| mODIN a întrebat:

Biserica Ortodoxa Romana se poate considera ortodoxa daca sustine un candidat care are in casa decoratiuni neopagane si care sustine animismul?

12 răspunsuri:
| mODIN explică:

Hai sa fim totusi rezonabili. Nu poti sustine ca cineva care lauda criminali de razboi ca fiind de partea binelui rolling on the floor

| mODIN explică:

Daca Lasconi este o marioneta si un politician nepregatit, nu ti se pare ca aceste etichete i se aplica si mai mult lui Calin Georgescu? Nu ca postul de primar de comuna ti-ar da toata credibilitatea din lume, dar Georgescu nu are nici macar atat care sa-l recomande pentru postul de presedinte. A avut doar o serie de posturi de consultanta la diverse institutii minuscule. Pe el ce il recomanda, mai exact?

Iar partea cu fortele obscure din umbra nu crezi ca i se aplica lui si mai mult? Mie personal mereu mi s-au parut teoriile conspiratiei legate de noua ordine mondiala ca fiind baliverne complete, dar daca tu crezi in asta, nu ti se pare traiesctoria politica a lui Georgescu si mai suspicioasa?

Si legat de ultima parte, desi inteleg cum ar putea fi justificarea asta acceptabila pentru unii, eu personal nu cred ca in secolul XXI mai putem avea state agresor din motive nationaliste. Ok, populatia din Donbas si Crimeea e predominant vorbitoare de rusa, perfect adevarata. I-ar indreptati pe rusi sa invadeze ulterior si Estonia, Republica Moldova si Kazakhstan? Ungaria ar fi indreptatita sa ne invadeze pe noi pentru a-si revendica Tinutul Secuiesc? De fostele tari din Iugoslavia sa nu mai zicem...

De la primul razboi incoace s-a stabilit ca imperiile astea vaste ce unesc milioane de natiuni sub aceeasi limba nu mai pot exista in lumea moderna. In fond, adesea exista zone care nu vorbesc predominant limba nationala tocmai pentru ca au fost ocupate de alte tari. Din punct de vedere practic, trebuie tolerate genul asta de minoritati nationala in interiorul granitelor, pentru ca altfel toata planeta ar fi in razboi.

| RAY a răspuns:

Eu nu știam că suține BOR suține pe cineva, că respectiva persoană vb de Dumnezeu este parte din manipularea lui, romanul e cu Dumnezeu, nu? El e mereu victima, nu? Vezi e ușor să manipulezi romani

| RAY a răspuns (pentru RAY):

PS sa nu va schimbați ecranul o data spart de la telefon, am un lag merge in reluare de aici și ortografia

| StrongHeart a răspuns:

BOR nu face politica. Pozitia bisericii fata de acei preoti care au confundat biserica cu parlamentul si au transformat casa Domnului in taraba de campanie este ca acestia au incalcat legamantul facut cu Dumnezeu cand au fost hirotoniti.

https://www.youtube.com/watch?v=fgRsXXm74jw

| EestiSodalane a răspuns:

BOR nu este implicată în politică și nu susține niciun candidat. Ar fi frumos ca aceste acuzații false să fie mai bine informate.

| StimabiluI a răspuns:

Poți să trimiți un link cu decorațiunile?
Și la ce declarație cu privire la animism te referi?

| mODIN explică (pentru StimabiluI):

Https://ibb.co/QvQKxfK - Aici ai poza facuta cu el, in propria casa. Simbol pagan de jumatate de metru in spatele sau (si un mic instrument folosit in meditatia tibetana, pe care vezi doamen o critica in cartea sa, chiar langa)

Legat de animsim, nu mai gasesc videoclipul, era unul in care afirma ca "apa are spirit". Aia cu "apa este informatie" e deja celebra, dar nu stiu daca e neaparat o erezie. Daca mai dau de acel videoclip specific unde folosea cuvantul "spirit" sa descrie continutul apei, revin.

| StimabiluI a răspuns:

Răspuns editat:

Triskelionul este un vechi simbol întâlnit în numeroase culturi de mii de ani, a fost adoptat și de creștinism ca un simbol al Trinității. Se regăsește și pe unele catedrale din Vest ca ornament, așa că eu nu aș vedea o mare problemă în asta. Mai sunt și alte simboluri care au fost adoptate de creștinism, cum ar fi crucea sau peștele.

Cât despre apă, aceasta are o simbolistică importantă pe tot parcursul Bibliei și poate fi un canal prin care Dumnezeu face minuni (vindecarea lui Naaman) sau renaște omul (botezul).
Câte de însuflețită o fi, asta e discutabil, eu nu pot să mă pronunț, știm doar că toate lucrurile sunt ținute prin Hristos: Evrei 1:3
El, care este oglindirea slavei Lui si intiparirea Fiintei Lui si care tine toate lucrurile cu cuvantul puterii Lui

De asemenea despre Iisus se scrie că "a certat vânturile și marea".

O zi frumoasă!

| mODIN explică (pentru StimabiluI):

Scuze, dar trebuie sa te contrazic. Sunt controverse si in ceea ce priveste utilizarea gandirii precrestine in interpretarea textelor sacre (vezi motivele marii schizme). Crestinisul ortodox, fundamental, se bazeaza pe negarea influentelor pagane. Triskalion nu e un simbol cu origine crestine, deci utilizarea sa in context spiritual nu poate fi considerata altceva decat chip cioplit. Au scris marii parinti suficient despre acest subiect, nu are rost sa intru eu in detalii.

Iar legat de simbolistica apei, in nicaieri in Biblie nu e mentionat vreun spirit in aceasta. Nici macar despre cruce nu se spune ca ar avea suflet!

Nu am cum sa nu ma opun unor asfel de erezii. Daca nu aparam esenta propriei religii, ce rost mai are sa ne declaram crestini? Din partea mea, in punctul asta CG poate si sa faca un pelerinaj la Mecca si sa faca dansul ploii, ca nu m-ar mai surprinde.

| FreddieM a răspuns (pentru mODIN):

Ma înclin în fata ta și a vastei culturi de care dai dovada, am citit cu plăcere cele mai bune răspunsuri din ultimul deceniu, felicitari.
Cheers

| recedaniel1 a răspuns:

Nu stiu