Bre,statisticile sunt umflate de atei.Si sunt un ateu, spunand asta.Mereu,trendsetteri,in orice domeniu, vor face lobby agresiv si draconic, ca sa-si umfle procentele si importanta. Uite ce va zice mosu' Vlad acum: peste 65% din crestinii de pe planeta asta, albastra si frumoasa, sunt crestini formali.Ateii,in Norvegia, sunt cu adevarat vreo 35-40%,in Suedia, sunt atei vreo 28-30% din populatie, nu mai umflati procentele aiurea.Dar, da, acolo Biserica si tentaculele ei sunt bine separate de stat spre deosebire de tara noastra.Iar in Europa, procentul de ateism e de vreo 20%.In Cehia, vreo 95% din oameni sunt crestini formali, cred in Dumnezei si Iisusi, da' nu pun picioru' in Biserica.Nu m-am documentat serios asupra subiectului, dar am auzit odata de la un ceh stabilit in Romania ca cehii au impus un fel de boicot bisericii de la ei, si prefera sa o arda fie crestin, fie crestino-formal acasa, fara influente bisericesti.Mi se pare un lucru de bun augur.
Nici in 150 de ani nu va disparea crestinismul in Europa, e o metoda de spala...asta,religie prea puternica incat sa fie abolita atat de repede.Romania,nu cred ca va ajunge niciodata, vom fi o natie de 90% crestini formali, 10% atei cat de curand, nu mai mult de 60 de ani, ceea ce va fi o tragedie colosala la nivel de mentalitati.Tu o arzi pe religie destul de des, stii cum se manifesta un crestin formal...gretos,ipocrit,infatuat,snob,semidoct,cu frica de zei, dar si cu injuraturi cu zei pe buze in multe momente, piosi si hedonisti in acelasi timp.Oi fi eu ateu, da' ma infricosez pentru vremurile acelea.Bine ca n-o sa mai apuc sa le prind!
Bai omule nu mai vedea conspiratii peste tot.
cat ar fi de primitiva tara asta, la un recensamant sau sondaj de opinie, sa fie facut cu picioarele de analfabeti orbi si surzi, marja de eroare ar fi de maxim 10 la suta, asta in caz extrem. marjele de eroare la faze di nastea pana si aici i ntara sunt de 3 4 la suta, in cazuri rele.
in afara sunt si mai exacti, dar hai luam cel mai extrem caz, 10 la suta, atat, si la ei ca peste tot recensamintele si sondajele de opinie sunt controlate si trebuie sa respecte legea, o firma nationala de sondaje de se apuca sa dea date false se inchide si e data in proces, ca asa ar putea toti sa vina, bai am facut eu u nsondaj, 50 la suta din oameni cred ca cthulhu se va ridica din r'lyeh in 2012. eu ca simplu om pot zice cu puii mei vreau, da ca firma nu.
o marja de eroare e exagrat de mult, da si asa, hai scade din 80 la suta, iese 70. dar nu cred asta pentru ca ar trebui sa fie gresit total sondaju si recensamantul sa dea asa. si am cunoscut pe cineva care are rude plecate acolo, pai la cu msunt aia, marja de eroare 1 la suta e mult.
ca asa pe sistemul tau, de fapt Romania are 95 la suta atei, si doar 5 la suta crestini, da au facut crestinii lobby sa iasa la sondajele populatiei ei.
7 la suta dintre romani sunt atei''declarati''-ca or mai fi inca pe atatia la negru tot nu ies cat zici tu.Si eu as putea sa zic ca romanii sunt mulatri. Ori incerci sa faci pe politistul rau' ori nu mai inteleg....Si mie imi place sa fac pe interesanta pe aici dar...
Da nu am zis de Romania nimic...intrebam cam cat timp are sa ajunga ca norvegia, unde sunt 80 la suta declarati atei. eu ziceam de europa. tu vrei poti raspunde ca niciodata, in o mie de ani, maine va ajunge asa, eu am cerut pareri, doar nu crezi ca vb serios si stateam la usa, uuu cand devine Romania fara religie oficiala. dar chiar nu am dat nici un procent despre romani.
Da si de asta, da asta e caz asa, light
eu care sunt la facultate, si medicina veterinara, unde teoretic oamenii ar trebui sa stie biologie, genetica, ce certuri am avut cu colegii cand am zis ca nu cred, ca evolutia e un fapt, si tot asa. 2 saptamani unii nu au vorbit cu mine pentru ca aduc diavolul sau ceva. bine ne si doare undeva de religie, deci a trecut si nu ii mai pasa nimanui de asta.
da am zis ca sa arat ca de la oameni cu asa zise cunostinte, a nu crede e tabu, pentru ca nu aveau argumente de ce gresesc, au si zis, ei cred ca asa e, asa sunt invatati, etc, ce ar fi daca in sate, sau orase sau scoli cu oameni mult mai dogmatici un elev ar zice ca nu crede, ca e ateu, sunt sanse, chiar de nu 100% sa ia bataie.
deci da, frica, plus ca arata caracterul grotesc al oamenilor, al oamenilor in general, nu neaparat de o religie, faptul ca a crede in ceva irational e o cerinta, iar a te increde in stiinta si doar lumea naturala e cumva interzis, sau rau famat. pentru ca e irationala credinta, nu exista dovezi, e doar o carte pe care oamenii o iau de buna, dar cumva asta inseamna sa ai credinta, impotriva dovezilor sau a lipsei lor cineva sa creada. nu, asta e negarea realitatii. nu vreau sa intelegi ca spun: esti irationala proasta sau ceva, nu, spun ca baza religiei e a crede in ceva ce e supranatural, si cumva in lume asta e normal, si a nu crede decat in lucruri ce pot fi dovedite e ceva ostracizat.
Biblia in mare patre e dovedita stiintific.(tasteaza).
Dupa cum bine cred ca stii in scoli se preda religia.Baietelul meu care era de 8-9 ani venea mai mereu acasa cu pantalonii murdari in genunchi. Din fire e un copil enervant de linistit si mereu ramaneam putin paf.In sfarsit, dintr-o vorba in alta imi spune ca preotul la ora de religie ii pune pe toti in genunchi sa se roage! A fost un moment dificil tinand cont ca era o scoala nu prea mare si toata lumea se cunosea cu toata lumea.La prima sedinta cu parintii am ridicat problema....am fost privita cu albul dar...e punctul meu de vedere. Voiam doar sa subliniez ca suntem un popor cu orizonturi inguste.Vecinul e grija noastra principala-de asta el e ateu si o duce mai bine-.
Bai nenicule, "fiecare om are dreptul sa aiba ce religie vrea" e una (si e valabil si la noi), iar "mai multe state vor elimina religia" e alta. Tu cum crezi ca se "elimina religia"? Deocamdata religia e obligatorie doar in unele state islamice; si tot pe acolo sunt "eliminate" alte religii. Iar pe tine nu te obliga nimeni sa ai o religie nici la noi, poti dormi linistit. Chestia e ca esti tu alergic la religie si visezi numai "eliminari" si daramari.
Facepalm.
nu fi prost ba, ca doare, si mori in chinuri.
ba atotstiutorule, fiecare stat are o religie. Romania chiar de are separarea bisericii de stat, si nu se baga in legi, tot e stat ortodox...asta e religia oficiala. daca nu stii ce inseamna oficial, cauta, ca nu inseamna sa fie cat mai multi care cred. in Romania toti oamenii pot sa vorbeasca engleza, limba oficiala va fi tot romana.
asa si celelalte bai inteligentu lu peste: Italia e stat oficial catolic, de fapt aproape toate tarile sunt oficial catolice, anglia e protestanta, si sincer norvegia era ori protestanta ori catolica. ei au eliminat asta, e un stat care oficial nu mai are nici o religie, e ateu ca sa zic asa, si o folosesc metaforic ca sa nu te apuci de cur si sa sari ca am zis ca ei se denumesc stat ateu, e doar o explicatie a mea.
si de tot nu intelegi, oficial e mai important decat alte titluri, un stat sa elimine oficial religia e ceva f important, daca tot nu intelegi te rog nu vorbi, ca imi mor mie neuronii de prostia ta.
A raspunde si a explica tie o idee pe care toti in afara de tine, fie ei crestini sau atei se pare ca au inteles-o dar care cumva tie iti scapa e o pierdere de timp.
dar o sa comentez totusi la aroganta de care dai dovada in ultimu raspuns, cand cu toate ca am fost foarte clar cand ti-am raspuns prima data, bigotismul tau se pare ca te impiedica sa accepti ca ai gresit, si tot ce nu tie nde opinia ta trebuie contrazis.
pentru inceput, in romana exista o lege care scrie ca fiecare poate avea ce religie vrea. da stiu ca ai vrea ca Romania sa faca obligatorie ortodoxia, sau ca toti sa fie obligati sa fie crestini, dar nu e asa, fiecare are dreptul sa creada in ce vrea, si mai mult, e liber sa isi exercite ritualurile religiei sale, daca un susulman in mijlocul capitalei ar pune covorasul indreptat spre este in mijlocul parcului si ar incepe sa se roage, de cineva ar misca numai un singur fir de par de pe el pentru ca nu e crestin ar fi amendat sau bagat la inchisoare. deci m-a lamurit faptul ca ideea de libertatea a religiei exista la noi, chiar de tie nu iti convine
2- si cel mai important, se pare c anul poti intelege un cuvant atunci cand el are mai multe senseuri, sau mai rau, ai o gandire extrem de fanatica, dand conotatii genocidale unor cuvinte perfect normale. a elimina nu inseamna a omora sau a baga in lagare, de cineva are titlu de profesor inginer, si e exclus din colegiu pentru ca a falsificat ceva, titlul de profesor a fost scos, eliminat, dispensat, si multe altele, fara a omora omul, asa cum tu se pare ca ai impresia. asa si un stat, are un titlu ..stat catolic ortodox sau in cazul in care e populat cu oameni ca tine: stat de evul mediu. se elimina doar titlul religios, fara a elimina si drepturile omului. da stiu suna ciudat, drepturile omului, fara religie? adica nu sunt toti obligati sa creada ce vrei tu? dar incearca sa pricepi, e un concept greu da na, si fanatici religiosi ca tine poate il inteleg.
Tartanel, ai o mica problema. Spui ca la noi exista libertatea convingerilor si esti de acord cu asta, insa pentru crezul meu ma faci fanatic religios, iar statul roman il categorisesti drept "stat de evul mediu". Daca esti de acord cu libertatea religioasa, ar trebui sa fii mai ponderat cu termenii folositi. Tocmai din din cuvintele dure se vede ca esti intolerant si "fanatic ateu". In tara noastra cuvantul fanatic este mult mai potrivit pentru ateii intoleranti decat pentru crestini.
Spui ca nu toti sunt obligati sa creada in ce vreau eu? Pai mie imi vibreaza de directia si parerile tale, atat timp cat nu imi jignesti valorile. Ori toti ateii de aici cam asta fac, se intrec in terfelirea valorilor crestine. Cauta sa numeri de cate ori au fost folosite aici "sintagmele" cre(s)tin/ cre(s)tinopat, BORatura si altele. Ai sa plictisesti de numarat.
Ba omule ce puii mei aia. e greu de inteles ce e ala titlu oficial?
e asa greu de inteles ce inseamna scoaterea sau eliminarea unui titlu oficial?
si da, te fac fanatic, eu nu zisesem nic sa se interzica religia, sa fie persecutati oameni sau ceva.
tu ai inceput cu faza ca sa se elimine oamenii ce cred? da...tu mai luat cu faptul ca prin eliminare e cumva sa scapam de ei? da... miai bagat un mesaj pe care eu nu l-am zis doar pentru ca ori n-ai inteles absolut deloc cu toate ca am fost cat de clar s-a putut, ori pentru ca nu tia convenit ce am zis. asa ca da, FANATICULE. puteai sa zici ca niciodata nu va elimina titlu de stat ortodox, sau ca mereu va fi asociata Romania, sau orice parere legata de perioada. nu.tu ai ales sa ma iei cu eliminare aoamenilor religiosi. asa ca de imi atribui mesaje care cumva sa para ca urasc sau vreau sa elimin oamenii religiosi, te injur pana nu mai pot.
1. Copil distrofic, daca ai libertatea pe care o doresti in tara asta de ce o terfelesti? Si daca le recunosti si altora libertatea spirituala de ce alegi sa stropesti cu rahat, chiar aici pe rubrica religie, tu care esti mare pana de ateu doct?
2. De ce pendulul meu discuti cu tine insuti? E evident ca si ID urile "Dumnezau" si "SfantulDuh666" sunt tot ale tale. Pai nu esti bolnav daca faci mese rotunde cu tine insuti? Mai deschide fereastra, distrofie, mai trage aer, mai iesi din basini...
Gata ma..mare prost esti, si a incerca sa iti explic ceva, mai ales ca nu pusesem in postare nimic jignitor pentru crestini, tu esti inversunat rau, fii tu asa, ca nu imi pasa mie de frustrarile tale
cat priveste ca ma acuzi ca am mai multe conturi, serios, ce naiba, cumva de toata lumea intelege ce am vrut sa zic, si te trezesti tu si nu poti pricepe, gata, nu pot sa iti zica mai multi ca gresesti? sau la tine e un singur ateu pe site, cate are mai multe conturi si cumva, vrea sa va opreasca misiunea sfanta de a aduce pe jeezas pe planeta?
hai ca esti penibil cu punctu 2, cat priveste punctul 1, te las sa crezi in ce vrei, ca aici se opresta libertatea, ca ghici ce, si eu am libertatea sa iti spun unde e proasta religia ta, si de vreau pot sa o injur si sa te injur cat vreua, si tu pe mine. libertatea ta se opreste la a avea ce religie vrei, si a putea sa o practici, si nici nu vreau sa te opresc sa faci asta, da am si eu libertatea sa o terfelesc asa cum zici tu.
ca ghici ce ba, dreptul la opinie, chiar de iti cade tie greu la stomac, inseamna ca pot sa zic ce vreau, ca de aia nu vin si te dau cu capu de peretii bisericii, ca eu doar zic opinia, nu iti opresc tie dreptul de a avea religia pe care o vrei si a o practica
si ba pulifriciule, ca vad ca ai impresia ca altii sunt ma tineri ca tine, mai ai pana ajungi la varsta mea, daca religia ta era adevarata, plina de dovezi irefutabile, si cat de cat o farama de logica in ea, nu as fi putut sa o terfelesc. pentru ca nu pot terfeli pe unu care zice, masina asta are motorul format din x y z, ca e adevarat, e logic, nu ma pot contrazice cu omu. in momentul cand tu vii cu ceva ce poate fiu terfelit, si poti gasi lacune si contraziceri in ce spui tu, inseamna ca e o tampoenie ce ai zis, si nu e adevarat, si oricat de mult ai crede tu in ceea ce predici, ramane tot o tampenie. asa ca de nu vrei sa fie terfelita religia( si tot folosesc cuvantul ca e a tau) vino cu o religie otelita ma. vino cu o religie care sa nu aiba contraziceri, sa nu fie ilogica, pliina de genocide, omoruri si prosteli. vino cu o religie care sa fie dovedita. cat timp vii si imi zici ca ai prieteni imaginari, da, iti zic ca esti nebun, ca puii mei, na, probabil ai trecut si tu de 10 ani cred, si esti cam mare pentru asa ceva. da cumva eu sunt ala rau ca ma leg de prietenii tai imaginari.
"de vreau pot sa o injur si sa te injur cat vreua" - pai daca altceva nu stii sa faci, mufeta mica...
"da am si eu libertatea sa o terfelesc" - pai asta-i filosofia ateista ba mufeta mica, dai inainte. Fiecare om face binele pe care intelege sa il faca; si tu iti terfelesti neamul, istoria si valorile lui, asa intelegi tu binele. Da sa stii ca sub masca norvegianului pe care ti-o tragi, zace un stalinist micut si intunecos.
Religia nu are nici o legatura cu valorile si neamul si istoria. da, au facut biserici, da asa au facut si englezii, asa au facut si italieni. da erau crestini, da asa au fost toti in europa, deci propaganda din asta patetica de mosneag la 80 de ani du-te la aia care pun botu la rahaturi din astea. religia e personala, crezi sau nu crezi in dumnezeu, crezi sau nu in o dogma. din cauza fanaticilor ca tine religia are un nume rau, ca nu stiti sa tineti personale fazele. statul, tara, tot ce tine de notiuni din astea trebuie separate de biserica si religie. de esti prea prost sa intelegi asta, nu ai decat, din partea mea numai bine.
si vezi, daca cumva imi mai scoti din context ce zic te raportez, am zis ca de vreau sa te injur o pot face, si am continuat ca de vrei, si tu poti face asta ca avem amandoi dreptul la opinie, cu cacaturi din astea sa ma scoti din context sa se inteleaga ce vrei tu poate merge la ma'ta acasa, nu aici.
Si azi e prea tarziu deja. religia a avut contributia ei pana la un punct, dar acum este depasita de situatie si nu isi mai are locul intr-o societate moderna, nu face altceva decat sa ne tina pe loc la fel ca si pana acum de altfel. daca nu era religia nu aveam atatea razboaie, nu mai mureau sute de milioane de oameni, si sa nu mai vorbim de evul mediu, care a fost cea mai neagra perioada din istoria noastra, cand multe din inventii si tehnologii au fost interzise sau uitate pentru ca erau "erezii"... si cate persoane au fost arse pe rug ca erau "vrajitori/vrajitoare"
asa ca daca ma itrebi pe mine ieri e prea tarziu pentru a se scoate religia...
anonim_4396 întreabă: