Daca un om are un fiu,fiul sau va avea aceeasi natura ca a tatalui, va fi om. Daca Dumnezeu areun fiu, el este Fiu de Dumnezeu.Adica este Dumnezeu. Dumnezeirea este formata din Dumnezeu-Tatal, Dumnezeu-Fiul si Dumnezeu -Duhul Sfant.
„Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat". Apostolul Filip i-a spus Domnului: „Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl şi ne este de ajuns". Blândul Domn i-a răspuns: „Cel ce Mă vede pe Mine vede şi pe Cel ce M-a trimis pe Mine". Si a adăugat: „Credeţi Mie că Eu sunt întru Tatăl şi Tatăl întru Mine" (loan 14, 18-11; 12,45). Şi iarăşi a spus: „Toate câte are Tatăl ale Mele sunt" (loan 16, 15); „Iar Eu şi Tatăl Meu una suntem" (loan 10, 30). Mai apoi, iudeii au luat pietre ca să le arunce asupra Lui pentru a-L omorî deoarece spuneau: „Tu, om fiind, Te faci pe Tine Dumnezeu" (loan 10, 33). Au vorbit după cum vedeau ei, orbiţi fiind de păcat. Ei au văzut în Hristos – sau mai bine zis în jurul lui Hristos – doar un corp omenesc, dar ceea ce era dincolo de corp, dincolo de sângele purpuriu şi de carne era ascuns ochilor lor. Gândiţi-vă care este diferenţa dintre un simplu fir de cupru aruncat pe pământ şi un fir de cupru ce conduce electricitatea, gândul si vocea. Pentru un ochi lipsit de inteligenţă şi de experienţă acestea par identice. Ochii sufletelor lor erau însă legaţi şi astfel, când au privit, nu au putut vedea fiinţa lui Dumnezeu în fiinţa unui om.
Aceasta poate fi văzută doar de cel botezat, curăţat de păcate şi sfinţit. Sfinţii Apostoli au văzut-o, la fel şi Sfinţii Părinţi de la Niceea, precum şi toţi oamenii înduhovniciti pe parcursul a multe, multe secole.
„Dumnezeu era în Hristos" ne mărturiseşte Apostolul Pavel (II Cor. 5, 19). Aceasta e o descoperire dumnezeiască. Dar oare din conceptul de părinte şi de urmaş aplicabil tuturor domeniilor vieţii, nu reiese clar că Cel Unul-Născut din Dumnezeu este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat? Dumnezeul Cel adevărat putea naşte doar Dumnezeu adevărat.
Nu e prea bine formulata fraza ta. Hai sa vedem. Dumnezeu e Unul in trei ipostasuri : Tatal, Fiul si Duhul Sfant. "Fiecare din cele trei ipostasuri nu voiesc si nu lucreaza aparte, separat si deosebit, ci impreuna. Sfanta Treime este o singura fire, o singura vointa, o singura lucrare, o singura putere, o singura autoritate, pentru ca este o singura Dumnezeire" (Sfantul Ioan Damaschin). Tatal este nenascut, nu primeste existenta de la nimeni, e izvorul celorlalte doua persoane si e Tata deodata cu vesnicia. Fiul este nascut din Tatal, e impreuna vesnic si de o fiinta cu Acesta. Iar Duhul Sfant purcede din Tatal. Daca spui ca "Iisus Hristos e Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat ca si Tatal " poti deduce ca Dumnezeu Tatal isi primeste existenta de la alt Dumnezeu, ceea ce nu e adevarat. Iisus Hristos este Dumnezeu adevarat ca si Tatal, are aceeasi Fiinta, aceeasi dumnezeire, cu aceleasi insusiri dumnezeiesti ca si Tatal din care S-a nascut.
E vorba de trinitate. dumnezeu are trei ipostasuri. tatal fiul nascut din tatal si dhul sfant care de la tatal purcede.e ca soarele care este unul singur, dar e corp ceresc, lumina si caldura.numa ca soarele e creat iar dumnezeu este dintodeauna si fiul si duhul sfant.ei sunt una.
RAY întreabă: