Mihăilă, Alexandru (2016). „Contactul cu Biblia ca premisă pentru hermeneutica biblică ortodoxă". În Ioniță, Alexandru M. Interpretarea Biblică între Biserică și Universalitate: perspective interconfesionale. Studia oecumenica. Andreiana. p. 155. ISBN 978-973-595-948-7. Accesat în 22 august 2023. "Un aspect mai puțin cunoscut este faptul că Biserica Ortodoxă a interzis laicilor să citească Biblia în cadrul unui sinod care a primit acceptul tuturor celor patru scaune patriarhale de atunci. În faimoasa Mărturisire de credință a patriarhului Dositei II Nottara al Ierusalimului, aprobată de Sinodul de la Ierusalim din 1672, la prima întrebare li se interzice celor fără instruire teologică specială (deci laicilor) să citească Biblia.17 Cu siguranță motivul acestei interdicții a fost teama de răstălmăcirea învățăturii de credință, mai ales că în secolul anterior izbucnise în apus Reforma, iar efectele ei erau în creștere.
17 I.N. Karmires, Ta dogmatika kai symbolika mnēmeia tēs orthodoxou katholikēs Ekklēsias, vol. 2, p. 768."
Catolicismul, ortodoxia și protestantismul mainline nu se bazeaza pe dogma lipsei de greseli a Bibliei. Daca intalnesti un preot/pastor mai doxat, el iti poate mentiona contradictii din Biblie si admite ca alea sunt contradictii.
Am inceput de pe la 10 ani cu Noul Testament dar am citit-o integral prima data pe la 18, 19 ani. E foarte bine ca ti-ai propus sa o citești. Prima parte, Vechiul Testament e in mare istoria poporului evreu(sangeroasa uneori). Trebuie sa ai in vedere ca Biblia nu aproba tot ce relatează. Si cu copiii nostri am inceput sa citim întâi Noul Testament, plus Proverbele si Psalmii. Te incurajez înainte sa te rogiTatal meu ceresc te rog sa imi luminezi mintea prin Duhul Sfânt ca sa intelegi ce vrei sa imi vorbești astăzi! Nici o alta carte nu ne hraneste si ne vindeca sufletul cum o face Biblia.
"Ferice de cine CITEȘTE si de cei cate ascultă cuvintele acestei proorocii(e vorba de cartea finală a Bibliei, Apocalipsa) si pazesc lucrurile scrise in ea" Apocalipsa 1:3
"Toată Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa învețe, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune" 2 Timotei 3:16
Epistola catre Coloseni e adresată "către sfinții si frații credinciosi in Hristos care sunt in Colose" Coloaeni1:2(deci catre intreaga Biserica din Colose altfel se adresa personal liderilor cum a făcut-o in cazul lui Timotei si Tit) si spune ca episola sa fie trimisa si celor din Laodiceea" si voi, la randul vostru sa citiți episola care va va veni din Laodiceea. "Coloseni 4:16
Apostolul Petru scrie catre aleșii care traiesc că străini, împrăștiați prin Pont, Galatia, Capadocia Asia, Bitinia(deci o framada de crestini) si le spune:'voi sunteți o semintie aleasa, o PREOTIE IMPARATEASCA, o natiune sfanta, un popor pe care Dumnezeu si L-a câștigat ca să fie al Lui, ca sa vestiti puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată "1Petru 2:9
Spre deosebire de Vechiul Testament, in Noul Testament toti credinciosii sunt numiti preoti. Distinctia prot-laic nu a existat pana in anul 313 cand Biserica crestina a devenit legală, nepersecutata. Mandatul pe care l-a dat Mantuitorul Hristos inainte de inaltare a fost "mergeti si faceti ucenici din toate națiunile, botezandu-i in Numele Tatalui, Fiului si al Sfântului Duh si invati-i sa păzească tot ce v(am poruncit '. Oamenii se imtalneau in case, in catacombe doar dupa 313 cand umparatul Constantin a scos biserica din legalitate s-a preluat modelul imperial ci cineva in haine speciale, considerat expert a inceput sa tina un ritual la care ceilalți sunt mai mult spectatori.
'Vorbiti intre voi cu psalmi, cu cantari de lauda, cu cantari duhovnicești "Efeseni2:19
Cum poti incuraja alte persoane cu psalmi, daca nu ii cunosti?
Mergi la librăria Sola Scriptura din localitatea ta, și acolo vei găsi studiul sistematic la Bibliei pe doi ani.
Deci în doi ani vei putea citi Biblia, și în așa fel încât să o poți înțelege. Vei putea desluși și misterele contradicțiilor din Biblie. Ele vor fi pentru totdeauna mistere înaintea oamenilor care nu citesc Biblia.
Faptul ca inca nu ai citit biblia nu te face mai putin crestin dar ar fi bine s-o citesti ca sa stii cum a evoluat omenirea, ce asteptari are Dumnezeu de la noi oamenii etc. Toate astea le vei afla din pilde si exemple, nu vor fi explicatii concrete... Cat despre cat ai s-o intelegi asta ramane de vazut dar un lucru sa stii: nimeni nu intelege biblia la perfectie pentru ca e cu subintelesuri, asa a vrut Dumnezeu sa fie! Dar cu cat o vei citi de mai multe ori cu atat vei intelege mai mult din ea!
Cu orice carte pe care o citesti de mai multe ori in viata, ajungi pe parcursul timpului sa vezi lucruri care ti au scapat primele dati. Sigur, ar fi bine sa citim Scriptura fiind angrenati in viata bisericii prin participarea regulata la Sf. Liturghie, pentru a avea o intelegere aprofundata a Sfintei Traditii din care Biblia face parte.
Sf. Scriptura nu este doar o carte istorica a poporului evreu. Pe langa faptele istorice, Scriptura trebuie cautata si inteleasa mai ales in cheie duhovniceasca, inteles in care Sfintii Parinti au excelat fiind luminati de Dumnezeu.
Personal, cred ca ar fi bine sa vezi ce iti spune si duhovnicul si ce iti recomanda sa faci pentru inceput.
Salut, sunt teolog ortodox si am 21 de ani. Sfatul meu e sa incepi cu Noul Testament, citeste Evangheliile si incepe cu Matei. Lasa pe urma cartile care pot fi interpretate eronat cum ar fi Apocalipsa si cauta pe internet raspunsuri ortodoxe la intrebarile pe care o sa le ai. Ar fi bine sa ti legatura cu un preot care sa-ti explice lucrurile cand dai de nelamuriri cu privire la ceva ce citesti. Vechiul Testament este mai greut, in special cartile Regilor, acestea sunt niste carti istorice, mult mai greoaie de digerat la inceput. Dumnezeu nu ne vrea ignoranti, ia aminte cuvintele Mantuitorului: "Cercetati Scripturile si in ele veti afla viata vesnica".
Salut frate. Nu trebuie sa te simti vinovat si eu am citit-o prima data cam pe la 19 ani dar asta din alta cauza. Poti sao citesti si de fiecare data sa ii ceri Lui Dumnezeu intelepciune cand citesti. Daca te pot ajuta cu ceva, putem vorbi si eu sunt baiat
anonim_4396 întreabă: