| Kepacy a întrebat:

Bună.

Am avut un deces in familie, iar recent simt o dorința ciudată de a mă duce la biserica. Să mă rog pentru decedat sau să aprind o lumănare, orice. Problema e ca sunt ateu și nu am mai pus piciorul în biserică de mic de cănd mă forța bunica sa mă duc cu ea. Cum procedez? Pot să mă duc la orice ora in biserică sau numai într-o anumită zi se aprind lumini? Aduc lumănări de acasă sau sunt prezente la biserică? Sunt anumite rugacine ce trebuiesc spuse sau spun ce simt eu?

Chiar nu am nici-o idee. Dacă puteti, vă rog sa mă informați.

Răspuns Câştigător
| SamHarris a răspuns:

Ca ateu, este de înțeles că te simți nesigur sau chiar inconfortabil în spații religioase, mai ales având în vedere o experiență personală cu pierderea cuiva drag.

A te ruga pentru decedați sau a aprinde o lumânare sunt ritualuri menite să ofere alinare celor rămași în viață, nu să influențeze soarta cuiva în viața de apoi.
Dacă simți nevoia de a te conecta cu memoria persoanei dragi într-un spațiu care îți oferă un sentiment de liniște, o biserică poate fi o alegere validă, chiar și în absența credinței religioase.

Nu există reguli stricte pentru atei în biserici, deoarece acestea sunt instituții dedicate, în primul rând, credincioșilor.
Concentrează-te pe conexiunea personală cu amintirea persoanei dragi.
Aprinderea unei lumânări poate fi un gest simbolic frumos, iar bisericile au, de obicei, locuri special amenajate pentru asta. Lumânările sunt, în general, furnizate de biserică.

În ceea ce privește rugăciunea, nu există o formulă magică. Dacă simți nevoia să spui o rugăciune, adresează-te direct persoanei dragi, exprimă-ți gândurile și sentimentele sincere față de ea. Nu trebuie să te simți obligat să te conformezi unor ritualuri religioase în care nu crezi.

În final, este alegerea ta. Dacă simți că o vizită la biserică te-ar ajuta să procesezi pierderea și să-ți onorezi amintirile, atunci mergi. Nu este nimic greșit în a găsi alinare și frumusețe în spații și ritualuri culturale, chiar și fără a subscrie la dogmele lor.
Important este să te concentrezi pe ceea ce te ajută să te simți mai bine în această perioadă grea, indiferent dacă este vorba despre o plimbare în natură, o conversație cu un prieten apropiat sau, da, chiar și o vizită la biserică.

8 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Pentru decedat e prea tsrziu, mai bine rugati-va entru sufletul dumneavoastră sa il salveze Mantuitorul Hristos.

| anonimg a răspuns:

Ca unul care sunt adventist de ziua a șaptea, îți spun că mai bine rămâi ateu decât să aprinzi lumânări sau să te rogi pentru un mort, pentru că aceste practici sunt mai rele decât ateismul.

| Cipi1212 a răspuns:

Să aprinzi lumânări acasă și la biserică. Să te rogi pentru decedat.

| EestiSodalane a răspuns:

Salut! Mă bucur să aud asta. Multe biserici au programul afișat undeva pe site-ul lor sau pagina de Facebook sau pe ușă. Te poți duce duminica dimineața la Liturghie și să aprinzi înainte sau după slujbă. În funcție de loc se poate face și vecernie seara. De obicei se pot cumpăra lumanari de acolo și undeva langa intrare sau în curtea bisericii vei gasi locul unde se pun lumanari la morți sau la vii. O aprinzi, o pui acolo și spui "pomenește Doamne pe robul sau roaba ta [Numele] în Împărăția Ta".

| pacatosulBogdan a răspuns:

Nu vii de acasa cu lumanari, ci le cumperi de la pangar, la intrare in Biserica este o femeie care le vinde. In orice zi poti merge la Biserica si te poti ruga si poti aprinde lumanari in spatiul special din fata usii, pentru vii si pentru morti. Faptul ca simti sa te apropii de Biserica ar trebui sa-ti dea de gandit ca ateismul este un pariu pierdut! Roaga-te pentru persoana decedata, fa milostenie la vreun sarac, ia sfat de la preotul din Biserica. Dragostea nu cade niciodata, spunea Sfantul Apostol Pavel la 1 Corinteni 13:8 Nici moartea nu poate opri dragostea sa ajunga la destinatar.

| T0Teu a răspuns:

Am sa fiu sincera. Tu crezi ca mai poti rezolva după ce acea persoana a decedat? Sufletul ei cel mai probabil deja se afla intr-un loc, iar Dumnezeu nu va muta sufletul din iad in rai (daca e acolo) doar ptc faci tu niste rugăciuni. Daca ti ar fi pasat atat de mult de sufletul acelui om trebuia sa te rogi pentru el cat timp a fost in viata, cand mai puteai schimba ceva. Acum e prea tarziu. Filele vietii acelui om s au terminat si Dumnezeu va tine cont doar de ce a facut acea persoana cat a trait pe pământ. Ceea ce se face dupa decesul acelei persoane e degeaba, timp, bani si speranta aruncate degeaba

| Magie2525 a răspuns:

Sfânta Lumină de la Ierusalim ar fi singura minune care se referă la moarte, pentru că Iisus Hristos a murit și înviat din morți.
Dacă vei crede că Sfânta Lumină este o minune care se întâmplă anual, atunci persoana decedată va trăi mereu chiar dacă ea a murit.

| gaminator a răspuns:

Poti merge duminica dimineata la Liturghie si poti aprinde lumanari pentru adormit si celelalte rude, iar in rest de poti ruga de acasa, gasesti rugaciuni pe internet sa le citesti. Daca spui ca e momentul sa mergi la biserica, atunci fa o.