Buna Sabina, asta e citirea mea ca si ateu a ceea ce ai scris.
"Doctrina despre Dumnezeu " - scuze dar cred ca nu intelegi cativa termeni.
"Teologie" este pur si simplu: "Cunoastere despre Dumnezeu" sau "Stiinta despre Dumnezeu". Si un panteist si un budist si un crestin au o teologie diferita deoarece ei au alte principii, valori si experiente sub care evalueaza lumea inconjuratoare si ce inseamna "dumnezeu". Chiar si eu in mesajul ce voi critica mici greseli ce le are eseul, fac teologie!
Doctrina = invatatura, si fiecare denominatie/cult/religie au alte doctrine deoarece se bazeaza pe alte dogme si principii de cunoastere. De exemplu unii teologi citesc Veda si nu inteleg nimic despre jertfa lui Isus, similar alti teologi citesc Coranul si desi stiu ceva despre Isus, il vad ca neimportant pe langa mesajul dat de Profet
A doua parte a eseului vad ca pozitioneaza 1 verset din Geneza, iar restul din Ioan si Romani.
Asta este raspuns teologie tipic (neo)protestant. Inainte de a te gandi de ce Isus a murit, si cum interpretezi pacatul si lucruri de genul, intre aceste doua parti lipseste un pas logic: "De ce Biblia?". Presupun ca tu crezi ca exista Dumnezeu, dar ce te face ca sa citezi Biblia si nu Qu'ran-ul sau literatura Zoroastriana?
Ca si ateu pot sa zic ca nici Biblia cred ca nu o intelegi. Iti voi da cateva exemple concrete cu versetele dvs. Probabil ca stii ca Biblia nu e impartita pe capitole si versete in momentul in care a fost scrisa.
Daca nu crezi, uita-te de exemplu la Codex Sinaiaticus (o biblie ortodoxa foarte faimoasa pentru calitatea traducerii si vechimii): http://codexsinaiticus.org/
Sa luam un verset tipic ce l-ai pus: Isaia 59:2
Contextul este (atentie, nu separa pe capitole, Biblia nu a fost separata asa):
Cornilescu (RMNN)
"12 Ai tăi vor zidi iarăş pe dărîmăturile de mai înainte, vei ridica din nou temeliile străbune; vei fi numit, Dregător de spărturi`,, Cel ce drege drumurile, şi face ţara cu putinţă de locuit.
13 Dacă îţi vei opri piciorul în ziua Sabatului, ca să nu-ţi faci gusturile tale în ziua Mea cea sfîntă; dacă Sabatul va fi desfătarea ta, ca să sfinţeşti pe Domnul, slăvindu -L, şi dacă -l vei cinsti, neurmînd căile tale, neîndeletnicindu-te cu treburile tale şi nededîndu-te la flecării,
14 atunci te vei putea desfăta în Domnul, şi Eu te voi sui pe înălţimile ţării, te voi face să te bucuri de moştenirea tatălui tău Iacov; căci gura Domnului a vorbit.``
59 Nu, mîna Domnului nu este prea scurtă ca să mîntuiască, nici urechea Lui prea tare ca să audă,
2 ci nelegiuirile voastre pun un zid de despărţire între voi şi Dumnezeul vostru; păcatele voastre vă ascund Faţa Lui şi -L împiedecă să v'asculte!
3 Căci mînile vă sînt mînjite de sînge, şi degetele de nelegiuiri; buzele voastre spun minciuni, şi limba voastră vorbeşte nelegiuiri."
Te rog (re-)citeste pasajul, si vezi atenta daca spune despre pacatul ca fiind efectiv separarea care Isus l-a spart. Eu cel putin, ca un cititor umil al Bibliei, citesc acest pasaj e ca daca asculti de Legea lui Moise, si mai ales daca tii Sabatul, Iehova iti va reconstrui templul si viata!
Bun, deci ce vrei sa zic: Romani 3:23, Romani 6:23 si apoi Ioan 3:16 este intre "cele 4 legi spirituale" un pamflet foarte vechi in lumea protestanta, ce cred ca nu are o baza buna cel putin din cele cateva probleme ce ti le-am zis si ti le rezum:
- nu stim ca exista un dumnezeu
- daca Dumnezeu ar exista, nu stim de ce sa citim Biblia ca si referinta
- daca citim Biblia, nu stiu de ce interpretarea ta are intaietate: roaga un ortodox ce citeste Biblia daca iti poate argumenta folosind Biblia ca icoanele sunt acceptate si posibile aplicand Biblia!
- pasajele aratate desi nu iti pare, sunt scoase din context (mai ales Vechiul Testament), deoarece conceptul mesianic de atunci era complet diferit de mesajul mesianic al lui Isus (cu venirea Fiului Omului)