Cu un cuvânt popular şi un oarecare sens peiorativ sunt numiţi "pocăiţi". Majoritatea sunt reprezentanţii altor culte din România, acceptate deja până şi de comunişti. Alături de alte religii (precum religia islamică ori cea mozaică), fac parte împreună cu biserica majoritară din ceea ce legea numeşte "cultele recunoscute de stat". Întrucât o nouă lege a cultelor, mai aproape de cerinţele europene, este în dezbatere. Într-o lume în care religia naşte încă atâtea conflicte este necesar să ne cunoştem aproapele. Măcar pentru a putea comunica. Adventiştii de Ziua a şaptea sunt printre cei mai răspândiţi. Dintre ţările europene, România are cei mai mulţi adventişti. Ba, mai şi exportă din Australia până în Spania - acolo unde românii emigreaza.
Pocaitii sunt neo-protestanti, adica ca si doctrine de baza accepta cele 5 Solae (http://en.wikipedia.org/wiki/Five_solae).
De obicei sunt fixati pe Biblie (deci nu au traditii cu pupat icoane si laudat preoti) si cateodata o interpreteaza ciudat (de genul: ei nu vor sa danseze nici la nunta) dar in rest sunt oameni normali.
Comunitatile lor sunt mai mici si poate de asta sensul de apartenenta si de suport e mai mare decat e intre ortodocsii tipici. Asta o gasesti de fapt si in comunitatile mici catolice din Moldova, sau cele evreesti.
Ce sa zic: nu musca, dar pe de alta parte daca vorbesti cu ei ca sa inveti Biblia, sfatul meu: stai deoparte! Citeste pentru tine, vezi cum Dumnezeu omoara oameni fara scrupule, si nu mai ai nevoie de scuzele protestante sau preotesti.
Si asa vii intre noi, oamenii normali, si devii atee! Succes mai departe!
(NB: am fost protestant pentru 15 ani)
Am intalnit de curand oameni penticostali care sunt o minune de oameni, sunt buni, puri si traiesc frumos si simplu, traiesc dupa cuvantul lui Dumnezeu ceea ce nu fac multi ortodocsi.
Eu sunt ortodox, dar ma uit cu uimire la acesti oameni penticostali...
Are? Cine sunt pocaiti? Cine isi schimba modul de viata si in chinare, in conformitate cu vointa si cerintele lui Dumnezeu. Cine se separa de lume si practicile ei si face ceea ce pretinde Dumnezeu in toate aspectele vietii. Deci nu cei ce se bat cu caramida in piept ca ei sunt pocaitii, cum a spus Isus (Matei 7:21) De pocainta avem nevoie toti si in fiecare zi.(Isaia 1:1-18.)
În general se face mare confuzie în privinţa termenului de "pocaintă". În nici un caz ea nu presupune renunţarea la har, la Biserică. "Pocăinţa" reprezintă hotărârea de a nu mai greşi, urmată de primirea concretă a harului...
"Pocăinţa" înseamnă doar conştientizarea, mărturisirea (taina spovedaniei, sau a "pocăinţei"), părerea de rău pentru săvârşirea păcatelor.
Ca regret pentru păcatele făcute, ca primire a a harului iertării prin spovedanie, însoţeşte întreaga viaţa a omului.
Pocaitii sunt oameni care si-au educat gusturile. (Sau lupta pentru a si le educa).
Sunt oameni care isi schimba placerile ghidandu-se dupa ratiune.
Sunt oameni care nu lupta impotriva lui Dumnezeu, ci lupta impreuna cu El pentru formarea unui caracter frumos -caci doar pe acesta il vom lua cu noi in vesnicie.
Pocaiti? hmm. oare nu spune preotul in biserica, pocaiti-va? oare la ce se refera? isi trimite enoriasii la alte culte?
isi da pita din mana?
cred ca nu intelegi termenul pocait. eventual ai pute reformula intrebarea: puteti sa-mi spune-ti cate ceva despre celelalte culte religioase din Romania?
si acum te intreb eu: despre care ai vrea sa stii ceva?
Totul ? Pai...pot sa intru un pic in detalii In primul rand "pocãitii" pun MULT accent pe Biblie. Adica se fac tot felul de evanghelizari si studii biblice. E foarte frumos, pur si simplu sunt alti oameni.Ma uit la prietenul meu care e pocait(si eu la fel) si in special la familia lui.Are o familie foarte binecuvantata din toate punctele de vedere, dar sunt si oameni foarte credinciosi Tatal lui e pastor, mama lui e o femeie foarte de treaba si credincioasa, la fel si ceilalti frati ai lui(sunt 8 in total - da si poate ai auzit si tu ca pocaitii au multi copii, dar nu chiar toti Mdaa...