Vremurile când religia a fost mai mult utilă umanităţii decât dăunătoare au apus demult şi am mari dubii că au existat (mai mult decât la nivel local) vreodată.
"With or without religion, you would have good people doing good things and evil people doing evil things. But for good people to do evil things, that takes religion." - Steven Weinberg.
"Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase." - Blaise Pascal.
O parte din contribuţiile recente ale religiei:
http://www.tpu.ro/......de-8-june/
"Mitropoliile au ridicat scoli."
Stii cum e asta? Exact cum zic unii: "Comunismul a fost bun, a facut blocuri, metrou, canale, etc", uitand ca fara comunism aveam de zece ori mai multe din toate, asa cum au tarile unde nu a existat.
La fel si cu religia, afirma unii ca diverse lucruri au fost facute cu ajutorul religiei, fara sa tina cont ca fara ea acele lucruri ar fi fost facute si mult mai repede si mult mai bine.
Du-te la un film. Lasa chestiile astea grele. Ca le-ai amestecat parca le-ai luat cu furca...
Sa critici religia cand ai 15-16 ani, mai bine iti traiesti viata, te vezi cu prietenii, faci lucruri ale adolescentei. Lasa asta pe seama celor mai in varsta sau fara ocupatie.
Vai sa nu criticam religia si coruptii care profita de ea, sa lasam oamenii mai in varsta sa critice (desi cei mai mult sunt spalatii pe creier de ea), sa fim seriosi schimbarea incepe de la noi cei tineri, deci nu cred ca nu e datoria noastra sa criticam un sistem corup si inutil.
Mai cresti Acronimus.
Si atunci vei intelege.
E bine sa fii plin de dorinta de a muta muntii.
Toti am fost. Multi ne-am lasat si dam sfaturi acum.
Toti suntem profesori in stiintele teoretice ale vietii.
E mai grele pentru tine, stiu, dar te inteleg.
Draga nu sunt in stare sa mut muntii, dar daca e necesitate, aceaia e critica la adresa unor lucruri absolut inutile si daunatoare pentru societate.
Intrebarea e, conteaza pentru noi adevarul? Toate aceste discutii se reduc la acea intrebare. Intr-un final, nu conteaza daca o anumita religie a avut un impact pozitiv sau negativ, ci daca aceasta e bazata pe un adevar. Religiile au fost inventate in principal pentru a raspunde unor intrebari fundamentale legate de origini. Bineinteles ca ele au jucat un rol important si in societate, si de multe ori s-au dovedit a fi de ajutor omului, dar asta nu le-a facut adevarate. Daca credinta in inorogul roz ne-ar face mai buni, ar trebui oare sa ignoram adevarul si sa credem cu totii in inorogul roz? Eu nu cred ca ar fi o idee prea buna.
Viata nu a aparut pentru a face opere de caritate fata de nu stiu ce, dar ai nostri se tot lauda cu bunatatea si moralitatea religiilor, sau macar ale crestinismului, de asta ziceam de bine/bun si rau, iar adevarul obiectiv e cam greu de gasit, din moment ce mintea noastra nu detine decat informatii primite prin intermediul unui simt, si si acea informatie, e recreata sau editata de creier, ziceam in alta intrebare de perceptie, asa ca pentru ei, tot ce cred e adevarat.
Religia e folositoare ca stiinta. e ca polii unei baterii.
cand medicul nu stie ce sa mai faca, mai ramane credinta in ceva divin.
"Daca animalele pot fi bune fara religie, oamenii, care se considera superiori, de ce n-ar putea fi?"
Sigur ca pot. Oamenii sunt catalogati ca animale, chiar primate, deci impartasim majoritatea caracteristilor primatelor:
- apartenenta de trib
- empatie
- sens de justitie
- capacitatea de a rade si fi gadilat
- facem aceleasi greseli economice ca si maimutele in general
Daca suntem atat de bine definiti in contextul evolutiei, si poate fi definit chiar si la nivel social si de credinte o perspectiva evolutiva, a discuta de "creator" si de "binele religiei" este cel putin interesant azi.
Exista o singura religie ce cred ca va castiga, cel putin in lumea educata: Biserica Monstrului Zburator de Spaghetti, ce chiar face bine.
Sunt si numere ce pot sa confirme: in a ajuta aproapele situl kiwa.org ofera posibilitatea organizatiilor religioase sa ajute aproapele ajutandu-i cu bani:
http://www.kiva.org/team/fsm/impact
Echipa FSM e cea mai daritoare. Daca ar judeca crestinii dupa roade (dar ei judeca doar dupa "ce au primit de la parinti") am fi coplesiti de pastafarieni onesti peste tot pe planeta.
Religia a fost o necesitate la inceputurile civilizatiei, cand oamenii nu isi puteau explica anumite fenomene. Deci, cand era furtuna, se protejau prin inventarea unui zeu al ploii, care e suparat dintr-o cauza. La fel si cu moartea, etc. Dar acum, cand putem calatori in spatiu si diviza atomul, NU mai avem nevoie de asa ceva. Religia rezista din cauza conformismului, sistemului politic si a prostiei oamenilor. Imi pare bine ca vad si fete atee. Din pacate, mai avem de asteptat pana vor ajunge si ceilalti oameni la un nivel de inteligenta destul de mare pentru a renunta la religii.
Daca ajungi si la raspunsul meu inseamna ca ai citit ceva. Pe unele le-am citit si eu, dar nu pe toate. O sa incerc sa rezum tot ce am de spus ca sa nu te plictisesc.
Pentru inceput, tin sa precizez ca nu cred in Dumnezeu sau in orice alt zeu, insa sunt constienta ca religiile isi au rolul lor.
1. Pentru inceput tin sa precizez ca stiinta este la un nivel inalt, insa inca nu destul de evoluat pentru a putea explica toate fenomenele existente, astfel inca intamplanduse lucruri "supranaturale". Si cum majoritatea oamenilor se tem de ceea ce nu stiu, este preferabil ca la intrebarea "De ce este asa?" sa se raspunda "Pentru ca asa vor zeii".
2. Intotdeauna va fi nevoie sa se poata controla oamenii intr-un fel. Majoritatea nu avem capacitatea de putea sa coexistam in pace si intotdeauna cineva va incerca sa preia controlul. In aceste situatii, de obicei legea nu este suficienta si este nevoie sa se creada ca undeva exista cineva care il poate opri si pedepsi. Chiar daca la o varsta multi ajungem sa nu mai credem in invataturile religioase, cu ajutorul acestora ni se formeaza constiinta, care ne opreste sa facem anumite actiuni.
3. Iar in ultimul rand, oamenii au nevoie de speranta. Iar speranta apare atunci cand in subconstient se dezvolta ideea ca ceva supranatural are puterea de a te ajuta. De exemplu, eu pot sa jur ca nu cred in niciun zeu si sunt perfect constienta ca nu exista, insa daca ma aflu intr-un pericol sau sunt neajutorata, incep sa spun o rugaciune(adresata unui zeu la nimereala) sau incep sa cer ceea ce-mi doresc in gol(adresandu-ma in special tavanului ).
4. Ah, si inca ceva : Ca sa elimini ceva fixat de secole in tot ceea ce ne inconjoara, ceva ce ofera toate raspunsurile pe care stiinta nu e in stare sa le confere inca, e necesar sa se gaseasca raspunsurile si sa se demonstreze clar ca aceste ideologii sunt gresite. Si chiar dupa ce s-ar intampla toate acestea, ar mai exista oameni care sa creada.
Oamenii, cand erau la inceputul timpului, nefiind atat de evoluati ca astazi, au simtit nevoia de a atribui cuiva tot ce li se intampla lor sau celor din jur. Asa au aparut zeii, deci, cand cineva se imbolnavea, de exemplu, "zeii l-au pedepsit pentru pacatele lui". Cu timpul am evoluat, dar religiile au ramas fiind transmise din generatie in generatie. Oricum, in prezent sunt evident mai putine persoane care mai cred, deoarece logica ne face sa ne dam seama de realitate. Cu timpul, cu totii vor renunta la religii, crezand in lucrurile concrete, si atunci ne vom putea considera cu adevarat evoluati.
patrisia09 întreabă:
anonim_4396 întreabă: