| PetrusEmanuelMihai a întrebat:

As dori sa stiu ce sunt MIRUL si UNT DE LEMN?

12 răspunsuri:
| Holiday a răspuns:

Untul de lemn e ulei de gatit.
Mirul e acelasi ulei, doar ca niste escroci de preoti il vand la pret mai mare fraierilor.

| sierra1 a răspuns (pentru Holiday):

Bine zis!

| PetrusEmanuelMihai explică (pentru Holiday):

Ma refer din filmu cu Iisus si mirul ce e?

| Holiday a răspuns (pentru PetrusEmanuelMihai):

Cine naiba sa stie filmul asta?! Dar "mirul" tot ce ti-am spus e, indiferent ca e in film, sau in real life.

| aimullah123 a răspuns (pentru PetrusEmanuelMihai):

Adica mirul este ulei sfintit

Răspuns utilizator avertizat
| xerxes1 a răspuns:

Undelemn este orice tip de ulei vegetal comestibil.
Mirul este preparat prin fierbere, din untdelemn de măsline amestecat cu vin și cu câteva zeci de plante, balsamuri, rășini, esențe și aromate, potrivit unui tipic stabilit.

| Mircea08 a răspuns:

Mir, vine de la mirodenie.
Şi, întorcându-se, au pregătit miresme şi miruri; iar sâmbătă s-au odihnit, după Lege.Iar în prima zi după sâmbătă, foarte de dimineaţă, au venit ele la mormânt, aducând miresmele pe care le pregătiseră.
Sfânta Evanghelie după Luca – 23/56-24/1
Planta din care se facea mirul era nardul, uleiul de nard fiind foarte aromat. Nardul are si proprietati terapeutice. Tot pentru calitati terapeutice Iisus folosea si aloe vera pe care o aducea din Egipt
Deci Maria, luând o litră cu mir de nard curat, de mare preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mirosul mirului.

Sfânta Evanghelie după Ioan – 12/3
Mirul nu are nici o treaba cu sfintirea. Iisus nu avea nevoie sa fie sfintit si nici sa i se ierte pacatele. Maria il dadea pe Iisus cu mir pentru ca il iubea.
Untdelemnul (ulei de floarea soarelui), daca il pui pe frunte si pe maini are efect de igienizare deoarece esti obligat sa te speli

| unvecin a răspuns:

Marcu 14:3 „Pe când ședea Isus la masă, în Betania, în casa lui Simon, leprosul, a venit o femeie care avea un vas de alabastru cu mir de nard curat, foarte scump; și, după ce a spart vasul, a turnat mirul pe capul lui Isus."

E un parfum scump de nard.

NARD s. m. 1. Nume dat mai multor specii de plante erbacee originare din regiunea munților Himalaia (Nardostachys); spec. plantă cu rădăcina scurtă și groasă, fibroasă și foarte aromată, cu frunze moi și flori roșii-purpurii (Nardostachys iatamansi). 2. Esență parfumată extrasă din rădăcina de nard (1). – Din ngr. nárdos.

sursa: DEX '09 (2009)

Vezi și aici despre nard: https://en.wikipedia.org/wiki/Spikenard

Untdelemn:
Luca 7:46. „Capul nu Mi l-ai uns cu untdelemn; dar ea Mi-a uns picioarele cu mir."

Mai multe traduceri în engleză aici: https://bible.knowing-jesus.com/Luke/7/46

Pare a fi (în context) ulei simplu, ieftin, de măsline poate.

O rețetă specială de untdelemn era folosită în (și numai în) slujbele de la sanctuar. Vezi capitolul ăsta: http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/exod/30/32/#32