Eu zic sa te lasi de astronomie, ca subiectul asta e mult prea complicat pentru creierul tau limitat si te depaseste.
Daca ceea ce spune reportajul ala chiar e adevarat, e imposibil ca sa nu existe consecinte dupa ce undele au ajuns pe Pamant. O coliziune asa de mare ar fi adus consecinte grave planetei noastre, chiar da asta s-ar fi intamplat la cativa ani lumina departare.
Chiar si exploizia unei stele ginatice numita Betelgeuse care e situata la aproximativ 700 de ani lumina de noi, o sa fie vizibila de pe pamant cu ochiul liber timp de cateva luni, si o sa aduca mici schimbari, dar nu vor afecta existenta umanitatii, asta daca umanitatea o sa mai existe pana la acel eveniment.
Sa nu mai mentionam ca distanta e un lucru important, deci prin urmare ca si exemplu, azi se observa un eveniment produs in spatiu, de proportii astronomice, iar acel eveniment s-a produs la o distanta de, sa zicem 500 de ani lumina, asta inseamna ca acel eveniment s-a produs acum 500 de ani, din moment ce atata timp ii va lua luminii sa parcurga distanta specifica in toate directiile, ca sa poata sa ajunga pana la noi.
Sa nu mai mentionez ca sansele ca o astfel de coliziune sa se produca sunt foarte mici, dar nu imposibile avand in vedere cat de vast este universul. Si sa nu uitam ca cele doua "entitati" nu se "ciocnesc" din moment ce gaura neagra e o sfera incredibil de densa si de puternica, care "absoarbe" tot ce prinde, chiar si lumina. Steaua ar fi inceput sa fie consumata putin cate putin de cand intra in proximitatea gaurii negre, iar daca intra in zona "fara de intoarcere" nu mai poate scapa vreodata. O sa fie consumata atom cu atom pana nu o sa mai existe. Aceasta coliziune poate fi posibila doar daca ambele obiecte mergeau cu viteze foarte mari direct una spre cealalta. Viteze atat de mari incat gaura neagra sa nu aiba timp sa consume complet steau neutronica pana sa ajunga la impact. Daca niciunul din cele doua obiecte nu traversau universul cu viteze enorme, si se miscau relativ incet, o data ce steau neutronica intra in campul gravitational al gaurii negre, incepea sa o orbiteze, gaura neagra absorbind incet steaua, iar coliziunea nu ar mai fi fost posibila.
Bineinteles exista si exceptii din moment ce steau neutronica nu e o stea normala, ci este nucleul pabusit al unei stele masive. Steaua neutronica este foarte mica si extrem de densa.
Am cam exagerat cand am spus ca o sa fie consumata atom cu atom din moment ce steaua neutronica e compusa aproape in totalitate din neutroni, nu din atomi.
De obicei, o stea neutronica si o gaura neagra, cand se intalnesc, cel mai probabil o sa inceapa sa graviteze una in jurul celeilalte din moment ce ambele sunt foarte dense, ceea ce le face pe ambele sa aiba o gravitatie puternica, bineinteles gaura neagra va fi mai puternica din moment ce e mult mai densa, de aici pot produce acele unde numite unde gravitationale, dar nu sunt produse de coliziune, din moment ce steaua va fi usor absorbita de gaura neagra asa cum am mai spus inainte.
EDIT. Tocmai ce m-am uitat si da, se pare ca oamenii de stiinta au detectat astfel de evenimente. Se pare ca undele gravitationale de care spuneam, pot traversa peste 900 de miliarde de ani lumina in toate directiile, deci ar fi cam imposibil de ratat, indiferent de distanta la care acele doua obiecte sunt de noi. Dar asta nu inseamna ca distanta nu e importanta. Daca erau undeva in proximitate, chiar si la cativa ani lumina departare de noi, tot ar fi exsitat consecinte catastrofice pe planeta noastra.
Ah da, si ciclul de viata al unei stele e predeterminat de mai multi factori, nu de o zeitate inexistenta care a fost inventata de oameni ca sa fraiereasca alti oameni.
Memu, de ce nu-ti vezi de ale tale? Subiectul asta te depaseste cu mult. Lucreaza-ti la predica Iehovista pe care esti obligat sa o faci daca vrei rank inalt si lasa stiinta pe mainile celor care o pot intelege.