| dragos38 a întrebat:

Buna,am lipsit un timp, dar revin cu o intrebare, dupa ce am vizionat o emisiune despre stiinta si religie,tipul spunea ca stiinta nu are o latura spirituala( vezi bomba de la hiroshima) desi este facuta tot de oamenii, si de aceea spunea el ar fi nevoie o impletire intre religie si stiinta.
Eu atunci intreb: este omul un animal religios sau exista si vreo latura divina,se stie, exista si dovezi ca fiinta umana a evoluat din animale/cimpanzeul este cel mai apropiat, Timp de secole grecii credeau ca religia lor reprezinta adevarul 'pur" cine se mai roaga azi la Zeus. Hera, Apollo.Vikingii la fel il venerau pe Odin.azi se stie ca Odin era doar in imaginatia lor si ca de fapt nu exista.Si atunci repet omul are doar natura animalica evoluata? sau avem si o latura divina?

21 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

Impletind religia cu stiinta poti obtine fie religie, fie stiinta.
Concluzia este ca una dintre ele o anihileaza pe cealalta, depinde care e in cantitate mai mare.
Asa ca decat sa produci o reactie de anihilare intre cele doua prin combinarea lor, mai bine elimini de la inceput una si ai sa obtii un rezultat similar.

| dragos38 explică (pentru Inferno):

Pai stiinta sau ma rog oamenii de stiinta, incerca sa interpreteze unele texte din biblie, acolo unde se poate, unde nu se poate(sunt foarte multe contradictii si evenimente din istoria poporului evreu in biblie)adica unde sunt contradicti nu are ce sa ne explice si nici i-ei nu cred ca isi bat prea mult capul.In biblie scrie ''La inceput a fost cuvantul si cuvantul s-a transformat in trup''Ei au interpretat in felul urmator ''La inceput a fost energia si energia a dat nastere mateiei,in fine, cred ca in viitor religiile or sa dispara de la sine,nu o sa mai aiba prea multi adepti, asa cum ziceau unii cercetatori vechii greci care se inchinau la zeus, afrodita, hercule. considerau ca religia lor este ceea adevarata, azi nici un grec nu se mai inchina la zeus.

| danay72 a răspuns:

Am fost creati cu necesitati spirituale, de aceea omul inca din cele mai vechi timpuri se inchina la Dumnezeu.

| dragos38 explică (pentru danay72):

Omul, inca din cele mai vechi timpuri se inchina la dumnezeu, hm, eu as adauga altfel, inca din cele mai vechi timpuri omul se inchina la dumne(zei) asa parca esti mai aproape de realitate.

| danay72 a răspuns (pentru dragos38):

Da,asa e, ai dreptate.

| M?d?0611 a răspuns:

Latura divina e constientizarea propriei morti, bau-bau, de aici crearea multor basme. laughing

| dragos38 explică (pentru M?d?0611):

Cui e frica de bau-bau laughing)

| suffarstar a răspuns:

Am mai repetat fraza asta de 17 ori : Religia este ca un cutit, il poti folosi ca sa faci mancare, sau poti sa ucizi pe cineva. La fel si stiinta. Citeste yoga, zen, kabala sau crestinism esoteric.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Omul nu e animal.

| dragos38 explică (pentru anonim_4396):

Omul naste puii(bebelusi)vii si i hraneste cu lapte matern deci face parte din clasa mamiferelor, dar suntem pe o scara mai avansasta, si am trecut de la mersul patruped la cel biped.Toate mamiferele au in comun 3 caracteristici si care nu sunt intalnite la celelalte animale, oase, blana si lapte produse de glandele mamare, cercetatorii in medicina au descoperit ca la inceput puradelul seamana cu un mormoloc dupa 3 luni are forma unei suzete si dupa aceea capata forma unei fiinte umane,pielea umana prezinta niste solzi, stai linistit ca nu o sa-i vezi cu ochii, se vad doar la un aparat special, urechea unui memifer prezinta scarita, ciocan si nicovala, ca si omul, sa fie oare o simpla coincidenta, o hii.Sa descoperit ca genele sunt de fapt un program de instruire dupa care toate formele de viata functioneaza incuzand aici si plantele, cu siguranta omul a evoluat datorita genelor.

| anonim_4396 a răspuns (pentru dragos38):

Nu am spus din punct de vedere genetic..Ci din punct de vedere al gandirii. Acum poate ai dreptate, dar fiecare este ceea ce se simte.

| dragos38 explică (pentru anonim_4396):

Aha,ai intorso cand ai vazut ca am venit cu dovezi,da difernta intre omul si animale este ca fiinta umana poseda o gandire abstracta inca de pe timpul omului de neanderthal, insa Sahelanthropus -prima fosila(descoperita in Ciad)stramosii gorilelor, cimpanzeilor si oamenilor, cu siguranta nu aveau o gandire abstracta, ea a aparut pe parcurs, a evoluat si gandirea, apropo genele (a.d.n.-ul)poate influennta si gandirea.

| anonim_4396 a răspuns (pentru dragos38):

Nu am intors-o deloc. Stiam lucrurile care mi le spui, le-am auzit de n ori. Si cu gena ai dreptate. Insa pentru mine este foarte importanta diferenta dintre material si spiritual si dintre ratiune si simturi. Din pacate mamiferele desi au aceeasi structura genetica ca noi nu au ratiune. Eu vad acest corp ca o masina care ne mentine in viata si mi se pare normal ca pe aceasta planeta in conditiile actuale, toate vietuitoarele sa traiasca pe un sistem asemanator. Desi unele specii se apropie foarte mult de cea umana nu au ratiune si au simturi dar doar simturi bazate pe instincte, ma rog nu ma refer la simturile de vaz, auz etc. Daca este cum zici tu ca am evoluat ma mira faptul ca nici macar o vietuitoare in afara de noi nu a dobandit ratiunea la aceleasi conditii de mediu. Mie practic mi se pare prea mare coincidenta asta ca suntem singurii care nu ne adaptam pur si simplu la tot ce ne ofera natura asa cum este, noi mereu am transformat ca sa ne fie mai usor, in timp ce celelalte vietuitoare poate ca au evoluat dintr-un anumit punct de vedere dar au aceleasi obiceiuri bazate doar pe instincte.

| dragos38 explică (pentru anonim_4396):

Citeste si tu ''Cronica ilustrata a omenirii'' Inceputurile omului si culturiile timpuri daca te intereseaza si daca chiar vrei sa vezi cum a evoluat fiinta umana
De unde stii tu ca animalele nu gandesc,sa luam de exemplu plapanda furnica,pe digiworld un tip a filmat niste furnici care au fost surprinse de apa,pentru ca oule sa nu le fie luate de apa au format un pod plutitor si ouale erau deasupra lor si,au plutit asa pana ce au ajuns la uscat, intrebarile care se pun dupa acesta descoperire :ce a determinat-o pe furnica sa se prinda una de alta? cum poate o furnica sa realize un astfel de lucru,sa fie instinct? vrea sa traiasca si constientizeaza ca apa poate sa ucida,ei spun ca instinctul reprtezinta un ansamblu de reflexe inascute care asigura dezvoltarea,reproducerea, supravietuirea, e.t.c. Oamenii au invatat sa vorbeasca ((vezi cronica ilustrata a omenirii) facilitandui existenta, care este o simpla treapta pe scara evolutiei. Furnicile invata sa formeze plute care sa le tina in viata? cum au aflat de metoda aceasta? chiar si oamenii sunt manati de instincte nu doar animalele, daca ai un pisic (eu am 2 motani)cu siguranta ai observat ca din cand in cand mai mananca si iarba,nu se stie de ce,pasionatii de animale (fiecare cu pasiunile lui) sa stai sa filmezi furnici,albine, pisici ore intregi e cam plictiseala,cea mai plauzibila explicatie ar fi aceea ca pisicile consuma iarba pentru. a obtine o cantitate mica dintr-o substanta chimica pe care nu o pot procura din alimentatia obisnuita,substanta in cauza este (acidul folic)care are rol in producerea de hemoglobina,de unde stie pisica ca iarba contine ceasta vitamina sa fie tot instinctul de supravietuiure? sa nu mai punem la socoteala musuroiul de furnici care pe din afara ni se pare o adunatura de pamant pusa cu lopata,mare scofala,insa tot pe digiworld unii care nu au ce face,au facut sapaturi si au descoperit o arhitectura ce i-au lasat cu gura cascata,tuneluri cu camere, rute principale si secundare, bine gandite(nu alandala)ce pareau construite de un arhitect ingenios, era de fapt munca unei intregi colonii ce functiona ca un super-organism, fiecare a carat de 4 ori greutatea corpului(ma indoiesc ca vreun culturist,halterofil sau aia de la strongmen vor reusi asa ceva)si ma rog au facut retele gigantice, echivaland in termeni umani cu cunstructia marelui zid chinezesc, deci ce zici tu ca animalele au prostul obicei de a se baza pe instincte se cam clatina, iata deci ca si animalele pot si construi cladiri pentru a putea supravietuii. Eu zic ca omul invata de la animale si nu ele de la noi, chiar niste militari americani au recunoscut ca, au construit elicoptere si alte aparate de lupta inspiranduse dupa anumite insecte studiate.laughing)

| dragos38 explică (pentru dragos38):

Ce sa invete animalele de la oameni? sa se duca si sa pupe moaste,oasele unor morti,sa se inchine la obiecte din lemn,sau la zei imaginari,(zeus,amon e.t.c. laughing daca exista ceva,stie si fara sa-l rugam duminica de duminica de ce avem nevoie.,apropo s-a descoperit probabil stii,ca a.d.n-ul,genele pot fi influentate de cuvinte,deci autosugestia nu este un basm ci este o cheste adevarata, ne putem ajuta si singuri fara ai mai cere ajutor lui dumnezu, de fapt chiar Einstein, a spus ca nu exista nici un secret al sucesului, ci 99 % transpiratie si 1 % inspiratie

| dragos38 explică (pentru anonim_4396):

Si evolutia continua nu se opreste, din homo sapiens in viitor se poate trece la homo cosmos, pentru ca deja s-a ajuns la marginea caii lactee unde s-a descoperit planete noi observandu-se norii (apa)elementul vietii, duminica pe digi world ''la marginea galaxiei,,

| anonim_4396 a răspuns (pentru dragos38):

Totul e bazat pe instincte si simturi. Multor insecte nu le place apa iar chestia cu pisicile se datoreaza faptului ca au anumite simturi care le ajuta sa supravietuiasca. daca tu crezi ca pisica stie ce contine anumite plante esti naiv. Animalele au si ele un creier nu au capul gol care le ajuta sa supravietuiasca. Sunt lucruri innascute. Acum eu nu sunt in masura sa iti spun lucrurile astea dar ar trebui sa stai de vorba cu cineva din domeniu. Dar daca tu compari animalul cu omul esti naiv. Imi este lene sa intru acum sa caut sa iti demontrez tie si nu are rost. Tu poti sa iti compari specia cu anumite vietuitoare dar pentru mine este ceva prostesc si deja imi pierd timpul cu cineva care crede ca pisicare are cunostinte in domeniul chimic. O zi buna.

| dragos38 explică (pentru anonim_4396):

Mai inteles gresit,eu nu vreau sa zic ca pisicile au cunostinte in domeniul chimic, naivule,ele gandesc folosindu-se de simturile foarte ascutite,net superioare noua,si nu cum zici tu, se bazeaza doar pe instincte. chiar cand vaneza se opresc se uita fix, anaileza miscarea pe care o urmeza sa o faca pentru.a nu-i scapa vanatul, toate chestile acestea se petrec insa rapid in creierul pisici( urmareste-ti si tu motanii sau pisicile daca ai si ai sa vezi)pisicile nu se nasc invatate, ele invata(deci gandesc) pe parcursul vietii asta inseamna ca totul este bazat pe instinct, simturi si gandire.Si nu doar instinct si simturi asa cum crezi tu.
Eu nu compar animalul cu un om, desi suntem mai mitocani si masi prosti ca animalele, nici o specie de animale nu e atat de handicapata incat sa autodistruga singure, in afara de specia care se afla in farful lantului trofic adica homo sapiens., nici o specie de animal nu vaneza din plecere, ci pentru a supravietui, in afara de animalul pe 2 picioare care vaneza din placere, cand am spus omul este un animal am avut in vedere ce spun cercetatorii, atat maimutele si oamenii au un stramos comun, de la care au evoluat separat.

| dragos38 explică (pentru anonim_4396):

Si simturile sunt controlate tot de creier, totul se bazeaza pe gandire, adica cu alte cuvinte materia este inteligenta chiar si virusii aia.

| RobySz98 a răspuns:

Hai sa o luam asa...
Stiinta spune ca lumea a fost creata prin Big-Bang, si printr-un proces, pe care nu vreau sa il explic aici(e prea mult de explicat), s-au format galaxiile, respectiv si galaxia noastra, Calea Lactee, cu Sistemul Solar, planete(deci si Terra) etc. Si mai departe, facand abstractie de diferitele etape ale climatului de pe Terra(nu vorbesc depre ele), au aparut micro organisme, care evoluand au prezentat noi caracteristici fata de omologii inferiori, ajungandu-se la om.

Religia spune ca lumea a fost creata de Dumnezeu, in 6 zile+a 7-a de odihna, in care a creat lumina, cer, pamant, animale etc. pana la om: barbatul, Adam, fiind creat cu suflarea lui Dumnezeu, iar femeia, Eva, din coasta lui Adam.

Deci, daca privim din punct de vedere religios, avem o latura divina, prin suflarea lui Dumnezeu.
Teoria evolutionismului nu spune nimic despre vreo latura divina. Dar sa iti spun ceva in legatura cu asta: mi-e greu sa cred ca suntem o greseala a naturii, deci mi-e greu sa cred in totalitate ce spune stiinta. La fel si cu religia: mi-e greu sa cred chiar in totalitate ce spune religia. Asa ca, eu cred un adevar la mijloc: eu consider ca Biblia contine multe metafore, precum si asta, iar ca evolutionismul este proiectia realista a creationismului, adica toata viata nu a fost facuta din greseala, dar nici fara logica stintifica, si evolutionismul este procesul pe care il poate intelege omul. Si se poate observa si relativitatea lucrurilor: pentru oameni, evolutinism, care sugereaza o perioada indelungata, pentru Dumnezeu, creationism, care sugereaza o perioada mai scurta fata de o evolutie.

Asta e pe scurt gandirea mea! happy

| dragos38 explică (pentru RobySz98):

Da,probabil a fost si vreo interventie a vreunei inteligente sau a unor alte fiinte inteligente mai evoluate care a dus la evolutia microorganismelor la pluriorganisme lasand sa evolueze de la sine.