În Biblie nu am găsit nicăieri sa fie precizat ce va fi cu animalele după moarte. Probabil ca nimic. Ele nu au cum sa ajungă în rai sau în iad, din moment ce, nici nu fac bine, nici rău. Ele doar trăiesc pe pământ. Asa consider eu. Dacă totuși ar fi sa se întâmple ceva cu ele după moarte (ceea ce, nu prea cred, ptc, ca să ajungi în rai sau în iad trebuie sa ai suflet, ca sufletul tău va părăsi pământul, nu trupul), probabil ca ar ajunge în rai, n ar avea motive sa ajungă în iad. Totuși raiul a fost creat pentru oameni, pentru oamenii pe care i-a salvat Dumnezeu, nu pentru animale. Oamenii acolo se odihnesc de toate ce au făcut pe pământ și se bucura ca sunt cu Dumnezeu acolo. Și cu iadul, ceva asemănător, doar ca pe dos. Deci, nu cred ca ele vor merge undeva după moarte (nici măcar nu pot conștientiza ca nu trebuie sa "păcătuiască" sau ca trebuie și ca faptele lor ii va duce undeva, nu am auzit în viata mea de asa ceva)
Pentru ca nu sunt persoane create în asemănare cu Creatorul existentei, adică cu conștiința, rațiune, conștientă de sine.
Slujba de inmormantare se face doar pentru botezați. Din moment ce animalele nu-s botezate nici nu pot fi înmormântate.
Dar de ce nu sunt botezate? Pentru că Hristos a instaurat taina botezului doar pentru om.
De ce doar pentru om? Pentru că în om stă de fapt întreaga creație. Starea animalelor e dependenta de starea oamenilor. Daca noi ne mantuim le aducem pe animale cu noi. Daca nu, nu. Animalele sunt facute ca sa ne serveasca pe noi si sa ne bucuram noi de ele.
Dar pentru unul care nu a fost botezat niciodata nu se mai face slujba de inmormantare?
Inainte de Hristos oamenii nu erau botezati?
Adica sa le mancam? Ciudata creatie carnivora mai suntem.
"Dar pentru unul care nu a fost botezat niciodata nu se mai face slujba de inmormantare?"
Nu.
"Inainte de Hristos oamenii nu erau botezati?"
Nu.
Interesant raspuns, nu-i asa? nu am dat nici un raspuns interesant, doar opinia mea sincera bazat pe adevar crud, realitate si justitie.
In America, "tara tuturor posibilitatilor", si e posibil si in alte tari "civilizate", unele animale au parte de ceremonii de inmormantare. De exemplu cainii politisti care au servit ordinea publica si au murit in diverse misiuni. Dar ceremoniile astea nu-i ajuta cu nimic, animale neavand suflet nemuritor fiindca nu sunt create dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Noi oamenii suntem creati ca sa devenim dumnezei dupa har si sa nu ramanem la nivelul animalelor. De aceea, in Biblie scrie: "Omul in cinste fiind n-a priceput, alaturatu-s-a dobitoacelor si s-a asemanat lor." -Psalmii 48:12
Omul fara Dumnezeu nu depaseste stadiul animalitatii.
Menirea animalelor este sa ne serveasca pe noi, sa infrumuseteze pamantul si sa se inmulteasca. Dar frumusetea lor este tot de la Dumnezeu, care le-a creat numai cu cuvantul.
In cazul nostru, Dumnezeu ne-a creat cu mana Sa si ne-a insuflat duh viu, datator de viata.
Noi oamenii, spre deosebire de animale, trebuie sa mostenim, impreuna cu Hristos, Imparatia lui Dumnezeu, unde si ingerii ne vor sluji. Sfantul Paisie Aghioritul spunea sa ne purtam frumos cu animalele, ca aici este raiul lor! De alt rai nu mai au parte, dar nici de iad!
Animalele nu au parte de slujba de inmormantare dupa ce mor datorita faptului ca nu pot fi capabile sa plateasca cu lucruri materiale cum ar fi bani sau mancare. Ele in timpul vietii dupa ce cresc nu traiesc langa rudele lor cum ar fi frate, mama, sora tata, copil, etc. ca sa se poate apela la rudele acestuia. Cele salbatice se separ, iar cele domestice cresc langa om. La oameni cand moare cineva se apeleaza la rudele in viata ale acestuia, doar no sa vezi preotul cersind bani de la mort. Religia si Biblia sunt niste instrumente de dresat oameni nu animale, culmea este ca dresajul functionaza si la oameni nu numai la animale. Inainte sa apara religia si Biblia omul mort nu era ingropat cu cu ritualuri sau slujbe bisericesti, sa fim seriosi. Gandeste-te un pic! Cand omul a fost capabil sa stranga resurse si altul nu putea a aparut din senin religis si biblia. Ia inmormanteaza tu un caine si cheama pe preot la slujba si spune-i ca ii platesti. Prima oara nu te ia in serios si se uita nedumerit si curios la tine si te priveste ca si cum l-ai lua la misto. Ai putea sa ii explici ca acel catel a fost ca o ruda pentru tine si vrei ce e mai bun chiar si pentru el. Daca va accepta este datorata banului. Dar va accepta.
Animalele nu au remuscari ca oamenii, de aia nu scrie de ne scrie despre judecata lor in biblie. In plus eele nu sunt chinuite ca noi pentru ca nu au religie. "pofte lumesti precum mancatul, imperecheatul, dormitul" la animale se numesc instincte primare iar la oameni aceste instincte in exces se numesc pacate adica lacomia, sexul pentru placare in afara reproducerii si lenea.
Citind cu atenție Biblia observăm că d.p.d.v. spiritual animalele nu sunt diferite de plante.
Menirea lor este să se bucure de ce a fost creat anterior(floră, de exemplu), să se bucure omul de ele(de ex. când îți toarce o pisică în brațe) și să facă parte dintr-un ecosistem(să fie utile).
P.S. definește sufletul, cuvântul pe care l-ai folosit și în întrebare.
Animalele nu au suflet precum omul. Ele au duh, se conduc după instincte. Ele sunt setate să facă aceleași lucruri: să mănânce, să doarmă, să se reproducă. Omul se deosebește de animale fiindcă are suflet, are scânteie divină. Omul are conștiință, inteligență și cuvânt. Animalele după moarte dispar (nu există "raiul" animalelor). Omul după moarte poate ajunge la bine sau la rău.
"Animalele nu au suflet precum omul" - Atunci de ce mai sunt vii?
"Ele au duh, se conduc după instincte!" Atunci cand moare cineva, un om, de se mai zice si-a dat duhul? Suflet, spirit sau duh nu este acelasi?
"Omul se deosebește de animale fiindcă are suflet, are scânteie divină" Eu credeam ca se deosebesc prin altceva,...
Ce inseamna scanteie divina?
Pentru ca animalele nu au bani sa plateasca.
Totul este doar pentru bani.Pandemie,razboi,religie etc.
Traseul sufletului este acelasi, doar ca sufletele animalelor sunt mai la inceputul evolutiei spirituale.
Daca esti atent vei observa usor oamenii ale caror suflete pana nu de mult erau reincarnate in anumite animale.Privirea este aceeasi.
Ochii tradeaza intotdeauna.
Cahiar daca au Biblia in mana si promoveaza chestii faine, nici nu-si dau seama cum se dau de gol.Se enerveaza usor la fel ca zeul lor fals,barfesc,invidia este la cote maxime se bat precum cainii pentru un os de ros bun, fura, nu-i intereseaza de altii.O afacere la primarie, un post la stat, in politica etc.
Cum lumanarea se stinge si fumul se pierde, asa si sufletele lor se topesc în întunericul cel veșnic, precum și al tău; căci moartea este legea tuturor și nu este nimic dincolo de ea.
Madara21 întreabă: