| Miranjacanela40 a întrebat:

Bună, am ales să ne fie naș de botez verișorul meu împreună cu soția lui și deja au început discuții, supărări și sincer eu nu vad niciun motiv de supărare. Cineva care poate să îmi împărtășească cum este de fapt cu hăinuțele de botez chiar este bătut în cuie să îmbrace nașa copilul de acasă înainte să mergem la biserică? Având în vedere că botezăm fata la 18 luni din diferite motive personale, vom face botezul și moțul 2×1, ei au cumpărat trei schimburi de haine. Eu am fost cu ideea să îmbrac cu hăinuțele mele de acasă până la biserică și apoi ei să îmbrace copilul după botez, după băiță și a doua zi la moț. Ei s-au simțit jigniți și dați la o parte după ce am vorbit cu ei și le-am explicat de ce am vrut să îmbrac eu copilul de acasă până la biserică să nu le spun lor să mai cumpere un costumaș pentru că sunt deschisă să găsim soluții utile. Pentru mine este mai important slujba botezului decat cu ce merge îmbrăcată fata până la biserică. Am vrut să ma ofer fără rea intenție să îmbrac eu copilul de acasă, dar de fapt ei au făcut o tragedie din nimic, acum sunt foarte îndurerați și chiar nu înțeleg de ce. Dacă cineva poate să îmi dea o părere constructivă in ceea ce privește chiar este un motiv de supărare faptul că m-am oferit să îmbrac eu copilul de acasă până la biserică pentru că nu am moașă?

Răspuns Câştigător
| Violleta2022 a răspuns:

Copilul pleaca de acasa cu hainele pe care i le pune mama si DUPA botezul de la biserica, nasa schimba copilul cu hainute aduse de ea.
Sa intrebe preotul daca nu te crede, fiindca asa se obisnuieste peste tot in tara, la crestinii ortodoxi.

Dupa botez, la cateva ore, dupa ce copilul a dormit, se face "scaldatoarea" si nasa spala copilasul si-l imbraca in alte hainute aduse tot de nasa. In apa de la scaldatoare se pune: bani, miere de labine, fulgi de pasare, petale de trandafiri si se scalda usor copilasul, dupa care se sterge si se imbraca cu hainele de la nasi.

Sunt preoti care accepta ca si mama sa mearag la botez, sa-si vada copilasul botezat, ba chiar ea il da nasei in brate, inainte de botez si la nevoie ajuta cu copilasul si in biserica.

Sa fie intr-un ceas bun, nasterea copilasului si sa va bucurati de el!

PS Am botezat 9 copilasi si am cununat 5 cupluri de tineri, deci stiu cum sunt obiceiurile la crestinii ortodoxi, din zona Munteniei.

| Miranjacanela40 explică (pentru Violleta2022):

Vă mulțumesc pentru informații, asi dori să mai întreb ceva, eu din ne-știute și ținând cont că locuiesc într-o altă țară nu am putut să iau legătura cu părintele din biserică. Familia mea a luat legătura și au stabilit ora botezului. Botez într-o sâmbătă și duminică facem moțul eu de la bun început m-am oferit să îl fac la mine să pun masă să vină toți invitații și pe lângă moț să avem un moment de voie bună pentru că a doua zi plec din țară, idea e că am înțeles de la familie că nași vor să facem la ei moțul dar ei nu mi-au spus nimic până acum. Eu nu am nimic în contră, dar ei sunt supărăcioși ca doi imaturi și nu îmi spune când vorbim la telefon clar ce își doresc, aflu prin intermediul familia. Îmi pare rău că nu am putut să-i ofer fetiței mele un cuplu de nași mai buni dar nu știam că sunt așa de complicați. M-am gândit că sunt apropiați de vârstă și că sunt proaspeți căsătoriți dar lor le lipsește armonia in casă și impactă nefericirea lor asupra botezului frustrarea care ei o au între ei nu știu cum să gestionez situația să îi sun și să îi întreb clar unde își doresc să facem moțul sau să evit să îi mai sun și să vorbim față în față când ajungem in țară sincer eu nu i-aș suna.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Miranjacanela40):

Motul se poate face unde va intelegeti, la restaurant, la bunici acasa, la voi acasa sau chiar la nasi, dar trebuie sa vorbiti cu ei la telefon sa nu aiba pretentie sa le platiti masa, sau sa le dati bani sau cine stie ce cadouri scumpe.

Eu nu am cununat si botezat niciodata "cu pretentii", totul a fost din placere si cu dragoste, fara bani si fara cadouri d ela fini, fiindca suntem oameni iubitori de copilasi si avem o casnicie lunga, frumoasa si armonioasa.
Am specficat ca nu avem pretentie la numele copilasilor si chiar am insistat sa le puna ei absolut ce nume doresc, ca sa le faca lor placere sa-si cheme copii cu numele alese.

Eu spun sa puneti pe hartie toate punctele care trebuiesc discutate cu nasii, sa stati jos sa-i sunati si sa discutati tot, ca lucrurile sa fie clare pentru toata lumea.

Sa va trai

| Miranjacanela40 explică (pentru Violleta2022):

Sunte-ți o femeie înțeleaptă și aveți dreptate asta am și făcut astăzi am sunat și am vorbit cu nașa nu este o femeie înțelegătoare ea își dorește să îmbrace de acasă copilul și să folosească același schimb de haine și după ce iese copilul din cristelniță și nu sunt de acord eu m-am oferit să îmi îmbrac copilul de acasă cu un un costumași de calitate dar nu o rochiță ultimul trend și să folosească ei trusoul după botez dar ei consideră că voi fi de râsul lumii dacă nu îmbrac copilul cu o rochie oficial. Și mi-au spus că ei nu mai vor să continue cu botezul pentru că eu am pretenție și că vreau să-i folosesc decât să boteze in biserică și să nu aibă bucuria de a face cum este menit botezul. Sunt îngrijorată pentru că am pregătit de la distanță botezul și acum îmi lipsește ce este mai important nașii.

| Violleta2022 a răspuns (pentru Miranjacanela40):

Nu dispera, ca se gasesc oameni buni, trebuie doar sa te orientezi la altcineva cu bun simt si dragoste pentu copii.
Am 1 cuplu care au venit in ultimul moment sa-i casatorim noi, fiindca i-au parasit nasii si nu am ezitat sa-i acceptam. Iar cu finutii de botez, chiar am botezat fara numar, cine ne-a intrebat, am si acceptat.
Deci oameni cu suflet si dragoste de copii se gasesc, doar sa intebati in jur, dar ganditi-va bine sa fie oameni buni si cu o casnicie fericita.
Cineva acolo sus v-a protejat si pe voi si pe copil, de aceea i-a indeparat pe oameni astia care si-au schimbat fata imediat cum nu ati acceptata ceva. Sa nu va para rau, cu siguranta gasiti pe altcineva.
Pune-ti un frate sau sora sa va boteze copilasul, daca nu gasiti pe nimeni, dar nu dati niciodata copilul unor nasi ciudati, ranchiunosi cu ura in suflet si conditii absurde.

7 răspunsuri:
| CIVIC1 a răspuns:

, Cel ce va crede si se va boteza se va mantui,, spune Biblia.
Jeshua Hamaschia a fost botezat la 30 de ani.
Restul e can-can, adica inventii ale unor indivizi putini educati si putin cititi uneori rau intentionati.
Un fost ortodox, acum un om convins doar de Cuvantul Bibliei, dezamagit de mizeria, doctrinara ideologica, traditionalista a ortodoxismului si catolicismui

| Adina2M a răspuns:

Buna!
Suntem ortodocsi si am avut cateva botezuri - ca parinti.
Asa cum a raspuns cineva, noi parintii imbracam copilasul cu hainute de acasa - frumoase, curate (nu trebuie sa fie noi) - dar asta nu e o regula, il poate imbraca oricine (cum e mai practic), iar la botez nasa aduce costumasul nou si imbraca copilasul (iarasi, poate ajuta si mama). Nasa poate cumpara si o cruciulita pentru copilas. Mai sunt de adus: lumanare, prosop curat si ce mai spune parintele.
Nu este recomandat ca copilasul sa fie imbaiat imediat dupa botez pentru ca
apa in care este botezat se sfinteste inainte de a fi afundat, deci este sfintita si uleiul cu care este miruns pe manute, urechiuse, talpite... este sfintit si deosebit (este Sfantul si Marele Mir diferit de cel cu care ne miruieste parintele duminica dupa Slujba). De aceea parintele ne-a spus ca este mai bine sa-l imbaiem in a 3-a zi dupa botez.
Ce se pune in apa in care se imbaiaza copilasul acasa dupa botez (banuti... si alte obiecte) sunt traditii, obiceiuri dar nu ortodoxe ci obiceiuri populare sau superstitii.
Taiatul motului este tot un obicei popular si nu ortodox.
Ortodox este doar "tunsul" din timpul botezului cand parintele tunde putin din parutul copilului in semnul Sfintei Cruci si inseamna predarea copilasului in grija si ascultare fata de Dumnezeu.
Mamica poate intra sa vada copilasul la botez (eu am fost de fiecare data si chiar am ajutat la imbracat, dezbracat, dat hainute... ce e nevoie). Poate vorbi cu Parintele si cu cateva zile sauchiar cand incepe botezul i se citeste si mamicii o rugaciune de dezlegare dupa nastere si poate intra alaturi de pruncusor la botez.
Daca nasa doreste sa imbrace copilasul si acasa inainte de botez, nu e nici o problema (acestea nu sunt reguli stricte), important este sa va intelegeti si sa pastrati bucuria si linistea in acea zi speciala pentru copilas si mamica, tatic, normal si nasi (pentru ca ei isi iau raspundere ca se vor ruga pentru finul/finuta lor si ii vor ocroti la nevoie).
Am scris mult?
Sa va bucurati de copilas si sa aveti un botez binecuvantat!

| Adina2M a răspuns (pentru Adina2M):

Dupa "Am scris mult..." am pus o fata zambareatahappy, dar vad ca apar semne de intrebare dupa ce am postat mesajul.