Da, da! ce popor salbatic!?!
deci, orice sclav care ajungea sa fie cumparat de evrei, lucra 7 ani dupa care era liberat de tot. Exod 21:2
Unde, la care popoare si in care tari ai vazut tu asa ceva?
Culturalizarea de pe triluliu infloreste pe zi ce trece! Eu prefer Proloagele si Patericul, in ce priveste religia.
Nu e Trilulilu, acest video citeaza exact Biblia. Te simti incomod de Vechiul Testament?
Stiu sa citesc Biblia fara via triluliu.
Cine stie putin ce a insemnat iudaismul si zona bizantina stie ca au fost cel mai putin propice sclaviei. Da' ma rog, cine vrea sa acuze n-are decat.
Amandoi stim ce inseamna iudaismul, daca te referi la civilizatia aia canaanita neolitica destul de brutala ce se batea cu popoarele vecine si justifica ca Dumnezeu a fost de partea lor. Ai dreptate, nu e nimic anormal in ceea ce zice in acel clip de un minut: daca iei sclavi, sa ii iei din vecini, este imoral sa ii iei din fratii tai
Gasirea de bube in cur crestinilor e sport de performanta aici, asa ca nu vad de ce sa nu te bucuri si tu de un cosulet mic.
"Gasirea de bube in cur crestinilor e sport de performanta aici"
Nu cauta nimeni bube, ci explicatii realiste si rationale. Daca in Biblie se sustine ceva, trebuie sa oferiti o explicatie rationala acelui ceva sustinut in Biblie, asta pentru a va sustine pozitia si religia. Nu merge cu "asa vreau eu" sau "asa imi place mie", nu merge cu subiectivism...
Nu ai oferit nicio explicatie, doar ai ironizat. Ce faci negi "adevarul", il ignori sau il interpretezi cum iti place tie?
Dragul meu, crestinii au avut 2000 de ani sa isi fixeze tot ceea ce cred. Adica puteau sa zica dupa 1000 de ani: vezi ca este non-sens tot ce este elgat de sclavie, si sa fie avut sclavie pentru cel putin 800 ani mai putini decat a fost in tarile crestine.
Ce se pare, e ca unii o dau in bara (crestinii) si ceilalti nu au dreptul dupa tine nici sa ii arate cu degetul. Asta e ce oftica?
Pe mine nu ma poate oftica ceva legat de sclavie.
Eu, ca si crestin, ma bucur ca evenimentele pozitive din trecut au avut loc: ca Hristos s-a nascut, a inviat, si prin el multi oameni au luat putere sa fie mai buni.
Ma bucur ca au existat oameni ca Sf Spiridon si Antim din Chios, ca Sf Nectarie sau Melania Romana, ca Sf Eustatie sau Sofia. Ca Sf Antim Ivireanu sau Constantin Brancoveanu.
Ca sunt si oameni marunti, care isi incalzesc sufletul acuzandu-ne azi de una, maine de alta e cu totul alta treaba.
Fiecare isi are bucuriile lui, dupa cum ii este si sufletul.
„Pe mine nu ma poate oftica ceva legat de sclavie." - ma bucur, ca tocmai eram sa remarc ca BO a fost una dintre cele mai afectate dintre institutiile romanesti ce au renuntat la sclavii rromi. Și au fost recompensați pentru asta!
http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Romania
Oare orice sfânt din sfinții mai vechi de 1800 au criticat sclavia?
Ma bucur că găsiți pacea în oameni plini de evlavie, eu găsesc pacea într-un om ca Sam Harris ce nu îmi vinde nimic, nici lumânări, nici „paradis" și totuși îmi dă mai mult decât urmașii unuia ce a „înviat" dar tot aceștia nu arată exact iubirea ce acel om ne zicea: ei discriminează constant homosexuali, femei și câteodată unii găsesc chiar versete să își bată copii!
Sam Harris al tau iti vinde ideile sale. E o mare diferenta intre a vorbi despre bine si a-l face sau a te jertfi pentru el. Sam Harris nu va fi niciodata un Antim din Chios care a intrat in comunitatea de leprosi pentru a-i ajuta sau Melania Romana care si-a inchinat averea slujirii aproapelui.
Spune-mi si mie cativa Sam Harris din trecut care au facut sacrificii pentru cei din jur sau care au intemeiat comunitati durabile pentru a lucra binele cum a facut Sf Vasile cel Mare.
Adica ceva mai mult decat simplul negot de idei.
Sam Harris a facut un lucru concret: Reason Project ce e gratuit. De asemeni el a lucrat impotriva discriminarii femeilor (ce și azi sunt o problemă a creștinătății). Oare Vasile cel Mare a spus ceva împotriva discriminării: fie a sclavilor (ce aceste e subiectul prezentat) sau a femeilor?
Deci ai dreptate, Sam Harris a contribuit lucruri ce nu trebuie să plătești. De asemeni Sam a contribuit în neurologie!
Oare ce sfânt din cei menționați de tine au orice contribuție în biologie sau medicină? În practică știu sfinți precum Ștefan cel Mare ce este lăudat cum a mințit și omorât musulmani turci la bătălia de la Vaslui, ai auzit de el?
VLadAlexandru05 întreabă: