Cand esti prost este ca atunci cand esti mort, nu te doare pe tine, ii doare pe cei de langa tine.
Îți voi prezenta alte caractere jegoase, așa cum le numești tu:
"Pui de năpârci"
„Duceţi-vă", le-a răspuns El, „şi spuneţi VULPII aceleia: „Iată...
"Nu ştim!' Şi El, la rîndul Lui, le-a zis: 'Nici Eu NU VĂ VOI SPUNE cu ce putere fac aceste lucruri. "
„Omule", i-a răspuns Isus, „cine M-a pus pe Mine judecător sau împărţitor peste voi?"
„Femeie, ce am a face Eu cu tine?
"Nesăbuiţilor şi orbilor! Ce este de mai mare importanţă: aurul."
Da, un om poate face diferenta dintre bine si rau si poate sti ce e adevarat si ce e fals respectand un anumit criteriu: "Daca iti folosesti creierul, vezi lumea asa cum e, daca nu ti-l folosesti, vezi lumea asa cum iti spun altii ca e."
Este foarte imporatant sa cunosti lucrurile iar pentru a le cunoaste trebuie sa citesti mult, sa inveti, sa studiezi ce ai invatat, sa socializezi, sa fi atent si la ce spun altii pentru a-ti da seama nu doar cum e de fapt lumea ci si cum o vad altii.
Sa luam un exemplu matematic:
2+4×6=?
Un copil care nu cunoste bine matematica iti va spune: 36
Dar un profesor stie ca inmultirea se face inaintea adunarii si ca adevaratul raspuns este: 26
Copilul crede ca raspunsul lui e corect fiindca pentru el pare logic cum a calculat dar el nu cunoaste o regula a calculelor, iar profesorul o stie. Ce o sa faca profesorul? O sa spuna ca e ca el si cu asta basta, sau o sa-si de a seama de ce copilului nu i-a dat acelasi rezultat, si o sa-i explice? Tu trebuie sa-i asculti pe altii, ca sa-ti dai seama de ce nu sunt de acord cu tine, unde gresesc. Trebuie sa le arati greseala si sa intelegi ca ei au "calculat" dupa regulile pe care le-au stiut. Daca cunosteau lucrurile pe deplin, nu-i mai oprea decat mandria sa calculeze lucrurile corect.
Ai zis "cand nu intelegi stiinta incerci religia". Pai uite ca oameni care au inteles stiinta si au facut descoperiri importante au fost si religiosi.
Da, așa este, dar poti accepta ipoteza cum că elevul poate să ajungă mai bun decât profesorul său?
Poate am probleme cu memoria sau ai trimis mesaj user-ului gresit dar nu-mi amintesc sa zic ceva de "caractere jegoase".
Nu am ceva impotriva ta. Vrei sa-mi arati ca procedezi ca Isus?
In primul rand, nu am nimic impotriva mustrarii atata timp cat sti despre ce vorbesti. Cand Isus numeste "Pui de naparci" pe unii, El cunostea acele persoane, stia ce e in inima lor. Nu erau niste persoane nestiutoare asa ca Pavel care credea ca face ce e bine cand a plecat in Damasc pentru ai persecuta pe crestinii de-acolo. Dar nu cred ca tu ii cunosti asa bine pe acesti oameni pe care te grabesti asa repede sa le spui cum e bine sa faca.
Mi-ar fi placut sa-mi dai si referinte biblice ca sa-ti arata contextul. Nu e corect sa extragi unele vorbe pe care le-a spus Isus si sa crezi ca le poti spune si tu. Trebuie desigur sa-I urmam exemplul dar nu sa ne amagim.
"Nu stim! Si El, la randul lui, le-a zis: Nici eu nu va voi spune cu ce putere fac aceste lucruri."
? Aici stiu perfect contextul. Ei il intrebasera pe Isus cu ce putere face El minunile iar Isus i-a intrebat cu ce putere cred ei ca face El acestea. Ei stiau, dar Isus ii prinsese la mijloc asa ca au zis ca nu stiu, asa ca nu le-a raspuns nici El. Nu era vb ca nu voia sa le spuna. Pai nu spune Isus:"Eu sunt lumina lumii"? Ai grija in ce contexte pui cuvintele lui Isus. Nu e vb ca trebuie interpretate neaparat, dar te amagesti singur nestiind de fapt la ce s-a referit Isus cand a spus acele cuvinte. Te inteleg, nu vreau sa te superi pe mine, vreau sa nu procedezi gresit, pentru ca si eu cred in Dumnezeu. Ar trebui sa te gandesti cum ar proceda El si de ce.
Poate invata intr-adevar mai mult si poate ajunge sa rezolve calcule mai complicate, dar regulile matematicii vor ramane aceleasi.
Dar dacă le arăți greșeala nu înseamnă neapărat că îl vei și convinge să creadă adevărul. De mic e învățat să spună,"Nu vreau!"
Insa, daca profesorul esti tu, ai putea ca in loc sa stagnezi, sa te dezvolti si tu. Daca vorbim despre Dumnezeu, nu vom putea ajunge la o cunostiinta mai mare ca a lui niciodata.
Stagnezi atunci când nu cunoști un anumit lucru, dar când ești pregătit cu toate ipotezele din lume pe un subiect, de ce să mai stagnezi?
Isus a stagnat până la 30 de ani, după care a început să lucreze, n-a mai stagnat să piardă timp degeaba.
Da, se poate intampla ca in cazul asta
https://youtu.be/-ONGRdNEIg4
Treaba ta e sa-l indrumi, daca nu vrea sa inteleaga, e problema lui, tu ti-ai facut datoria
Nu stagnezi atunci cand nu cunosti un anumit lucru, stagnezi atunci cand cunosti lucrurile dar nu cauti sa cunosti mai mult, adica atunci cand crezi ca tu stii destule. Isus n-a stagnat pana la 30 de ani, El a crescut in duh si in statura.
Nu mă mai joc de data asta
Te contrazic, să nu te superi
El va manca smantana si miere pana va sti sa lepede raul si sa aleaga binele. (Isa.7:15)
Despre cine e vorba aici?
Despre Isus e vorba, dar crezi ca e vorba de stagnare? Ce zici acest verset?
Luca 2:52
"Şi Isus creştea în înţelepciune, în statură şi era tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu şi înaintea oamenilor."
Pe de alta parte, ti-ai confirmat singur raspunsul pe care ti l-am dat prima data. M-am purtat cu tine asa cum ti-am zis sa te porti cu altii si ai devenit receptiv la opiniile mele.
Cred ca e foarte important sa cunosti psihologia umana ca sa nu te lasi inselat pentru ca si Satan o cunoaste bine si inseala o multime de persoane.
Ma bucur ca te-am ajutat.
Pai nu m-ai ajutat deloc.
A crește în înțelepciune înseamnă doar că nu cunoști multe lucruri.
Și se pupă cu versetul care spune "pana va stii sa lepede raul si sa aleaga binele"
Dacă crești, ești limitat, prin urmare poți și greși.
Deci, dacă zice "până va știi să lepede răul" ce altceva poate însemna dacă nu faptul că El nu îl lepădase(răul) întru totul, și prin creșterea în înțelepciune avea să îl lepede de tot.
Nu interpretati, va rog eu frumos.
Sau când zice " era tot mai mult plăcut înainte lui Dumnezeu"
"tot mai mult" ăsta, iar, înseamnă că nu era așa de plăcut înainte să ajungă "tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu"
Biblia e fantezie, stiinta e realitate. Din biblie nu inveti nici cum sa dai cu sapa. Ramai in sapa de lemn. Din biblie poti citi povesti false fara sens, fara valoare, cu logica stramba scrise de oamni ptimitivi pentru a insela oameni primitivi.
Poți să faci mai multă liniște și mai puțin zgomot? Dacă chiar vrei să faci zgomot, fă zgomot cu răspunsuri la întrebările mele.
O liniste mai buna e atunci cand esti credincios in fantezii si te cufunzi in lectura povestilor fara sens scrise de oameni primitivi pentru oameni primitivi, pe care-i poti insela cu orice fantezie fara sens si le poti promite orice fara sa le dai nimic, ca oricum nu sunt in stare sa faca diferenta dintre realitate si fantezie, dintre minciuna si adevar.
Bine, bine, am înțeles, nu ai răspuns la întrebările mele. Lasă fantezia, "lumina care se mișcă" nu e fantezie, e reală.
Îți spun eu de ce nu crezi în Dumnezeu, tu te complaci cu păcatul, de aia nu vii la lumină.Ție îți place alea alea, știu eu.
Da dar despre Isus scrie ca n-a pacatuit niciodata, deci cum putea fi rau? Eu cred ca semnificatia versetului face referire la cresterea spirituala. A invatat sa se lepede de rau si sa aleaga binele, a progresat, nu a stagnat. El crestea in intelepciune, nu statea pe loc. Gandeste te ca a crescut ca un copil uman, si in timp a invatat tot ce trebuia sa stie.
Sti ce inseamna a stagna?
Daca stagna, atunci scria doar ca era placut, dar scrie ca era tot mai placut, deci progresa. Inainte sa fie tot mai placut era un copil mic. Nu inseamna ca nu ii era placut lui Dumnezeu. Dar pe masura ce crestea, progresa in cunoasterea de Dumnezeu si in ascultarea de acesta, de aceea era tot mai placut, pentru ca isi exercita propria dorinta spre a face binele, pe cand un copil mic nu poate face diferenta. Eu stiu la ce te referi si e greu de explicat, dar lucrul asta tine de psihologia umana. Normal ca iti iubesti copilul tot mai mult cand il vezi ca progreseaza si te face mamdru dar asta nu inseamna ca atunci cand era bebe nu-l iubeai fiindca nu progresa. Il iubeai mult, iar aceasta iubire crestea pe masura ce crestea si copilul. Da, asta inseamna ca il iubeai mai putin cand era mic, dar nu inseamna ca asta e din cauza ca era rau sau neascultator.
Am raspuns la intrebarile tale. Cartea cu povesti nu inlocuieste stiinta. Poti sa scrii intr-o carte cu povesti ce vrei, ce iti trece prin cap, ce ai visat si ce nu ai visat. Unde nu intra stiinta, intra credinta. Daca esti naiv si crezi orice ti se spune, credinta e pentru tine. Pentru stiinta trebuie munca si inteligenta. Cand harnicia si inteligenta nu te caracterizeaza alegi calea usoara: povestile care iti dau raspunsurile de care ai nevoie si astepti ca un Dz atotputernic, atotstiutor, iubitor si invizibil sa-ti dea dupa moarte pentru ritualurile primitive si pentru credinta ta in povesti false ceea ce nu ai fost in stare sa obtii cat ai fost in viata.
Da, ai răspuns la întrebările mele cu Error Error, am văzut...
Cât despre Isus, cred că se refera asa cum am zis, și ai zis și tu, adică creștea în înțelepciune, nu facea pacat.
"tot mai mult" ăsta, iar, înseamnă că nu era așa de plăcut înainte să ajungă "tot mai plăcut înaintea lui Dumnezeu"
Nu, aici mă refeream că era mai puțin plăcut în înțelepciune.
Nu poti avea un raspuns mai bun la asa o intrebare. Cand vrei sa imbini fantezia cu realitatea se intampla des sa nu se potriveasca.
Mă, tu nu înțelegi că "lumina se mișcă" nu e o fantezie? De câte ori să îți repet? Spune-i asta unui om de știință azi, și o să vezi că își bate joc de tine.