Important este modul în care a început totul:
Cei din apus (viitorii catolici) au dorit să adauge "modificări" învăţăturii Bisericii şi să se "îmbogăţească" cu supunerea necondiţionată a răsăritenilor sub conducerea papei lor:
1.Papa devenea locţiitorul lui Hristos pe pământ, (pretenţia de conducere sau jurisdicţie universală);
2. adaosul filioque;
3. introducerea teoriei purgatoriului;
4. introducerea folosirii azimelor la taina sfintei Împărtăşanii (pâine nedospită);
Dar pentru că niciodată în istoria Bisericii nu se mai întâmplase acest lucru până atunci (1054): INOVAŢIA, INIŢIATIVA COMPLETĂRII CU CEVA "NOU", această intenţie "papală" nu a putut fi nici trecută cu vederea de către răsăritenii bizantini (cei viitor numiţi "ortodocşi"), şi nici acceptată!
Un secol aproape au durat tergiversările prin care papa a încercat să-i convingă şi pe "răsăriteni" să-i accepte invenţiile care ar fi denaturat "fondul apostolic" păstrat până atunci cu sfinţenie, dar cum era de aşteptat, nu s-a ajuns la nici un acord…
Până când un cardinal impulsiv (Humbert) venit la Constantinopol în numele Papei, şi-a pierdut răbdarea şi a aruncat anatema (el cu de la sine putere) asupra Europei Răsăritene, pentru că nu au fost de accord să accepte improvizaţii papale, învăţături modificate, să-şi denaturize credinţa şi mai ales, să accepte pe tavă supunerea faţă de papă, !
Iată ce se întâmplă la scară Europeană când cineva vine cu o conspiraţie… Totul iese la iveala, totul este transparent în Biserică.
Catolicii au biserici mai manjite si pline de aur. Gen...castelul lui Gigi Becalli.
Dogmele sunt la fel de tampite in ambele cazuri...
Dimpotriva. Bisericile ortodoxe sunt ticsite de icoane vechi, linse de mii de enoriasi,, miros imbacsit de lumanare, covoare multicolore pe pardoseala, si intuneric, mult intuneric...
Da, da, la mine manjit inseamna pictat.
Principala - Papa
Unele sărbători, doctrine (purgatoriu, transsubstanțierea și altele)
1. filioque: Ei zic ca Duhul Sfant purcede si de la Tatal si de la Fiul. Aceasta greseala dogmatica este cea mai grea. Sfantul evanghelist Ioan spune ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si este trimis in lume prin fiul. (Ioan)
2. suprematia papala: Papa este considerat de ei capul suprem al Bisericii crestine, adica loctiitorul lui Hristos pe pamant! Mai mare decat toti patriarhii! Ceea ce n-a facut Biserica Universala. Mandrie draceasca. Papa se numeste urmasul Sfantului Petru!
3. infaibilitatea papala: Ei zic ca Papa nu poate gresi ca om, in materie de credinta, cand predica el ceea ce iarasi este o dogma noua respinsa de Biserica Ortodoxa
4. purgatoriul: Ei zic ca intre Rai si iad ar fi un foc mare unde sta sufletul cateva sute de ani si se curata, apoi se duce in Rai. Nu scrie in Sfanta Scriptura asa ceva; nu-i prevazuta nicaieri aceasta invatatura.
5. azimile: Ei nu slujesc cu paine dospita, ci cu azime, ca evreii
6. imaculata conceptie: Ei zic ca Maica Domnului ar fi nascuta de la Duhul Sfant. Nu-i adevarat. Este nascuta in chip firesc din dumnezeiestii Parinti, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii.
7. substantialitatea: La sfintirea Sfintelor Daruri catolicii nu fac rugaciunea de invocare a Sfantului Duh, cum facem noi la Sfanta Epicleza. Ei zic ca Darurile se sfintesc singure, cand se zice: Luati mancati... si celelalte. Nu au rugaciunea de pogorare a Duhului Sfant, peste Daruri
8. celibatul preotilor: Preotii catolici nu se casatoresc. Sunt celibatari, impotriva Sinoadelor ecumenice care au hotarat ca preotii de mir sa aiba familie
9. indulgente papale: Alta ratacire. Papei, daca-i dai parale multe, poti sa faci oricate pacate te iarta, te dezleaga. Sfintii lor au prea multe fapte bune, n-au ce face cu ele, le da papei, iar el vinde aceste merite prisositoare spre iertarea pacatelor oamenilor care nu au destule fapte bune
10. mirungerea: Catolicii nu miruiesc copii imediat dupa Botez, ci la sapte-opt ani si numai arhiereii ii miruiesc.
Noi avem liturghiile constantinopolitane ale Sfantului Vasile cel Mare, Grigore Dialogul si Sfantul Ioan Gura de Aur, iar catolicii au liturghia romana si cea ambroziana
In sfarsit ai dat si tu un raspuns demn de citit. Felicitari!
Toti sunt la fel si catolici si ortodocsi. Tot la un Dumnezeu se roaga. Inafara ca catolici au alti sfinti.
Crestinii ortodocsi se inchina la icoane la fel ca cei din est (rusi...) iar catolicii la statui cu fetele sfintilor din vestul europei (franta)
Diferenta este ca crestinii cred in dumnezeu iar catolicii in alti zei si de asemenea ca au religii complet diferite.
Nanami利 întreabă: