Tu na-i fost ateu, doar fiţe să fii mai importatanta.Tot cu fite vrei sa te si spovedesti, "ca dau babele peste mine", vai, sa nu-ti striveasca mutra.
"decii", stai acasa, oricum nu se lipeste de tine nimic.
Inca odata te-am intrebat ceva...ori imi raspunzi ori du-te si plimba-te. cand am fost mica si am fost la spovedit am lesinat in biserica din cauza ca "dadeau babele peste mine" dada draga sunt fite...ce te intereseaza pe tine daca am eu fite eu am intrebat cand pot sa ma duc la spovedit nu sa ma iei cu povestile tale despre cum sa ma cred importanta. ce ma face faptul ca am fost atee importanta? doamne ce gandire de copil de gradinita -.-
Daca nu ma insel poti sa te spovedesti inainte de Sfantul Maslu, vinerea dupa amiaza ori in fiecare seara inainte de Denii. Vorbeste cu ai tai singur poate stiu mai multe sau, mai practic, du-te si vorbeste cu preotul.
Crezi ca nu poti sa sarbatoresti pastele linistita daca nu te spovedesti?
Daca crezi in d-zeu, nu mai are rost sa-ti marturisesti tu "pacatele" unui om (preot).
Marturiseste-le direct in inima si cine trebuie te va asculta.
Atat am de spus.
Sper ca nu te deranjeaza interventia mea, dar preotul este om cu adevarat asa cum ai zis si tu, dar este si slujitorul Lui Dumnezeu de aceea poarta acea haina, de aceea fac niste juraminte inainte sa o imbrace, nu e asa simplu pe cat pare sa fi preot.Cat despre marturisirea pacatelor se fac la preot fiindca el este trimisul Lui si de aceea, preoti trebuie sa aiba har, ca nu orsicine poate fi popa, iar pacatele nu-ti sunt iertate daca nu faci taina spovedaniei si nu iei taina impartasaniei.
Preotii nu sunt demni de haina aceea pe care o poarta si nu sunt de incredere ca TU sa mergi si sa le spui tot ce ai tu in gand sa faci si tot ce ai facut.
Nu ma deranjeaza, stai linistita.
Eu una imi spun parerea. Fata este libera sa faca ce vrea.
"Preotii nu sunt demni de haina aceea"
Chiar dacă preoții au scăderi omenești, ei lucrează în virtutea făgăduinței lui Hristos.
Ar fi nedrept ca din cauza scăderilor preoților, Tainele să fie suspendate, iar, oamenii de rând să nu se poată mântui.
Are Dumnezeu căi de a-l vindeca și pe preotul cu scăderi, stai liniștită.
Mai ales când are la Spovedanie enoriași care-l fac de rușine, că sunt mai avansați ca el, lucrează și la el conștiința.
"nu sunt de incredere ca TU sa mergi si sa le spui tot ce ai tu in gand sa faci si tot ce ai facut."
Dumnezeu va vedea efortul ei și-i va răsplăti, Dumnezeu este de față la confesiunea fiecăruia și răsplătește osteneala omului de a veni pe drumul mântuirii iar, preotul va fi un martor al apărării dacă, fata și făcut canonul.
Eu te inteleg, dar nu crezi ca este de ajuns ca un om sa marturiseasca pacatele si sa ceara iertare direct lui d-zeu? fara intermediari care sunt tot oameni ca si noi, si poate sunt mai pacatosi ca mine?
Nu ti se pare normal? Mie da.
Inainte imi ceream iertare direct lui cand ma simteam vinovata de ceva, cand constientizam ca am gresit cumva in sinea mea.
---Nu esti de acord ca daca exista d-zeu iti aude si iti iarta oricum "pacatele"?
Omul are nevoie și de povățuitori, că un orb( a se citi păcătos) ce bolește sufletește, nu se poate îndrepta singur.
Tu dacă ai ulcer( ferească Dumnezeu să ai) refuzi să te tratezi la un doctor doar pentru că are și el ulcer?
Lasă-l pe el cu ulcerul lui și tu salvează-ți sănătatea beneficiind de ajutorul lui.
Un duhovnic iscusit asta face, efectiv, trage de mână ucenicul din păcat, înspre calea îndreptării prin sfaturi cântărite și călite prin experiență proprie și multă rugăciune.
Dumnezeu poate pune în gura unui preot cu scăderi cuvintele de care are nevoie enoriașul.
Atât timp cât nu ajunge la erezie să mărturisească altceva decât Predania și Scriptura un preot e valabil, pentru că nu el lucrează în Tainte ci Hristos.
Si eu am incercat sa-mi spun doar parerea si da poate ai dreptate, dar nu cred ca trebuie sa judecam noi uni preoti...fiindca nu stim noi ce e in sufletul lor.
Da, sunt de acord ca sunt oameni printre oameni, dar cand vine vorba se baga toti la gramada, asa e.
E inevitabil.
Nu toti.
Si ce de ras in asta? in faptul ca nu stii nimic despre duhovnicul personal,cum se face o spovedanie,ce rost are,ce inseamna impartasirea cu sfintele taine,si cum le transpui pe toate intr-un singur cuvant? CURATENIE? pare un simplu cavant dar intelesul lui merge de la imediata ta apropiere,casa loc de munca,familie,dupa principiul; omul sfinteste locul,se sfinteste pre sine insusi,prin curatenie trupeasca,pentru o viata sanatoasa, si prin curatenie sufleteasca, post, rugaciune, spovedire si impartasirea cu sfintele taine.continuind sfintirea si desavarsirea mereu toata viata.gasesti ca e de ras? ciudata imagine aveti unii despre viata, curatenie, respect pace si credinta.as zambi, dar nu pot.cineva ranjeste sinistru.
Nu te-am rugat sa imi raspunzi la o intrebare cu o alta intrebare...
Nu,caci preotul nu este mereu la biserica.
Te poti duce acum de Sfintele Paste, si numai cauta scuze gen babe..caci te lasa in fata.
Ii spui preotului toate pacatele, care le stii ca le-ai desarvasit ( mandria etc) ii spui ca iti pierduse-i credinta o vreme, nimeni nu se va lua de tine
Buna.Spovedeania se poate face oricand, la orice ora, insa trebuie sa ti cont si de impartasanie.Insa pentru o spovedanie amanuntita te sfatuiesc sa iti cumperi de la biserica un indreptar de spovedanie unde scunt scrise in mare toate pacatele omenirii si cele gen "am fost ateu", iar tu iei un creionas, insemnezi in dreptul pacatelor care le-ai facut si i le citesti la parintele la spovedanie.Pentru spovedania la amiaza trebuie sa te pui de acord cu parintele. Oricum pe viitorfa cumva sa te spovedesti dimineata, sa te si poti impartasii pentru ca spune biblia " cel ce nu mancac trupul Meu si nu bea sangele Meu nu este vrednic de Mine. Ceva de genul. Daca mai ai ceva nelamuriri, iti stau la dispozitie.
Si indreptarul il iau de la magazinasul ala mic din biserica? si ce e mai exact? o foaie? ai vreun sfat pentru mine cand sa ma duc sa ma spovedesc? adica sa nu fie multa lume pentru ca vreau sa ii zic pacatele in detaliu si sa ma si asculte nu cum mi-au facut ultimii 3 preoti
Buna din nou.da die la Biserica de acolo.Acel indreptar este o carticica scrisa de Parintele Cleopa (daca ai auzit de el) unde, cum spuneam si mai sus, sunt scrise multe pacate care le facem noi oamenii.Si de exemplu sa ziem vezi acolo un pacat "Am avut ganduri de hula impotriva lui Dumnezeu, a sfintilor si a Maicii Domnului".Tu daca ai avut astfel de ganduri insemnezei in dreptul pacatului respectiv si asa faci la toate care le gasesti acolo si le-ai facut.Iar pe cele care le-ai insemnat le spui la parintele.In legatura cu treaba cu "multa lume".Nu stiu din ce oras esti, insa cauta un preot bun caruia ii spui din timp sa te lase sa spui tot ce ai pe suflet.De asemenea poti sa mergi si la vreo manastire sa faci spovedeania.Dar daca nu ai posibilitatea la o Manastire, cum spuneam mai sus mergi pe la bisericile din orasul tau si cauta-ti un duhovnic bun, de care sa te tii tot timpul.Te mai sfatuiesc sa ceri in rugaciune la Dumnezeu sa iti scoata in cale duhovnicul care sa aiba rabdare cu tine si sa te sfatuiasca in ceea ce nu stiu.Si ultimul lucru care vreau sa tiul mai spun, intotdeauna cere sfaturi in ceea ce nu intelegi, iar pentru eventualele rugaciuni care vrei sa le faci in afara canonului sa ceri binecuvantare. Daca vrei scrie-mi pe privat si te ajut cu ce ai nevoie
Multumesc mult ca mi-ai zis si ca ai rabdare sa imi explici sunt din Bucuresti si de-aia am folosit " dau babele peste mine " nu avem loc nici sa intram in biserica ba sa ne si spovedim...
Te ajut cu placere.Ma bucur ca mai exista inca oameni care cauta mantuirea sufletului. Daca doresti iti las id meu pe privat si orice nelamuriri ai, poti sa ma intrebi.
Da te rog al meu e pretty_aly_girl
Preotii de obicei sunt in fiecare zi la spovedit in aceasta ultima Saptamana a Postului.
Daca nu mai sti ce pacate ai facut, uite un indreptar de spovedanie aici : http://www.parohiamacin4.org/ghid_spovedanie.htm
Succes si multa credinta!
Te duci la preot și-l întrebi:
"Părinte, nu m-am mai spovedit de mult, când aveți timp să programăm o confesiune detaliată?"
Dezavantajul spovedirii, în ultimele zile dinaintea praznicelor mari e că sunt foarte mulți oameni.
Ar fi util dacă ți-ai căuta un duhovnic, un preot la care să te spovedești frecvent.
Bravo că vrei să mergi și nu te lăsa descurajată nici de atei nici de sectarii care sunt împotriva Spovedaniei.
Cred că la mănăstire poți face o spovedanie detaliat.
Când citești îndreptarele să le iei orientativ pe esență, adică să nu intrii în panică sau ceva, pentru că sunt unele inexactități.
De genul "am păcătuit că am băut cafea" deși la Muntele Athos se bea cafea.
Ia, doar orientativ ce simți că ai făcut cu adevărat.
Dacă te expediază data viitoare mergi din timp și spui tot ce ai de spus.
Tot timpul înaintea marilor sărbători e aglomerație, după se reduce afluxul de oameni.
Din pacate draga mea, nu ai nici un habar, nici despre crestinism( ortodoxism), nici despre ateism. Mai bine stai acasa, ca oricum nu vad rostul... Cam asta inseamna crestinismul in Romania.
Pai asta nu inteleg eu la voi, cum naiba sunt crestin, daca nu am cunoastete ampla despre ce inseamna aceasta religie? Cum sunt atee, daca nu cunosc semnificatia ateismulului. E ceva de genul : Am tinut post, ca asa a spus mama, dar nu inteleg de ce a trebuit sa postesc. Daca eu spun ca sunt rocker, dar nu am ascultat niciodata muzica rock, tu mai poti spune ca ma incadrez in categoria asta. Trebuie sa ai o temelie, in orice...Ma rog, poate nu intelegi ce vreau sa spun...
RAY întreabă:
kaynmaincallme întreabă: