Petre Tutea, Mircea Eliade (de la el am luat conceptul de sacru si profan, cat despre religiozitatea lui... mi se pare enigmatica), Nicolae Steinhardt, René Descartes, Blaise Pascal, Søren Kierkegaard.
Idea de "Cui ii pasa daca exista Dumnezeu? Cui ii pasa daca nu exista Dumnezeu?" a lui Cheloo(Stefan) functioneaza si la mine.
(Am raspuns si eu, chiar daca nu sunt atee sau teista)
Salut. Poate că n-aş putea să-ţi spun ce modele urmez eu,deoarece consider că fiecare îşi alege ce are însuşi nevoie.
Realitatea este ca mulţi tind să devină asemenea persoanelor pe care le admiră. Acest lucru poate fi bun sau rău,în funcţie de ce persoane admiri. Mulţi îşi aleg drept modele celebrităţi –cântăreţi,sportivi sau actori de cinema -,chiar dacă acestea sunt cunoscute drept persoane cu o conduită condamnabilă. Biblia compară personalitatea noastra cu o îmbrăcăminte. Dacă ai merge să-ţi cumperi haine,ai accepta sfaturile unui vânzător prost îmbrăcat? Atunci de ce i-ai permite unui star cu o reputeţie proastă să-ţi modeleze personalitatea? Deaceea e important ce modele ne alegem. Unii şi-au ales ca modele personaje biblice din vechime. Modele bune pot nu neapărat persoane perfecte,totuşi persoane ezemplare in multe aspecte a vieţii. Putem avea mai multe modele în viaţă, poate admirăm o calitate la o persoană, în timp ce altă persoană are alte calităţi frumoase. Căutând ce e bun la alţii, vom găsi ceva demn de imitat.
Analizează cu atenţie viaţa modelelor alese. Dacă e posibil, petrece timp cei pe care i-ai ales. Biblia spune: „ Cine umblă cu înţelepţii devine înţelept". Imită acele calităţi care sunt demne de urmat. SUCCES.
Cred că sunt total de acord cu Einstein cu privire la religie:
"Cuvântul 'Dumnezeu' este pentru mine nimic mai mult decât expresia și produsul slăbiciunii umane, Biblia e o colecție de legende onorabile dar primitive și care sunt totuși destul de copilărești. Nicio interpretare, oricât de subtilă, nu poate să-mi schimbe părerea."
"Religia viitorului va fi o religie cosmică. Ea ar trebui să treacă
dincolo de un Dumnezeu personificat și să evite dogmele și
teologia. Acoperind și naturalul și spiritualul, ea ar trebui să se
bazeze pe un sentiment religios născut din experiența tuturor
lucrurilor, naturale și spirituale, într-o unitate armonioasă. Buddhismul corespunde acestei descrieri. Dacă există
vreo religie care ar putea face față nevoilor științifice moderne,
atunci buddhismul ar fi această religie."
Amaliamalia întreabă: