| vladionut94 a întrebat:

Buna TPU astazi am citit un citat despre martin luther si as vrea sa stiu cum se mai poate interpreta acest citat prin de erezie
referitor la sectanti

Luther (fost călugăr catolic) către mama sa: "Dacă vrei să trăieşti uşor şi să mori greu, fă-te penticostal ca şi mine; iar dacă vrei să trăieşti greu şi să mori uşor, atunci rămâi la credinţa ta", după care dându-şi seama de greşeala făcută spus "Vai de mine, că rătăcirea mea nu va avea sfârşit niciodată şi pe mulţi va duce la iad"

ps: morala,, Ţie îţi voi da toată stăpânirea şi slava acestor împărăţii; căci mie îmi este dată şi o dau oricui voiesc. Dacă Te vei închina înaintea mea, toată va fi a Ta" deci in concluzie fa pact cu diavolul indirect pentru toata avere pamanteasca ca sa te inchini lui si dupa moarte o sa chiniu pana la a 2 parusie

Răspuns Câştigător
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Luther cand a luptat pentru reformarea bisericii, a facut un lucru bun cu cele 10 reguli ale lui si care nu conveneau bisericii.printre acestea era si; negarea indulgentelor care era o aberatie si un mod de a aduna bani de la credulimnu de la credinciosi.De asemeni a optat pentru traducerea bibliei care era propovaduita de cler doar in limba latina si nimeni nu stia ce se spune in biserica, oamenii simpli de atunci chiar nu aveau cum sa cerceteze ci credeau orbeste. dupa ce s-a tradus biblia si oamenii au inceput sa invete a citi s-a schimbat treaba.De asemenea a schimbat chestia cu infailibilitatea bisericii si a papei.astfel papii din vremurile noastre au recunoscut ca inchizitia si crimele bisericii au fost niste greseli majore, ori pe vremea aia, se spunea ca biserica si PAPA nu pot gresi.vezi tu? asemenea greseli se fac si acum, si din partea bisericii si slujitorilor ei, si din partea ateismului si stiintei.Bineinteles ca adevarul va triumfa, dar foarte putini sant aceia care il urmeaza il cunosc si il traiesc curat.

7 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Uite, vezi cand te grabesti mai dai si cu bata in balta, asta apropos de graba in a acorda premii (nu sunt interesat de ele) dar devine ridicola "asocierea frateasca". Luther cand s-a ridicat contra Papalitati a SCRIS o TEZA ce cuprindea 95, adica NOUAZECISICINCI de puncte in care ataca sistemul papal, nu 10 cum a scris cineva mai jos. Incultura si ignorata fac parte din apanajul multor oameni (chiar si a mea) dar o vorba inteleapta spune: "daca taceai, intelept ramaneai. P.S. Gasesti Tezele lui Luther si pe net cu Google.

| anonim_4396 a răspuns (pentru danut):

Ma puiule intai zece au fost afisate pe usa universitatii unde preda ca profesor.nu stiu unde te-ai informat tu dar nu asta e important, ci lumina adusa oamenilor, intr-un mediu crestin intunecat de nestiinta si necunoastere. Atunci oamenii credeau de frica, ori Dumnezeu nu doreste dragoste cu de-a sila.Schimbarile nu au loc cum am vrea noi; Deodata.O minune.NU.Acestea au loc in timp fiindca dumnezeu are suficient si noi la fel.Dar ca omenire.nu ca oameni.

| danut a răspuns (pentru anonim_4396):

Mai puiule poti cauta si pe google si sunt 95 si se numesc Tezele de la Wittenberg, nu zece, alea sunt CELE ZECE PORUNCI sau Legea Morala iar schimbarile sunt aduse de Dumnezeu atunci cand vrea El. In rest numai bine.

| anonim_4396 a răspuns (pentru danut):

Parca vorbersc singur.ia du-te tu si mai informeaza-te ca pana sa apara google, am tocit mii de carti in cativa anisori pe care-i am, unele nici nu mai sant cunoscute. cate poduri de biserici ai cotrobait sa vezi ce nu ai mai vazut si sa citesti ce nici cu visul nu vei visa nicicand? eu vorbesc romaneste tu te dai batos marlaneste.din partea mea tu nu pricepi ca puteau fi si 95 de mii? dumnezeu ne-a dat 10 si nu suntem in stare sa le pazim, in schimb ne-a dat lumea si oamenii o multime.de ce oare?

| doctorandus a răspuns:

La faza asta nu se poate spune decat ca faci combinatii anarhice de idei absurde.

| Jardelin a răspuns:

Din cate stiu eu pe vremea lui Luther nu aparusera penticostalii. Nu cred ca citatele tale sunt adevarate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Mai Luther a avut intentii bune, insa ca orice miscare religioasa a deraiat in timp, Luther oarecum se face vinovat de asta in prima instanta, dar insa eu nu il comand. Uite un exemplu, un teolog lutheran, din secolul XVIII pe nume Emanuel Swedenborg, a avut o serie de viziuni si a scris mai multe cartii teologice insa in timpul vietii el nu s-a auto-denumit preot al unei biserici ( cu atat mai mult cu cat era si om de stiinta aducand anumite benefici stiinte pentru care e recunoscut), insa dupa moartea sa, "ucenici sai" au format un nou cult. Deci a cui e vina unei apariti a unui nou cult/secta? Uite aici despre cine e vorba:http://ro.wikipedia.org/wiki/Emanuel_Swedenborg