Există nenumărate alte texte, evanghelii apocrife și scrieri din perioada respectivă care menționează evenimente miraculoase asociate cu Iisus. Problema fundamentală este că niciuna dintre aceste relatări nu ar trebui luată la valoarea nominală.
Trăim într-o epocă în care avem acces la o cantitate imensă de informații și cunoștințe științifice, mult mai mult decât autorii Bibliei sau Coranului.
Relatările despre miracole provin de la oameni care aveau o înțelegere limitată a lumii, o înțelegere care era profund influențată de superstiții și o lipsă a metodelor științifice de investigare a realității.
Biblia și Coranul sunt cărți scrise de oameni, oameni supuși erorii și influențați de contextul cultural și istoric în care au trăit.
Să susținem că aceste texte antice oferă o înțelegere completă a realității sau că relatările despre miracole ar trebui să fie luate ca adevăr literal este pur și simplu naiv și periculos.
Adevarata minune este capacitatea noastră de a raționa, de a analiza critic și de a construi o lume bazată pe dovezi și o înțelegere profundă a universului.
Să ne concentrăm pe o conversație din secolul XXI, care valorifică bogăția cunoașterii umane și ne ghidează spre o lume mai bună.
Afirmația că "mulți oameni au văzut minunile" este un exemplu clasic al modului în care gândirea tribală și lipsa unei perspective științifice pot conduce la concluzii eronate.
Doar pentru că o mulțime de oameni cred ceva, nu înseamnă că acel lucru este adevărat.
De-a lungul istoriei, oamenii au susținut că au văzut tot felul de lucruri supranaturale, de la zei și îngeri până la fantome și miracole.
Dar când supunem aceste afirmații unei analize critice, descoperim că nu există dovezi care să le susțină.
Minunile sunt adesea explicate prin ignoranță și superstiție. În trecut, oamenii nu aveau instrumentele științifice pentru a înțelege lumea din jurul lor. Fenomenele naturale inexplicabile erau adesea atribuite unor cauze supranaturale. Astăzi, avem o înțelegere mult mai profundă a universului. Știm cum funcționează creierul, cum evoluează speciile și cum apar bolile. Nu mai avem nevoie să apelăm la miracole pentru a explica evenimentele din jurul nostru.
Biblia și Coranul sunt cărți scrise de oameni, nu de ființe divine. Autorii acestor texte aveau o înțelegere limitată a lumii și erau profund influențați de superstițiile vremurilor lor. Să luăm aceste texte la valoarea nominală în secolul XXI este pur și simplu naiv.