Nu. Armenii sunt monofiziti. In sec. 16, Sfanta Lumina (Agios Fos) a venit numai la rugaciunea patriarhului ortodox, care era tinut afara din Biserica de turci. O coloana s-a despicat si din ea a tasnit Sfanta Lumina care a aprins lumanarile patriarhului ortodox si el a impartit-o credinciosilor ortodocsi. Hristos a inviat!
Lumina nu a coborât atunci la armeni, pentru că ei păcătuit.
Lumina a coborât pentru ortodoxi, pentru că ei nu au păcătuit.
Eu nu pot sa sustin afirmatia ta agramata ca ortodocsii nu au pacatuit! Asta numai Dumnezeu care este Judecatorul poate s-o judece. El care a zis: "Nu judecati, ca sa nu fiti judecati!". Dar este adevarat ca numai ortodocsii tin neschimbat adevarul revelat primit de la Dumnezeu prin Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie a Sinoadelor Ecumenice si a Sfintilor Parinti, in Biserica una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca.
Monofizitii s-au despartit de adevarul ca Hristos are doua firi: omeneasca si dumnezeiasca in acelasi Ipostas al Logosului, Dumnezeu-Cuvantul. Deci, monofizitii, cazand in erezie, nu primesc decat prin intermediar Sfanta Lumina.
De ce afirmația mea este agramată?
Armenii sunt monfiziți, adică ei nu cred că Iisus C/Hristos era om în carne și oase?
Deoarece pluralul de la ortodox este ortodocsi, nu "ortodoxi", cum gresit ai scris. Ereticii monofiziti afirma in chip mincinos ca Hristos nu a avut decat o fire sau natura, cea dumnezeiasca.
De fapt e mai complicat ce cred armenii, iar acuza de monofizism e mai mult o caricatura.