Biblia Ortodoxa, editia Sfantului Sinod; Biblia tradusa de mitropolitul Bartolomeu Anania, cu extrem de importantele note si comentarii; "Invatatura de Credinta Crestin ortodoxa", cateheza Ortodoxa absolut obligatorie, Sfantul Ioan Gura de Aur - "Omilii la Matei", "Comentar la Evanghelia dupa Ioan", "Vietile Sfintilor", "Patericul Egiptean", diverse articole despre credinta de pe site-ul Doxologia si Cuvantul Ortodox, "Cuvinte vii", scrisa de Parintele Arsenie Boca, "Cararea Imparatiei", tot de el, "Daruind, vei dobandi", de parintele Nicolae de la Rohia (Steinhardt). Toate sunt resurse ortodoxe accesibile gratuit si online.
Si dupa ce ai citit astea, deja vei avea o cunostinta vasta, ai putea citi Dogmatica Pr.Staniloae
"Dogmatica" Parintelui Profesor Dumitru Staniloae e pe lista de asteptare la citit. Deocamdata, citesc in paralel din doua carti. Am citit mai demult "Dogmatica" Sfantului Ioan Damaschin. Am in asteptare si "Filocalia", dar nu stiu cand se va intampla sa citesc cele 12 volume, probabil ca niciodata. Nu ma intereseaza sa parcurg o cantitate mare de informatie; citesc putin cate putin si ma axez mai mult pe rugaciune. Putin din Biblie, putin din Patristica si putin din parintii contemporani ai Bisericii, cum ar fi Sfantul Paisie Aghioritul, Parintii Ilie Ceopa ("Ne vorbeste..."), Arsenie Papacioc ("Singur Ortodoxia"), Iosif Isihastul ("Marturii din viata monahala") si altii.
Felicitari,lectura ta este una chiar foarte buna.In afara de cele mentionate, ar mai fi de citit si vietile sfintilor(patericul si patericul egiptean) plus tratatele de teologie ale Sf.Ioan.Filocalia este foarte grea si cel putin, nu este recomandata mirenilor(nu stiu de ce)
DanM1990 întreabă: