Prostia, ignoranta, fanatismul si multe altele sunt promovate de aceasta biserica ortodoxa.Cat de slab la minte sa fii sa nu realizezi ca este o absurditate sa te rogi unui lemn sau sa saruti mana unui preot proaspat decedat? In clasa a 11-a faceam religia cu un preot care batea campii intr-un mod insuportabil.Cand i-am adresat niste intrebari de bun simt preotul a batut in retragere.Lucrurile acestea nu au absolut niciun fundament biblic.Au schimbat Biblia cu niste traditii omenesti.De ce asa? Asa e traditia care trebuie respectata cu sfintenie.
"Că aşa fac toţi", maică, "că aşa fac toţi"...
Din neştiinţă, frică şi disperare unii oameni ar pupa orice, în speranţa unui viitor mai bun.
Sunt nişte superstiţii intrate în obiceiul colectiv, urmate orbeşte, alimentate de poveşti şi efectul de turmă.
De cei în vârstă, care nu au avut şansa la o educaţie adecvată, chiar mi-e milă. Nu prea e vina lor.
Pe cei tineri şi educaţi, însă, mi-e greu să-i înţeleg, dar totodată mă face să conştientizez cât de puternic poate fi efectul îndoctrinării - ţine raţiunea şi gândirea critică în comă, oricât acces ar avea la informaţii şi, uneori, oricât ar fi de inteligenţi de fel.
S-ar putea sa cauti o biblie atunci si sa n-o gasesti.
Pana atunci insa, gandeste-te ca fiind un produs al evolutiei ai nasul cam sus; prin evolutie ar fi trebuit sa inspiri prin gat sau direct prin plamani; traseul este alungit inutil si cu riscul de a imbonavi creierul, o parte mult mai importanta a ta. Daca evoluai corect nu mai erai acum cu nasul pe sus. Se pare ca natura a gresit calculele cu tine.
Daca imi aduc bine aminte cazul, atunci cand acesta a fost dat la tv, era vorba doar de niste pungi aflate la subsol şi nu în Biserica!
Ghidul respectiv, maicuta acuzata in acea facatura de reportaj nu este vinovata de nici un lucru tendentios. Confuzia se pare ca apartine doar jurnalistilor care au "fabricat" ei insisi o stire cu material cu tot, din moment ce NU se spune nicaieri faptul ca acele oseminte descoperite arheologic ar fi fost puse spre cinstire. Nu s-a intamplat asta.
Nu stiu din ce cult faci parte, dar iti spun, confunzi lucrurile. Nu este vorba de nici o "inchinare".
Este un lucru esenţial faptul că sfinţilor li se acordă doar "CINSTIRE" şi nu "ÎNCHINARE" (nu divinaţie, nu ca lui Dumnezeu)!
Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată de polisemia termenului. Confuzie explicată prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.
Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…
Atitudinea de cinstire a osemintelor este întâlnită CHIAR ȘI ÎN VECHIUL TESTAMENT:
"Apoi a murit Elisei şi l-au îngropat, iar în anul următor au intrat în ţară cete de moabiţi. Dar iată, odată când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi speriindu-se au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela S-A ATINS DE OASELE LUI ELISEI ȘI A ÎNVIAT şi s-a sculat pe picioarele sale" ( IV.Regi13,20-22).
Nu am cult, nu am vreo secta, nu am religie, biblia si salvatorul Hristos tot ce trece peste acestea sunt datini ale oamenilor.
Apostoli vorbesc despre "obiceiurile sfinte ale apostolilor"...
Scriptura este născută în interiorul Bisericii aşa cum s-a păstrat ea neschimbată până astăzi.
Dacă cineva nu recunoaşte existenţa Bisericii, confirmate insistent de Hristos în tot Noul Testament, atunci nu are absolut nici un motiv(!) să respecte Scriptura – apărută în Biserică, fiind explicată şi apărată prin Sf. Tradiţie (scrierile, mărturiile primilor creştini şi episcopi ai Bisericii) de ereziile apărute de-a lungul celor două milenii creştine.
Predania orală a Generat Scriptura nu invers, pentru că până la apariția scrisă a Evangheliei lui Matei, Vestea cea Bună a fost propovăduită prin "obiceiurile sfinte ale apostolilor"...
Nu am zis nimic de Biserica ci doar de miile de obiceiuri pe care unele relegii incearca sa le bage pe gat oamenilor.
Chestii care nu au pic de legatura spirituala cu Dumnezeu.
Am pus intrebarea asta mai mult cu scop de raspuns pentru ca multi oameni cred ca Maria ii mantuieste sau Pavel ori Ilie sau mai stiu sfant.
Sfanta traditie are mult datini de-ale oamenilor uita-te la ce zice Iisus in marcu cap 7
El le-a mai zis: „Aţi desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră.''
Stiu ca tu realizezi ca Iisus este singura Cale dar gandeste-te ca alti oameni cred orbeste ca sfinti ii mantuie si ca vin la Biserica bat trei cruci si un pomelnic si ceru e deschis pentru ei.
matei cap 7 predica de pe munte
Nu oricine Îmi zice: Doamne, Doamne, va intra în împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu Celui din ceruri.
Acest lucru l-a spus Mantuitorul adresandu-se evreilor si nu preotilor sau episcopilor Bisericii... "desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu, ca să ţineţi datina voastră".
Referitor la "traditii" trebuie spus ca fiecare religie si credinta are "traditia" ei, istoria sau istoricul ei, dar conteaza daca acestea provin sau nu de la Fiul lui Dumnezeu si de la apostoli sau de la oameni (40000 de secte si "traditii" exista de la oameni), conteaza daca la baza acestor traditii stau inunanimitate TOTI EPISCOPII Bisericii primelor secole, sau, sta vreun "Luther", sau vreun "Smith" intemeietori de rataciri dupa rataciri (cateva zeci de mii la numar).
Apoi, conteaza daca acea "traditie" a ramas NESCHIMBATA (Predania Bisericii) sau, in cazul "traditiilor" denominatiunilor sectante, a cunoscut schimbari, rataciri si pierderi, precum si ruptura totala fata de lucrarea harului transmis in Biserica...
Cuvantul "Traditie" este termen biblic, fiind intalnit in Scriptura ca "PREDANIE".
Biblia nu vorbeste despre "Biblie" dar in schimb Biblia vorbeste despre "Predanie".
Nu e obicei "pagan", ci crestin, de vreme ce crestinii il fac de secole. Poate ca a existat si inainte de crestinism, dar asta nu inseamna ca nu e si crestin. Crestinii l-au adoptat ulterior probabil, si automat a devenit un obicei crestin. Daca ar aparea o noua religie sa zicem, care nu ar mai avea acest obicei, cum crezi ca l-ar numi? Ar zice: "Noi nu mai pupam moaste ca si crestinii aia de dinaintea noastra". Deci l-ar vedea ca pe un obicei crestin.
Serios. de aia zice in numerele ca cine se atinge de un os de om mort, devine necurat, nu?
Cartea a patra a Regilor
21. Dar iată, odată, când îngropau un mort, s-a întâmplat ca cei ce-l îngropau să vadă una din aceste cete şi, speriindu-se, au aruncat mortul în mormântul lui Elisei. Căzând acela, s-a atins de oasele lui Elisei şi a înviat şi s-a sculat pe picioarele sale.
Citeste numerele 19:16 si explica-l.
si sa nu uit: dovedeste si canonicitatea cartii 4 regi.
"Biblia" voastra este mai scurta, uitasem.
Cel mai penibil raspuns. devedeste ca sunt parte a canonului. sa te vad.
Pai de aia.fiindca ei cred ca banii il pot cumpara pe Dumnezeu si corupe.fiindca sant prosti,si nu au la cunostinta urmatoarele; strangeti-va voua comori, nu pe pamant, unde le fura hotii, le mananca moliile si rugina, ci in ceruri unde le vezi gasi inzecite.numai ca acolo sant comori spirituale draguta.numa nu ai tu cum sa pricepi ce-s alea.
Parerea meaeste ca e o stire de cacao, demna de o televiziune de cacao, ceea ce ProTv reprezinta de fapt.
Acum, probabil ca oamenii simt nevoia, sau se invinovatesc poate daca nu o fac. Nu stiu exact, nici ei nu cred ca stiu. Asta este obiceiul, iar ei il urmeaza. Nu cred ca trebuie sa cautam raspunsuri prea complicate.