Uite o comparatie dintre Dumnezeu asa cum e prezentat in Biblie si o zeitate pagana din antichitate, Zeus:
1. Dumnezeu, asa cum este descoperit prin Biblie, nu are inceput si nici macar nu se incearca o explicatie a existentei Sale.
Zeus, asa cum e descris in mitologie, este fiul lui Cronos, care la randul lui este fiul lui Uranus.
2. Dumnezeu este stapanul tuturor lucrurilor pe cand Zeus doar al fulgerelor si al ploii.
3. Dumnezeu interzice orice reprezentare materiala a Sa pe cand zeitatile pagane sunt reprezentate prin statui si multe sunt un hibrid intre om si animal, mai ales la egipteni.
4. Jertfele aduse in sistemul biblic erau pentru iertarea pacatelor (deci deja vorbim despre o constiinta morala imprimata oamenilor) pe cand jertefele pagane se aduceau pentru ploi, succes in razboaie si alte beneficii materiale.
5. Biblia, considerata fi Cuvantul lui Dumnezeu, este tradusa in sute de limbi si disponibila peste tot in ciuda persecutiilor din istorie, pe cand in cazul legendelor despre zeitatile grecesti trebuie sa te chinui sa le gasesti si oricum nu mai crede nimeni in ele.
Orice comparatie ai face intre Dumnezeu si alte zeitati diferentele sunt evidente, daca Dumnezeu nu ar fi existat oamenii nu l-ar fi putut inventa.
Foarte simplu dintre cei enumerati de tine DOAR UNUL singur s-a jerfit PENTRU om, Dumnezeu Fiul, Isus Hristos,
Buddha nu este o zeitate,Krishna este un erou ca si iisus, Mohamed un erou care ti-a salvat natiunea si a facut islamul de azi,vorbim de eroi mitologici care au mare prindere la public,iisus erou mitologic, care moare si invie,jumatate zeu,jumatate om = ca si Hercule nascut dintr o virgina,mohamed macar era personaj real si Buddha, iahve zeul razboinic care are iar ca scop poporul lui, vorbim despre un fel de tata care are grija de copii lui din nou un erou mitologic, toate sunt basme, mitologia este frumoasa, iti recomand mircea eliade
Acum o oră | Irinel15123532 a răspuns:
Aceasta poveste este adevarata. Domnul Iisus a venit pe pamant si a murit pe cruce pentru noi.
dovedeste asta cu dovezi
A murit pe naiba.L-au ucis romanii impreuna cu popii evrei.
Danut si hercule a murit ca un erou mitologic si toata viata lui a ajutat omenirea plus alti eroi mitologici, povestea lui iisus nu este unicata
Asa este mantuirea, Hristos a venit pe pamant sa moara pe cruce pentru tine din dragoste, si te-a iubit enorm. Iisus nu trece nepasator pe langa tine, te iubeste atat de mult si nu te lasa sa mori.
iisus te trimite in iadul vesnic daca nu crezi in el, in schimb alte religi nu sunt atat de drastice
Nilsson
https://ro.wikipedia.org/wiki/Brahman
Aum – Acest suprem Brahman(nemanifestat) este infinit, acest Brahman determinat(manifestat) este infinit. Infinitul ia naștere din infinit. Dacă iei din Infinit inifinitul, infinitul rămâne intreg.
ca si Brahman
si iahve cere jertfe animale nu oameni, nu doar ei fiind singuri si alte popoare
asta cum ca biblia este tradusa nu este o dovada ca exista mai ales ca crestini o interpreteaza in 4000 de mii de feluri, mulsulmani, iudaici, desigur despre ce biblie vorbim
Orice comparatie ai face intre Dumnezeu si alte zeitati diferentele sunt evidente, daca Dumnezeu nu ar fi existat oamenii nu l-ar fi putut inventa.
ce gluma, si cei 6500 de zeii inventati de om de ce nu exista? de ce nu exista? Brahman
Geografice.
Buddha, nu e zeu, Krishna e zeu vedic, din Indian, iar Mohamed nu e zeu.
Există diferențe între zei în funcție de cultura de proveniență.
De exemplu Yahweh,Aserah, Ball, fac parte din clasa zeilor semitici vin zeii comuni pe tot arealul Orientului Mijlociu antic, baza fiind cultul agricol al fertilități și simbolismul războiului (Yahweh).
Krihsna, Brahma, Vishnu fac parte din zeii vedici, asiatici. Îi regăsești în cultul social al castelor.
Odin, Thor, Zeus, etc zeii europeni. Miturile europene diferă în funcție de perioadă.
Mahomed a fost profet nu zeu.
Buddha a fost doar iluminat nu zeu.
Zeul evreilor al musulmanilor si al crestinilor este acelasi.
Krishna s-a nascut cu cel putin 3000 de ani inaintea lui Iisus, asa ca au avut de unde sa se inspire crestinii.Sunt prea multe asemanari intre cei doi.
Exista o comparatie frumoasa intre crestinism si celelalte religii.
''Un om a cazut intr-o groapa foarte adanca si nu mai putea sa iasa. A trecut pe langa acest om Mohamed si i-a zis (e voia Lui Allah sa fii in groapa, Allah socoteste cine sta in groapa si cine sta afara, a fot voia Lui ca tu sa pici aici.) Si a plecat mai departe.
-A trecut buddha pe langa el si i-a spus (daca incetezi sa iti doresti sa iesi din groapa, atunci nu vei mai suferi, te vei obisnui cu groapa) Si a trecut mai departe.
-A trecut pe langa el Confucius si i-a zis (daca cineva calatoreste pe pamantul acesta este foarte posibil sa pice in cate o groapa asa ca aveti grija pe unde umblati) Si a trecut si el mai departe.
A trecut pe langa el un hindus si i-a spus ''in cealalta viata vei fi pe munte, in viata asta... esti in groapa'' Si a trecut si el.
A trecut pe langa el Iisus si l-a intrebat (vrei sa iesi din groapa?)
Omul nostru a spus cu ultimele puteri ''da''. Apoi a aruncat o franghie in groapa, a coborat El insusi in groapa si l-a scos afara, fara plata.''
Stii ce pot face oamenii cu tine? Sa te judece.
Stii ce poate face Hristos cu tine? Sa te mantuiasca.
Oamenii se uita la tine si zic '' Un betiv ma''
Hristos se uita la tine si zice ''un viitor profesor, doctor, predicator, avocat''
Oamenii se uita la tine si zic ''uite un spine''
Dumnezeu se uita la tine si zice '' o sa infloreasca, un potential trandafir'' cand toti te vad spine.
Asa este mantuirea, Hristos a venit pe pamant sa moara pe cruce pentru tine din dragoste, si te-a iubit enorm. Iisus nu trece nepasator pe langa tine, te iubeste atat de mult si nu te lasa sa mori.
Asta e doar o poveste.
Aceasta poveste este adevarata. Domnul Iisus a venit pe pamant si a murit pe cruce pentru noi.
Buddha a fost un învățător, iar Mohamed a fost un profet.
Dar ca să îți răspund la întrebare singura diferență sunt poveștile.
Siddhartha Gautama a fost un prinț din Lumbini care a descoperit calea de a scăpa de suferință, prin calea cu 8 brațe, cele 4 adevăruri nobile și modul de a ne depăși egoul pentru a putea rupe ciclul reîncarnărilor și pentru a putea deveni un Buddha, adică pentru a ajunge la Nirvana. Nu există niciun zeu în Buddhism.
Conceptul de zeu în Hinduism este complex și depinde foarte mult și de școală, sectă, tradiție etc. Credința principală este că există un singur zeu principal pe care oamenii nu îl pot concepe, iar zeii lor sunt manifestări ale lui. Asta în Hinduismul ortodox. Cel heterodox nici măcar nu necesită credința în zei: Charvaka, Ajivica, Buddhismul și Jainismul sunt toate forme de Hinduism heterodox și niciuna nu necesită credința în vreun zeu. Dar în principal sunt 3 zei majori din Trimurti( sfânta treime hindusă): Brahma ( creatorul), Vishnu (conservatorul) și Shiva (distrugătorul). Krishna este un avatar al lui Vishnu, la fel ca și Buddha în unele tradiții, un prinț și un erou.
Mohamed este profetul principal al Islamului. Se spune că a scris Coranul sub îndrumarea arhanghelului Gabriel. Tot despre el se spune că a zburat spre rai pe o creatură cu corp de cal, cap de om și aripi numită Buraq.
În final suntem noi care avem și noi poveștile noastre mitologice.
Diferență de povești, dar toate sunt la fel de credibile.
Dumnezeul islamic (Alah): Acesta nu există într-o trinitate. Iisus nu e Dumnezeu fiul ci doar un profet, iar Mohamed e profetul final al lui Dumnezeu.
În hiduism: Sunt 3 zeități principale: Brahman creatorul, Vishnu menținătorul și Shiva distrugătorul. Aceștia 3 iau mai multe forme încarnându-se în diferite feluri (ex: Krisha e o încarnare a lui Vishnu).
Dumnezeul iudeilor: E cel din vechiul testament, nu s-a născut ca Iisus fiul. E un Dumnezeu ce îi protejază doar pe evrei.
Buddha: Nu e niciun Dumnezeu. E un înțelept ce s-a iluminat (în pali Buddha înseamnă cel treaz) și s-a eliberat de suferința și de ciclul nașterii și renașterii. Dar în metafizica budistă pot exista zeități, atâta tot că nu joacă niciun rol în salvare.
În zoroastrism: E o religie dualistă care are doi Dumnezei unul bun și unul rău care sunt în conflict până la finalul lumii. Cel bun e Ahora Mazda iar cel rău Angra Mainyu.
In hinduism s-a introdus prima oara ideea de trinitate. Mult mai complexa si filosofica decat ar intelege-o vreodata crestinii. Tot in hinduism exista duplicitatea, ambivalenta zeilor - ei sunt si buni si rai deopotriva - Kali alba si Kali neagra, Shiva creatorul si distrugatorul.
Este o religie mult prea complicata pentru creierul occidental.
Nu este neaparat vorba despre Buddha, cat despre Brahman, spiritul universal. In buddhism trebuie doar sa spargi samsara, roata neincetata a reincarnarilor. Si aici scopul este mult mai nobil si spiritual decat in crestinism.
Ce ar aduce nou un zeu crestin? In primul rand, renuntarea la idoli. Crestinii continua, chiar daca nu recunosc, sa se inchine unor idoli - reprezentari aiuriste ale unor sfinti, zei sau eroi populari.
Doi, zeul crestin ar trebui sa vina cu o noua filosofie si sa renunte la "pacatul originar".
Am făcut sinteză și simplificare. Deși recunosc hinduismul nu e expertiza mea.
În cazul Budismului nu e neapărat ruperea smasarei, cât eliberarea de sub samsara a individului, asta în Budismul Theravada. În Budismul Mahayana e mai mult (în ceea ce privește omul laic) reîncarnarea într-o viață mai bună.
Biblia e scrisă în 1000 de ani de peste 40 de autori care nu se contrazic.
Coranul, Vedele și Tripataka, suynt scrise în timpul celor care le-au emis atunci.
Nu se contrazic pe naiba
http://www.ducu.de/divtc11.htm