De fapt, e gresit si un prim efect ar fi diminuarea vederii, dar si o degrdaare sociala ce consta in debarasarea de restul colectivului, detasarea de orice activitate ce ti-ar putea trezi zilnic optimismul ( si prezneta lui ZILNICA este nespus de mare, daca mergem pe ideea ca trebuie sa invatam si sa aplicam ceva catusi de putin util ) si... una din cele 7 rele ( care au fost stabilite ...estimativ, de catre intelepti in urma cu putine secole ) este "placerea fara ratiune ", placerea fara cumpatare. satiul acesta al placerii este nociv pentru om, caci, din nefericire si nu numai pe baza unor observatii o spun, exista chiar numeroase insusiri in comun cu animalele, daca am face o analogie.
Dar nu asat e ideea, ci practic aduceam cateva critici ( si asta nefiind suficiente) la adresa sustinatorilor.
Un prim-pas, asadar, este vointa, insa acest lucru este putin dur de realizat, caci o perioada de "3 ani" este imensa si ai nevoie de sfaturi, dar aplicate "cu barbatie". Cand ma refer ca nu trebuie sa te faci, abtine-te ca si cum ai primi o lovitura ce-ar fi in stare sa-ti evacueze aerul din plamani, asa de statornic drept sa fii in fata tentatiei. Da, intr-adevar e greu, insa nu te lasa infrant sub nici un chip de faptul ca "azi n-am reusit, voi incerca maine" sau " putin totusi,caci a trecut o o luna,un an etc.", caci asta ar fi o ingamfare si o lipsa de respect la adresa persoanei tale si evident nu ai fi decat in masura de a te minti singur. EU nu ti-as spune decat sa strangi din pumni, sa biruiesti impunator "imaginatia" (deja aici nu mai vorbim de un simplu "gand" care si el este nociv) si rabda pana cand vadisparea, dar nu ai scapat de ea complet. Este o patima, ci un mare exeget afirma ca si sfintii au patimi, numai ca la ei sunt infranate.
De asemenea, rosteste-ti mereu faptul ca barbatii adevarati nu cad prada palcerilor, ci isi intemeiaza familii cu copiii ce au drept scop transmiterea unui nume. unui nume statotrnic si care sa fie un motiv de a fi onorat si implinit si gandeste-te ca adesea fetele pe care tu leconsideri frumoase ( si am adus acest subeict pentru ca pe baza unor experiente cu altii, dar si prin dezvaluirea unor cauze ale esecurilor) ele pot sa aiba caracter care sa nu mai fie pe placul tau ( si de cate ori, ofata cu un caracter ce nu corespunde cerintelor tale brusc nu diminueaza erectia barbatilor? ) Poate argumentele sunt puierile si relatatae itnr-un mod copilaros, desi m-am folosit putin de natura empatica ( de ma pune in persoana cuiva) pentru a-ti oferi cateva sfaturi atat din asceza, dar pe care sa le poti aplica pe masura putintei tale, intr-o societate degradanta de la o zi la alta, mergeand pe cai ce sunt presupuse a fi corecte, deci intelese si transmise de la o persoana la alta intr-un mod gresit.
Lasa-l naibii pe dumnezo'. O vorba din batrini spune "o laba la vremea ei face cit zece femei" si e destul de adevarata. Studiile au ajuns la concluzia ca procentul celor care se masturbeaza prin adolescenta e undeva foarte aproape de 100% in cazul ambelor sexe. O frecventa de 4-5 ori pe zi e destul de mare, dar nu e nici o tragedie. Ideal ar fi sa ai grija la alimentatie si sa faci cit mai mult sport, eventual sa te tii si de alte treburi gen muzica, dans, modelism, orice. Energia aia trebuie canalizata catre altceva. Nu are rost sa stai sa te simti vinovat, ci sa rezolvi problema intr-un mod cit mai elegant. Nu, nu zic sa renunti fiindca nu poti, mai ales la virsta adolescentei.
Sper sa iti fie util acest articol.
Cum pot învinge obiceiul masturbării?
„Am început să mă masturbez când aveam opt ani. Mai târziu, am aflat cum priveşte Dumnezeu această practică. Mă simţeam îngrozitor ori de câte ori cedam tentaţiei. «Cum poate Dumnezeu să iubească pe cineva ca mine?», mă întrebam." (Luiz)
LA PUBERTATE, dorinţele sexuale pot deveni foarte puternice. Prin urmare, ai putea ajunge să te masturbezi. Mulţi sunt de părere că asta nu-i mare lucru, deoarece, spun ei, „nu faci pe nimeni să sufere". Totuşi, există motive întemeiate pentru a evita această practică. Apostolul Pavel a scris: „Omorâţi deci mădularele corpului vostru. . . în ce priveşte. . . pofta sexuală" (Coloseni 3:5). Masturbarea nu ‘omoară’ pofta sexuală, ci o alimentează. În plus, gândeşte-te la următoarele:
● Masturbarea dă naştere unor atitudini complet egocentrice. De exemplu, când se masturbează, o persoană este absorbită de plăcerea fizică pe care o simte.
● Cine se masturbează ajunge să-i considere pe cei de sex opus simple obiecte, sau instrumente, pentru satisfacerea propriei plăceri.
● Persoana care se masturbează dezvoltă o gândire egoistă şi poate ajunge să nu mai găsească satisfacţie în relaţiile sexuale din cadrul căsătoriei.
În loc să recurgi la masturbare pentru a te elibera de impulsurile sexuale reprimate, străduieşte-te să cultivi stăpânire de sine (1 Tesaloniceni 4:4, 5). Pentru a te ajuta să faci lucrul acesta, Biblia te sfătuieşte să eviţi situaţiile care ţi-ar putea stârni dorinţele sexuale (Proverbele 5:8, 9). Sau ai devenit deja sclavul acestui obicei? Probabil ai încercat să te opreşti, dar fără succes. Ar fi uşor să tragi concluzia că eşti o cauză pierdută, că pur şi simplu nu poţi trăi la înălţimea normelor lui Dumnezeu. Aşa s-a considerat un băiat pe nume Pedro. „Când recidivam, mă simţeam îngrozitor", spune el. „Credeam că n-o să fiu iertat niciodată pentru ceea ce făcusem. Îmi era greu să mă rog."
Dacă şi tu simţi la fel, nu te descuraja! Situaţia nu este fără ieşire. Mulţi tineri — şi mulţi adulţi — au învins obiceiul masturbării. Şi tu îl poţi învinge!
Cum poţi depăşi sentimentele de vinovăţie
Aşa cum s-a spus deja, cei ce ajung să se masturbeze sunt adesea copleşiţi de sentimente de vinovăţie. Fără îndoială, ‘întristarea după voinţa lui Dumnezeu’ îţi poate da curajul să învingi acest obicei (2 Corinteni 7:11). Dar sentimentele exagerate de vinovăţie pot avea exact efectul opus. Te pot face să te simţi atât de descurajat, încât pur şi simplu să nu mai vrei să lupţi (Proverbele 24:10).
Străduieşte-te, aşadar, să vezi lucrurile cum sunt ele în realitate. Masturbarea este o formă de necurăţie. Ea poate face din tine un ‘sclav a tot felul de dorinţe şi plăceri’ şi duce la atitudini nesănătoase (Tit 3:3). Totuşi, masturbarea nu este o formă de imoralitate gravă, precum fornicaţia (Iuda 7). Dacă ai această problemă, nu trebuie să tragi concluzia că ai comis un păcat de neiertat. Este important să-ţi ţii sub control impulsurile sexuale şi să nu renunţi niciodată la luptă!
În urma unei recidive, ai putea fi foarte descurajat. Dacă te simţi aşa, nu uita cuvintele din Proverbele 24:16: „Cel drept, chiar dacă ar cădea de şapte ori, se va ridica, dar pe cei răi nenorocirea îi face să se poticnească". O cădere de moment nu face din tine o persoană rea. Deci nu renunţa! Dimpotrivă, gândeşte-te ce anume a dus la recidivă şi încearcă să eviţi pe viitor acele lucruri.
Fă-ţi timp să meditezi la iubirea şi la îndurarea lui Dumnezeu. Psalmistul David, care a ştiut ce înseamnă slăbiciunea, a spus: „Aşa cum un tată arată îndurare faţă de fiii lui, tot aşa Iehova a arătat îndurare faţă de cei ce se tem de el. Căci el ştie bine din ce suntem făcuţi, îşi aduce aminte că suntem ţărână" (Psalmul 103:13, 14). Într-adevăr, Iehova ţine cont de imperfecţiunea noastră şi este ‘gata să ierte’ (Psalmul 86:5). Totuşi, el vrea să depunem eforturi pentru a învinge obiceiul masturbării. Aşadar, ce poţi face în mod practic?
Gândeşte-te la felul în care te destinzi. Vizionezi filme sau programe TV ori accesezi site-uri care stârnesc dorinţele sexuale? Psalmistul s-a rugat în mod înţelept lui Dumnezeu: „Abate-mi ochii de la vederea lucrurilor deşarte" (Psalmul 119:37).
Concentrează-te asupra altor lucruri. Un creştin pe nume William dă următorul sfat: „Înainte de a merge la culcare, citeşte ceva ce are legătură cu lucrurile spirituale. Este foarte important să-ţi închei ziua având în minte o idee spirituală" (Filipeni 4:8).
Vorbeşte cu cineva despre problema ta. Chiar dacă ţi-e ruşine, vorbeşte cu o persoană de încredere. Acest lucru te poate ajuta să învingi obiceiul masturbării! Un creştin pe nume David a înţeles acest lucru. El spune: „Am discutat cu tata în particular. Nu voi uita niciodată cuvintele lui. Cu un zâmbet încurajator, el mi-a zis: «Sunt foarte mândru de tine». El ştia prin ce a trebuit să trec până să ajung să discut cu el. Nimic nu mi-ar fi ridicat mai mult moralul şi nu mi-ar fi întărit mai mult hotărârea!
Tata mi-a arătat apoi câteva versete pentru a mă ajuta să înţeleg că nu mersesem prea departe şi alte câteva pentru a se asigura că am înţeles gravitatea conduitei mele rele. El m-a sfătuit să încerc să mă stăpânesc un timp, după care să discutăm din nou. Mi-a spus să nu mă descurajez dacă voi recidiva, ci să încerc să rezist o perioadă mai lungă data viitoare". La ce concluzie a ajuns David? El spune: „M-a ajutat foarte mult faptul de a şti că cineva îmi cunoştea situaţia şi mă susţinea".
ÎN CAPITOLUL URMĂTOR
Sexul ocazional nu este o chestiune lipsită de importanţă. Să vedem de ce.
[Note de subsol]
Masturbarea nu trebuie confundată cu impulsurile sexuale involuntare. De exemplu, un băiat s-ar putea trezi excitat sexual sau ar putea avea o poluţie nocturnă. În mod asemănător, fetele s-ar putea excita involuntar, mai ales înainte sau după menstruaţie. În schimb, masturbarea presupune o autostimulare sexuală intenţionată.
Pentru mai multe informaţii, vezi volumul II, capitolul 33.
Pentru mai multe informaţii, vezi volumul II, paginile 239–241.
VERSET-CHEIE
„Fugi deci de dorinţele tinereţii şi urmăreşte dreptatea, credinţa, iubirea, pacea, împreună cu cei care-l cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată." (2 Timotei 2:22)
SFAT
Roagă-te înainte ca impulsurile sexuale să devină puternice şi cere-i lui Iehova Dumnezeu „puterea care depăşeşte normalul" pentru a rezista tentaţiei (2 Corinteni 4:7).
ŞTIAI CĂ . . . ?
O persoană slabă poate ceda în faţa propriilor dorinţe sexuale. Dar un bărbat sau o femeie în adevăratul sens al cuvântului manifestă stăpânire de sine chiar şi când nu este nimeni de faţă.
PLAN DE ACŢIUNE
Mă voi putea concentra la lucruri caste dacă ․․․․․
În loc să cedez impulsurilor sexuale, voi ․․․․․
În legătură cu acest subiect, aş vrea să-i întreb pe părinţi: ․․․․․
CE PĂRERE AI?
● De ce este important să-ţi aminteşti că Iehova este ‘gata să ierte’? (Psalmul 86:5)
● Întrucât Dumnezeu, care l-a creat pe om cu dorinţe sexuale, spune că ar trebui să cultivi stăpânire de sine, ce încredere are el cu privire la tine?
[Text generic pe pagina 182]
„De când am depăşit această problemă, am o conştiinţă curată înaintea lui Iehova şi nu aş schimba asta pentru nimic în lume!" (Sarah)
[Legenda ilustraţiei de la pagina 180]
Dacă în timp ce alergi cazi, nu trebuie s-o iei de la capăt — dacă recidivezi în ce priveşte masturbarea, progresul tău nu este anulat.
Pe situl jw.org sectiunea adolescenti poti gasi si alte articole utile.
Dumnezeu te ajuta, dar trebuie ca si tu sa iti faci partea ta.
Ca sa nu ajungi ata de departe, atunci cauta ca sa nu te mai gandesti deloc la lucrurile acestea. Iar cand aceste ganduri vin din nou, alunga-le imediat. Educa-ti gandurile. Mintea trebuie sa fie bine pazita pentru a nu ingadui gandurilor sa alerge pe oriunde vor ele.
"Voi nu v-ati impotrivit inca pana la sange, in lupta impotriva pacatului." (Evrei.12:4)
Iar Scriptura spune in alta parte:
"Pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti." (Geneza.4:7)
Nu trebuie sa te descurajezi cand esti ispitit. Ispita este ingaduita de Dumnezeu tocmai pentru ca atunci cand i te impotrivesti, sa te intaresti.
Nu este pacat sa fii ispitit. Dar ai grija, caci sunt multi oameni care il ispitesc pe cel rau sa ii ispiteasca.
Nu pierde multa vreme pe site-urile de socializare: facebook, hi5, etc. Intrii pe aceste site-uri, iti verfici repede mesajele si ai iesit imediat.
Cauta sa ai o ocupatie tot timpul. Multumeste-i lui Dumnezeu pentru ce-a mai neinsemnata ispita careia i-ai rezistat. In lupta impotriva pacatului trebuie sa fim in garda tot timpul.
Un alt aspect foarte important este alimentatia. Daca ai obiceiul de a manca condimentat, renunta la el. Carnea, laptele, ouale si branza fac parte din alimentele stimulente. Consuma-le cu moderatie. De asemenea, printre acestea se afla bananele si telina.
Salut!
Degeaba ne intrebi pe noi, trebuie sa vrei sa te eliberezi de ceva, si mie mi-e clar ca nu vrei.
Salut! Masturbarea are efecte psihologice si sociale, nu tine de religie. Chiar daca preotii sau cartile sfinte spun ca e un pacat. Asta se mentioneaza pentru ca cei mari vor ca tu sa ai o viata sexuala normala, prin acte sexuale cu femei (sau cu persoane de acelasi sex, dupa caz) si sa nu fii victima zilnica a autosatisfacerii si a vizionarii de filme pentru adulti. Masturbarea te izoleaza social; nu reusesti sa-ti faci o relatie, iar sexul adevarat poate deveni un cosmar, din cauza ca nu vei mai reusi sa te exciti si sa-ti folosesti trupul la capacitate maxima. Devii dependent de filme si risti sa te izolezi de lume. Acestea sunt unele dintre motivele pentru care e bine sa nu exagerezi cu masturbarea. Nimeni nu spune sa nu o faci deloc. Mai rar e mai indicat, si ofera-ti sansa unei partide de sex reale, cu persoane reale. Spor la agatat!
4 ori pe zi e cam mult. Ar trebui sa-ncerci s-o faci din ce in ce mai rar. Propune-ti de ex s-o faci o data la 2-3 zile.
"Cum pot scapa de acest viciu de a ma masturba si de a ma uita la filme pornografice?"
Cu vointa! Iar vointa ti-o iei din credinta! Ai credinta puternica, reusesti, nu ai credinta - nu reusesti!
Nu-i nimic rau in a te masturba, desi 4-5 ori...
Iti sugerez sa faci ceva productiv si lasa filmele erotice, foloseste-ti imaginatia!