| superpissy40 a întrebat:

Buna TPU. Din punctul vostru de vedere, care ar fi principalele asemanari si diferenta in ceea ce priveste crestinismul si budismul? Iar voi pe care o preferati, in general, care credeti ca ar fi mai apropiata de moralitate, cu care rezonati mai mult si de ce? Multumesc tare mult!

Răspuns Câştigător
| dullcat a răspuns:

Buna.Din ce stiu eu, ambele religii predica despre cum sa fii bun, sa ai empatie fata de ceilalti si sa-i ajuti, etc.Dar pe de alta parte crestinii cred intr-un singur Dumnezeu si urmeaza mai mult sau mai putin predicile lui Iisus, pe cand budistii in niciunul si asculta invataturile lui Buddha.

2 răspunsuri:
| CostinAlamariu a răspuns:

Nu e vorba care e mai aproape de moralitate ci care e mai aproape de realitate. Asemanarea cea mai mare dintre ele e ca în ambele religii trebuie să-ti tai voia ta personală, dar marea diferenta e că în crestinism iti tai voia ca sa ai voia lui Dummezeu, in timp ce in budism iti tai voia ca sa nu mai ai nicio voie si in final personalitatea ta sa fie anihilată. În Creștinism personalitatea ta nu e anihilata ci din contra, ea este dezvoltata de Dumnezeu. Normal consider că Crestinismul este Adevărul, iar doctrina ca trebuie ca personalitatea ta sa fie anihilata mi se pare extrem de toxică.

| mastadont a răspuns:

Principala diferență este că creștinismul este bazat pe un dumnezeu atot puternic și atot știutor iar buddhismul se referă doar la învățăturile unui simplu om care a reușit să atingă o stare de trezire spirituală, a reușit să-și depășească condiția și a fost unul dintre puținii oameni care au reușit să iasă din roata karmică a universului. Cele două religii sunt foarte diferite una de cealaltă, sistemul dogmatic fiind complet opus la creștini față de buddhiști. În timp ce creștinii cred în viața de după moarte, în rai și iad, etc, buddhiștii cred în karma, în reîncarnare, samdp.
Eu rezonez mai degrabă cu religia buddhistă pentru că sunt genul de om căruia îi place să pună întrebări, să analizeze și să disece orice informație. Buddha spunea că omul este dator să-și pună întrebări în legătură cu orice lucru, fie el cât de neimportant, ba chiar și cuvintele sale trebuie trecute prin filtrul propriei minți. La creștini însă, credinciosul trebuie să asculte orbește cuvântul lui dumnezeu, să urmeze niște reguli tembele, scrise acum mii de ani și care nu mai au aceeiași relevanță ca în vremurile acelea.