"În timp ce unele dintre manuscrisele biblice de la Qumran sunt aproape identice cu textul masoretic, sau tradițional, ebraic al Vechiului Testament, unele manuscrise din cărțile Exodul și Samuel găsite în Peștera Patru prezintă diferențe dramatice atât în ceea ce privește limbajul, cât și conținutul. În gama lor uimitoare de variante textuale, descoperirile biblice de la Qumran i-au determinat pe cercetători să reconsidere teoriile odată acceptate ale dezvoltării textului biblic modern din doar trei familii de manuscrise: a textului masoretic, a originalului ebraic al Septuagintei și al Pentateuhului samaritean. Acum devine din ce în ce mai clar că scriptura Vechiului Testament a fost extrem de fluidă până la canonizarea ei în jurul anului 100 d.Hr."
Sursa: Fagan, Brian M., and Charlotte Beck, The Oxford Companion to Archeology, entry on the "Dead sea scrolls", Oxford University Press, 1996.
Este bine sa incepi cu Noul Testament, e bine daca ai Biblia ortodoxa, pentru ca cea dupa Cornilescu a suferit multe ciuntiri traduceri eronate. Dupa ce incepi de la Matei si termini cu apocalipsa, incepi de la inceputul Bibliei facerea si celelalte. Noul Testament este punctul culminant, iar Vechiul Testament reprezinta pregatirea acestui punct culminant. Sunt si multe explicatii De la Ioan Gura de Aur, Teofilact al Bulgariei, scrieri din secole diferite care iti explica anumite chestii contextuale ale acelor scrieri pe care nu le pot sti decat cei care au facut multe sapaturi in acest sens.
Dap, ca daca incepi sa citesti Biblia incepand cu Facerea cap. 1 si cap. 2 e contrareclama.
anonim_4396 întreabă:
costis întreabă: