Nu exista IAD din punct de vedere Biblic, este doar o gaselnita catolica pentru a elimina din crestinism a doua venire promisa de Hristos. Aici mai apare si Purgatoriul avand acelasi scop.
Nu se poate da un raspuns obiectiv la asta. Fiecare religie/confesiune da alt raspuns, asa ca e functie de ce religie/confesiune ai. Pana si diferiti teologi ortodocsi dau raspunsuri diferite.
Nici Dumnezeu nu ar trimite oamenii în iad.De fapt în Biblie, iad se refera la distrugerea eterna, nu chin veșnic. Apocalipsa 21:8spune clarge ca se referă la moartea a doua, adică fără dreptul de a mai fi înviat. Iar Ieremia 7:31 arata clar ca nu era de acord ca evreii sa își arunce copii în foc, nici nu i se suise asa ceva în inima.Ai zis bine, Dumnezeu este iubire și nu ar face asa ceva niciodată.
Gandeste-te asa: teoretic, adeptii oricarei credinte sunt niste pagani in ochii celor care cred altfel. Teoretic, cum spui si tu, musulmanii, budistii, shintoistii, zoroatristii, rastafarienii si toti ceilalti necrestini, indiferent ca sunt buni sau rai, ar trebui sa ajunga in iadul crestinilor. Dar, teoretic, toate celelalte religii au un iad si toti cei care nu cred deloc, sau cred in altceva, sunt programati pentru iad. In concluzie, toata lumea trebuie sa ajunga in iad. Ti se pare posibil?
Nu stiu ce sa zic de Baha'i...
Daca adventistii (@danut) nu prea deschid Biblia asta nu le da dreptul sa fie impertinenti si sa sustina aberatii, precum ideea ca nu ar exista iadul- ca spatiu al unei altfel de "libertati"- aceea de a te indeparta de Dumnezeu.
Este usor sa preferi sa nu existe (cum fac adventistii si iehovistii) DAR, iata ce spune Biblia:
Iuda 1, 6: Iar pe îngerii care nu şi-au păzit vrednicia, ci au părăsit locaşul lor, i-a pus la păstrare sub întuneric, în lanţuri VEŞNICE, spre judecata zilei celei mari.
Iuda 1, 7: „Tot aşa, Sodoma şi Gomora şi cetăţile dimprejurul lor care, în acelaşi chip ca acestea, s-au dat la desfrânare şi au umblat după trup străin, stau înainte ca pildă, suferind pedeapsa focului celui VEŞNIC.
Iuda 1, 13: "Valuri sălbatice ale mării, care îşi spumegă ruşinea lor, stele rătăcitoare, cărora întunericul întunericului li se păstrează în VEŞNICIE.
Marcu 3, 29: Dar cine va huli împotriva Duhului Sfânt nu are iertare în veac, ci este vinovat de osânda VEŞNICĂ.
Matei 18, 8: Iar dacă mâna ta sau piciorul tău te sminteşte, taie-l şi aruncă-l de la tine, că este bine pentru tine să intri în viaţă ciung sau şchiop, decât, având amândouă mâinile sau amândouă picioarele, să fii aruncat în focul cel VEŞNIC.
Matei 25, 41: „Atunci va zice şi celor de-a stânga: Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel VEŞNIC, care este gătit diavolului şi îngerilor lui."
Matei 25, 46: Şi vor merge aceştia la osândă VEŞNICĂ, iar drepţii la VIAŢĂ VEŞNICĂ.
II Tes 1, 9 Ei vor lua ca pedeapsă pieirea veşnică de la faţa Domnului şi de la slava puterii Lui,
Daniel 12, 2: Şi mulţi dintre cei care dorm în ţărâna pământului se vor scula, unii la VIAŢĂ VEŞNICĂ, iar alţii spre ocară şi ruşine VEŞNICĂ.
Ioan 5, 29: „Şi vor ieşi, cei ce au făcut cele bune spre ÎNVIEREA VIEŢII şi cei ce au făcut cele rele spre ÎNVIEREA osândirii."
Ecclesiast 3, 11: „Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El A PUS ÎN INIMA LOR (a tuturor) şi VEŞNICIA, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit."
Crezi ca Biblia se contrazice? Spune ca mortii nu sunt constienti de nimic intr-un pasaj, si in altul spune ca simt fericire sau suferinta? Sau ceea ce intelegi tu e confuz din ea? Bine ca Solomon, un om mult mai inteligent decat orice om pacatos a vorbit prostii. Si de ce a fost Isus in iad, explica-mi? De ce sa sufere un om drept la moarte? Ce a cautat el acolo? Daca iadul e intr-adevar cum il descrii tu, un loc al chinului vesnic destinat pacatosilor, si Isus fiind si el intr-un astfel de loc, atunci Dumnezeu e un nedrept, pentru ca a dus cel mai drept om care a trait vreodata pe pamant sa sufere degeaba in iad. Nu a gresit cu nimic si a fost dus in locul pacatosilor pentru a fi chinuit. Dar noi? Noi care gresim in fiecare zi nu ar trebui sa avem nici o pretentie de a ajunge in "rai", daca nici Isus, un om drept nu a fost dus acolo, indiferent pentru cat timp. Alea 3 zile au fost degeaba petrecute acolo. Din fericire, nu e asa situatia, si ma bucur pentru asta. Majoritatea versetelor date nu au nici o legatura cu subiectul de fata. Apoi, pe multe nu le intelegi. Ce inseamna "pieire"? Uite ce spune un dictionar: pieire - Distrugere, nimicire
https://dexonline.ro/definitie/pieire
Tu ai scris versetul „II Tes 1, 9 Ei vor lua ca pedeapsă pieirea veşnică de la faţa Domnului şi de la slava puterii Lui" - cu alte cuvinte, ei vor fi pedepsiti cu distrugere, sau nimicire.
Si nu am spus nicaieri ca nu exista iad, am spus ca nu e un loc al chinului pentru pacatosi, am scris ca e un loc al mortii pentru orice om, bun/rau, egal, toti merg acolo.
Eclesiastul 9:2 „Tuturor li se întâmplă la fel. Acelaşi sfârşit au cel drept şi cel rău, cel bun, cel curat şi cel necurat, cel ce aduce jertfe şi cel ce nu aduce jertfe. Cel bun este ca şi cel păcătos, cel ce jură în pripă este ca şi cel ce se teme să jure." - are logica? In iad a mers si Isus, un om drept, in iad au mers si merg si cei nedrepti. Repet, daca ar fi iadul pentru cei rai ca sa fie chinuiti pentru pacate, cei drepti nu ar avea ce sa caute acolo. Dar daca iadul este „Mormantul" sau „Locuinta mortilor" cum este tradus in alte Biblii, atunci are logica de ce a mers Isus acolo.
Confuzia adventistilor vine din faptul ca ei nu au auzit de cuvinte polisemnatice, de metafore, de zecile de procedee artistice, stilistice intalnite in Biblie. Este un gen de analfabetism lingvistic...
Cuvântul "suflet" ARE ÎN BIBLIE MAI MULTE ÎNŢELESURI:
1). uneori se referă la VIAŢA (trupului) unei persoane;
2). alteori la PERSOANA însăşi;
3). iar în alte cazuri se referă la PARTEA LĂUNTRICĂ CE SUPRAVIEŢUIEŞTE MORŢII OMULUI!
Gruparea adventista în mod conştient greşit neagă această ultimă semnificaţie a cuvântului "suflet". Dar sunt contrazişi de toate celelalte versete referitoare la suflet ale Bibliei:
- "Şi Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai." Luca 23, 43;
-"Şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat." Ecclesiast 12, 7
- "Şi a murit săracul (Lazar) şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam." - Luca16, 22; Etc, etc...
Strict referitor la intrebarea ta... pot spune ca Dumnezeu nu pedepseşte pe nimeni!
Si atunci cum este oare posibil ca Dumnezeu să fie IUBIRE, dar in lume sa existe şi nefericire de durată?
Răul, de orice natura ar fi el, nu este consecinţa alegerii si iniţiativei lui Dumnezeu, ci a RESPECTĂRII LIBERTĂŢII omului şi consecinţa unei mari PĂRĂSIRI: A OMULUI care Îl părăseşte pe Dumnezeu, îl ignoră toată viaţa, îşi părăseşte Sursa Fericirii şi vieţii lui…
Situaţia aceasta riscă să se cronicizeze, devenind "de durată", tocmai pentru că omul este de la bun început o "investiţie veşnică", pentru veşnicie…
Este posibil ca omul să se încrânceneze pe o poziţie a răului? Omul, ar putea el păstra în mod continuu calea "îndepărtării"?
Dacă vedem exemplul "duhurilor răutăţii" care nu intenţionează să se întoarcă din calea lor rea… înţelegem că din păcate este posibilă şi omului această experienţă a "încleştării" în ură faţă de semeni, faţă de Creatorul său…
În primul rand, Dumnezeu respectă continuu libertatea omului.
- Dumnezeu nu spune nicaieri ca "mortii nu ar fi constienti", dar prezinta in schimb fericirea sau nefericirea sufletelor…
- Mantuitorul s-a coborat in ceea ce Biblia numeste "Iad" pentru ca toate sufletele mergeau acolo. Intrarea pacatului in lume (prin Adam si Eva) impiedica apropierea de Dumnezeu.
- Iisus nu este "un om drept" ci este Dumnezeu Fiul, Creatorul, de neconfundat cu creatia: „Toate prin El (Dumnezeu Fiul) s-au făcut; şi fara El nimic nu s-a facut din ceea ce s-a facut." - Ioan 1, 3.
Ecclesiastul 9,5 din BIBLIE prezintă doar UN CONTRAST ÎNTRE DOUĂ PUNCTE DE VEDERE DIFERITE: cel uman, (greşit) ŞI CEL SACRU, spiritual! Acest contrast este prezentat sub forma unei DEZBATERI ce are loc în mintea autorului. Ecc. 9, 5 exprimă o concepţie greşită, străină de Dumnezeu!
O dovadă în acest sens - un alt verset contradictoriu (punct de vedere uman gresit):
(Eclesiastul 9, 2) "Aceeaşi soartă are cel neprihănit şi cel nelegiuit, cel bun şi cel rău"
Cine poate crede că vor avea aceeaşi soartă indiferent de comportare? Dar este doar un punct de vedere gresit, subiectiv, aflat IN DIALOG cu Divinul.
In Ecclesiast, primele 10 versete din capitolul 9 redau punctul de vedere uman greşit, aflat în DIALOG şi controversă cu cel al lui DUMNEZEU.
Ca dovada, iata: „Morţii niciodată (se referă la toţi) nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare". Cine poate crede că morţii au dispărut toti pentru totdeauna? Este doar varianta greşită aflată în opoziţie cu mesajul lui Dumnezeu (procedeu stilistic).
În finalul cărţii, perspectiva sacră triumfă:
,, Si ca pulberea sa s eintoarca in pamant cum a fost, iar sufletul sa se intoarca la Dumnezeu care l-a dat" Ecclesiast 12, 7.
Tocmai am scris mai sus de treaba asta, Milan, am explicat-o. De ce nu citesti atent? Solomon nu era un nebun sa vorbeasca prostii. Daca a spus ca cei drepti si cei nedrepti au parte de acelasi lucru, inseamna ca are dreptate. A primit intelepciune de la Dumnezeu, deci vorbea din cunostinta lui. Off off, Milane...
Spuneam: "Ecclesiastul 9, 5 din BIBLIE prezintă doar UN CONTRAST ÎNTRE DOUĂ PUNCTE DE VEDERE DIFERITE: cel uman, (greşit) ŞI CEL SACRU, spiritual! Acest contrast este prezentat sub forma unei DEZBATERI ce are loc în mintea autorului. Ecc. 9, 5 exprimă o concepţie greşită, străină de Dumnezeu!"
Este doar o intrebare retorica proprie lui Solomon, provocata de teama de moarte. Se refera strict la partea BIOLOGICA.
Toti suntem muritori. Aceasta este framantarea pur umana (partial gresita) a lui Solomon: Ecclesiast 9, 2 - "Căci toţi au aceeaşi soartă: cel drept ca şi cel păcătos, cel bun ca şi cel rău, cel curat ea şi cel necurat, cel ce aduce jertfă ca şi cel ce nu aduce, cel bun ca şi cel rău, cel ce jură ca şi cel ce cinsteşte jurământul."
Vezi greselile din atitudinea lui Iov in fata lui Dumnezeu. Sunt CUVINTE ALE BIBLIEI, dar asta nu inseamna ca are dreptate. NU SUNT cuvintele lui Dumnezeu!
Nu ai nici o dovada in acest sens, ca Solomon a exprimat vreo conceptie straina de Dumnezeu. Scrie undeva treaba asta? Daca nu scrie, de ce interpretezi? Nu scrie ca e gresit, ca e stran de Dumnezeu acele cuvinte, nu este. Nu desconsidera vreo parte a Bibliei din cauza interpretarilor, sacrifici mesajul Bibliei. E adevarat, in Eclesiastul 9:2 treaba aia. Daca nu se intampla acelasi lucru si cu cei buni, si cu cei rai, atunci de ce Isus a fost in iad? Un om drept, cel mai drept, fara nici o pata a avut aceeasi soarta cu cei rai.
Ecclesiast 9, 2 exprima doar o teama a lui Solomon, un moment de deruta (la fel ca si in cazul lui Iov- momnet in care si Iov s-a exprimat gresit, neinspirat).
Deruta lui Solomon era cauzata de multi factori: teama de moarte, necunoasterea reala a ceea ce wse intampla cu sufletul omului dupa moarte, necunoasterea faptului ca restaurarea si salvarea aveau sa fie pregatite prin venirea lui Dumnezeu Fiul.
Daca s-ar fi cunoscut toate aceste lucruri atunci nu ar mai fi fost necesara Revelatia din Noul Testament. Dar aceste lucruri esentiale nu erau cunoscute lui Solomon- din acest motiv si deruta -IDENTICA cu aceea a lui Iov.
Biblia nu trebuie citita cu "ochelari de cal". Riscul va fi acela de a nu mai putea diferenta intre multiplele planuri ale textului: uman-DIVIN, denotativ- conotativ, etc...
- "Căci toţi au aceeaşi soartă: cel drept ca şi cel păcătos, cel bun ca şi cel rău, cel curat ea şi cel necurat, cel ce aduce jertfă ca şi cel ce nu aduce, cel bun ca şi cel rău, cel ce jură ca şi cel ce cinsteşte jurământul."
Ocolesti un subiect important, dar care are cheia la subiectul de fata, insa cheia nu ar deschide usa care sustine afirmatia ta, ci afirmatia Bibliei. Intreb din nou, Milan, de ce Biblia spune ca Isus a fost in iad? Ce explicatie gasesti pentru afirmatia asta? „Ăăăă, Pavel exprimă în acest context un punct de vedere lumesc, necreștinesc". Unde scrie legat de Eclesiastul 9:2 ca Solomon isi exprima teama? Scrie in vreun verset treaba asta? Daca nu scrie, inseamna ca nu e vorba despre vreo teama a lui si punct. De ce interpretezi fara un fundament solid? Despre Iov este scris ca nu s-a exprimat corect, insa despre Solomon scrie undeva in Biblie ca uneori vorbea prostii? Nu, scrie ca a primit intelepciune de la Dumnezeu, astfel ca a cunoscut multe lucruri. Zici ca nu a avut cum sa cunoasca Solomon ce se intampla cu „sufletul" dupa moarte si despre Mesia (aici aberezi de-a binelea, tatal lui, David a fost profet si a profetit despre Mesia, Isus. De asemenea, de la fondarea Israelului asteptarea lui Mesia era vie in inimile israelitilor). Daca Dumnezeu i-a dat intelepciune de la el, pentru a deveni intelept Solomon, poti spune ca a vorbit prostii legat de lucrurile ce au legatura cu spritualitatea? Cum Ioan a putut sa vorbeasca despre asta, primind viziuni in cartea Revelatia, asa si Solomon a primit intelepciune si si-a exprimat-o si in scris.
Oamenii care nu cred in Dumnezeu si au parerile diferite de cele ale crestinilor se numesc atei, dar banuiesc ca stiai deja asta, dar nu asta e ceea ce voiam sa spun, ceea ce voiam eu sa spun e ca oamenii nu au nevoie de un Dumnezeu ca sa faca lucruri bune, eu ma bazez pe principul sa nu fac unui om ceva ce nu as vrea sa imi faca nici mie cineva, deci ca sa lamuresc situatia, eu nu cred in Dumnezeu, dar asta nu inseamna ca sunt o persoana rea, nu am facut niciodata rau nimanui, ca nici mie nu as vrea sa imi faca cineva rau, daca cineva mi-a facut rau, il iert si trec mai de parte, atunci cand vad un om sarman pe strada, ii dau bani, sau uneori ii dau mancare, ca stiu ca banii poate sa ii foloseasca sa isi cumpere tigari sau bautura, sau altceva, asa ca prefer sa ii dau mancare, deci nu trebuie sa crezi in Dumnezeu ca sa fii un om bun, oamenii pot fi buni si fara un zeu, daca toti ar lasa religia deoparte si ar deschide ochii ar reusi sa vada ca totul e posibil, ca oamenii pot fi foarte buni unii cu altii si fara Dumnezeu, si fara sa ii mai ameninte pe cei care nu cred in Dumnezeu ca o sa ajunga in iad, exact asta e si problema aici, unor oameni le place sa creada ca sunt perfecti si ca o sa ajunga in rai, doar pentru ca sunt crestini, si ca toti ceilalti o sa ajunga in iad, dar daca ar lasa aceasta gandire deoparte ar realiza ca viata e scurta si ar trebui traita cu cap, ajutand oamenii care au nevoie de ajutor, sa ne sustinem reciproc unii pe altii si sa fim mai buni, dar unii prefera sa isi petreaca toata viata amenintand pe altii ca o sa ajunga in iad daca nu cred in Dumnezeu, si mie asta mi se pare o mare prostie, si eu am fost crestin, dar de fel eu sunt mai curios, si am cercetat de la diferite surse si intamplari din viata mea si am ajuns la concluzia ca nu exista Dumnezeu, si tot ceea ce facem, facem noi, nu Dumnezeu, nu el ne influenteaza drumul in viata, noi suntem aceea, fiecare isi face viata dupa cum vrea, si inca ceva, ca sa devii ateu nu e asa de usor, eu nu am devenit asa peste noapte, este un proces foarte lung, mi-a luat aproape un an, sau poate chiar mai mult ca sa ajung in acest moment in care am realizat pe ce lume traiesc si care e adevarul, este destul de greu sa renunti la o credinta in care ai fost crescut si indoctrinat de mic, toti cei din familia mea sunt crestini, iar eu sunt singurul ateu, asta pentru ca eu am fost curios si insetata de informatie, am cercetat tot ce se putea cerceta pe aceasta tema, cei din familia mea doar au crezut ceea ce li s-a spus, eu am vrut sa aflu mai mult si asa am ajuns la aceasta concluzie, iar mai greu decat sa fii aratat cu degetul ca esti ateu, e sa le spui parintilor, prietenilor si rudelor apropiate ca esti ateu, numeni din familia mea nu stiu ca sunt ateu si as vrea sa le spun ca sa nu ma mai oblige sa fac rugaciuni si sa ma inchin la un zeu inexistent si sa nu ma mai duc la biserica sa ii dau bani la popa ca sa se imbogateasca el, dar imi e foarte greu sa fac acest pas de a le spune ce cred eu cu adevarat, mi-as dori sa fie mult mai usor, dar nu este asa de usor cum toti cred ca este. Sper ca nu te-am plictisit cu acest comentariu infinit de lung. Pa!
"Oamenii care nu cred in Dumnezeu si au parerile diferite de cele ale crestinilor se numesc atei"... facem pariu?
Hindusii spre exemplu nu cred in zeul crestin si au pareri diferite fata de crestini. Cu toate acestea, ei nu sunt atei.
Am specificat ca cei care nu cred in Dumnezeu se numesc atei, nu cei care nu cred in Dumnezeul crestin. Citeste cu atentie.
Ce ai specificat tu a fost asta : "Oamenii care nu cred in Dumnezeu si au parerile diferite de cele ale crestinilor".
Din afirmatia respectiva se intelege clar ca te referi la zeul crestin. Pentru generalizari puteai sa folosesti termenul "dumnezei" sau simplu "zei". De ce? Pai pentru ca exista mai multe religii si deci, politeism.
Daca vrei sa te referi la zei in general, atunci foloseste pluralul si cel mai important, pune litera mica deoarece cu litera mare se intelege zeul crestin.
"Citeste cu atentie"... problema consta in exprimarea ta gresita. Daca eu vin la tine si zic "Dumnezeu a zis X sau Y", ce iti trece prima data prin cap? Un zeu random sau zeul crestin? Eu fac pariu ca te gandesti la zeul crestin. Daca zic insa "Un zeu a zis X sau Y" SAU "zeii au zis X sau Y", atunci gandul iti merge la zei random nu la unul anume.
Dar chiar si asa, afirmatia ta de acum este tot gresita din cauza politeismului. Tu ai facut o afirmatie ce tine de monoteism. Hindusii spre exemplu tin de politeism. Zi-mi si mie cum aplici afirmatia "cei care nu cred in Dumnezeu se numesc atei" in cazul unui politeist.
"nu cei care nu cred in Dumnezeul crestin"... urmatoarele tale cuvinte au inclus crestinii.
Dupa cum am zis, de citit am citit cu atentie, problema a fost la tine. Mai incearca.
Daca vrei sa vorbesti despre zei in general, foloseste pluralul. Fie "dumnezei" fie "zei" si renunta la partea cu "si au opinii diferite fata de crestini".
Si eu care credeam ca mie imi place sa corectez oamenii, dar tu esti si mai si, si ai dreptate, trebuia sa specific : "oamenii care nu cred in zei se numesc atei" greseala mea.
^__^. Ce pot sa zic, eram plictisit.
Orice om care nu crede in Dumnezeu e ateu. Si Hindusii sunt tot un fel de atei numai ca ei cred in alti zei.
"Orice om care nu crede in Dumnezeu e ateu"... vezi explicatia de mai sus legata de "Dumnezeu" vs "dumnezei" vs "zei".
"Si Hindusii sunt tot un fel de atei numai ca ei cred in alti zei"... cand vine vorba de zeii altor religii, oarecum poti sa zici ca si crestinii sunt atei, si hindusii sunt atei, etc deoarece nici ei nu cred in alti zei. Asta insa nu-i face tocmai atei.
Asa de amuzament daca vrei sau de a le da un exemplu credinciosilor, ok, poti sa zici ca un crestin sau un hindus e "ateu" cand vine vorba de alti zei dar cam atat. Ei nu sunt atei in adevaratul sens al cuvantului deoarece ei cred in niste zei.
Sa crezi ca nu exista Dumnezeu, este mai greu decat sa crezi ca exista. Daca esti ateu, crezi ceea ce din punct de vedere stiintific este imposibil:-nimicul produce totul-materia lipsita de viata regenereaza viata-hazardul genereaza acordul fin-haosul genereaza informatia-inconstientul produce constiinta-irationalul produce ratiunea.
In primul rand, vreau sa clarific ceva. Eu nu am mentionat niciodata ca ''Cred ca nu exista Dumnezeu'', eu spun ca ''Nu cred in existenta lui''. Aceste lucruri sunt doua lucruri total diferite.
Una e sa spui ''Cred ca nu exista'' si alta e sa spui ''Nu cred ca exista''. Atunci cand o spui pe prima inseamna ca esti sigur de asta, dar la a doua, arati ca este opinia personala si spui ca nu esti sigur de asta.
Si in al doilea rand, eu nu sunt ateu, sunt agnostic. Este adevarat ca in trecut ma consideram ateu, dar am ajuns la concluzia ca unele lucruri sunt reale si altele nu. Am inceput sa cred in anumite lucruri, dar in acelasi timp, parerea mea despre altele a ramas neschimbata, asa ca te rog frumos, nu-mi pune eticheta ca sunt ceva, cand eu sunt altceva.
Multumesc frumos.
Scuze pentru greseli, sunt cateva greseli, m-am grabit sa scriu si acum am vazut ca la un moment dat am scris din greseala insetata, de fapt era insetat, ca sunt baiat, nu fata.
Atunci cand vrei sa-i faci pe oameni sa se supuna religiei tale, trebuie sa-i ameninti cu ceva oribil, ca nu cumva sa le treaca prin cap sa-si puna intrebari. Si asta pentru ca odata ce incepi sa-ti pui intrebari, sa te indoiesti, nu mai exista cale de intoarcere. Un astfel de om va fi sceptic pentru restul vietii sale. De aceea ameninta crestinii cu iadul, ca sa-ti fie frica sa-ti folosesti ratiunea. Sa te temi sa-ti pui intrebari, si sa crezi orbeste tot ce-ti baga ei pe gat. Orice gand liber e un pacat pentru ei, care te-ar putea trimite in iad. Iar acest iad trebuie sa sune ingrozitor, ca nu cumva sa ai curajul sa risti sa-ti folosesti creierul. E o veche tehnica de manipulare prin frica, din partea religiei care se lauda atat de mult ca e de partea binelui si a iubirii. Oricine trebuie sa spuna asa daca vrea sa se impuna. Cine ar putea conduce altfel? Asa ca nu cred ca trebuie sa mai spun ca iadul e o pura inventie a unor psihopati dornici de putere, care au inventat si un zeu dupa chipul si asemanarea lor.
Crestinii au furat Elohimul evreilor, au modificat pe ici pe colo cartile lor sfinte si si-au creat propria religie.
Evreii nu au notiunea de pacat stramosesc, de iad, de diavol, de ingeri etc deoarece nu exista in cultura lor.
Crestinismul inseamna traduceri si interpretari de doi bani.
YHWH a fost un elohim local care a fost transformat de niste teologi fara scrupule intr-un dumnezeu universal.
Mesagerii au fost transformati in ingeri si aripile le-au fost atribuite prin secolul 4.
Gabriel inseamna mesager pentru un El.
La noi tot nume propriu a devenit.
Satana la fel era o functie provizorie aceea de acuzator, nicidecum un nume propriu.
In primul rand, Biblia spune despre morti ca nu sunt constienti de nimic, in Eclesiastul 9:5, 6, 10
„Fiindcă cei vii sunt conştienţi că vor muri, dar cei morţi nu sunt conştienţi de nimic şi nu mai au nicio răsplată, căci până şi amintirea li se uită. Şi iubirea lor şi ura lor şi gelozia lor au pierit deja (...) Tot ce găseşte mâna ta să facă fă cu toată puterea ta, căci în Iad, locul unde te duci, nu este nici lucrare, nici plan, nici cunoştinţă, nici înţelepciune."
E rational sa spui ca mortii nu sunt constienti de vreun lucru ce se intampla in jurul lor? O luam si biblic, dar o luam si stiintific. Moartea a fost comparata cu somnul, nu cu o alta viata in alta lume. Cu Lazar de exemplu, Isus le-a zis ucenicilor ca el doarme si il v-a trezi. Apoi, la moarte ce se intampla cu constiinta noastra? Cat creierul functioneaza, o avem. Cat creierul se descompune si moare, mai putem sa auzim sau sa vedem ceva? Daca vrei zice de suflet ca supravietuieste mortii, Biblia arata ca sufletul moare si el odata cu corpul.
Ezechiel 18:4 „Sufletul care păcătuieşte, acela va muri."
Judecatori 16:30 „Şi Samson a zis: „Sufletul meu să moară împreună cu filistenii". Şi s-a aplecat cu putere, iar casa a căzut peste domnitorii aliaţi şi peste tot poporul din ea, astfel că atunci când a murit a ucis mai mulţi oameni decât a ucis în timpul vieţii lui."
Iosua 11:11 „Ei au lovit cu ascuţişul sabiei toate sufletele"
Prin concluzie, sufletul nu supravietuieste mortii, iar cei morti nu sunt constienti de nimic. Hai sa vedem si de iad.
Pavel a spus ceva interesant despre Isus. Faptele 2:29-32
„Bărbaţilor, fraţilor, vă pot spune deschis despre patriarhul David că a murit şi a fost îngropat şi că mormântul lui este în mijlocul nostru până în ziua de azi. Astfel, pentru că era profet şi ştia că Dumnezeu îi promisese cu jurământ că va aşeza pe tronul lui un rod al coapselor lui, el A VĂZUT DINAINTE ÎNVIEREA lui Cristos şi a vorbit despre ea. Şi a spus că N-A FOST PĂRĂSIT ÎN IAD, nici carnea lui n-a văzut putrezirea. Pe acest Isus, Dumnezeu l-a înviat şi toţi suntem martori ai acestui fapt. "
Observi, David a scris intr-un psalm (16) despre faptul ca persoanele drepte nu vor fi parasite in iad, iar Pavel a spus ca David de fapt profetise asta despre Isus, ca nu va fi parasit in iad. Catolicii sustin si ei ca Isus a fost in iad dupa moarte, din cate se pare pe baza versetului astuia. Pana la urma, Biblia spune treaba asta. Insa, daca iadul e pentru pacatosi, ce a cautat Isus in el? Si dupa cum se arata si in versetele de mai sus, mortii sunt inconstienti. Poate nu e clara treaba asta.
Psalmul 146:4 „Spiritul lui iese, el se întoarce în pământ
şi în aceeaşi zi îi pier şi gândurile." (sufletul si spiritul nu sunt acelasi lucru)
In concluzie, e adevarat despre Dumnezeu ca iadul e locul creat de el pentru a fi chinuiti pacatosii, daca Biblia spune ca mortii sunt inconstienti, nu ca sufera vreun chin sau se bucura de ceva, si ca oamenii fara pacat merg in iad? Eu n-as zice. Asta e motivul pentru care termenul ebraic „șeol" si cel grecesc „hades" (care in romana in traducerile vechi ale Bibliei au fost tradusi prin „iad") sunt tradusi in Bibliile recent traduse sau revizuite prin „Locuinta Mortilor", „Mormant" si alti termeni cu referire la un loc al mortii (nemai find tradusi prin iad, cu referire la un loc al chinului vesnic pentru pacatosi). Traducatorii Bibliilor au realizat asta, insa nu toti crestinii si-au dat „update" la informatiile astea.
Poate ai nelamuriri, sunt sigur ca am bagat in ceata alte lucruri cu informatiile astea. Doar spune-mi si iti scriu mai multe detalii despre subiectul asta
Daca ar muri sufletul pacatos, ar fi prea usor. Iadul ar fi mustrarea de constiinta la puterea infinit :/
Ma intereseaza filosofia religiei chiar daca sunt ateu asa ca voi incerca sa raspund.
Iadul apare doar in versiunea crestina. In materialul original cel mai apropiat lucru este Sheolul.
Nicaieri in Biblie nu scrie ca Dumnezeu este omni-potent/benevolent/prezent. Aceste adjective au fost adaugate mai tarziu de 'filosofi' si se exclud reciproc.
Iadul este cea mai imorala metoda de pedeapsa gandita vreodata deoarece vinovatul este pedepsit o eternitate pentru un numar finit de crime.
Ai spune de o persoana care ucide copii cu mana lui ca este morala? Asta a facut Dumnezeu cu copiii din Egipt (dupa Biblie).
Pt ultimul tau punct: Tu esti o fiinta care stie ce e bine si ce e rau, zeul biblic este un psihopat bipolar.
Daca un crestin pacatuieste si un necrestin face fapte bune, cine face de fapt voia tatalui ceresc? Iar iadul inseamna parasire de Dumnezeu si alegerea caii pacatului, deci cine e de vina? Daca in trafic nu respecti semnele de circulatie, nu ajungui la spital ori la morga? Asa si in credinta. Ti se spune ce sa faci si ce sa nu faci. Daca esti incapatanat, Dumnezeu nu te obliga fiindca atunci ai spune, pai sigur, avea dreptate satan, ca Dumnezeu e tiran, atotputernic si ne obliga. Daca te lasa liber, ca de ce, a facut iadul? Nu el l-a facut ci acela care-i aduna pe cei ce-l slujesc. Pe pacatosi.
Nu Dumnezeu a creat Iadul(cine stie mai bine sa argumenteze cu versete) ci Diavolul.
Cand Dumnezeu l-a izgonit pe Lucifer l-a izgonit pe Pamant nu in Iad.
În primul rând să se pecetluiască faptul că Dumnezeu nu a creat iadul. Dacă spui că Dumnezeu a creat iadul, spui de asemenea că Dumnezeu a creat răul. Răul, ca și iadul, nu există. Răul este caracterizat prin lipsa binelui, lipsa lui Dumnezeu, așa cum și întunericul este caracterizat prin lipsa luminii. Iadul, nu este neapărat un loc, ci mai mult o stare. Iadul este locul în care îngerii decăzuți au fugit de Dumnezeu. Iadul este locul fără Dumnezeu. Lipsa lui Dumnezeu este cea mai mare caznă posibilă. Iar cât despre cei dintre noi ce ajung acolo, ajung pe baza judecății lui Dumnezeu, iar Dumnezeu este Drept. Judecata lui este peste înțelegerea omenească.
Pai oamenii pe care ii trimite acolo sunt oameni care pursi simplu nu ar putea trai vesnic in iubire. Nu stiu ce sa zic. Asta e parerea mea. Pentru unii ar fi o tortura ( de exemplu pentru sadici, care adora durerea)
Salut. O sa te ajut.
Din perspectiva mea crestina ortodoxa :
Dumnezeu ne iubeste atat de mult...
Sti ca cel rau era inainte un inger bun, care din invidie pe Dumnezeu, s-a facut rau.
Dumnezeu l-a trimis intr-un loc numit iad, unde acesta si-a pus in plan sa chinuiasca oamenii ca sa il intristeze pe Dumnezeu.
Acum, Dumnezeu ne lasa sa alegem... mergem pe drum bun sau rau? Tu gandeste-te, Dumnezeu ne-a creat, ne trezeste si ne adoarme zilnic, iar noi uitam sa mergem duminica la biserica, ca sa stam cu prietenii in cluburi. Pe Dumnezeu il doare sa stie ca ne da atatea iar noi batjocorim. De aceia draga mea, Dumnezeu ne lasa pe noi sa alegem.
Iadul nu este un loc. Iadul este o stare! Dupa moarte, omul va merge in rai (fericire)sau iad (singuratate).
Dumnezeu ne iubeste foarte mult! Gandeste-te cate ne da... poate esti prea mica ca sa intelegi, nimeni nu intelege exact.
Iti doresc sa ne intalnim in rai
O zi frumoasa
Cu drag
Ioana
Dumnezeu isi arata dragostea si mila fata de noi,faptul ca el ne ofera iertare daca cerem si ne caim, faptul ca ne da o noua zi in viata desi ii intoarcem spatele,ne batem joc de viata noastra,unii ajung la fapte extrem de rele, e o dovada a iubirii si a milei Lui,El te asteapta sa te indrepti,sa te ierte, sa-L accepti in viata, El are puterea de Creator asta inseamna ca teoretic iti poate lua viata intr-o secunda fara sa iti dea sansa la "spalarea pacatelor", dar cum zice si in biblie Dumnezeu a iubit asa mult oamenii in cat si-a dat propriul fiu pentru pacatele lumii sa fie iertate si de aici faptul ca ateii ajung in Iad desi is buni, ei fac un pacat capital, unii dintre ei, acela fiind blasfemia si bataia de joc asupra Divinitatii acest pacat zice si in Biblie nu se poate ierta, un alt motiv care toti il au in comun e negarea existentei in Biblie scrie asa " Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine. Dacă M-aţi fi cunoscut pe Mine, şi pe Tatăl Meu L-aţi fi cunoscut; dar de acum Îl cunoaşteţi pe El şi L-aţi şi văzut." Dumnezeu s-a aratat pe pamant teoretic, deci e oarecum o negare asupra Creatorului. La Judecata Dumnezeu reprezinta Drepatea sa-i zicem aspra, atunci El iti arata filmul vietii tale si iti explica toate greselile, Dumnezeu ne iubeste, in Biblie scrie "cere si ti se va da" cheia Raiului e iertarea si indreptarea.Cum sa ajungi daca nu ceri iertare pentru relele facute fata de tine si de aproapele tau? Cand un om alege sa fie spre de exemplu criminal el va fi judecat sa zicem din punct de vedere moral, nu poti trimite un criminal in acelasi loc cu un om care L-a adus pe Dumnezeu in viata unor oameni astfel schimbandu-le viata, salvand vieti etc si liberul arbitru asta face, Dumnezeu iti pune pe tava Biblia,"instructiuni" pentru a ajunge in Rai, El iti spune tot, El te-a facut dupa chipul si asemanarea ta asta inseamna ca ai propria constiinta si putere de a alege si de a crea ceva. Pentru mai multe nelamuriri ma poti contacta in privat aici nu pot lasa foarte mult si explicat sofisticat.
Îmi permit să îți răspund nu Dumnezeu te va judeca ci faptele tale, acelea te vor judeca, practic te vei judeca tu singură, Dumnezeu e foc mistuitor, pentru cei răi este de nesuportat pentru cei buni este pace, chipul lui Dumnezeu este în fiecare din noi, și noi suntem făcuți după chipul lui Dumnezeu, adică sufletul tău este după chipul lui Dumnezeu, totul depinde de tine cum vrei să fi, Focul acela din iad nu e un foc material, este foc necreat și nu este materie.
Ca in iad "oamenii" ( observa ghilimelele ) sa sufere, adica sa fie torturati, ei trebuie sa si simta respectiva durere, numai ca nu o simt. Tortura de care vorbesti tu, produce dureri fizice, dureri fizice pe care doar partea materiala, partea fizica le poate simti. Parte care moare si ramane pe pamant. Deci "sufletul" nu poate sa fie torturat pentru ca sufletul nu poate simti dureri fizice. Nici din punct de vedere "spiritual" sau "mental" sufletul nu poate simti nici o durere. De ce? Pentru ca starile emotionale, constinta, ratiunea si memoria, sunt abilitati ale creierului. Sufletul nu are abilitatile creierului. Daca lovesti un om foarte puternic in cap, acesta este posibil sa piarda stari emotionale, ratiune, constinta sau memorie. In concluzie, odata ce creierul ca si activtate cerebrala inceteaza sa functioneze, sufletul nu mai poate simti nimic, atat in iad cat si in rai. Si sa lamurim si mai bine aceasta contradictie, dau exemplul vazului. Stim ca ochii sunt conectat de creier prin niste nervi optici. Deci sufletul nu poate vedea, nu poate functiona independent de creier care moare, si sa lamuresc si ma bine dau exemplul nervilor optici care este posibil sa nu mai functioneze, atunci noi orbim. In concluzie, daca sufletul poate sa vada dupa moarte, de ce nu poate vedea atunci cand nervi optici au incetat sa mai functioneze? De ce exista oameni orbi? Bineinteles ca nu are logica, nu exista iad cum nu exista rai sau zei, indiferent ca-s "negativi sau buni ". Odata ce inchidem ochii, chiar murim de tot. Cine nu e in stare sa accepte, sa creda-n zei, sau in intr-un pom, este la fel de util.
Ai inceput sa te gandesti prea mult la "viata de apoi"...nimeni nu poate sa-ti raspunda la aceasta intrebare, deoarece nu se stie daca macar exista iadul.Incearca sa-ti traiesti viata, nu te mai gandi la moarte. Dupa parerea mea, ti-e foarte frica de moarte. Daca nu te poti gandi la altceva, cand te pui in pat sau te plictisesti, incerca sa contactezi un pshiholog.Eu nu stiu ce sa cred despre Dumnezeu si toate astea, nu mi s-a dovedit nimic concret.
Nu are nicio legătură întrebarea mea cu ce ai spus tu.
Dumnezeu e iubire. Asta e cert.
Katerine20,
Gandeste-te:cineva omoara un om si acel criminal mai apoi este dus la un judecator si judecatorul zice:"A, da...ai gresit, dar nu te voi pedepsi.Cum ti s-ar parea un asemenea judecator? Nedrept! Deci daca un judecator face dreptate, cu cat mai mult Dumnezeu, care ni se spune ca sta pe scaunul Lui ca un judecator drept(Psalmul 9:4)?!
Nu-i de ajuns sa-ti ceri iertare... daca te duci la un judecator si-i spui:...Da, dar stii, chiar imi pare foarte rau!", n-o sa te lase pur si simplu, ci te va pedepsi.Insa daca cineva plateste pedeapsa in locul tau, judecatorul poate zice"da, e vinovat, dar cineva i-a platit pedeapsa" Asta a facut Cristos pentru noi.Trebuie sa ne punem increderea in El ca fiind Singura Cale catre Tatal.
Iadul nu este foc.
Gandeste-te asa:
Sunt sigur ca ai facut macar odata un pacat care dupa ti-a parut rau, in special sau nu neaparat, si te-a mustrat constiinta.
Mustrarea de constiinta de infinit de ori mai grea.
Salut,
Am să încerc să îți explic după cunoștințele pe care eu le am.
Înainte de toate trebuie să știi că iadul nu este un loc. Este o stare. Ceea ce tu vezi desenat prin imagini e doar metaforic.
Îngerii care au fost alungați din Împărăția lui Dumnezeu au ajuns să trăiască într-o starea de iad. Răutatea lor este o stare de iad. Ura împortiva lui Dumnezeu și a creației Sale este o stare de iad.
Păcatele pe care le facem noi sunt niște boli chinuitoare. Dacă mori fără să fi în legătură cu Dumnezeu intrii automat în starea de iad.
Desigur că acum depinde și de inima unui om sau de alte aspecte care sunt o taină pentru noi.
Dacă nu ești în legătură cu Mântuitorul Iisus, nu ai siguranța că vei fi cu el în Împărăția Cerească.
Degeaba faci fapte bune și ești de treabă dacă tot ce faci nu faci spre slava lui Dumnezeu.
Dumnezeu nu vrea ca oamenii să intre în iad, pentru că iadul nu a fost creat pentru oamenii, ci pentru cel rău și pentru îngerii lui. Dumnezeu îl iubește și pe cel mai păcătos om din lume. Îl iubește mai mult decât Îl iubesc sfinții pe El. Dumnezeu este bun, dar și drept. Un mare păcat împotriva Duhului Sfânt( păcatele împotriva Duhului Sfânt sunt de neiertat) este: Încrederea nesocotită în bunătatea lui Dumnezeu,, care te face să săvârșești fără contenire păcate, socotind că Dumnezeu te va ierta chiar dacă nu te îndrepți.