Sfantul si Marele MIR, se face o data pe an de intregul Sinod al
Bisericii in frunte cu patriarhul doar in Joia Mare si la care se pun pentru preparare 40 de mirodenii. Sf.Mir se imparte bisericilor pentru ca este
folosit numai in situatii speciale: dupa Taina Botezului cand se unge noul botezat, la sfintirea unei biserici.
Miruirea se face doar cu ulei sfintit (sfintirea se face de orice preot cu rugaciunile
de rigoare) a oricarei persoane care participa la o slujba (de ex. Sf Maslu), indiferent ca este
biserica de mir sau manastire..., la care se mai pot adauga si unele mirodenii pentru miros.
Se face doar in ''Joia Mare'' de ''Sf.'' Sinod din vin, ulei si inca vreo 40 de mirodenii, arome.
Ingredientele mirului sunt ulei sfintit si arome.
Sf Mir se pregateste din ulei, vin si 35 de arome diferite aromate sfintindu-se de catre Sf Sinod acesta sfintindu-se o data pe an in Joia Mare (saptamana Patimilor), iar apoi Sf Mir este dat tuturor episcopiilor pentru administrarea Tainei Mirungerii.