anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

ce parere aveti despre donarea organelor dupa moarte?
biserica e impotriva, dar sa zicem ca eusunt dispusa sa fac asta, sa salvez cateva vietii! ce mi-ar putea face biserica?
sunt crestina dar nu inteleg!

15 răspunsuri:
| mona a răspuns:

Nimeni nu iti face nimic, daca iti dai acordul nu se baga nimeni, eu din cate am inteles la tv, biserica e de acord cu donarea de organe

| ania a răspuns:

Dumnezeu se bucură oricând dorm să facem un sacrificiu pentru cineva.Am auzit de biserici din America unde liderii îi încurajează pe oameni să doneze organe, sânge pe gratis pentru a manifesta spiritul de sacrificiu al Mântuitorului.

| RAY a răspuns:

Biserica e impotriva la orice care nu are legatura cu donararea unei sume sasi cumpere vile si bmw avem datori de 80 de miliarde de euro dar ne trebuie catedtrala neamului romanesc

| milan9 a răspuns:

Nu, Biserica nu este împotrivă. Nici a donării de organe, nici a salvării vieţii celorlalţi...

| M25M a răspuns:

Nu stiu sincer pozitia bisericii deci ma abtin de la comentarii in aceasta privinta, insa in ceea ce priveste donarea organelor dupa moarte eu o consider benefica.

| Lizzu a răspuns:

Nu ai ce sa intelegi pentru ca sunt aberatii menite sa te impiedice prin josnicie si frica in a salva vieti pretioase si de a oferi fericire.

Faci ce doresti, e trupul tau si doar al tau.
Eu ma gandesc : pentru ce sa putrezeasca comori de organe cand pentru altii pot constitui cel mai mare tel in viata? De ce sa le risipesti cand tu nu mai ai nevoie de ele absolut deloc iar altii ar da orice pentru ele?

Sunt total de acord cu asta.Si as vrea ca dorinta sa-mi fie implinita dupa ce mor.

Sunt mii de oameni care asteapta ani intregi pe liste.Pentru ce? sa astepti la rand ca la paine pentru a putea trai? Pentru ca unii chiar isi doresc sa traiasca din tot sufletul. Asta imi apare in minte ca o scena dintr-un film horror sau SF.

Biserica nu-ti poate face nimic. Pot simpli oameni sa puna stapanire pe trupul tau? Asta mai lipsea sa platim si taxa pe trup.

Asculta doar de tine si de ce-ti spune inima sa faci. Asta e cel mai corect.

| LegionarulRoman a răspuns:

Parerea mea: da,dar dupa moarte si pe cat posibil,numai organe pereche(adica fara inima).De asemenea, daca se face in timpul vietii, sa fie facuta numai si numai cu acceptul donatorului(vezi cazul spitalelor care practica traficul de organe de la persoane vii, fara acordul lo, acestea murind).

| Guildo a răspuns (pentru LegionarulRoman):

Dar ce are inima dragul meu? Daca ai decedat la 40 de ani, de ce sa nu ii oferi inima ta unui tanar care se zbate intre viata si moarte. Daca lumea mergea dupa ideile voastre religioase pline de ignoranta, medicina nu ar fi avansat niciodata, iar acum copii inca ar continua sa moara cu sutele de la o simpla gripa.

| LegionarulRoman a răspuns (pentru Guildo):

happy.Gripa nu mai reprezinta o problema datorita imbunatatirii nivelului de trai, nu al medicinei.In primul rand, ca inima se opreste si deci nu mai functioneaza, deci operatiunea de procurare a inimei in stare buna(imediat dupa ce omul moare, aceasta trebuie scoasa si bagat la "gheata" ) si livrare la cel care are nevoie de inima este foarte dificila.Si mai apoi, inima este cel mai inadaptabil organ.Astfel ca prefer ca tipul respectiv sa se impace cu Dumenzeu si sa moara linisit(in caz ca trnsplantul este urgent),decat sa se mai faca o tevatura cu aceasta "nima noua". Cele mai odioase cazuri sunt oamenii bolnavi din spitale(dar cu inima buna -si fiind pe moarte),care sunt deconectati de la aparate(adica omorati),ca mai apoi sa se faca trafic de organe (fara acceptul lui). Cunoscut este cazul unei doamne care cand s-a intors la spital (fiind acasa sa ia niste acte, deorece fiul ei pe patul de spital, avea posibilitatea sa doneze niste organe, iar medicii i-au facut oferta-tin sa precizez ca fiul ei merge spre vindecare), a aflat cu stupoare ca fiul ei a fost decuplat de la aparate si astfel a murit.

| Guildo a răspuns (pentru LegionarulRoman):

Poate acum ai venit cu niste argumenta convingatoare, chiar daca nu am foarte multe cunostinte in domeniul medicinii. Totusi cand vine vorba de religie, suntem poluri opuse...

| LegionarulRoman a răspuns (pentru Guildo):

Mai bine.

| sitărescu a răspuns:

Biserica Ortodoxă NU e împotriva donării de organe.

Nu intrăm în Împărăția Cerurilor cu inventarul de organe.

Opinia Patriarhiei :

http://www.patriarhia.ro/ro/opera_social_filantropica/bioetica_3.html

http://stirileprotv.ro/......tfire.html

Anumite secte sunt împotriva donării organelor și a transfuziilor de sânge, motiv pentru care au murit oameni cu zile.

| nelu88 a răspuns:

Iserica binecuvinteaza orice practica medicala in vederea reducerii suferintei din lume, prin urmare si transplantul efectuat cu respect fata de primitor si de donator, viu sau mort. Trupul omenesc neinsufletit trebuie sa aiba parte de tot respectul nostru.

Biserica previne insa pe toti sa inteleaga transplantul ca pe o practica medicala menita inlaturarii suferintei membrilor ei si nu ca pe una care sa alimenteze ideea autonomiei vietii fizice si a eternizarii acesteia, in detrimentul credintei in viata eterna (adevarata viata) si neglijandu-se pregatirea pentru aceasta.

Pentru ca vede in donatorul de organe un om capabil sa se autojertfeasca, Biserica socoteste ca acesta trebuie sa implineasca gestul sau din dragoste fata de aproapele, de bunavoie, in urma unei informari corecte si a unui consimtamant liber si independent de orice influenta straina de constiinta sa.

Aceleasi exigente trebuie sa fie implinite de rudele celui decedat, responsabile de trupul acestuia si dispuse sa ofere anumite organe ale defunctului pentru transplant.

Biserica respecta dorinta primitorului de a trai mai mult sau in conditii mai bune, dar isi exprima cu atat mai mult respectul pentru actele de iubire, autojertfire si intelegere ale donatorului.

Biserica se opune oricarei tranzactii cu organe umane si oricarei exploatari a starilor de criza si a vulnerabilitatilor potentialilor donatori (lipsa de libertate psihica sau fizica, penuria sociala).

In privinta declararii mortii reale (parasirea trupului de catre suflet) identificata cu moartea cerebrala legal declarata, Biserica cere respectarea exacta a criteriilor de diagnosticare a mortii cerebrale si respectiv, legale. Este legiferat ca declararea mortii cerebrale s-o faca o echipa medico-legala neimplicata in actiunea de transplant, pe baza criteriilor clinice si de laborator existente.

Biserica nu poate fi de acord cu transplantul tesuturilor embrionare care comporta riscul afectarii sanatatii fatului si nici cu utilizarea pentru transplant a organelor nou-nascutilor acefali sau hidrocefalici. In egala masura, nu poate fi de acord cu tendinta unora de a deveni donatori de organe, cu conditia sa fie eutanasiati.

Consimtamantul informat si lucid de a-si oferi un organ, in viata sau dupa moarte, pentru binele semenului suferind, din iubire fata de acesta si dezinteresat, precum si hotararea rudelor de a permite prelevarea de tesuturi sau organe in vederea transplantului de la trupurile decedate ale celor fata de care au drepturi legale, respectandu-se legea, sunt in acord cu morala crestina.

Biserica binecuvinteaza persoanele care pot face, eventual, asemenea sacrificii, dar in egala masura, intelege pe cei care nu pot face aceasta, respectand libertatea de decizie a fiecarui om.

Deopotriva, are toata intelegerea pentru cei care-si doresc scaparea de suferinta si prelungirea vietii fizice, fiind incredintata ca prelungirea vietii fizice va oferi acestora sansa apropierii de Dumnezeu si a progresului duhovnicesc.

Binecuvantand efortul medicilor pentru eforturile depuse in vederea reducerii suferintei din lume si prin transplantul de organe, precum si jertfa celor dispusi sa le ofere, Biserica nu poate incuraja negativismul nejustificat al altora (negativism care ar consta fie in refuzul donarii de organe, fie in refuzul acceptarii oricarei forme de transplant cum ar fi chiar si transfuzia de sange). Daca viata aproapelui, cea fizica si cea duhovniceasca, este garantata, nici un sacrificiu nu este prea mare, cu conditia: sa nu ucizi un om spre a promite sau a da viata altuia.

In acelasi timp, este necesar ca daruirea de sine si generozitatea donatorilor pentru transplantul de organe sa nu fie manipulata ca pretext sau paravan pentru profit financiar nedemn, care nu innobileaza, ci degradeaza fiinta umana.

Crestinii, fie ei personal medical, donatori, beneficiari sau intermediari, nu trebuie sa promoveze stiinta fara constiinta etica si responsabilitate fata de demnitatea umana. De aceea, se impune o permanenta priveghere spirituala si pastorala, un discernamant spiritual activ privind scopurile declarate si nedeclarate ale transplantului de organe.

deci...

| Tarta_Marius_1988 a răspuns:

Ce crestina? si care biserica e inpotriva? cea ortodoxa?

| Iul08 a răspuns:

Nu cred ca e impotriva la asta! Pt ca dupa ce mori trupul nu mai conteaza ci sufletul!