Sentimentele nu reprezinta credinta. "Credinta este o incredere neclintita" in Dumnezeu (Evrei.11:1), pe cand sentimentele sunt ca niste valuri; de aceea nu trebuie niciodata sa ne bizum pe sentimente -nici in relatiile dintre noi oamenii, si cu atat mai mult in relatia cu Dumnezeu.
Dumnezeu este o Persoana. Sfanta Treime este alcatuita din Tatal, Fiul si Duhul Sfant; trei Persoane ce sunt unite in acelasi scop: mantuirea noastra.
Daca nu ai primit raspuns imediat la rugaciune, nu trebuie sa te descurajezi. Bunul nostru Tata ceresc vrea sa te invete lectia credintei -adica sa te increzi in El pe ce este scris in Cuvantul Sau, si nu pe baza sentimentelor. Sentimentele n-au nici o legatura cu credinta. Noi trebuie sa cautam sa-L cunoastem pe Dumnezeu prin experienta practica. La fel ca la scoala: invatam si teorie(si spui ca ai inceput Noul Testament -si este foarte bine), dar si practica. Iar practica consta in punerea in actiune a invataturilor/cunostintelor primite.
Iata un exemplu practic:
Ma gandesc ca ai ajuns la ispitirea Domnului Isus, din Matei capitolul4. La fel ca si Domnul nostru, si noi suntem ispititi intr-un fel sau altul sa ne indoim de fagaduintele lui Dumnezeu. Cu ce a biruit Isus? Cu ceea ce "sta scris" -adica cu Biblia. Satana -invesmantat intr-un inger de lumina- a incercat sa-l ispitesca pe Domnul Isus ca sa faca minuni pentru Sine. Vrajmasul este un bun teolog; el citeaza in mod tendentios Scripturile ca oamenii sa-si piarda increderea in ele. Urmasii lui fac la fel.
Cum am spus mai sus, Dumnezeu nu este o entitate, ci o Persoana; si imaginatia ca El ne pandeste atunci cand facem raul ca sa ne pedepseasca, este de la cel rau. Biblia spune cu totul altceva: "(Dumnezeu)nu ne face dupa pacatele noastre, nu ne pedepseste dupa faradelegile noastre." (Psalm.103:10) Deci, dupa ce ne luam: dupa Cuvantul Sau sau dupa sentimentele noastre, sau si mai rau -dupa filozofiile acestei lumi?
Rugaciunea ta trebuie sa fie: "Doamne, ajuta-ma sa ma incred in Tine pe deplin, si sa nu mai tin in seama sentimentele si gandurile mele."
M-am rugat pentru tine si imi doresc sa aud vesti bune care insotesc mantuirea.
Dar de ce să vrei să crezi că eşti creştin, când este destul de evident că în sinea ta nu eşti? De ce să ţii cu dinţii de o etichetă, care oricum a devenit mai mult o jignire pentru specia umană?
Aruncă o privire la budism şi panteism. Ai parcă câte ceva din amândouă. Deşi mai degrabă-mi pari confuz, imaginativ, în căutare...
Oricum, eu una, nu văd de ce ai avea nevoie de vreo religie. Poţi să ai ce credinţe iraţionale ai chef şi fără să te alipeşti de vreo doctrină religioasă (care să-ţi dicteze ce să crezi, ce să simţi, ce să faci... câţi bani să dai şi cui...).
Fii OM inainte de orice altceva. Legat de religie/crez, cel mai bine e sa il pastrezi pentru tine. Ce-i al tau e al tau si cu asta basta, pacat ca nu se comporta si altii cu discretie cind e vorba de credinta.
Nu este nimic rau in a fi diferit, mai ales diferit de gloata. Adopta orice filozofie/ religie/ stil de viata doresti atata timp cat de implineste pe tine.
Dumnezeul ala cu karma e o pacaleala. El nu iarta. Toate, bune, rele, se acumuleaza in karma si tu vei plati. In Ortodoxie, Dumnezeu iarta. Iarta tot daca te pocaiesti. Devii nou-nascut. E mai mare iubirea lui Dumnezeu fata de om decat cel mai mare pacat al omului. In Ortodoxie nu esti singur. In religiile orientale esti doar tu si karma ta.
Parintele Savatie Bastovoi are o carticica care se numeste "A iubi inseamna a ierta". Cauza este iubirea, efectul este iertarea. Daca zici ca iubesti dar nu ierti, iubirea aia este o iubire mincinoasa.
Si religiile orientale zic ca exista un creator. Acel creator ar trebui sa fie superior omului (creaturii). Dar, un parinte, de ex., isi iarta copilul cand greseste, pentru ca il iubeste cu adevarat. Rezulta ca acest parinte are calitati morale superioare creatorului. Absurd, si rezulta ca acel creator nu este Creatorul-Dumnezeu.
Nimeni nu e pierdut. Primul care a ajuns in Rai a fost talharul de pe cruce.
Iti recomand de asemenea si viata lui Serafim de Rose care a avut si el experiente orientale.
Dar mai ales, mergi la un duhovnic ortodox(daca nu ai unul deja), pentru ca doar de pe internet nu-ti vei rezolva problemele.
Daca esti sincer in ceea ce spui, te va calauzi Dumnezeu.Bafta!
Inca o chestie, tu spui asa:
"Sunt destinat unei alte religii?"
Ma pregatesc sa mi-o iau in cap de la atei si nu numai, dar cu totii suntem "destinati" sa fim...ortodocsi.Si nu o spun eu, o spune parintele Rafail Noica(http://www.cuvantul-ortodox.ro/......e-criza/).
Daca nu ii dai tu funda lui NOname, i-o dau eu. Da, credinta ta pare inspirata de Buddhism. Daca asa simti, fara a fi fost influentat din exterior, iti recomand sa citesti despre asta. De ce sa nu le aprofundezi pe toate? Daca mai tarziu vei vrea sa devii membru al unei religii macar o vei face in cunostinta de cauza.
Lucru pe care nu pot sa il spun despre majoritatea populatiei.
In concluzie, traieste, experimenteaza, viseaza, calatoreste, cauta-ti inspiratia. Poti trai si fara religie daca doresti. Nu e un capat de tara.
Poti fii confucianist, chiar rastafari, gnostic, siit sau mai stie eu ce. Nu conteaza ce cred altii. Mai ales ignorantii crestini.
Fa ceea ce crezi ca te face sa te simti bine!
Pune bazele unei noi religii Devii un fel de guru si ai parte de 100 de virgine ) zilnic
Si eu am o alta viziune asupra religiei. Crestinismul are unele probleme, sunt niste chestii pe care nu le explica, sau ofera explicatii neconvingatoare (cel putin asta-i parerea mea). Eu am citit si despre alte religii, iar asta m-a facut sa apreciez si sa ma deschid si catre alte culturi. Imi place in special budismul, care nu-i doar o religie, ci si filozofie. Cu toate astea ma consider crestina, deoarece religia nu inseamna doar a crede in x sau y, ci inseamna si ideea de apartenenta (a apartine unei anumite comunitati). Inseamna mai apoi, si un anumit stil de viata si chiar un anumit tip de gandire. Si cata vreme traiesti in Romania sau alta tara europeana, n-ai cum sa devii un budist autentic. Ca sa fii un budist autentic, trebuie sa traiesti ani de zile in Tibet, eventual in vreo manastire de pe-acolo. Altfel, ajungi si tu ca patachinele alea, cantarete sau fotomodele, care-au citit si ele doua carti si gata, vor sa devina Buddha In felul asta nu faci decat sa-ti creezi un talmes- balmes in cap si sa nu mai stii nici tu ce-i cu tine. E important sa incerci sa privesti dincolo de cuvinte. Dupa cum vezi, n-am venit cu citate din Biblie si nici cu chestii dogmatice, care mie personal nu-mi plac. Cred ca omul trebuie sa fie liber, sa-si aleaga singur calea... Totul e sa o faci cu intelepciune si sa nu te grabesti sa pleci urechea la ce-ti spune nu stiu cine, sau sa te iei dupa ce citesti pe internet. Internetul ascunde o capcana, fiindca iti ofera tot felul de informatii, dintr-o multitudine de domenii, in care omul intra ca intr-un labirint din care nu mai stie cum sa iasa. Trebuie sa fii circumspect si sa incerci sa te informezi si din carti, sau sa afli mai multe puncte de vedere. Daca te arunci sa inghiti tot soiul de informatii, fara sa le ordonezi cumva, e posibil, cum am spus, sa se creeze in mintea ta o zapaceala.
Probabil vei spune ca subiectul este deja incheiat, si ce caut sa mai ofer raspuns.(Daca am primit funda, acesta este pe deplin meritul lui Dumnezeu).
Am citit ceea ce ai scris. Chestiunile discutate aici sunt vitale, deoarece ele vorbesc despre viata si moarte. Tu spui: "Cred ca omul trebuie sa fie liber, sa-si aleaga singur calea..." Este bun lucrul acesta, dar numai dupa ce in prealabil omul a facut niste cercetari; iar ca sa cercetezi toate lucrurile(religiile), nu ar ajunge o viata intreaga -astfel ne trezim ca nici la sfarsitul zilelor nu am gasit pacea care am cautat-o in tot timpul acesta. Ce-i de facut atunci? Ba inca internetul si cartile sunt acelasi lucru. Si pentru ca vorbesc in cunostinta de cauza -ca unul care din copilarie a cautat o viata mai buna decat aceasta si am gasit-o-, vreau sa spun ca mantuirea noastra nu o aduce nici Budha, nici Confucius, nici macar Allah. Exista un singur Adevar, si o singura Cale spre mantuire, si aceasta este Iisus Hristos. Fiecare om nascut pe pamant poarta amprenta divinitatii, pe care nu o poate nega; chiar si salbaticii din tinuturile acelea indepartate -chiar daca la ei nu a ajuns inca Cuvantul ca sa inteleaga lucrurile.
Dumnezeu doreste sa-L punem la incercare. Aceasta a facut si proorocul Ilie: "Atunci Ilie s-a apropiat de tot poporul si a zis: "Pana cand vreti sa schiopatati de amandoua picioarele? Daca Domnul este Dumnezeu, mergeti dupa El; iar daca este Baal, mergeti dupa Baal!" Poporul nu i-a raspuns nimic." (1Regi.18:21)
Deci daca Domnul este Dumnezeu, atunci sa mergem dupa El; daca este altcineva, atunci sa mergem dupa acel 'altcineva'. Imi place Biblia, pentru ea ofera adevarul. Ea schimbat viata mea si prin ea Dumnezeu poate schimba vietile tuturor. Tocmai acesta este si motivul pentru care oamenii cauta orice altceva dar nu Biblia -pentru ca ea schimba vietile oamenilor, iar oamenii nu doresc sa-si schimbe vietile. E mai usoara calugaria -ba chiar biciuirea si penintentele care se practicau doar in trecut (sper) decat sa renuntam la firea pamanteasca. Sunt mai usoare chiar si faptele bune care multi le fac crezand ca prin ele vor primi aprobare din partea cerului -dar se inseala, caci "toate faptele noastre bune sunt ca o haina manjita." (Isaia.64:6) (Faptele bune nu rezolva problema pacatului. Faptele bune trebuiesc facute, dar prioritatea este alta). Este firesc sa nu dorim schimbarea, dar este divin sa devenim asemanatori in caracter cu Domnul Hristos, cu Dumnezeu. Noi nu putem prin puterile noatre sa facem lucrul acesta, dar aceasta este tot ceea ce avem nevoie. Nu este nici usor de rastignit eul in fiecare zi, dar repet: aceasta este ceea ce avem nevoie. De aceea noi trebuie sa venim la Dumnezeu asa cum suntem, si sa nu aseptam sa devenim mai buni -caci niciodata nu se va intampla lucrul acesta.
"Iata Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el, si el cu Mine." (Apocalipsa.3:20) Hristos nu doreste sa fie doar un musafir pentru o perioada de timp, ci doreste sa fie chiar Stapan peste vietile noastre. Sa-I deschidem usa inimii noastre si sa-L lasam pe El sa faca curat in vietile noastre; sa aduca lumina, pace si bucurie, dupa cum este scris: "O! de ai fi luat aminte la poruncile Mele, atunci pacea ta ar fi fost ca un rau, si fericirea ta, ca valurile marii." (Isaia.48:18) Pacea sa fie continua ca un rau, si fericirea ca valurile. Si cum vin valurile? Unul dupa altul, unul dupa altul fara incetare... Unul singur a murit pentru ca noi sa avem viata -si nu oricum, ci sa o avem din belsug.
davidtm întreabă: