anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună TPU, am o întrebare legata de biserica ortodoxa romana!
Este obligatoriu ca barbat sa iți dai jos căciula în biserica?
Întreb deoarece am avut o experiență foarte neplăcută cu parohul bisericii care mă știa ca am fost la biserica respectiva mai demult ca sa mă spovedesc și mi-a vorbit pe un ton urat și ridicat față de multa lume care era în jur, eu venind cu o absenta de foarte mult timp la biserica și mai ales la obiceiul ista daca pot sa ii zic așa!
Atunci eu m-am simțit prost fața de lume și m-am aprins și eu ridicând și eu tonul la el făcândul eretic după care am plecat.
Urmând să vin în altă zi cand e altcineva în locul lui la biserica, numai că neștiind programul lor am avut ghinionul să dau tot peste el!
Când am intrat în biserica inițial nu era nimeni numai ca după un moment a apărut și el recunoscându-ma și de data asta pe un ton și mai mare m-a obligat sa imi dau caciula jos ca cică în biserica nu ai voie cu căciula, eu fiind și un pic răcit i-am spus.
În biserica fiind și frig, el mi-a zis ca sa ies atunci afară, dar așa plin de venin și ura, gata gata gata sa mă dea în suturi afară, cu toate că îmi vinea sa nu ies, numai ca sa nu iasă ceva pe acolo!
Acest personaj il știu de mai demult timp ca se comporta urat uneori și cu enoriașii de acolo!

Aș dori să știu dacă are voie sa mă dea cu forța afară pe motivul ca nu vreau sa îmi dau jos căciula în biserica?

Mulțumesc mult de ajutor!

13 răspunsuri:
| AC4S4 a răspuns:

1 Corinteni 11:4 - "Orice bărbat care se roagă sau profețește având ceva pe cap își face de rușine Capul." - "Capul" se refera la Hristos.

Scrie clar ca atunci cand te rogi, sa nu ai pe cap ceva. De asta vei observa ca atunci cand sunt slujbe exterioare, barbatii isi dau jos ce au pe cap in timpul rugaciunii.

Este si o forma de bun simt sa iti dai jos caciula cand intri intr-o incapere (indiferent ca vorbim de o biserica, casa unui om, un muzeu, etc.). La fel cum e de bun simt sa iti dai jos ochelarii de soare cand vorbesti cu cineva.
Eu, cand intru undeva, prima data imi dau jos ce am pe cap.

| anonim_4396 explică (pentru AC4S4):

Când intri undeva și este frig, preferi sa ați dai jos căciula și sa răcești sau ramai cu ia?
Când ploua, ninge sau bate vântul și te rogi ați dai jos caciula nu?

| AC4S4 a răspuns (pentru anonim_4396):

Cat de frig ar putea fi in acea incapere? 10 grade? Sa nu-mi zici ca tu la 10 grade celsius mergi cu caciula afara. Nu racesti de la asa ceva... daca racesti inseamna ca ai sistemul imunitar foarte slab, mananca mai multe fructe.

Rolul caciulii este sa iti fereasca capul de frig, nu sa te fereasca de precipitatii. Banuiesc ca daca ploua vara iti iei o umbrela, nu o caciula.

Afara este frig. Daca se intampla sa fii la o slujba afara si e frig, nu cred ca racesti de la doua minute de stat fara caciula. Daca da, cum am mai spus, ai sistemul imunitar slab.

Nu e de negociat cu Biblia. Scrie negru pe alb ca barbatii sa nu se roage cu capul acoperit. Nu mai incerca sa faci invers ce scrie in Biblie. Poate de asta este si preotul revoltat.

| Florin9Florin9 a răspuns:

Acest preot pare să aibă probleme în a-și urma propriile sfaturi (pe care de obicei le dă un preot) despre iubire, toleranță, blândețe etc. Un preot,, normal ''. Faptul că dai căciula jos în biserică e o formă de respect dar cred că unii preoți mai blânzi te-ar fi înțeles că ești răcit (într-un fel e lăudabil că ai fi putut să stai acasă dar ai ales să faci un sacrificiu minim și să vi la biserică). Asta îmi amintește de o întâmplare de când eram mai mic când am fost la biserică și acolo era un băiat de vreo 10 ani care nu a fost deloc atent la Slujbă și se juca pe telefon, după Slujbă i s-a atras atenția preotului că, copilul respectiv se juca pe telefon și de ce nu a luat măsuri, iar preotul a răspuns,, l-am văzut și eram hotărât să-i atrag atenția dar apoi m-am gândit că mai bine se joacă pe telefon în biserică decât să se fi jucat acasă '' frumos răspuns în opinia mea. Sunt sigur că te-ar fi înțeles și pe tine că ești răcit happy. Dar na, nu toți preoții gândesc la fel, mă gândesc că chiar dacă nu aveai căciulă tot era foarte posibil să-ți găsească alt motiv de dat afară big grin

| anonim_4396 explică (pentru Florin9Florin9):

Ieu din câte știu nu scrie nici unde în Biblie ca trebuie sa ați dai căciula jos în biserica și nici nu știu vreun regulament sa scrie undeva în biserica ca trebuie sa ați dai jos căciula!
Iar legat de respect știu că se câștigă nu se cere!

| Florin9Florin9 a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu te obligă nici o regulă s-o dai jos e doar o formă de respect(mă întreb dacă ar fi o regulă,, bătută în cuie '' oare ce,, sancțiuni '' s-ar putea pune în cazul încălcării ei.), așa cum nu te obligă nimeni(nici o regulă) să cedezi locul unei bătrâne în autobuz.
Eu unul când îmi dădeam căciula jos în biserică mare parte din respect pe ducea către Dumnezeu, mi-o dădeam jos și când ajungeam și preotul încă nu era venit. Dacă și preotul merită respect, asta decide fiecare în parte. Eu unul și dacă aș fi certat cu preotul tot aș facă acest gest pe care îl consider de unul de arătare a respectului.

| anonim_4396 explică (pentru Florin9Florin9):

Crede-ma ca nu cred ca îl interesează pe Dumnezeu ca îți dai sau nu caciula jos biserica, asta așa cred eu din punctul meu de vedere.
Biserica ie făcută de mana omului nu de Dumnezeun care la rândul lui oricât creștin ar fi tot păcătos ie!
Dumnezeu peste tot, ie omniprezent!
Asta ar însemna să umblu cu capul gol peste tot indiferent de vreme!

| 6684464 a răspuns:

Citeste Corinteni cap. 11 vers. 3 si 4.

| 6684464 a răspuns (pentru 6684464):

1 Corinteni.

| BogdantheDreamer a răspuns:

Nu doar in Biserica. De obicei cand un barbat intra intr-o incapere, bunul simt si codul bunelor maniere cere sa fi cu capul descoperit in semn de respect.

| anonim_4396 explică (pentru BogdantheDreamer):

Cea ce spui tu e o ideeologie, nu are de a face nimic cu respectul.

| BogdantheDreamer a răspuns (pentru anonim_4396):

Stiu, stiu..ideologiile ne omoara..respectul nu mai este de mult o insusire a omului modern.

| anonim_4396 explică (pentru BogdantheDreamer):

Respectul se câștigă, nu se impune pe baza unor idei!
Nu consider că respectul consta în ați da jos căciula în fața cuiva sau ceva anume, ci de felul cum i te adresezi, cum vorbești sau cum te comporți!
Multe obiceiuri de eticheta au fost preluate, inventate unele chiar uitate de societate.
Atâta timp cât nu scrie nici unde ca este obligatoriu sa îți dai jos caciula sau orice altceva si nu în ultimul rand ca nu aduc nici un prejudiciu nimănui, nu vad care ar fi problema?
Fiecare e liber sa creadă ce vrea!