| anonomam a întrebat:

Buna,puteti sa-mi spuneti care sunt toate rangurile episcopului (preasfintit, inalt preasfintit, arhiepiscop, mitropolit, patriarh...etc)?

4 răspunsuri:
| Mircea08 a răspuns:

"Căci se cuvine ca episcopul să fie fără de prihană, ca un ICONOM AL LUI DUMNEZEU, neîngâmfat, nu grabnic la mânie, nu dat la băutură, paşnic, nepoftitor de câştig urât, Ci iubitor de străini, iubitor de bine, înţelept, drept, cuvios, cumpătat, Ţinându-se de cuvântul cel credincios al învăţăturii, ca să fie destoinic şi să îndemne la învăţătura cea sănătoasă şi să mustre pe cei potrivnici."
(Epistola către Tit a Sfântului Apostol Pavel – 1/7-9)
"iconóm, iconomi s. m. 1. Intendent sau administrator de bunuri particulare sau publice, despre care dau socoteală stăpânilor lor; econom"
Deci episcopul este un economist care nu ar trebui sa aiba ranguri. Iisus a spus apostolilor ca cel care vrea sa fie mai mare intre voi sa fie slujitorul celorlalti. Episcopul la care te referi tu nu poate fi unul crestin daca nu respecta acele conditii minime cerute de Iisus si care se gasesc in Evanghelie. De aceea cand vorbesti de mai marii unei religii ar trebui specificat la ce religie faci referire.
In versetul dat de mine mai sus se specifica faptul ca episcopul trebuie "sa indemne la invatatura cea sanatoasa ", Iata care este invatatura sanatoasa :
"Iar de învaţă cineva altă învăţătură şi nu se ţine de cuvintele cele sănătoase ale Domnului nostru Iisus Hristos şi de învăţătura cea după dreapta credinţă,
Acela e un îngâmfat, care nu ştie nimic, suferind de boala discuţiilor şi a certurilor de cuvinte, din care pornesc: ceartă, pizmă, defăimări, bănuieli viclene,"
(Epistola întâia către Timotei a Sfântului Apostol Pavel – 6/3-4)
Deci invatatura sanatoasa este invatatura lui Iisus, nu dogmele diverselor religii

| leo59 a răspuns:

Fiecare episcop administrează sau are în subordine o episcopie. În NT avem pe Tit și Timotei hirotoniți de Sf. Pavel Mai târziu erau cele 5 episcopate mari ( Ierusalim, Antiohia, Constantinopol etc. care au devenit patriarhii. Când au apărut statele naționale au aparut mai multe mitropolii, arhiepiscopii, episcopii și după desprinderea de Constantinopol și patriarhia. În ac ordine și cu ac. titlu se numesc și conducătorii lor: patriarh, mitropolit, arhiepiscop si episcop; dacă e nevoie și de un ajutor, ac se numește, firește episcop vicar. Mai multe de citit pe interneg sau în ist. bis. Toate cele bune.

| fanernest123 a răspuns:

Preasfintit = Titlu pentru Episcopul unei eparhii
Inaltpreasfintit = Titlu pentru Arhiepiscop si Mitropolit
Preafericit = Titlu pentru Patriarh

Răspuns utilizator avertizat