Spovedaniile se pot face oricand, oriunde, daca nu ai deja un preot sau un calugar la care te duci deja. Sigur nu ai caci ti-ar fi spus.Era o emisiune pe Trinitas care te-ar fi lamurit cu asta. Momentul este dupa Lithurghie, cand gasesti preotul liber, daca vrei sa faci o spovedanie adevarata si nu una formala, ca sa 'intri in randul lumii' crestine. Daca este o spovedanie de necesitate, cand ai constiinta neampacata, rogi orice preot, apoi te programeaza ' ca la doctor', intr-un moment linistit si te spovedesti.In liniste, nu la 'coada ' rapid, asa nu ar avea nici o valoare. La o spovedanie trebuie sa stii ce sa spui, sa-ti apreciezi pacatele importante. Daca ai calcat o furnica, sigur ca e pacat, dar nu ita cazul cand ai injurat sau ai omorat un om.Sau un animal.Se spun pacatele repetitive, de care nu scapi, de care nu poti scapa. Unii preoti te pun sa citesti mai inainte "indreptarul de Spovedanie'.Al lui Cleopa Ilie, ramas celebru care contine vreo 400de pacate, si le bifezi si te duci cu ele. O spovedanie adevarata este insa cea facuta cum am zis mai inainte, pe indelete.Restul nu are nici o valoare!
Daca insa te-ai mai spovedit, abia atunci exista niste canoane cu ziua de...de obicei la sfarsitul posturilor, dupa ce si tii post.
Sper ca m-am facut inteles, cat de cat.
Repet, astea sunt pur formale si fara valoare.E ca si cand ai semnat condica la venire, ai plecat si te intorci la urmatoarea spovedanie, tot formala, in care iar nu ai realizat nimica.
In weekend e aglomeratie, nu poate fi o spovedanie adevarata.Ca toata lumea atunci se duce apoi si preotul are si el ale lui, nu are timp sa te asculte, ii e mintea la parastase, la nunti, la botezuri, acatiste la domiciliu, de unde-si castiga si el existenta.Ca si el e om.