| Bastanul2018 a întrebat:

Buna, buna dragilor. Am o curiozitate si vreau sa imi raspundeti sincer.
De exemplu daca baiatul/fata este cu religia pe "stil vechi" celalalt de sex opus este pe stil nou se pot casatori fara a face botezul unuia dintre ei? Si religia interzice partidele de sex/ dragoste in zilele de post? Multumesc mult!

16 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Nu exista stil vechi sau nou,biblia ne comunica ca curvia se pedepseste cu moartea, in biblie nu exista post, astea sunt inventi religioase, cum iisus nu a spus niciodata sa imi sarbatoriti nasterea, invierea, nu exista asa ceva, dar in zi de sabat nu faci sex

| AC4S4 a răspuns (pentru RAY):

Există ortodoxie pe rit(stil) vechi.

| DoctorWh0 a răspuns (pentru RAY):

Adevărat! Dar noi nu serbam nașterea și moartea Domnului Isus. Când tu ai precizat asta, te ai referit la Paște și la craciun. Vezi tu, perioada asta este considerata perioada in care Domnul Isus sa născut, și respectiv a murit. Noi nu sărbătorim nimic. Noi "sărbătorim"(sau ar trebui) in fiecare zi nașterea Domnului Isus. In aceste zile ar trebui sa ne aducem aminte in mod mai intens/serios nașterea lui Isus și respectiv moartea...

| DoctorWh0 a răspuns (pentru RAY):

Da... crezi toate prostiile de pe internet. Daca e site cu tema religioasa nu inseamna ca e adevarat. Si te rog nu mai trimite articole, ca nu sta absolut nimeni sa le citeasca.

| RAY a răspuns:

Acum 1 minut | MattDiamond a răspuns (pentru RAY):
Da... crezi toate prostiile de pe internet. Daca e site cu tema religioasa nu inseamna ca e adevarat. Si te rog nu mai trimite articole, ca nu sta absolut nimeni sa le citeasca.\

pentru sectancti nici prima biserica a lui iisus nu este religioasa

suntserios
| suntserios a răspuns:

Casatoria se face la starea civila, acolo primesti actul. La biserica cui ii pasa... trebuie popa sa stie pe ce stil sunteti voi?
Biserica condamna orice partida de sex in afara celor strict pentru reproducere

| alina2k18 a răspuns:

In zilele de post nu faceti oralewinking

| Quassaar a răspuns (pentru alina2k18):

Da..da...numai anale!?

| alina2k18 a răspuns (pentru Quassaar):

Analele sunt pentru zilele de sarbatoarewinking

| Emma30555 a răspuns:

Ce inseamna religie pe stil nou sau pe stil vechi? Sunt cateva mari religii Crestinismul, islamismul, hinduismul, iudaismul. Ortodoxia face parte din crestinism, pentru cei practicanti e adevarat ca in zilele de post se abtin de la sex

| GdX a răspuns:

Nu are nicio treaba x cu y. Daca tot e ortodoxim tot aia e. Si daca faci sex in zilele de post ce are? Te bate un mosulet cu toiagul? Fii serios.

| Mircea08 a răspuns:

Nu stiu in ce religie esti. Pentru crestini nu exista stil vechi sau nou si nici diverse religii. Crestinii au o singura invatatura si anume cea a mantuitorului Iisus Hristos. Am specificat "mantuitorului" ca sa vedeti ca numai prin invatatura lui va puteti mantui. Restul sunt invataturi ale oamenilor cu diverse ranguri bisericesti care au scopul de a stoace bani de la enoriasi.
In ce priveste postul, Dumnezeu spune :
"Este oare acesta un post care Îmi place, o zi în care omul îşi smereşte sufletul său? Să-şi plece capul ca o trestie, să se culce pe sac şi în cenuşă, oare acesta se cheamă post, zi plăcută Domnului?
Nu ştiţi voi postul care Îmi place? - zice Domnul. Rupeţi lanţurile nedreptăţii, dezlegaţi legăturile jugului, daţi drumul celor asupriţi şi sfărâmaţi jugul lor.
Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăposteşte în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l şi nu te ascunde de cel de un neam cu tine.
Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu.
Atunci vei striga şi Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă! Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, ameninţarea cu mâna şi cuvântul de cârtire,
Dacă dai pâinea ta celui flămând şi tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric şi bezna ta va fi ca miezul zilei."
(Isaia – 58/5-10)
Nimeni nu interzice nimic! fiecare este liber sa faca ce vrea INCREDINTAT FIIND ca ceea ce face ESTE BINE. Aceasta regula este doar pentru crestini deoarece ei nu au nici o predispozitie pentru a face rau.
Despre mancare e bine de stiut :
Ci să le scriem să se ferească de întinările idolilor şi de desfrâu şi de (animale) sugrumate şi de sânge.
Faptele Sfinţilor Apostoli – 15/20
Să vă feriţi de cele jertfite idolilor şi de sânge şi de (animale) sugrumate şi de desfrâu, de care păzindu-vă, bine veţi face. Fiţi sănătoşi!
Faptele Sfinţilor Apostoli – 15/29
Mâncaţi tot ce se vinde în măcelărie, fără să întrebaţi nimic pentru cugetul vostru. Căci "al Domnului este pământul şi plinirea lui". Căci "al Domnului este pământul şi plinirea lui"
Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel – 10/25, 26
Dar Duhul grăieşte lămurit că, în vremurile cele de apoi, unii se vor depărta de la credinţă, luând aminte la duhurile cele înşelătoare şi la învăţăturile demonilor, Prin făţărnicia unor mincinoşi, care sunt înfieraţi în cugetul lor. Aceştia opresc de la căsătorie şi de la unele bucate, pe care Dumnezeu le-a făcut, spre gustare cu mulţumire, pentru cei credincioşi şi pentru cei ce au cunoscut adevărul, Pentru că orice făptură a lui Dumnezeu este bună şi nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulţumire;
Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel – 4/1-4

Toate sunt curate pentru cei curaţi; iar pentru cei întinaţi şi necredincioşi nimeni nu este curat, ci li s-au întinat lor şi mintea şi cugetul.
Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel – 1/15
" Nu va lasati furati de invataturile straine cele de multe feluri; caci bine este sa va intariti prin har inima voastra, nu cu mancaruri, de la care n-au avut nici un folos cei ce au umblat cu ele."
Epistola catre Evrei a Sf. Apostol Pavel – 13/9

| Teo29 a răspuns:

Salut, daca o persoana e pe stil vechi trebuie sa faca Mirungerea, adica recunoasterea ca trece pe stil nou. Asa e randuiala. Referitor la post si la relatiile intime din posturi, Sf Ap. Pavel indruma pentru abtinere dar doar ca indemn, nu ca porunca. Daca poti tine post si in materie sexuala e mai bine primit si postul de mancare, dar daca nu poti tine, nu e nici un pacat.

| Mircea08 a răspuns (pentru Teo29):

"randuiala" cu mirungerea vine de la Sf. Sinod nu de la IIsus. Iata o explicatie mai pe larg :
" Mirungerea sau ungerea cu Sfantul si Marele Mir este una din cele sapte Taine ale Bisericii, randuite de Hristos"
(MIRUNGERE - Dictionar religios - Dex)

Se intelege prin "dictionar religios", dictionarul specific unor religii care folosesc cuvinte potrivit dogmei acestei religii. Am specificat acest lucru deoarece sunt religii crestine pentru care mirul nu reprezinta nimic, asa cum dealtfel este definit in dictionarul explicativ al lb. romane
mir (míruri), s. n. – 1. Balsam de uns. 2. Mirodenie
(Dictionar Dictionar Dex)

"Deci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului."
(Sfânta Evanghelie după Ioan 12/3)
Nard - 1plantă cu rădăcina scurtă și groasă, fibroasă și foarte aromată, cu frunze moi și flori roșii-purpuri 2. Esență parfumată extrasă din rădăcina de nard
( Dictionarul explicativ al lb. Romane)
Iisus nu a randuit biserica in baza unor taine, a randuit-o in baza cuvantului Sau, a adevarului – despre mirungere in Evanghelie se scrie urmatoarele :
"S-a apropiat de El o femeie, având un alabastru cu mir de mare preţ, şi l-a turnat pe capul Lui, pe când şedea la masă. Şi văzând ucenicii, s-au mâniat şi au zis: De ce risipa aceasta? Căci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii să se dea săracilor. Dar Iisus, cunoscând gândul lor, le-a zis: Pentru ce faceţi supărare femeii? Căci lucru bun a făcut ea faţă de Mine. Căci pe săraci totdeauna îi aveţi cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna; Că ea, turnând mirul acesta pe trupul Meu, a făcut-o spre îngroparea Mea."
(Sfânta Evanghelie după Matei – 26/7-12)
Fiecare poate sa decida daca mirul femeii era "Sfantul si Marele Mir" sau un simplu balsam de uns. Eu cred ca daca acel mir era "Sfantul si Marele Mir " s-ar fi facut aceasta precizare in Evanghelie si nu ar fi spus nimeni sa il vanda iar banii sa-i dea la saraci, pentru ca Iisus ar fi spus ca cele sfinte nu sunt de vanzare, asa cum a spus apostolul Pavel celui ce voia sa cumpere darul Duhului Sfant, acel dar ce se obtinea prin botez, botez ce se dadea gratis la oricine il cerea asa cum dealtfel este scris in citatul de mai jos
"Iar Petru a zis către ei: Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt."
(Faptele Sfintilor Apostoli 2/38)
"Şi Simon văzând că prin punerea mâinilor apostolilor se dă Duhul Sfânt, le-a adus bani, Zicând: Daţi-mi şi mie puterea aceasta, ca acela pe care voi pune mâinile să primească Duhul Sfânt.Iar Petru a zis către el: Banii tăi să fie cu tine spre pierzare! Căci ai socotit că darul lui Dumnezeu se agoniseşte cu bani."
(Faptele Sfintilor Apostoli – 8/18-20)
Despre "Sfantul si Marele Mir", in statutul Bisericii Ortodoxe se spune :
Art. 14 - Atributiile Sfântului Sinod sunt :
"c) hotãrãste cu privire la sfintirea Sfântului si Marelui Mir, potrivit cerintelor pastoral-misionare din Biserica Ortodoxã Românã;"
Prin urmare, aceasta taina pare sa fie fabricata in birourile Sfantului Sinod, dar nu se stie sigur ca este asa. Dictionarul spune asa :
Maslu - slujbă bisericească de sfințire a untdelemnului pentru mir,
(Dictionarul explicativ al lb. romane )
Oricum ar fi, un lucru este clar : - "Sfantul si Marele Mir" e facut de preoti, iar in Evanghelie nu scrie nimic despre faptul ca preotii pot sfinti ceva sau pe cineva in afara de a se sfinti pe ei insisi

| Vasileb1998 a răspuns:

Se pot casatori daca fac dragoste in 3 cu preotul pe stil intermediar.
Detalii pe PM.