| Daughter a întrebat:

Cum se numeste slujba pe care o face parintele cand o persoana este pe moarte?
ex. persoana in coma, preotul vine si face o ultima slujba. Exisa vreo denumire? Multumesc.

Răspuns Câştigător
2 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In Biserica Ortodoxa exista doua slujbe pentru cei aflati pe patul mortii Slujba la iesirea cu greu a sufletului si Canonul de rugaciune catre Maica Domnului mai inainte de ceasul mortii.
Prima consta in rostirea mai intai a Psalmilor 69 si 142 care se citesc si la alte slujbe dar care sunt deosebit de potriviti in aceasta imprejurare Doamne spre ajutorul meu ia aminte! Doamne sa-mi ajuti mie grabeste-Te! Iar eu sarac sunt si sarman Dumnezeule ajuta-ma! Ajutorul meu si Izbavitorul meu esti Tu Doamne nu zabovi! Doamne auzi rugaciunea mea asculta cererea mea Sa nu intri la judecata cu robul Tau ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca mortii cei din veacuri Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult Intins-am catre Tine mainile mele sufletul meu ca un pamant insetosat Degrab auzi-ma Doamne ca a slabit duhul meu Nu-Ti intoarce fata Ta de la mine ca sa nu ma aseman celor ce se coboara in mormant Arata-mi calea pe care voi merge ca la Tine am ridicat sufletul meu Scapa-ma de vrajmasii mei ca la Tine alerg Doamne Inva-ta-ma sa fac voia Ta ca Tu esti Dumnezeul meu Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptii Pentru numele Tau Doamne daruieste-mi viata intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe cei ce necajesc sufletul meu ca eu sunt robul Tau Canonul alcatuit de Sfantul Teodor Studitul infatiseaza teama celui care va sa stea in fata infricosatorului scaun de judecata al lui Hristos si rugaciunea lui ca Domnul sa se milostiveasca de el in ceasul judecatii iertandu-i mai inainte de sfarsit toate pacatele sale
Rugaciunea aceasta ofera un ultim prilej sufletului aflat pe pragul mortii de a-si exprima cainta si de a se intoarce la Dumnezeu de Care s-a instrainat Intoarce-te suspina ticaloase suflete mai inainte pana ce nu ia sfarsit praznicul vietii pana ce nu-ti incuie Domnul usa camarii celei de nunta
In rugaciunea ce urmeaza preotul cere de la Dumnezeu ca dezlegarea de trup a sufletului sa fie dezlegare de pacatul sufletesc si trupesc Iar in alta rugaciune se cere de la Cel ce este odihna sufletelor si trupurilor noastre sa faca fara durere dezlegarea din trup a sufletului in pace sa-l odihneasca pe cel adormit acolo unde sunt sufletele dreptilor si sa-l dezlege de aceasta durere de nesuferit si de aceasta neputinta amara ce-l chinuie
Prin Canonul de rugaciune catre Maica Domnului mai inainte de ceasul mortii rostit in numele celui ce sta sa moara se incredinteaza Maicii Domnului suferinta si chinurile sale si cu glas indurerat i se cere mila si ajutorul Iata m-a cuprins frica negraita si cutremur nespus si se sfarseste intru mine duhul meu vazand ca ceasul meu se apropie si sufletul meu se va desparti de intinatul meu trup Prea Sfanta Maica a lui Dumnezeu miluieste-ma in ceasul mortii mele!
Pentru aceasta s-a mahnit duhul meu intru mine s-a tulburat inima mea trupul meu s-a schimbat si madularele mele au inceput a se desface Cauta cu mila din preainalt scaunul tau si cand vei vedea sfarsitul meu grabeste Stapana de vino intru ajutorul meu si nu ma lasa pe mine nici te departa de mine acum si in inspaimantatorul ceas al iesirii mele Marie preadulce nadejdea mantuirii mele
Calatorind dintru aceasta lume cand se vor ridica asupra mea viforul si volbura intunericului Tu nadejdea si scaparea mea mangaierea si bucuria mea Prea Sfanta Maica a lui Dumnezeu calatoreste cu robul tau
Taina maslului este lucrarea sfanta savarsita in numele Sfintei Treimi de catre preotii Bisericii prin care se impartaseste credinciosului bolnav harul nevazut al tamaduirii sau usurarii suferintelor trupesti intarirea su­fleteasca iertarea pacatelor. Partea vazuta consta din ungerea cu untdelemn sfintit dupa ce s-a invocat prin rugaciuni speciale mila lui Dumnezeu prin puterea Sfantului Duh asupra celui bolnav. Taina maslului nu se poate confunda cu Taina sfantului mir (mirungerea) si nici cu miruirea. Taina sfantului mir impartaseste credinciosu­lui harul pentru cresterea duhovniceasca. Taina maslului se savarsestea la cererea bolnavului sau apropiatilor sa-i - rude prieteni - in vederea insanatosirii sau in perspectiva eshatologica iertarea pacatelor care au dus la suferinta la tulburarea sufletului sau pentru raspuns bun la dreapta judecata (judecata particulara si apoi cea obsteasca). In Sfintele Evanghelii si in toate rugaciunile (sapte la nu­mar) din randuiala Tainei maslului Dumnezeu este invocat ca doctorul sufletelor si trupurilor noastre a Carui mila este nemasurata iar dupa fiecare rugaciune si invocare credinciosii canta Stapane Hristoase Milostive miluieste pe robul (robii) Tau. Insasi cantarea il arata pe Mantuitorul Hristos ca Vindecatorul si ajutatorul celor ce sunt in dureri. De la Dumnezeu se cere tamaduire neputinciosului robului Sau cel ce mult a gresit
Insanatosirea bolnavului se cere prin rugaciune de la Dumnezeu fi­indca insusi Fiul Sau a luat trupul nostru. In calitatea sa de templu al Sfantului Duh (I Cor. 6 19) trupul are capacitatea de a fi vindecat si curatit prin materia vazuta si sfintita untdelemnul. Boala nu este numai un rezultat al pacatelor personale nemarturisite ci si o urmare fireasca a ereditatii. Se stie ca din parinti viciosi se pot naste copii cu malfor­matii. Pana la al saptelea neam voi pedepsi faradelegea (Lev., 26, 31) parintii mananca agurida si se strepezesc dintii copiilor (Ier., 31, 29). Inainte de Taina sfantului maslu se cere bolnavului sa-si marturiseasca pacatele pentru iertare in Taina spovedaniei ca sa Se poata invrednici apoi si de Sfanta imparta­sanie. Sunt si cazuri cand si cei din jurul bolnavului trebuie sa-si marturi­seasca pacatele in Taina spovedaniei ca sa fie impreuna rugatori cu cel in suferinta pentru insanatosire. Sfantul maslu este o taina a participa­rii comune la ridicarea din patul suferintei o comuniune de rugaciune pentru sufletul celui chinuit. Pentru aceasta se invoca ajutorul Preasfintei Fecioare al Sfintei Cruci ajutorul sfintilor si ingerilor al tuturor slu­jitorilor traitori in Hristos si in comuniune cu sfintii. Taina maslului nu este izolata ci precedata de slujbe speciale la Sfinta Liturghie se scot particele pentru cei bolnavi se savarsesc acatiste si paraclise pentru iertarea pacatelor si insanatosirea celor aflati pe pa­tul suferintei.