altora (sau să fabuleze despre isuşi).
Îi lăsăm pe ăia din clip.

| KhludCiprian explică (pentru NOname):

Multumesc de raspuns si curaj!

| NOname a răspuns (pentru KhludCiprian):

Cu drag. Ştiu cum e când nu-ţi răspunde nimeni şi ai impresia că vorbeşti singur 'n drum. Ţi-am adus măcar o păturică, să nu îngheţi.hee hee

| KhludCiprian explică (pentru NOname):

Phew, acum ma simt mai bine, asa e mai frig pe unde stau, poate e de la clima sau de la vestimentatie happy

13 răspunsuri:
| angus35 a răspuns:

Daca vrei sa intelegi invataturile de ce nu citesti niste tratate de teologie sistematica?

| KhludCiprian explică (pentru angus35):

De ce nu pui intrebare pe TPU? Asa am sa am ocazia sa iti pot raspunde.

M-ai scos de pe ignore?
Multumesc. Esti chiar un dulce!

Nu prea am timp de asta, cel putin nu pe moment. Am sa am vreo 2 luni foarte aglomerate in viitorul apropiat. Poate dupa aceea...

Tu citesti tratate de alta teologie decat teologia ta?

| angus35 a răspuns (pentru KhludCiprian):

Nu ai fost niciodata pe ignore."Tu citesti tratate de alta teologie decat teologia ta?" Da.

"Nu ai fost niciodata pe ignore"
Probabil era o eroare pe TPU. Asa parea cel putin!

Imi plac tratatele de teologie calvinista cu toate ca nu este teologia mea proprie si persoanala. Daca citesc si teologie liberala? DA.

Am sa vad cand mai am timp cate un Bart Ehrman, el prezinta destul de bine teologia crestina initiala.

Daca sari capitolul despre descrierea istorica a lui Isus (in care Bart il vede doar un om), cartea lui despre istoricitatea lui Isus e foarte buna:
http://www.amazon.com/Did-Jesus-Exist-Historical-Argument/dp/0062206443

Cred ca o poti gasi ca PDF online.

Chiar ti-o recomand, mai ales daca dai de un ateu care nu crede de istoricitatea lui Isus!

Am un plan sa citesc cel putin in viitorul apropiat o carte de filosife mai intai (cateodata vad ca scriu multe raspunsuri dintr-o perspectiva prea rationala) dar de ce nu, as citi si carti de teologie crestina chiar si combinate cu filosofie.

Imi poti recomanda o carte?

Nu iti recomand nicio carte pentru ca tu citesti ce doresti, Daca iti recomand o carte asta inseamna ca vreau sa iti impun cu forta niste crezuri.

| angus35 a răspuns (pentru angus35):

Bart Ehrman e mic copil pe langa alti teologi ( din secolul 19).

Multumesc, pe viitor mi-ar place sa raspunzi la intrebari sau sa le pui pe ale tale. Sunt sigur ca cei de la TPU n-au nimic cu a pune intrebari pe TPU.

Sunt sigur ca unii au sa iti raspunda mai inteligent, altii nu, dar asa poti sa vezi daca unii au probleme in pozitiile lor si inclusiv tu poti vedea si altii daca iti pot ataca convingerile tale. Nu cu forta, trebuie sa fii interesat de problemele prezentate.

Nu vreau sa dau exemplul de persoana, dar Radu284 spunea ca e doar teist (panteist din cate inteleg) si poti sa vezi macar o parere similara dar putin diferita.

Bart Ehrman nu e teolog. Nu cred ca se prezinta asa. El se prezinta mai mult ca istoric si exeget al NT. Dar le rezuma destul de "faithful" pozitiile teologice si doctrinele lor.